Τροφές που ανήκουν στην ομάδα:
1) Γάλα
2) Τυρί
3) Γιαούρτι
Κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ομάδας:
1) Ασβέστιο
2) Πρωτεΐνες
3) Βιταμίνες Β
Λίγα λόγια για το ασβέστιο:
Είναι το ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα στο σώμα μας. Το γαλά και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσιες πηγές του. Το ασβέστιο ειναι το συστατικό των οστών μας, από τη στιγμή που βρισκόμαστε μεσα στη κοιλιά της μητέρας μας έως και την ηλικία των 18-25 ετών, ο οργανισμός μας αποθηκεύει ασβέστιο στα κόκαλλα μας. Όσο πιο πολυ ασβέστιο έχουν τα κόκαλλα μας, τόσο πιο πυκνά και γερά θα είναι.
Τους πρώτους μήνες της ζωής μας λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε από το μητρικό γάλα. Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος πρέπει να εφοδιάζεται ασβέστιο από το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.
Σε περιπτώσεις έλλειψης ασβεστίου, στις νεαρές ηλικίες εμφανίζονται προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως ραχίτιδα και σκολίωση αλλά και μειωμένη σωματική ανάπτυξη. Στους ηλικιωμένους εμφανίζεται οστεοπόρωση, δηλαδή τα οστά πλέον δεν ειναι τόσο πυκνά και γερά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πόνοι και να σπάνε πιο εύκολα μετά από κάποιο χτύπημα.