Οι Τρεις Ιεράρχες

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες αναφερόμαστε στους τρεις επιφανείς Αγίους και Θεολόγους: τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική ζωή τους η ορθόδοξη εκκλησία τους ονόμασε Αγίους και γιορτάζουν καθένας χωριστά. Επειδή όμως και οι τρεις πρόσφεραν πολλά στη χριστιανοσύνη αποφασίστηκε από τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. να υπάρχει μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

3ιεραρχεςΒασίλειος ο Μέγας: Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος της Καισάρειας υπήρξε επίσκοπος της Καισάρειας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.Σε αυτόν αποδίδεται η «Θεία λειτουργία του Μεγάλου βασιλείου». Σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά μέσα από την χριστιανική σκέψη και αλήθεια. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον υψώνουν σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής θρησκείας.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος: Υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αι. Οι λόγοι του για την ύπαρξη και δύναμη του Τριαδικού Θεού, δηλαδή για τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, τον έκαναν γνωστό και ως ‘τριαδικό θεολόγο’. Υπήρξε φίλος του μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδερφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης. Υποστήριξε θερμά τα γράμματα και ήθελε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Έγραψε και πολλά ποιήματα με θεολογικό και ηθικό περιεχόμενο.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Θεωρείται ότι η γλώσσα του έσταζε μέλι καθώς ήταν ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτια που οργάνωνε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους. Υπήρξε στη ζωή του υπόδειγμα ασκητή και δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν  από την ιδιότητά τους. Ασκούσε εξαιρετικά σκληρή κριτική και στους Αυτοκράτορες της εποχής, των οποίων η αυλή τελικά τον δίωξε και τον εξόρισε.Η εκκλησία όμως τον ονόμασε άγιο για τη συμβολή του στην χριστιανική πίστη.

https://video.link/w/CgdWc

Eργαστήρια Δεξιοτήτων

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  επεξεργαστήκαμε  το πρόγραμμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας με τίτλο

“Σταματώ τις διακρίσεις-Αποδέχομαι τον άλλο” .



Λήψη αρχείου

 

 

 

Το Δάσος είναι φίλος μας

Μαθαίνω για το ΔΑΣΟΣ

 

 

Με ενσυναίσθηση κι ανθρωπιά

Με ιδιαίτερη ευαισθησία προς  τον άνθρωπο οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης πραγματοποίησαν συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης  για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Μεταμόρφωσης. 1111Παιδιά και γονείς ανταποκρίθηκαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών οι οποίοι οργάνωσαν τη δράση αυτή σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία ο Δήμου. Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και φάρμακα, αφού συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σχολείου, παραδόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο του Δήμου προς ενίσχυση συμπολιτών μας που τα έχουν ανάγκη. Τους ευχαριστούμε για τα μαθήματα ανθρωπιάς που μας έδωσαν!!!

Τι τρώμε στο διάλειμμα;

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών του σχολείου, κατά το πρώτο διάλειμμα, δηλαδή την ώρα του δεκατιανού γεύματος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ  ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πλήθος παιδιών
Φρούτα 24
Τυρόπιτα 85
Γλυκό 98
Τοστ/Σάντουιτς (με λαχανικά) 42
Σνακς (πατατάκια, ποπκορν) 57
Τίποτα 49
Σύνολο 355