Η Θεολογία… στο σχολείο

Αγία Γραφή

animated-bible

Σελίδες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Αναζήτηση

Πρόσφατα κείμενα

Επισκέπτες

Αρχείο

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Καιρός

Πρόσφατα σχόλια

Παρουσιάσεις στο Slideboom

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Ιστολόγια

Μεταστοιχεία

on line

Χάρτης Τρίπολης

«… ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καί βιασταί ἁρπάζουσιν αὐτήν.»

«ἀπό δέ τῶν ἡμερῶν Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ ἕως ἄρτι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καί βιασταί ἁρπάζουσιν αὐτήν.» (Μτθ. 11,12)

Το χωρίο αυτό, το οποίο προκαλεί εντύπωση και απορίες στους πιστούς υποδηλώνει τον αγώνα που θα πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για να κερδίσει τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο αείμνηστος καθηγητής Π. Τρεμπέλας ερμηνεύει ως εξής τον εν λόγω στίχο: «Νέοι χρόνοι ήλθαν τώρα. Άλλη η προ του Ιωάννου εποχή και άλλη η εποχή η σημερινή. Από την εποχή που άρχισε το κήρυγμά του ο Ιωάννης ως τώρα, η βασιλεία των ουρανών, την οποία δεν μπορούσε κανείς να αποκτήσει, κερδίζεται δια της βίας και εκείνοι, που μεταχειρίζονται σπουδή και βία πάνω στον εαυτό τους την αρπάζουν γρήγορα πριν τους φύγει και την κρατούν σφικτά.»

Στο Υπόμνημα εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Αθήναι 19582, έκδ. «Αδελφότης Θεολόγων η ‘Ζωή’», σελ. 215-216 ο καθηγητής αναφέρει:

Διάφορες ερμηνείες του στίχου προτάθηκαν.

Φυσικότερες αυτές των Ζιγαβηνού και Χρυσοστόμου. Σύμφωνα με αυτές οι βασιλεία των ουρανών «βιαίως ἁρπάζεται παρά τῶν ἀνθρώπων, ἐν τῷ βιάζειν ἑαυτούς καί νικᾶν τήν ἀνάγκην τῶν οἱωνδήποτε παθῶν ἤ καί τήν τυραννίδα τῆς ἀπιστίας»(Ζιγαβηνός). «Πάντες δέ οἱ μετά σπουδῆς προσιόντες» (Χρυσόστομος), οι βιαστές αρπάζουν αυτή.

Λιγότερο πιθανές: Αφότου ο Βαπτιστής εγκαινίασε την αποστολή του, τα παλιά εμπόδια, τα οποία υψώνονταν γύρω από τη Βασιλεία, κατέπεσαν. Ο Ιωάννης αποκήρυξε την κατά σάρκα από τον Αβραάμ καταγωγή, αφού δεν είχε πραγματική αξία. Συνεπώς έκτοτε η είσοδος στη βασιλεία παραβιάστηκε, ώστε να μπαίνουν σ’ αυτήν και άνθρωποι τους οποίους η παλαιά ιουδαϊκή ορθοδοξία απέκλειε.

Κυριεύεται αυτή με έφοδο ενθουσιώδους λαού, όπως των τελωνών και πορνών. Ή η βασιλεία των ουρανών από τις μέρες του Ιωάννη μέχρι τώρα τυγχάνει βίαιης μεταχείρισης και άνθρωποι βίαιοι την κακομεταχειρίζονται δηλ. καταδιώκουν τους αντιπροσώπους της (Dalman).

«ἀπό δέ τῶν ἡμερῶν»: οι ημέρες του Ιωάννου κλείνουν την εποχή της Π.Δ. και εγκαινιάζουν αυτή της Καινής· διότι το κήρυγμα της μετανοίας και το βάπτισμά του παρέπεμπε τους ανθρώπους στον Χριστό, ο οποίος είναι αυτός που κατέβηκε για να εγκαινιάσει τη Βασιλεία του Θεού στη γη.

«βιάζεται»: με τη βία κερδίζεται, με μεγάλη σπουδή και με όλες μας τις δυνάμεις επιζητείται η κληρονομία της βασιλείας των ουρανών.

«βιασταί»: όσοι επιθυμούν και επιζητούν με κάθε σπουδή και ένταση την κληρονομία της βασιλείας.

«ἁρπάζουσιν»: με επιθυμία και σπουδή διεκδικούν αυτή για τους εαυτούς τους, έτσι ώστε αφού συλλάβουν αυτή, ύστερα από σύντονες προσπάθειες, και αφού καταρρίψουν όλα τα εμπόδια, να μπορέσουν να πετύχουν τις προσφερόμενες σ’ αυτούς ευλογίες.

Την ίδια ερμηνεία δίνει και στον στίχο Λκ. 16,16:

«Ὁ νόμος καί οἱ προφῆται ἕως Ἰωάννου· ἀπό τότε ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ εὐαγγελίζεται, καί πᾶς εἰς αὐτήν βιάζεται.»

(… Από την εποχή δε του Ιωάννου καταγγέλλεται φανερά το χαρμόσυνο κήρυγμα της βασιλείας του Θεού και κάθε άνθρωπος φρόνιμος και συνετός βιάζει τον εαυτό του και σπεύδει να μπει σ’ αυτήν.)

«βιάζεται»: όσοι θέλουν να κατακτήσουν τον ουρανό πρέπει να κοπιάσουν, πρέπει να αγωνιστούν εναντίον των παθών και επιθυμιών τους και των πειρασμών του κόσμου.

(Υπόμνημα εις το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, Αθήναι 19954, έκδ. «Αδελφότης Θεολόγων η ‘Ζωή’», σελ. 476

Για περισσότερα πατήστε εδώ: http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=3938

Αφήστε μια απάντηση