1ος θεματικός κύκλος. Ζω καλύτερα-Ευ ζην.
Θέμα: Διατροφή. “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης.”
Αρχικά ξεκινήσαμε την ενασχόληση μας με το θέμα της διατροφής παρακολουθώντας ένα βίντεο το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για να συζητήσουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι υγιεινές ή όχι. Μιλήσαμε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, κατατάξαμε τα τρόφιμα σε κατηγορίες και φτιάξαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Έπειτα, κατασκευάσαμε τον Υγιεινούλη και τον Ανθυγιεινούλη τους οποίους τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τους ταϊσουν με υγιεινά και ανθυγιεινά “τρόφιμα” και τονίσαμε την αξία της διατροφής για την υγεία . Στη συνέχεια μάθαμε το τραγούδι για τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της διατροφής. Σε άλλη δραστηριότητα κατηγοριοποιήσαμε τα συστατικά των τροφών και προσδιορίσαμε την αναλογία τους στο πιάτο μας. Επίσης δραματοποιήσαμε το παραμύθι “Τα θυμωμένα λαχανικά”. Τέλος φτιάξαμε με τα χεράκια μας υγιεινά μπισκότα βρώμης χωρίς ζάχαρη και τα φάγαμε σε ένα πικ-νικ στην αυλή.

2ος θεματικός κύκλος. Φροντίζω το περιβάλλον.
Θέμα: Οικολογική συνείδηση. “Το παράπονο των ζώων.”
Στα πλαίσια του Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Το Παράπονο των ζώων” ασχοληθήκαμε με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των ζώων και φτιάξαμε μια αφίσα. Στη συνέχεια, τα παιδιά γνώρισαν και εντόπισαν στο χάρτη τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα καθώς και τους κινδύνους, από τους οποίους απειλούνται.



Στη συνέχεια μιλήσαμε συγκεκριμένα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρκούδες όταν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και φτιάξαμε αντίστοιχες κατασκευές. Γνωρίσαμε τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και το έργο τους. Επίσης, διαβάσαμε το παραμύθι “Που πας χελωνάκι;” και το δραματοποιήσαμε. Παράλληλα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε διαδικτυακά την οργάνωση “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” η οποία ασχολείται με την προστασία άγριων ζώων της Ελλάδας. Παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση, μάθαμε για την ζωή των λύκων και τα “μυστικα” τους, ακούσαμε την ιστορία του “Λυκούλη” και του δώσαμε μορφή μέσα απο την ζωγραφική. Τέλος, ασχοληθήκαμε με ποικίλα φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα.





3ος θεματικός κύκλος. «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.
Θέμα: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Στον 3ο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα με τα δικαιώματα των παιδιών. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η πρώτη επαφή και γνωριμία των μικρών μαθητών με την έννοια και το λόγο ύπαρξης των «δικαιωμάτων».
Η αρχική μας ενασχόληση με το θέμα είχε πραγματοποιηθεί κατά την αντίστοιχη παγκόσμια ημέρα όπου τα παιδιά πρωτογνώρισαν την έννοια των δικαιωμάτων και έφτιαξαν μια αφίσα. Στο εργαστήριο προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε έννοιες όπως ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα, η αποδοχή κλπ. Τα παιδιά μέσα από βίντεο παρακολούθησαν πως ζουν τα παιδιά σε άλλες χώρες του κόσμου ώστε να κατανοήσουν ότι κάποια πράγματα που θεωρούμε εμείς δεδομένα ενδεχομένως για κάποια άλλα παιδιά να είναι ¨πολυτέλεια¨. Έπειτα παρακολουθήσαμε την ταινία «Ειρήνη», η ιστορία ενός μικρού παιδιού που έχει διαφύγει από έναν πόλεμο και ψάχνει να βρει ένα καταφύγιο-μια καινούργια ζωή. Συζητήσαμε για τις έννοιες «δικαίωμα», «υποχρέωση» «ανάγκες». Τα παιδιά προβληματίστηκαν αρκετά και διατύπωσαν υποθέσεις για τους λόγους που σε κάποιες περιοχές τα δικαιώματα των ανθρώπων κινδυνεύουν. Διαβάσαμε επίσης το παραμύθι «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα», το οποίο μας αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού πρόσφυγα και μιλήσαμε για έννοιες όπως ο ρατσισμός και η ενσυναίσθηση. Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν μια ομαδική εργασία για τα παιδιά όλου του κόσμου, με σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Προσδιορίσαμε επίσης ποια είναι τα δικαιώματα που έχει ένα παιδί και το πόσο σημαντικά είναι ώστε να αναπτύσσεται σωστά τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και φτιάξαμε ομαδικά το παζλ των δικαιωμάτων του παιδιού. Παίξαμε επίσης πολλά παιχνίδια για τα δικαιώματα των παιδιών για να τα κατανοήσουν ακόμη καλύτερα και ολοκληρώσαμε το εργαστήριο με ποικίλα φύλλα εργασιών.
