Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2 Απριλίου
Ο Απρίλιος μπήκε και μας έφερε νέα μηνύματα …
Από την πρώτη μέρα η φαντασία μας ταξίδεψε με τον Πινόκιο και τα ψέματά του…Ένα υπέροχο κλασσικό παραμύθι, που μας βοήθησε να καταλάβουμε, ότι τα ψέματα μας φέρνουν μπερδέματα ενώ η αλήθεια φίλους και βοήθεια!!!
Η επόμενη μέρα 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα του παιδικού παραμυθιού ήταν ακόμη πιο όμορφη. Με το νηπιαγωγείο μας μεταβήκαμε με την πολύτιμη βοήθεια, συνεργασία και παρουσία των γονέων στη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου. Εκεί παραβρεθήκαμε σε μια υπέροχη εκδήλωση για την ημέρα του βιβλίου ο Δικαιωματούλης από τις Μαρία Θεοχάρη και Στέλλα Μαβίδου.
Τα μηνύματα που λάβαμε ήταν πολλά και η αγάπη και ο θαυμασμός μας για το βιβλίο τεράστια!
Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου – Δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος του ενεργού πολίτη
Νίκη
Εδώ στο Ελληνικό το χώμα,
Το στοιχειωμένο κι ιερό,
Που το ίδιο χώμα μένει ακόμα
Απ΄ τον αρχαίο τον καιρό,
Είδα τη Νίκη τη μεγάλη,
Τη Νίκη την παντοτινή,
Την είδα εμπρός μου να προβάλλει
Με φορεσιά ολοφωτεινή.
(Κωστής Παλαμάς)
Όπως κάθε χρονιά ,έτσι και φέτος, γιορτάσαμε με επισημότητα στο νηπιαγωγείο μας την 25η Μαρτίου, θρησκευτική γιορτή και εθνική επέτειος. Τιμήσαμε την ορθόδοξη πίστη μαθαίνοντας για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και την πατρίδα, που γιορτάζει την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Η Επανάσταση του 1821, ήταν η Επανάσταση ενός λαού, που αποφασίζει πια να πιστέψει στον εαυτό του και να προσπαθήσει με τις δικές του δυνάμεις να διεκδικήσει τη λευτεριά του με αγωνιστικότητα και ισχυρή θέληση.
Στα πλαίσια των δράσεων του ενεργού πολίτη και συμμετέχοντας σε δράσεις της κοινότητας Φιλώτα, των πολιτιστικών συλλόγων Θρακιωτών και Ποντίων το νηπιαγωγείο μας θέλοντας να γνωρίσει την παράδοση του τόπου , ώστε να μπορεί να τη συνεχίσει αλλά και να την προβάλει στο μέλλον ως ενεργός πολίτης , διαμόρφωσε μία γωνιά παράδοσης. Τα παιδιά έμαθαν για την σπουδαία εκείνη στιγμή της ιστορίας μας, γνώρισαν τους μεγάλους αγωνιστές αλλά και για τους παραδοσιακούς χορούς, τις παραδοσιακές φορεσιές και έκαναν διάφορες κατασκευές. Επίσης, τα νηπιάκια μας συμμετείχαν τόσο με την κατάθεση στεφάνου όσο και με παρελάσεις με τους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου.
Σήμερα, στρέφοντας τη μνήμη πίσω στο μεγάλο και σημαδιακό εκείνο σταθμό της ιστορίας μας, τιμούμε και δοξάζουμε τους αγωνιστές προγόνους μας, που με τη θυσία τους άλλαξαν τη μοίρα του έθνους μας προσφέροντας παράλληλα το αθάνατο μήνυμα, ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως ελεύθερος ζώντας σε έναν κόσμο θεμελιωμένο στο σεβασμό, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη!
Χρόνια πολλά σε όλους!
6 Μαρτίου ” Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού” – Επίσκεψη Κοινωνικών λειτουργών
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του bullying. Έτσι και το Υπουργείο Παιδείας την καθιέρωσε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μια διαμάχη, σύγκρουση μεταξύ δυο μαθητών ή μαθητριών. Δεν είναι το πείραγμα, το αστείο προς κάποιον συμμαθητή ,που γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν έχουν συνέχεια και δεν επηρεάζουν την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πιο σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του, η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η συναισθηματική επίδραση που έχει πάνω στα παιδιά.
Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας.
Με λίγα λόγια ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη, κατευθύνεται σε συγκεκριμένα παιδιά από παιδιά (πολλές φορές και ομάδα παιδιών) που υπερέχουν σωματικά , και όχι μόνο, και έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί που εκφοβίζεται να νοιώθει απομονωμένο, να βιώνει άγχος και φόβο, να παρουσιάζει σχολική άρνηση και διάφορες συναισθηματικές δυσκολίες.
Αρχικά, τα παιδιά δραματοποίησαν το τραγούδι ” Γύρω γύρω μήλα στη μέση πορτοκάλι”, τραγούδησαν το τραγούδι της φιλίας, φώναξαν συνθήματα κατά της βίας και έφτιαξαν καπελάκια κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια των Κοινωνικών λειτουργών του Δήμου Αμυνταίου με εκφωνήτρια την κ. Ράνια Τζοβάρα και της ομάδας (κ. Σοφία Παπατριανταφύλλου, κ. Χαρά Καρεπίδου),που επισκέφθηκαν το σχολείο μας, παρουσία γονέων , επιχειρήθηκε να δοθεί μια απάντηση στις αιτίες, που μπορεί να προκαλούν το φαινόμενο αυτό. Ακόμη συζητήθηκαν τα όρια που πρέπει να θέτονται στα παιδιά, τη διαχείριση του θυμού αλλά και του φόβου τους. Η καλή συνεργασία των αρμόδιων φορέων, του σχολείου και της οικογένειας είναι δυνατόν να βοηθήσει στην εξυγίανση και εξάλειψη όλων αυτών των προβλημάτων .
Το έθιμο της “Κούνιας” – Δράση Ενεργού Πολίτη – Συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μου
Στα πλαίσια των δράσεων του Ενεργού Πολίτη στο νηπιαγωγείο μας έγινε προσπάθεια τα παιδιά να έρθουν κοντά στις παραδόσεις του τόπου τους, τα ήθη και τα έθιμα. Να τα βιώσουν και να συμμετέχουν σε αυτά , ώστε αργότερα να μπορέσουν να τα μεταφέρουν και στις επόμενες γενιές.
Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό… Ζει και αναπνέει γύρω μας… Γι΄ αυτό χρειάζεται ” οξυγόνο” και αυτό θα της το προσφέρει η νέα γενιά! Είναι καλό , λοιπόν, τα νηπιάκια μας να μάθουν τις παραδόσεις του τόπου τους, να τις διατηρήσουν και να τις προβάλλουν στους άλλους.
Στο σχολείο μας αναβιώσαμε το έθιμο της “Κούνιας” . Ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί μας από την Θράκη και το τηρούσαν κάθε αποκριά. Όμως, αν κοιτάξουμε πιο πίσω θα ανακαλύψουμε ότι το έθιμο της «κούνιας» έχει τις καταβολές του στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την «αιώρα» των κοριτσιών κατά τα αθηναϊκά Ανθεστήρια την περίοδο της Άνοιξης προς τιμήν του θεού Διονύσου. Η αίσθηση ελευθερίας που δίνει η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό, πίστευαν πως έφερνε καλή τύχη. Γι’ αυτό και το ανασήκωμα της κούνιας συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης . Από το αρχαίο έθιμο της αιώρας φτάνουμε στο ανοιξιάτικο έθιμο της κούνιας που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και φυσικά στις Κυκλάδες.
Σίδερο να’ναι το σχοινί κι ατσάλι το δοκάρι
κι εκείνος που την έδεσε να ζεί να δέσει κι άλλη.”
Στην κούνια κάθονταν συνήθως οι ανύπαντρες κοπέλες και τις κουνούσαν τα αγόρια.
Κουνήσετε την όμορφη, κουνήσετε την άσπρη,
κουνήσετε τη λεμονιά, που ‘ναι γεμάτη άνθη…”
Σ’ευχαριστώ που με κουνάς, θα στο χρωστάω χάρη
θα πλέξω το στεφάνι σου όλο μαργαριτάρι.”
Τα παιδιά αναβίωσαν το έθιμο της κούνιας με χαρά, χόρεψαν και αποτύπωσαν την εμπειρία τους στις ζωγραφιές τους. Στη συνέχεια ο σύλλογος γονέων μοίρασε φαγητό για να το τσικνίσουμε …
Όμως, η δράση μας δεν τελείωσε εδώ…Τα νηπιάκια μας ως ενεργοί πολίτες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου, του πολιτιστικού συλλόγου Θρακιωτών Φιλώτα, του Συλλόγου Γυναικών Φιλώτα, του Συλλόγου Εύξεινου Λέσχης Φιλώτα, του Συλλόγου Γονέων νηπιαγωγείου Φιλώτα, του Συλλόγου Διδασκόντων νηπιαγωγείου Φιλώτα όπου χόρεψαν και παραδοσιακούς χορούς!
Αποκριές
Φεβρουάριος, ένας μήνας στην καρδιά του χειμώνα. Άλλοι τον ονομάζουν Κουτσοφλέβαρο, Ληψομηνά, Κουτσό και άλλοι Τρυγητή. Εμείς στο σχολείο μας του δώσαμε το επίθετο του πιο τρελού και κεφάτου μήνα και αυτό γιατί μας φέρνει τις αποκριές, τις οποίες περιμένουμε με χαρά, για να ξεφαντώσουμε.
