EGV
HHHHGHG
ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΤΕΣΤ
Η Γη αποτελεί τον τρίτο πιο κοντινό πλανήτη στον Ήλιο, τον πιο πυκνό και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα και ειδικότερα τον μεγαλύτερο ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό και το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή.
Σπουδαία ημέρα αποδείχθηκε η 14η του Δεκέμβρη όπου η Google και η NASA ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός καινούριου πλανήτη γύρω από το μακρινό αστέρι Kepler-90, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι πια το μοναδικό με οκτώ πλανήτες! Προτού όμως ξεκινήσουμε τις αναλύσεις για τον νέο πλανήτη Kepler-90i ας σιγουρευτούμε ότι γνωρίζουμε όλα όσα χρειάζεται για το δικό μας ηλιακό σύστημα.
Το ηλιακό σύστημα
Το Ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα, που κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι ένα μέσο άστρο και ζει περίπου για 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι μια φλεγόμενη σφαίρα, που εκτοξεύει ενέργεια θερμότητα και φωτεινότητα. Ο πυρήνας του μετατρέπει υδρογόνο σε ήλιο σε μια συνεχόμενη αντίδραση περίπου 15,7 εκατομμύρια βαθμών Κελσίου ενώ η πυρηνική σύμπτυξη στο εσωτερικό του ηλίου παράγει περίπου 4.000.000 τόνους μάζας ανά δευτερόλεπτο, ενέργεια η οποία διατηρεί την λαμπρότητα του.
1. Ερμής
Με απόσταση περίπου 70.000.000 χιλιόμετρα μακριά ο Ερμής είναι καψαλισμένος από την ακτινοβολία όσο κανένας άλλος πλανήτης. Πήρε το όνομα του από τον αγγελιαφόρο των Θεών. Ο Ερμής είναι ο μικρότερος και κοντινότερος στον ήλιο πλανήτη. Η επιφάνεια του είναι γεμάτη κρατήρες λόγω της τεράστιας βαρύτητας του Ηλίου η οποία προσελκύει μικρούς και μεγάλους βράχους προς το μέρος του Ερμή. Οι μετεωρίτες αυτοί διαμόρφωσαν έτσι την επιφάνεια του πριν από αμνημόνευτους χρόνους. Λόγω της μικρής του βαρύτητας δεν κατάφερε να κρατήσει την ατμόσφαιρά του.
2. Αφροδίτη
Επόμενη στη σειρά η Αφροδίτη, η δίδυμη αδερφή της Γης, με όνομα που προέρχεται από τη Θεά της ομορφιάς και προστάτιδα του έρωτα. Ένας άγονος πλανήτης με αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πάνω από 90 φορές πιο πυκνή από της Γης και με θερμοκρασίες, που θα έλιωναν και μόλυβδο. Αποτελεί τον πιο θερμό πλανήτη, συχνά παρομοιάζεται με τη Γη λόγω μεγέθους καθώς είναι λίγο πιο μικρή απ’ αυτήν μόνο που η Αφροδίτη είναι μια κόλαση με συνθήκες πολύ εχθρικές. Συχνά ονόματα του πλανήτη είναι «Αυγερινός» και «Εωσφόρος».
Διαβάστε ακόμα: Εντοπίστηκε η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ηλιακή έκλειψη
3. Γη
Αποτελεί μια συμφωνία σχημάτων και χρωμάτων. Φαίνεται σαν πλανήτης χωρίς ζωή αλλά αν δούμε πιο κοντά φαίνεται η δουλειά του ανθρώπινου είδους. Τα 2/3 της επιφάνειάς της αποτελούνται από νερό και οι ωκεανοί της γεμάτοι ζωή. Η Γη είναι η μεγαλύτερη από τους εσωτερικούς πλανήτες, η ατμόσφαιρά της αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% άλλα αέρια. Η απόλυτη ισορροπία για να ζούμε και να αναπνέουμε. Πολλοί πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα αλλά μόνο της Γης είναι βιώσιμη. Η ατμόσφαιρα της Γης, μας προστατεύει από εισερχόμενους μετεωρίτες οι οποίοι διασπώνται καθώς εισβάλλουν πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο έδαφος.
4. Άρης
Με μείον 100 βαθμούς Κελσίου πριν την ανατολή ο ουρανός στον Άρη εμφανίζεται ροζ από την σκόνη και την ομίχλη. Το μεσημέρι έχει καθαρό ουρανό και όσο πλησιάζει το βράδυ παγωμένα σύννεφα παγώνουν τον πλανήτη. Αυτός είναι ο κόκκινος πλανήτης, ο τέταρτος σε σειρά απόστασης από τον Ήλιο. Ο Άρης ίσως είναι ο επόμενος πλανήτης που θα κατακτήσει ο άνθρωπος. Σήμερα είναι ένας παγωμένος πλανήτης και το μόνο ορατό νερό βρίσκεται στους πόρους του. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται από 95.3 % διοξείδιο του άνθρακα, 2.7% άζωτο και 6% αργό. Η μεγαλύτερη έκταση του αποτελείται από ερήμους, γεμάτες από ψιλή σκόνη οξειδίου του σιδήρου.
5. Δίας
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος μόνο που μπροστά στον ήλιο χάνει την μεγαλοπρέπειά του. Πήρε το όνομα του από τον Θεό Δία και είναι ένας γίγαντας αερίων. Στην επιφάνεια του παρατηρούμε διαφορετικές χρωματικές ζώνες. Οι άσπρες και κίτρινες ζώνες είναι υψηλά νέφη ενώ οι κόκκινες και καφέ ζώνες χαμηλότερα. Οι ζώνες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις συνεχώς. Το χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη κηλίδα του, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη γη. Είναι ένας συνεχόμενος αντικυκλώνας που φαίνεται να μετακινείται αργά. Το χρώμα και ο χρόνος περιστροφής της μπορεί να διαφέρει με την πάροδο των χρόνων. Ακόμα και με το τηλεσκόπιο δεν έχουμε ορατότητα της επιφάνειάς του Δία. Η ατμόσφαιρα του έχει πλάτος πάνω από 5.000 χιλιόμετρα και περνώντας ανάμεσα από τα νέφη οι θερμοκρασίες φτάνουν από -130 έως -140 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε ακόμα: Η ΝΑSA ανακοίνωσε πως ο Ήλιος εξαπέλυσε την πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακής έκλαμψης από το 2008
6. Κρόνος
Κρόνος, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Το όνομα του προέρχεται από τον Θεό της σοδειάς και των συγκομιδών. Είναι ο έκτος πλανήτης σε απόσταση από τον ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος. Είναι κι’ αυτός ένας αέριος πλανήτης με 7/10 της πυκνότητας του νερού. Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια μόνο στρώματα αερίων. Τα άσπρα είναι υψηλά νέφη και τα κίτρινα χαμηλότερα. Οι δακτύλιοι του Κρόνου χωρίζονται σε περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Cassini που χωρίζει τον A δακτύλιο από τον B. Ο Α και Β είναι οι πιο φωτεινοί ενώ ο C πιο αμυδρός. Είναι πιθανόν να δημιουργήθηκαν από απομεινάρια δορυφόρων του Κρόνου οι οποίοι θα δημιουργήθηκαν από τον πρόσκρουση με μετεωρίτες ή κομήτες ενώ περιστρεφόταν γύρω από τον Κρόνο. Μεγάλο τμήμα των δακτυλίων αποτελείται από πάγους που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη μαζί με θραύσματα μετάλλου, κόκκούς σκόνης και χώματα.
7. Ουρανός
Ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον ήλιο. Με όνομα που προέρχεται από την αρχαία Θεότητα του Ουρανού, πατέρας του Κρόνου και του Δία. Μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω από την εκλειπτική δίνοντας την εντύπωση ότι κυλά στην τροχιά του. Οι δακτύλιοι του είναι σκοτεινοί και στενοί. Εμφανισιακά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέρα από τους δακτυλίους. Αυτό άλλαξε όταν ερεύνησαν τον πλανήτη με το τηλεσκόπιο Hubble το οποίο εμφάνισε κλιματικές αλλαγές και ροζ σύννεφα μεθανίου. Τα σύννεφα στην εξωτερική επιφάνεια έχουν -220 βαθμούς Κελσίου και κάτω απ’ αυτά υπάρχουν τέσσερις στρώσεις από σύννεφα. Οι δορυφόροι του Ουρανού είναι ονομασμένοι από χαρακτήρες του Γουίλιαμ Σαίξπηρ και του Αλεξάντερ Πόουπ και αυτοί είναι Oberon, Titania και Miranda.
8. Ποσειδώνας
Συμβολίζεται με την τρίαινα του θεού Ποσειδώνα. Είναι ο τελευταίος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Έχει κι αυτός μια κηλίδα κοντά στο νότιο ημισφαίριο και μια μεγάλη σκοτεινή κηλίδα συγκρίσιμη με τη μεγάλη κηλίδα του Δία. Είναι επίσης αντικυκλώνας με αραιά σύννεφα στις άκρες. Όπως ο Ουρανός έτσι και ο Ποσειδώνας τα εξωτερικά νέφη του βρίσκονται στους -220 βαθμούς Κελσίου και οι στρώσεις είναι παρόμοιες. Χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι τα εξαιρετικά δυναμικά συστήματα καταιγίδων με ταχύτητες που πετυχαίνουν σχεδόν υπερηχητική ροή.
ΔΟΚΙΜΗ
Ο EINSTEIN είπε :
<<Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το Σύμπαν και η Ανθρώπινη Βλακεία. Για το πρώτο πάντως διατηρώ επιφυλάξεις!!!>>
ΕΚΦΕ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ
ΑΛΜΥΡΟΣ – ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Χάρτης νομού Μαγνησίας
Λεπτομερής Χάρτης του νομού Μαγνησίας.
- Περιφέρεια Θεσσαλίας .
- Κυριώτερες πόλεις : Βόλος, Αλμυρός, Νέα Αγχίαλος.
- Νησιά : Αλόνησσος, Σκιάθος, Σκόπελος δηλαδή οι Σποράδες.
- Βουνά : όρος Πήλιον με πολλά χωριά όπως η Τσαγκαράδα, Ζαγορά και όρος Όρθυς.
- Ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του νομού.
ΑΛΜΥΡΟΣ
Σύγχρονη πόλη, χτισμένη σε πεδινή έκταση – αρχαίο Kρόκιον πεδίον -, κοντά στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού – στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτις – έχει πλούσιο μυθολογικό (βασιλιάς Αθάμας, Φρίξος και Έλλη, Αχιλλέας και Μυρμιδόνες) και ιστορικό παρελθόν (Άλος, Ίτων, Φυλάκη), από τους Νεολιθικούς Χρόνους ώς σήμερα. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ού αι. ελληνικές οικογένειες από την Aνατολική Pωμυλία και τη Μικρά Ασία. Στον εύφορο κάμπο του Αλμυρού καλλιεργούνται σιτηρά, κηπευτικά, βαμβάκι, ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια. Σε απόσταση 6,5 χλμ Α βρίσκεται η παραλία του Αλμυρού. Στο λιμανάκι του Αγίου Ιωάννη δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Το Δάσος Κουρί είναι αισθητικό πεδινό δρυοδάσος στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας.
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Παραθαλάσσια κωμόπολη με αξιόλογη τουριστική κίνηση, απλωμένη σε πεδινή έκταση, στις δυτικές ακτές του Παγασητικού κόλπου. Κατέχει τη θέση της αρχαίας Πυράσου – επίνειο των αρχαίων Φθιωτίδων Θηβών, που στους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους ονομάστηκε Δημήτριον – και των χριστιανικών Φθιωτίδων Θηβών. Η Νέα Αγχίαλος, με καλή ρυμοτομία και σύγχρονες κατοικίες, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αι. από πρόσφυγες της Αγχιάλου της Aνατολικής Pωμυλίας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Νέας Αγχιάλου παρασκευάζει παραδοσιακά εδέσματα, πίτες, ποτά και γλυκά. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΄΄Η ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ παρασκευάζει τσίπουρο και κρασί. Στο μικρό λιμάνι του οικισμού δένουν βάρκες και αλιευτικά.
O ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΕΣ ΘΗΒΕΣ). Οι Φθιώτιδες Θήβες των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων ήταν παραθαλάσσια πόλη, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Πυράσου. Γνώρισαν την ύψιστη ακμή τους τον 6ο αι., αποτελώντας θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και καταστράφηκαν τον 7ο αι. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως πλήθος σημαντικών μνημείων, που χρονολογούνται στους Υστερορωμαϊκούς και τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους. Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί παλαιοχριστιανικές βασιλικές, συγκρότημα δημοσίων κτιρίων, επαύλεις, πλακόστρωτες λεωφόροι με καταστήματα, λουτρά, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, τείχη και νεκροταφεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα, εντυπωσιακά ως προς το πλούσιο θεματολόγιο και την άψογη τεχνική τους.Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ακόλουθα : Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι. και αναστηλωμένο κίονα, Η βασιλική του Αρχιερέως Πέτρου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι. και αναστηλωμένη την κιονοστοιχία του μεσαίου κλίτους, Η βασιλική του Μαρτυρίου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι, Η βασιλική του Επισκόπου Ελπιδίου, Η κοιμητηριακή βασιλική και Το επισκοπικό μέγαρο.
Αποτελεσματα Διαγωνισμού για την Α΄ Γυμνασίου ”ΘΑΛΗΣ 2018” στην Μαγνησία
Αποτελέσματα Διαγωνισμού για την Α΄Γυμνασίου ΄΄ΘΑΛΗΣ 2018΄΄
Από την Επιτροπή Διαγωνισμών του Παραρτήματος Ν. Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.), ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 8ου Τοπικού Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο Θαλής για την Α΄», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018 και διοργανώθηκε από το Τοπικό Παράρτημα της Ε.Μ.Ε.
Στον 8ο Τοπικό Διαγωνισμό συμμετείχαν 240 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου από όλα τα σχολεία του Ν. Μαγνησίας και από αυτούς διακρίθηκαν 94 συμμετέχοντες οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης για την Α΄» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 9.00 π.μ. στα ίδια εξεταστικά κέντρα που εξετάστηκαν στην Α΄ Φάση του «ΘΑΛΗΣ».
Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ν. Μαγνησίας της Ε.Μ.Ε. συγχαίρει τους διακριθέντες μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους και τους καθηγητές τους που τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους αυτή και τους εύχεται καλή επιτυχία στη Β΄ φάση.
Με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών το Παράρτημα της ΕΜΕ διοργανώνει δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου (Κύπρου 48) τις ακόλουθες ημερομηνίες:
- Σάββατο 15/12/2018 & Κυριακή 16/12/2018
- Σάββατο 12/01/2019 & Κυριακή 13/01/2019
το πρωί από τις 10.00 έως τις 13.00.
Παρακαλούνται επίσης οι Διευθυντές & Καθηγητές των διακριθέντων μαθητών να ενημερώσουν τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες και σε περίπτωση μη ορθής αναγραφής του ονόματός τους να αποστείλουν σχετικό μήνυμα με το σωστό ονοματεπώνυμο στο mail του Παραρτήματος.
Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα του 79ου Πανελληνίου Μαθηματικού Διαγωνισμού «Ο Θαλής» για τους μαθητές Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου θα ανακοινωθούν από τα κεντρικά της Ε.Μ.Ε. προσεχώς.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου που διακρίνονται και προκρίνονται ΕΔΩ
ΠΕΝΑΛΤΥ
EINSTEIN
Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το πρώτο έχω κάποιες αμφιβολίες.
A. Einstein