Α΄Τεύχος (Δεκέμβριος 2012)

Τα παρακάτω αποτελούν κάποια αποσπάσματα από το α΄τεύχος της μαθητικής εφημερίδας : “ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ” της στ΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στην τάξη μας πραγματοποιήσαμε μία έρευνα με πηγές από το διαδίκτυο (κείμενα και άρθρα, εικόνες και power point, βίντεο και ρεπορτάζ), επειδή παρατηρήσαμε ότι το θέμα της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Κατά  τη μελέτη  μας ξεκινήσαμε από την περιγραφή, περάσαμε στα αίτια και καταλήξαμε στις λύσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την περιγραφή διαπιστώσαμε ότι εξαιτίας της κρίσης υπάρχουν πολλοί νεόπτωχοι και νεοάστεγοι. Επίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα ποσοστά της ανεργίας, κυρίως στους νέους. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, γι’ αυτό αρκετοί οδηγούνται στα συσσίτια που διοργανώνουν πολλές εκκλησίες, σχολεία και δήμοι. Λόγω της φτώχειας, ακόμα, οι άνθρωποι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά και να εξασφαλίσουν το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Εκτός από τα παραπάνω, τα ζευγάρια αποφεύγουν να κάνουν παιδιά, επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Έτσι, παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Ένα ακόμη χειρότερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς που είναι άνεργοι δεν έχουν ιατρική περίθαλψη και φυσικά ούτε χρήματα για τα φάρμακά τους.

Για όλα αυτά δεν ευθύνεται μόνο το κράτος, αλλά και ο ελληνικός λαός. Η διαφθορά και η αισχροκέρδεια που κυριαρχούν και στις δύο πλευρές έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση.

Επομένως, εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ΄2 απαιτούμε την καλύτερη οργάνωση του κράτους, για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Απαραίτητο είναι, όμως, όλος ο λαός να φέρεται με περισσότερη δικαιοσύνη και εντιμότητα.

Τα παιδιά του Στ΄2 του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ (κόμικ)

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Τον Οκτώβριο, οι μαθητές της Στ΄ τάξης, πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική εκδρομή στην Απολλωνία. Η εκδρομή έγινε με σκοπό να ενημερωθούν οι μαθητές για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Αρχικά, παρακολούθησαν ένα βίντεο για την καταστροφή της Κορώνειας, που προκλήθηκε από τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις των γεωργών, τη μόλυνση από απόβλητα δεκάδων βαφείων καθώς και από τα λύματα του δήμου Λαγκαδά. Στη συνέχεια ακολούθησε μια διασκεδαστική βόλτα στο φυσικό τοπίο του χωριού με ποδήλατα.

Αργότερα οι μαθητές οδηγήθηκαν στις δύο λίμνες για να δουν από κοντά αυτά που είχαν μάθει από το βίντεο και τους υπεύθυνους του προγράμματος. Στη Βόλβη, με τη βοήθεια ενός τηλεσκόπιου παρατήρησαν τις πάπιες, τους αργυροπελεκάνους και άλλα είδη πτηνών.Στην Κορώνεια, οι μαθητές με λύπη διαπίστωσαν την τεράστια καταστροφή της λίμνης. Τέλος ενημερώθηκαν για τα δραστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν εγκαίρως, αν θέλουμε να ξανακάνουμε μια καινούρια λίμνη Κορώνεια και να διατηρήσουμε την καλή οικολογική ισορροπία της λίμνης Βόλβης.

ΣΤΕΛΛΑ – ΣΤ΄1

Αγία Γραφή:

Ένα σημαντικό βιβλίο για τους Ορθόδοξους

Η Αγία Γραφή περιλαμβάνει τη συλλογή ιερών κειμένων που συγκέντρωσε η εκκλησία  από τον 2ο ως τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Είναι το σύνολο των 49 ιερών βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης και των 27 βιβλίων την Καινής Διαθήκης. Είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που γράφτηκε και που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Στην Παλαιά Διαθήκη εκφράζεται η υπόσχεση του Θεού προς τους ανθρώπους ότι θα στείλει στη γη τον Υιό Του, για να τους σώσει από την αμαρτία. Στην Καινή Διαθήκη πραγματοποιείται η υπόσχεση αυτή.

Η Αγία Γραφή συγγράφηκε από 40 περίπου διαφορετικά άτομα, κατά το 1500 μ.Χ. Κάποιοι από τους συγγραφείς της ήταν ο προφήτης Ησαΐας, ο ιερέας Έσδρας, ο Ιωάννης που ήταν ψαράς, ο Παύλος που ήταν σκηνοποιός και ο Λουκάς που ήταν γιατρός. Παρόλο που η Αγία Γραφή γράφτηκε από διαφορετικούς συγγραφείς δεν έχει λάθη. Όλοι οι συγγραφείς παρουσιάζουν διαφορετικές οπτικές, αλλά όλοι διακηρύσσουν τον ίδιο αληθινό Θεό και τον ίδιο τρόπο σωτηρίας, τον Ιησού Χριστό. Ο Θεός επόπτευε τους συγγραφείς της Αγίας Γραφής, ώστε, ενώ χρησιμοποιούσαν το δικό τους στιλ γραφής, κατέγραφαν αυτά που ήθελε ο Θεός. Δηλαδή όλα τα βιβλία της είναι θεόπνευστα.

Εμείς οι Χριστιανοί ωφελούμαστε να διαβάζουμε την Αγία Γραφή, επειδή μας ζωογονεί και μας αναγεννά, μας μεταδίδει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, λύνει όλες τις απορίες μας και μας προφυλάσσει από τους ποικίλους εχθρούς μας. Είναι καλό να τη διαβάζουμε με προσοχή και ευλάβεια. Μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής αισθανόμαστε ότι ο Θεός βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο Κύριος αποκαλύπτει τον εαυτό του στους ευλαβείς και προσεκτικούς μελετητές. Επίσης, η ανάγνωση της Αγίας Γραφής ωφελεί πολύ περισσότερο, όταν γίνεται με διάθεση αυτοκριτικής και απόφαση εφαρμογής.

Ομάδα Εργασίας από το Στ΄2:
Θοδωρής Κουιμτζής, Γιώργος Κωτούλας, Νεκτάριος Συνάπαλος, Μάνθος Ψαθάς

Πηγή:
Συνέντευξη από τον π. Απόστολο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Ευόσμου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση