Αποθηκευτικά μέσα

Η μνήμη ενός υπολογιστή αποτελείται από την Κυρία Μνήμη (η οποία περιέχει τη μνήμη RΑΜ) και τα αποθηκευτικά μέσα. Τα δεδομένα και οι κατάλληλες για την επεξεργασία τους εντολές αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RΑΜ (Random Access Memory – Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης) του υπολογιστή. Στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία τους από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας, ανάλογα με τις εντολές που δίνουμε.

Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται και αυτά με τη σειρά τους προσωρινά στη μνήμη RΑΜ. Μόλις, όμως, ο υπολογιστής σταματήσει να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη μνήμη RΑΜ χάνονται. Για να μη χάσουμε τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε ειδικές συσκευές, οι οποίες λέγονται: «αποθηκευτικά μέσα».

Με τη χρήση των αποθηκευτικών μέσων, τα δεδομένα και οι πληροφορίες διατηρούνται μόνιμα και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά, όποια στιγμή θέλουμε. Ο σχεδιασμός της λειτουργίας της μνήμης του υπολογιστή έχει αναλογίες με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι τη μνήμη μας σε πολλές ενέργειες. Η ανθρώπινη μνήμη έχει την ικανότητα να συγκρατεί τις πληροφορίες που δεχόμαστε και να τις επαναφέρει, όποτε τις χρειαζόμαστε. Ωστόσο, οι πιο πολλές λησμονούνται και, για να μπορούμε να τις θυμηθούμε, όταν τις χρειαστούμε, πολλές φορές τις καταγράφουμε στο χαρτί. Για παράδειγμα, συνηθίζουμε να καταγράφουμε σε ένα ευρετήριο τα τηλέφωνα των φίλων μας ή σε ένα τετράδιο τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε στο σπίτι για το σχολείο.

 

Δισκέτα 3.5 1,44ΜΒ. CD ROM. 700 MB, 800MB. DVD. 4,7GB , 17 GB. Σκληρός Δίσκος. 100,200,300,500,1000, 2000 GB. Εξωτερικός Σκληρός Δίσκος. Tapes. 100,200,1000 GB. Flash Memory. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 GB. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΜΝΗΜΕΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ / ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Το Φωτόδεντρο > Μαθησιακά Αντικείμενα (Photodentro LOR) είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Φωτόδεντρο είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Πηγή: http://photodentro.edu.gr/lor/

Είναι το πρώτο από τα ψηφιακά αποθετήρια Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων της οικογένειας «Φωτόδεντρο» και αποτελεί κεντρική e-υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ για την οργάνωση και τη διάθεση του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στη σχολική κοινότητα.

Φιλοξενεί μαθησιακά αντικείμενα (δηλαδή αυτόνομες και επαναχρησιμοποιήσιμες μονάδες ψηφιακού υλικού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία και τη μάθηση) όπως διαδραστικές προσομοιώσεις, οπτικοποιήσεις, πειράματα, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, ασκήσεις και άλλα.
Περιλαμβάνει ~9. 000 μαθησιακά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 6. 500 μαθησιακά αντικείμενα των εμπλουτισμένων διαδραστικών σχολικών βιβλίων καθώς και συλλογές με επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας ή άλλων φορέων. Τα μαθησιακά αντικείμενα αφορούν σε μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων (Μαθηματικά, Γεωγραφία, Χημεία, Βιολογία, Φυσική, Αισθητική Αγωγή, Θρησκευτικά, Ιστορία, ΤΠΕ, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Λογοτεχνία) από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου.

Το Φωτόδεντρο LOR υλοποιεί την εθνική στρατηγική για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και προωθεί τη χρήση των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (OER) για τα σχολεία. Όλα τα μαθησιακά αντικείμενα του Φωτόδεντρου LOR διατίθενται ελεύθερα με την άδεια Creative Commons CC BY-NC-SA.

Το υλικό – hardware του υπολογιστικού συστήματος

Μήπως όταν λέμε υλικό υπολογιστικού συστήματος εννοούμε κάτι σαν το επόμενο;


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ …

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

Στην πληροφορική ως υλικό (αγγλ. hardware) ορίζεται το σύνολο των φυσικών εξαρτημάτων ενός υπολογιστή, όπως π.χ. ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, μικροτσίπ κλπ. Το υλικό καθοδηγείται κατά τη λειτουργία του από το λογισμικό.

Το Υλικό αποτελείται από ένα σύνολο κατηγοριοποιημένων συσκευών. Έτσι, έχουμε :

  • Συσκευές Εισόδου:

Πληκτρολόγιο, Ποντίκι, Χειριστήριο (Joystick), Μικρόφωνο, Web camera, Σαρωτής (Scanner)

  • Κεντρική Μονάδα:

Μητρική κάρτα, Κ.Μ.Ε. (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας) – ή πιο απλά Επεξεργαστής, Μνήμη RAM, Σκληρός Δίσκος (HDD=Hard Disk Drive), DVD / CD Drive, Floppy Disk Drive (οδηγός δισκέττας), Κάρτα γραφικών, Κάρτα ήχου, Κάρτα Δικτύου, ROM (όπου είναι αποθηκευμένο το BIOS), Μπαταρία, Τροφοδοτικό, κ.ά.

  • Συσκευές Εξόδου:

Οθόνη, Ηχεία, Εκτυπωτής

Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και μια ειδική κατηγορία, αυτή των Συσκευών Εισόδου / Εξόδου : Οθόνες Αφής (Touch Screens), μόντεμ (Modulator – Demodulator, Διαποδιαμορφωτής)

Δείτε το επόμενο video:

ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Δραστηριότητα στο μάθημα Τ.Π.Ε.

Φτιάξτε ένα κολάζ με τα σπουδαιότερα μνημεία της Ευρώπης!

Κάντε κλικ εδώ και ανοίξτε το έγγραφο με την δραστηριότητα που πρέπει να κάνετε.

Η συλλογή φωτογραφιών:

Η εκπαίδευση στον καιρό του covid-19!

Και ενώ η παγκόσμια κοινωνία προσπαθεί να βρει τρόπους να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο αρμονικά, τραυματισμένη από τις συνέπειες του φονικού αυτού ιού, η εκπαίδευση έχει αρχίσει να βρίσκει την … περπατησιά της. Μέσα από τεράστιες προσπάθειες των ιδίων των εκπαιδευτικών, με αφιέρωση ατελείωτων ωρών, η τηλέ – εκπαίδευση δείχνει να εφαρμόζεται ικανοποιητικά σε κάθε μήκος και πλάτος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος…

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΔ

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στισ 11:30 το μεσημέρι με την βοήθεια του σχολικού δικτύου και εκπαιδευτή τονκύριο Σγουρίδη.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση