marykvr's blog
Just another Blogs.sch.gr site
marykvr's blog

Ούζο & Τσίπουρο!!

Συντάκτης: Μαρία Καβουρά | 31 Οκτωβρίου 2012 στο Χωρίς κατηγορία

ΤΣΙΠΟΥΡΟ!

Τσίπουρο ή τσικουδιά!

Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης.

Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το ΟΥΖΟ, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

ΟΥΖΟ!

Ουζακι διπλα στην θαλασσα!

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα γνωστό  και ως Ρακί,  . Είναι συγκρίσιμο επίσης με το αψέντι, το Γαλλικό περνό.

Το ούζο κυκλοφόρησε για πολλές δεκαετίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος με την παλιά ονομασία ρακή. Η σημερινή ονομασία του προήλθε από την παραφθορά του τελωνειακού όρου «Γιούζο», που σημαίνει «προς χρήσιν» και πιστεύεται ότι έχει προέλθει από την ιταλική έκφραση OUSO MASSALIA, που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία» – όπου κατευθύνονταν οι πρώτες φορτώσεις.

Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Σε τι διαφέρει, όμως, το ούζο από το τσίπουρο ; Για την παρασκευή του ούζου σήμερα χρησιμοποιείται ελληνικό καθαρό οινόπνευμα από μελάσσα και γλυκάνισο, ενώ το τσίπουρο δημιουργείται αποκλειστικά από τα ράκη των σταφυλιών και είναι ένα απόσταγμα δυνατό και αιθέριο – πάντα από στέμφυλα και πολλές φορές γλυκάνισο που σιγοβράζουν στους παραδοσιακούς άμβυκες.

Ενα σωστό και ισορροπημένο ούζο και τσίπουρο πρέπει να περιέχουν 46% αλκοόλη, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ανεπηρέαστο από τις κλιματικές συνθήκες και να αντέχει στο χρόνο, διατηρώντας τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητές του.

Το ούζο ή το τσίπουρο Μακεδονίας (με γλυκάνισο) πίνονται σκέτα ή με πάγο, με ξηρούς καρπούς, αλλά συνοδεύουν κυρίως παραδοσιακούς μεζέδες ως ορεκτικό. Ετσι, το άρωμα του γλυκάνισου ελευθερώνεται, η σύνθεση του ποτού θεριεύει, η επίγευση μαλακώνει και όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται… Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο αποτελεί θαυμάσιο χωνευτικό, συνοδεύεται με ξηρούς καρπούς και αποτελεί πρόκληση για κοκτέιλ της φαντασίας σας.

Στην πολυτάραχη ζωή του τόπου μας, το τσίπουρο συντροφεύει τον άνθρωπο του βουνού και της θάλασσας σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του, δίνοντάς του δύναμη και κέφι. Αλλά και το ούζο θεωρείται ποτό της επανάστασης και της ελευθερίας. Απαιτεί όμως πειθαρχία την ώρα που πίνεται και προσοχή στον τρόπο που καταναλώνεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *