perekpel’s blog

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Δ.Ε. ν. Πέλλας

ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ “ΠΕΛΛΑ T.V.”

Η Πέλλα t.v. θα προβάλλει τα βίντεο των ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων της Διεύθυνσης, που υλοποίησαν προγράμματα Π.Ε τη φετεινή χρονιά και θέλησαν να κάνουν βιντεάκι, απόψε, Τετάρτη 15/6/2011, στις 9,00 μ.μ., αύριο Πέμπτη στις 13,15 μ.μ. και την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ- ΚΙΝΗΣΗ “αειφορω”

 

«Αγαπώ τη ζωή, τη δική μου ζωή και των άλλων… των τωρινών κι αυτών που θα έρθουν. Με όπλο το χαμόγελο και τη θέληση να δημιουργήσω, κοιτώ κατάματα τον κόσμο, τον αφουγκράζομαι, τον αγγίζω, γεύομαι τη δική του και τη δική μου αλήθεια, δεν σταματώ να μαθαίνω. Συμφιλιώνομαι μαζί του καθώς σκουπίζω τις πληγές του που είναι και δικές μου πληγές. Μαζεύω τα χαμόγελα από όπου κι αν προέρχονται. Είναι κι άλλοι σαν και μένα, ενώνομαι μαζί τους, νοιάζομαι, συμμετέχω.

Αγαπώ τα προβλήματα γιατί είναι ένα ακόμη  μονοπάτι για να ανακαλύπτω τον εαυτό μου, για να ανταμώνω με τους γύρω. Πιο πολύ όμως αγαπώ να αναζητώ τις λύσεις. Δεν αφήνω το χρόνο να φεύγει σαν την άμμο μέσα από τα χέρια μου. Δεν αδιαφορώ. Πεισμώνω…..Κυνηγώ τη στιγμή κι όταν την προφταίνω, τότε δρω. Δρω και αειφορώ !»

https://blogs.sch.gr/kpeedessa

Διαδραστικό Φεστιβάλ “ΑΕΙΦΟΡΩ”

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Έδεσσας,  συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου (ΕΘΔ) Π.Ε. Απορρίμματα: Τα χρήσιμα…«άχρηστα», προσεγγίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη ως πλαίσιο αναφοράς των σύγχρονων αναγκών και των μηχανισμών που τις δημιουργούν, προτίθεται:

 Α. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, να  συνδιοργανώσει μαζί με τον Εθνικό  Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΑΠ) φορέα του ΥΠΕΚΑ και τον κο Γιώργο Αμυρά Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο Διαδραστικό Φεστιβάλ με τίτλο “ΑΕΙΦΟΡΩ”,   κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής . Η παρέμβαση αυτή θα αφορά στη θεματική περιοχή των απορριμμάτων, με εστίαση στην πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους.

Το festival  “ΑΕΙΦΟΡΩ”    θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του μετρό στον Κεραμεικό στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2011, καθημερινά από τις 9.30 έως τις 13.30 και από τις 18.00 έως τις 20.00.

 Στις  σχεδιαζόμενες δράσεις θα εμπλακούν διαδραστικά α)μαθητικές ομάδες από την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση (μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου*) μέσα από οργανωμένες επισκέψεις στο χώρο του festival και β)τυχαία διερχόμενο κοινό  ανηλίκων και ενηλίκων πολιτών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα πάρουν ενεργό  μέρος σε ένα από τα εργαστήρια διάρκειας 30 λεπτών -ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν ως παρατηρητές τα υπόλοιπα-, που θα σχετίζονται  με:

α)ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ      

Αφορά στην κατασκευή πειραματικών συσκευών από ανακυκλώσιμα υλικά για προσέγγιση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με τη μέθοδο ΤΕΧΝΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

β)ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Αφορά στην κατασκευή δημιουργημάτων από «άχρηστο»  χαρτί με τη μέθοδο origami κ.ά. 

γ)ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

Αφορά στη λειτουργία ορχηστρικών συνόλων τα οποία θα απαρτίζονται από τους εμπλεκόμενους επισκέπτες που θα αποδίδουν μουσικά κομμάτια με ήχους  από απορρίμματα. Ιδιαίτερα για την Κυριακή 5 Ιουνίου θα εμπλουτιστεί το εργαστήριο και με την κατασκευή Μουσικών Οργάνων από όλον τον κόσμο φτιαγμένων με συσκευασίες σε επανάχρηση.

 Επίσης σημαντική θέση θα κατέχει στη διάρκεια του τριήμερου, η λειτουργία του Κοινοβουλίου των Ενεργών Πολιτών, όπου θα μπορούν οι συμμετέχοντες να συνδιαλέγονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης,  με πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και ειδικούς στην εναλλακτική διαχείριση – ανακύκλωση.

Β. Να μεταδίδονται οι εκδηλώσεις του festival στο διαδίκτυο συνεχώς και σύγχρονα μέσα από το σύνδεσμο http://iptv.sch.gr/live, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Γ. Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, να σχεδιάζει δράσεις που απαντούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με τρόπο θετικό και δημιουργικό. Το Κέντρο μέσα από το νέο ιστολόγιο που δημιούργησε με τίτλο «ΑΕΙΦΟΡΩ»,  επιθυμεί να υποστηρίξει  την  ομώνυμη κίνηση  απευθυνόμενο στα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, δηλαδή εκπαιδευτικούς,  μαθητές και φοιτητές, αλλά και στους  ενεργούς μη εφησυχασμένους πολίτες. 

Την παρούσα περίοδο προτείνεται συμπληρωματικά με τη συμμετοχή στο festival, σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν  από απόσταση, να το πράξουν  καταχωρώντας-καταθέτοντας στο προαναφερόμενο ιστολόγιο ιδέες και καλές πρακτικές  που εστιάζουν στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι στις προθέσεις του Κέντρου να προβάλλονται  ιδιαίτερα και σε εβδομαδιαία βάση οι καλύτερες

Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων 6 Ιουνίου: Οι μαθητές δίνουν νέα ζωή στα σχολικά τους βιβλία

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στα σχολεία, καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν ενεργά στο Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης των Σχολικών Βιβλίων, επιστρέφοντας τα βιβλία τους, τη Δευτέρα 06/05/2011, στα σχολεία.

Η δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου.

 Όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση.  

Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από το ΟΕΔΒ. Θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.   

 

Η επιστολή της Υπουργού και η εγκύκλιος για το εθελοντικό πρόγραμμα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www.minedu.gov.gr  

Παρουσίαση του Διαθεματικού Δικτύου «Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπάιδευσης Πέλλας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας Κ. Κιουρτσή Κωνσταντίνου και Περιβαλλοντικής Αγωγής κ. Οικονομίδου Αικατερίνης σχεδίασαν και λειτούργησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά ένα διαθεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας με τίτλο «Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων».

Το δίκτυο εντάσσεται στα πλαίσια  του θεματικού έτους 2010 – 11: Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στόχος του ήταν να αναγνωριστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν πλήρως στη κοινωνία, όπως και να αναδείξει τη σημασία της συλλογικής ευθύνης και δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Στο Δίκτυο συμμετείχαν 8 σχολικές ομάδες. 2 από το 1ο ΓΕΛ Έδεσσας, 2 από το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και από 1 από το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, το 1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, το Γυμνάσιο Πέλλας και το ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών, 14 εκπαιδευτικοί και 150 μαθητές.

Τα προγράμματα που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 9/5/2011 σε εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, στις 8.00 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση και την παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πέλλας, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πέλλης – Αλμωπίας,, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών, εκπαιδευτικοί και πολίτες του Δήμου Πέλλας.

Οι παρουσιάσεις των εργασιών έγιναν εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας από τον κ. Κιουρτσή, εκ μέρους της ομάδας του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών από τους μαθητές  Μαρία Πόπη, Θωμάς Σεβαστιάδης, Βασίλης Σαματίδης, Αγγελική Τσεκούρα και Ραφαέλα Τσούτσα, εκ μέρους της μιας ομάδας του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών οι μαθήτριες Μαρία Πολίτη, Βάσω Ηλιάδη – Χαρμάνα, Ροδή Πετρίδου και για τη δεύτερη ομάδα του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών οι μαθητές Μαρία Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Βουζίνας, Κυριάκος Καργκούνης και Παρασκευή Καραβάτση. Εκ μέρους της ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών οι μαθητές Κωνσταντίνος Μικρόπουλος και Ιωάννης Μαυρίδης, εκ μέρους του Γυμνασίου Πέλλας οι μαθήτριες Κούλη Πετρούλα και Μαζαράκη Χριστίνα και εκ μέρους του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών η εκπαιδευτικός κ. Μάρθα Ιορδανίδου.

Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων

Η Διε’υθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπάιδευσης Πέλλας θα παρουσιάσει το Τοπικό Διαθεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας, «Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων», στα πλαίσια της 15ης περιόδου 2010 – 2011 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, της  Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού & Αλληλεγγύης του δήμου Πέλλας.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαθητών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

2 ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το ΚΠΕ Έδεσσας διοργανώνει 2 θεματικά σεμινάρια για το νερό και τα ααπορρίμματα,. Την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 ΜαΪου το σεμινάριο με τίτλο «Σταγόνες γνώσης και εμπειρίας, πηγή ζωής: Σεμινάριο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Νερό και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαϊου το σεμινάριο με τίτλο “Διαχείριση των Απορριμμάτων στη μεταμοντέρνα εποχή και ο ρόλος της Εκπαίδευσης”

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

Στο Κεντρο Φυσικής Καλιέργειας, στο Κλησοχώρι  Πέλλας, ξαναρχίζουν τα πρακτικά εργαστήρια στο πλαίσιο της λειτουργίας του Σχολειού της Αυτάρκειας.

·        Στις 8 Μαϊου και ώρα 10πμ θα γίνει η παρουσίαση με θέμα:“Τα βρώσιμα άγρια χόρτα”.  Εισηγητής ο υπεύθυνος του Κέντρου Παναγιώτης Μανίκης.

·        Στις 15 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εργαστήριο με θέμα:”Παρασκευή τυριού και γιαουρτιού”. Εισηγητής ο Χρήστος Αγγελοστογιάννης (Βιολογική κτηνοτροφία).

·        Στις 22 Μαϊου θα ακολουθήσει το τρίτο εργαστήριο με θέμα: ” Το αληθινό ψωμί” με προζύμι και αλεύρι ολικής άλεσης, βιολογικής καλλιέργειας. Θα παρουσιάσει η Μαριάννα Κωτσογάννη.

 Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 23810 27312 από 8:00 – 9:00 και 19:00 – 21:00

Ποδήλατα στην Αρναία Χαλκιδικής

Μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για το ποδήλατο από ένα σχολείο του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ  ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ”.

http://podilata.weebly.com/

3η Σχολική Ποδηλατοσρομία Πέλλας