Τα νηπιάκια μας χόρεψαν (το “Γαϊτανακι”,τον “Χαραλάμπη” και το “Ποιος το τρίβει το πιπέρι” , τραγούδησαν , γλέντησαν και έμαθαν μερικά από τα έθιμα της Ελλάδας μας. Και δεν σταματήσαμε μόνο εδώ αλλά φτιάξαμε μάσκες, μάθαμε την ιστορία του Αρλεκίνου, ντυθήκαμε με την αγαπημένη μας στολή, δημιουργήσαμε και στο σχολείο μας τη στολή του πρίγκιπα Βάτραχου (βασισμένη στο γνωστό παραμύθι) και φυσικά κάναμε πάρτι!
Αλκυόνη – Αλκυονίδες μέρες
Αυτές τις μέρες ο καιρός έχει αλλάξει. Δεν κάνει πια τόσο κρύο…Έχουμε αλκυονίδες μέρες. Καιρός να μάθουμε στην τάξη τι είναι οι μέρες αυτές και να γνωρίσουμε τον μύθο της Αλκυόνης.
Οι αλκυονίδες μέρες είναι οι ηλιόλουστες μέρες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνήθως από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου.
Νύχτα – Μέρα!
Σκοπός της θεματικής προσέγγισης «Εναλλαγή Μέρας και Νύχτας» είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα η συνειδητοποίηση από τα ίδια της θέσης και τη υπόστασης της Γης ως μέρος του ηλιακού συστήματος. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά έχουν αναπτύξει τη φυσική περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους και γι’ αυτό χρησιμοποιώντας την παρατήρηση και τη διερεύνηση προσπαθήσαμε να δομήσουμε έννοιες που αφορούν το πλανητικό σύστημα και τη μορφολογία της Γης (θέση και κίνηση της Γης στο πλανητικό σύστημα με τη μέτρηση του χρόνου). Το ενδιαφέρον τους, λοιπόν, να μάθουν τον κόσμο που τους περιβάλλει λειτουργεί ως κίνητρο για μάθηση.
Αφόρμηση στάθηκε το τηλεφώνημα της Τζένης από την Αυστραλία που περιέγραφε τις δραστηριότητες της καθώς βράδιαζε. Τα παιδιά φυσικά και ξαφνιάστηκαν αφού πριν από λίγη ώρα είχαν ξυπνήσει και μόλις είχαν έρθει στο σχολείο. Πώς γινόταν αυτό…;
Η επισκόπηση της γης από το διάστημα μέσω του solarsystem και το πείραμα με τον φακό και την υδρόγειο σφαίρα μας έδωσε την απάντηση!
Εποχές, μήνες, μέρες, καιρός!
Η νέα χρονιά ξεκίνησε και στο νηπιαγωγείο μας έπρεπε να θυμηθούμε και πάλι τις εποχές και τους μήνες! Τα παιδιά με ευκολία ανέφεραν τις εποχές και τα χαρακτηριστικά τους, ενώ κατανόησαν ότι η εναλλαγή τους σχετίζεται με την κίνηση της γης και φυσικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και τις δραστηριότητές μας.
Για τους μήνες μας βοήθησε το παραμύθι της κυρά Καλής. Κάθε μήνας είναι ξεχωριστός και ωφέλιμος για τον άνθρωπο και τις εργασίες του! Αφού ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι, αριθμήσαμε τους μήνες και βρήκαμε ένα επίθετο για τον καθένα τους. Τέλος, διαβάσαμε το ποίημα “Δώδεκα μήνες αθλητές”, τους δραματοποιήσαμε και ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας.
Δεν παραλείψαμε να τραγουδήσουμε την “κυρά βδομάδα” αλλά και να χορέψουμε και την “εβδομάδα του τεμπέλη” που μας άρεσε πολύ. Τέλος, γίναμε μετεωρολόγοι και είπαμε το δελτίο του καιρού!
Χειμώνας
Ο Ιανουάριος μας ήρθε με χιόνια! Έτσι στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με τον χειμώνα και τα χαρακτηριστικά του! Μάθαμε τη φωνούλα Χ χ, συνθέσαμε τη λέξη χειμώνας και μάθαμε νέες σύνθετες με το χιόνι! Γεμίσαμε την ντουλάπα μας με χειμωνιάτικα ρούχα, αφού πρώτα τα αναγνωρίσαμε από τα φθινοπωρινά και τα καλοκαιρινά! Επίσης τα ταξινομήσαμε από το μικρό στο μεγάλο και αντίστροφα και τέλος φτιάξαμε χειμωνιάτικες δημιουργίες!