Viber

viber 1

Το Viber είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δωρεάν κλήσεις, να στέλνουν κείμενα, εικόνες και βίντεο σε άλλους χρήστες. Λειτουργεί τόσο σε κινητά όσο και σε υπολογιστές και από το Φεβρουάριο του 2015, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων υποστηρίζει 236 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Είναι μια εφαρμογή που θεωρείται από τους γονείς «σχετικά ασφαλής» και χρησιμοποιείται ακόμα και από παιδία των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Η εφαρμογή μπορεί να «κατέβει» απευθείας στο τηλέφωνό ή τον υπολογιστή σας. Οι χρήστες πρέπει απλά να εισάγουν τον αριθμό τηλεφώνου τους καθώς αυτό χρησιμοποιεί το Viber ως ταυτότητα. Για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, το Viber στέλνει ένα PIN μέσω SMS. Εν συνεχεία, μόλις ενεργοποιηθεί η εφαρμογή συνδέεται στη λίστα επαφών για να βρει και να συνδεθεί με φίλους.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Viber είναι:

  • Δωρεάν μηνύματα
  • Δωρεάν μηνύματα εικόνων και βίντεο
  • Δωρεάν κλήσεις προς άλλους χρήστες Viber

TikTok

share img

Το Tik Tok είναι μια εφαρμογή που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 60 δευτερόλεπτων.

Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στο Tik Tok οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν ή να στείλουν σε άλλους χρήστες τα βίντεο που δημοσιεύονται, καθώς επίσης να κάνουν ντουέτα με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

Η εφαρμογή έχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με μουσικά αποσπάσματα που οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν για να κάνουν lip-sync. Τα αποσπάσματα μπορεί να προέρχονται από λαϊκά τραγούδια, τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο άλλων χρηστών. Μόλις επιλεγεί ένα τραγούδι ή απόσπασμα, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο για αυτό. Το Tik Tok διαθέτει πολλά εφέ και φίλτρα, όπως η γρήγορη κίνηση, αργή κίνηση, μεσολάβηση, αντιστροφή και άλλα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων που είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή, η δημιουργία ντουέτου, καθώς επίσης η επιλογή να συνδεθούν με μια εφαρμογή ζωντανής ροής, μια σελίδα «Για εσάς» που εμφανίζει βίντεο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και μια καρτέλα “Ανακαλύψτε” που εμφανίζει δημοφιλή hashtags.

Προσοχή στις πλατφόρμες online dating

λήψης

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους γονείς προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν συμμετοχή ανήλικων σε πλατφόρμες «τυφλών ραντεβού» στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες απευθύνονται μόνο σε ενήλικες όμως αυτό δε διασφαλίζεται με κανένα τρόπο. Η ανωνυμία μάλιστα που προσφέρει το online dating ενθαρρύνει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων. Οι παιδόφιλοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα που να τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους χρήστες.

Η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού καθώς και  τυχόν προσπάθεια να «προστατέψει» τη συσκευή του από τα μάτια των γονιών θα πρέπει να μας υποψιάσει.

Τι είναι το blindchat

Πρόκειται για μια online πλατφόρμα για ανώνυμο chat με άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Η εν λόγω εφαρμογή διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Είναι το μοναδικό dating app που δεν χρειάζεται εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσεις το φύλο σου και τις προτιμήσεις σου και ξεκινάς το chat αμέσως.To Blindchat δίνει επίσης και τη δυνατότητα της video κλήσης.

Η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους.

Παρά το γεγονός πως η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, ο λογαριασμός στο Blindchat προσφέρει δυνατότητες στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν τους συνομιλητές τους στη λίστα των φίλων τους και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν βρουν άτομα από πρόσφατες συνομιλίες.

 Ακόμα περισσότερες επιλογές προσφέρει και ο Premium, δηλαδή ο επί πληρωμή λογαριασμός. Η συνδρομή, που μπορεί να πληρωθεί με διάφορους τρόπους, κοστίζει 19 ευρώ για έναν μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο την αναζήτησή βρίσκοντας άτομα με τα οποία ταιριάζει ακόμα και στις λεπτομέρειες. Επίσης μέσω του Premium λογαριασμού ο χρήστης αποκτά προτεραιότητα, και βρίσκει συνομιλητή ακόμα πιο γρήγορα.

Σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς του συνομιλητή, αν ο τελευταίος θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης. Η εφαρμογή εξετάζει τη συμπεριφορά του χρήστη και αν το κρίνει αναγκαίο, τον αποκλείει από το Blindchat.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία

STOP BULLYING

Τα κράτη μέλη της UNESCO κήρυξαν την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο -συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνοεκφοβισμού – αναγνωρίζοντας ότι η σχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία.

Αυτή η ημέρα έχει ως στόχο να προκαλέσει  την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών και μιας σειράς τομέων και εταίρων – συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν  όλοι να συμμετάσχουν στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο σχολείο για το 2022, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στο να κάνουν το σχολείο έναν ασφαλή χώρο για όλους τους μαθητές. Οι δάσκαλοι βρίσκονται στην καρδιά της λύσης και πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, ικανοί και έτοιμοι να δράσουν.

Η σχολική βία μπορεί να είναι καταστροφική. Τα παιδιά και οι νέοι που επηρεάζονται μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη, να χάσουν μαθήματα ή να εγκαταλείψουν εντελώς το σχολείο. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Η ατμόσφαιρα του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητα της μάθησης για όλους.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Πρόκειται για 4-8 δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα 18.15-20.00, από Νοέμβριο έως Μάιο, όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, τις σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο κ.λ.π.

Από το Α έως το Ω-μία Ακαδημία για Γονείς

Συναίνεση στο διαδίκτυο και πως να μιλήσετε για αυτή στα παιδιά

Το να μάθουμε να ζητάμε άδεια πριν κοινοποιήσουμε μια εικόνα ή να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν αποδεχόμαστε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο είναι από τα βασικότερα βήματα διατήρησης του ελέγχου της διαδικτυακής μας ζωής είτε είμαστε ανήλικοι είτε ενήλικοι.

Με τον όρο διαδικτυακή συναίνεση αναφερόμαστε στην παροχή άδειας για χρήση του περιεχομένου μας ή στην αίτηση άδειας χρήσης περιεχομένου άλλων ατόμων. Ως γονέας, είναι καλό να ενδυναμώσουμε το παιδί μας να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνει στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να συζητάμε μαζί του για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει.

Η διαδικτυακή συναίνεση δεν πρέπει να διαφέρει από τη συναίνεση εκτός διαδικτύου και πρέπει να ισχύουν οι ίδιες αξίες σεβασμού, ευγένειας και υπομονής. Αλλά, όταν ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αξία του εαυτού μπορεί να εκτιμηθεί από τον αριθμό των likes που λαμβάνει μια φωτογραφία και πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να δρουν ως ανώνυμοι στο διαδίκτυο, η συναίνεση γίνεται ένα παραμελημένο διαδικτυακό θέμα.

Ως γονείς, έχουμε την αποστολή να διδάξουμε τις ηθικές αξίες που σχετίζονται με τη συναίνεση. Τα παιδιά μιμούνται τις δικές μας συμπεριφορές. Οπότε, όταν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να μοιραστούμε μια προσωπική στιγμή τους στο διαδίκτυο, συχνά δε λαμβάνουμε υπόψη τα δικαιώματα του παιδιού μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά μας να εκτιμούν τη συναίνεση στις διαδικτυακές σχέσεις όταν σε καθημερινή βάση υποτιμούμε και αντικρούουμε τις ηθικές αξίες στις οποίες βασίζεται.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μιλήσετε για αυτό το θέμα με τα δικά σας παιδιά; Δεν χρειάζεται να είναι μια νέα συνομιλία, κάντε την μέρος των συνομιλιών που έχετε ήδη κάνει για το διαδίκτυο. Το να μιλήσουμε για την αυτοεκτίμηση είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε. Εάν  μιλήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας για το τι σημαίνει αυτοεκτίμηση, αυτό αναπόφευκτα θα ανοίξει άλλες συζητήσεις σχετικά με την εικόνα του σώματος που μπορεί να οδηγήσει στο πώς όλα αυτά γίνονται αντιληπτά στο διαδίκτυο. Από αυτό το σημείο μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξηγούμε στο παιδί τη σημασία της συναίνεσης, να μιλήσουμε για δύναμη, εικόνα, ντροπή, ενσυναίσθηση και όλα τα θέματα που σχετίζονται.

Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως γονιός είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με το παιδί μας, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση γονέα/παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, όταν χρειάζονται βοήθεια, είναι πιο πιθανό να έρθουν σε εμάς και νας μας εμπιστευτούν το πρόβλημά τους έτσι ώστε να μπορούμε να τα βοηθήσουμε.