Ένας εύκολος τρόπος εκμάθησης της Προπαίδειας…Παίζοντας!
Προπαίδεια 2, 3, 4 |
Προπαίδεια 5, 6, 7 |
Προπαίδεια 8, 9, 10 |
Ένας εύκολος τρόπος εκμάθησης της Προπαίδειας…Παίζοντας!
Προπαίδεια 2, 3, 4 |
Προπαίδεια 5, 6, 7 |
Προπαίδεια 8, 9, 10 |
Έχουν αλλάξει οι εποχές και κανένας πλέον δεν αγοράζει και δεν ακούει τα παλιά CD. Και μόνο που υπάρχει πλέον το Internet και μπορείς να βρεις όποιο τραγούδι και άλμπουμ θέλεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας σε κάποιο δισκοπωλείο, εκτός βέβαια κι αν είσαι συλλέκτης.
Και τώρα έρχεται το εύλογο ερώτημα. Τι να κάνεις με όλα αυτά τα CD που έχεις; Προφανώς δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξεις. Υπάρχουν άπειρες ιδέες για να τα ανακυκλώσεις και να φτιάξεις κάτι όμορφο για την διακόσμηση του σπιτιού σου, ενώ φυσικά μπορείς να φτιάξεις μόνη σου και υπέροχα εύκολα κοσμήματα, αλλά και να τροποποιήσεις τα ρούχα και τα παπούτσια σου για να δείχνουν πιο εντυπωσιακά και πρωτότυπα.
Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε χαμένα. Ακόμη κι αν δεν θέλεις να χαλάσεις τα αυθεντικά άλμπουμ που έχεις αγοράσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα όσα είχες πάρει από την μαύρη αγορά. Και μην μου πεις ότι δεν δεν έχεις κανένα πειρατικό CD γιατί δεν θα σε πιστέψω!
Αν λοιπόν ψάχνεις ιδέες για εύκολες κατασκευές από CD το exypnes-idees.gr είναι εδώ για σένα, με τις καλύτερες προτάσεις!
Η τεχνολογία πληροφοριών, τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας ή τεχνολογία της πληροφορίας (ΤΠΕ, αγγλ. IT ή ICT) είναι το σύνολο των επαγγελματικών χώρων οι οποίοι σχετίζονται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, υλοποίηση, συντήρηση και διαχείριση υπολογιστικών πληροφοριακών συστημάτων, κυρίως όσον αφορά εφαρμογές λογισμικούκαι υλικού υπολογιστών. Τα επαγγέλματα ΤΠΕ βασίζονται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και συντήρηση προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, με στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, διαχείριση και μετάδοση πληροφοριών κάθε τύπου. Στις ΤΠΕ συγκαταλέγεται και η βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικού, ως διακριτό υποσύνολο.
Κατ’ επέκταση, με τον όρο «ΤΠΕ» (ελ.) ή «IT» (αγγλ.) μπορεί να κατονομάζονται τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και δημόσια ή ιδιωτικά έργα που αφορούν προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Το Τμήμα Πληροφορικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βασικές έννοιες της πληροφορικής σε εισαγωγικό επίπεδο, από κοινού με απλές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και ΤΠΕ, διδάσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Γυμνασίου, από το 1993 κι έπειτα. Στο Γενικό Λύκειοδιδάσκεται επιπρόσθετα το περισσότερο επιστημονικά προσανατολισμένο και πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» σε μαθητές αντίστοιχης κατεύθυνσης, εισάγοντάς τους σε βασικές έννοιες σχεδίασης και ανάλυσης αλγορίθμων και προγραμματισμού υπολογιστών. Στα τεχνικά λύκεια λειτουργεί κύκλος μαθημάτων πληροφορικής, για μαθητές οι οποίοι τον επιλέγουν, ο οποίος συνιστά μία εκτενέστερη απ’ ό,τι στο Γυμνάσιο εισαγωγή σε κάποιες βασικές έννοιες της πληροφορικής από κοινού με τεχνικές γνώσεις περί ΤΠΕ, στοχευμένες στην κατάρτιση μελλοντικών τεχνικών και επαγγελματιών για επικουρικές θέσεις εργασίας[1].
Σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, τα πανεπιστημιακά τμήματα με τίτλους όπως «Επιστήμης Υπολογιστών», «Πληροφορικής», «Μηχανικών Πληροφορικής» κλπ. έχουν παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών, μπορεί όμως να εντάσσονται σε διαφορετικές σχολές (τετραετούς φοίτησης Θετικών Επιστημών, τετραετούς φοίτησης Οικονομικών ή πενταετούς φοίτησης Πολυτεχνεία). Ορισμένα από τα ανωτέρω τμήματα έχουν περισσότερο διακλαδικό χαρακτήρα, όπως π.χ. τα τμήματα «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής» τα οποία εστιάζουν στην τομή πληροφορικής και ηλεκτρονικής μηχανικής, τα τμήματα «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» ή «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» τα οποία εστιάζουν στην τομή πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κοκ. Τα τμήματα σε σχολές Οικονομικών (με τίτλους όπως «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής») συνήθως δίνουν έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή προϊόντων πληροφορικής για την αντιμετώπιση επιχειρηματικών αναγκών, με βάση ένα υβριδικό πρόγραμμα σπουδών μεταξύ πληροφορικής και οικονομικών[2].
Η εμφάνιση πανεπιστημιακών τμημάτων «Πληροφορικής» στην Ελλάδα έγινε το 1980, με την ίδρυση του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και, στη συνέχεια, το 1984, με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τμήματα με παρόμοιους ή πανομοιότυπους τίτλους και κυρίως πρακτικό / τεχνολογικό προσανατολισμό υπάρχουν και σε ΑΤΕΙ, σε Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών τετραετούς φοίτησης, ενώ μία λίστα όλων των ανάλογων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί να βρεθεί στην κατάλληλη ενότητα του άρθρου κατάλογος ελληνικών τμημάτων ανώτατης εκπαίδευσης(γνωστικό πεδίο: Πληροφορική). Τα περισσότερα από τα εν λόγω πανεπιστημιακά τμήματα διαθέτουν και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, οδηγώντας στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Science) ή και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία[3] οι διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι απόφοιτοι των ΑΕΙ με τίτλο «Πληροφορικής» ή συναφή, αναγνωρίζεται πως έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:
Ακόμα, από τους ανωτέρω αποφοίτους οι διπλωματούχοι (απόφοιτοι τμημάτων πενταετούς φοίτησης) καθώς και οι πτυχιούχοι των (τετραετούς φοίτησης) Τμημάτων «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών» και «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», δύνανται επιπροσθέτως να απασχοληθούν και στον επιστημονικό τομέα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων, με βάση το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερο νόμο[4], όλοι οι πληροφορικοί και όλοι οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί, απόφοιτοι είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, έχουν νομικά τη δυνατότητα να στελεχώσουν επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών ως τεχνικό προσωπικό.
Όλοι οι ανωτέρω απόφοιτοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά στην επιστημονική έρευνα (σε δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα), στη διδασκαλία σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών σε μονάδες πληροφορικής, δικτύων υπολογιστών, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τη διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ωστόσο, απαιτείται επιπροσθέτως και λήψη πιστοποίησης παιδαγωγικής επάρκειας[5].
Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν και για τους διπλωματούχους ηλεκτρολόγους ή ηλεκτρονικούς μηχανικούς[3], καθώς η πληροφορική και η επιστήμη ηλεκτρονικού μηχανικού επικαλύπτονται σε σημαντικό βαθμό ενώ οι τηλεπικοινωνίες συνιστούν προνομιακό πεδίο μελέτης για την τελευταία[6][7][8]. Το κύριο σημείο της εν λόγω επικάλυψης, όχι όμως το μοναδικό, είναι ο κλάδος της μηχανικής υπολογιστών, εφόσον ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να ιδωθεί τόσο ως ηλεκτρονικό όσο και ως λογικό κύκλωμα. Ως αποτέλεσμα, όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών» ή «Ηλεκτρονικών Μηχανικών» στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει και τη μηχανική υπολογιστών στον τίτλο και στο πρόγραμμα σπουδών τους.
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ με τίτλο «Πληροφορικής», κατέχοντας τίτλο (πτυχιούχων) μηχανικών πληροφορικής, σύμφωνα με τον νόμο[9] έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υπολογιστών, ως προγραμματιστές ή αναλυτές εφαρμογών λογισμικού ή υπολογιστικών συστημάτων. Μπορούν επίσης να απασχοληθούν ως ερευνητές ή ως εκπαιδευτικοί στα εν λόγω πεδία. Ακόμα, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ με τίτλο «Βιομηχανικής Πληροφορικής», «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων» ή συναφή, έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά, στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στους τομείς της σχεδίασης, συντήρησης, εγκατάστασης, διαχείρισης και υλοποίησης υπολογιστικών ή τηλεπικοινωνιακών δικτύων, της σχεδίασης, ανάπτυξης και προγραμματισμού λογισμικού, καθώς και της σχεδίασης, ανάπτυξης, συντήρησης και εγκατάστασης υπολογιστικού υλικού ή συσκευών. Από το 2013 και μετά όπου δόθηκε η δυνατοτήτα στα ΑΤΕΙ να έχουν κατευθύνσεις σπουδών στα τμήματα τους[10], πλέον οι πτυχιούχοι μηχανικοί πληροφορικής εξειδικεύονται μέσω κάποιας κατεύθυνσης είτε ως μηχανικοί δικτύων, είτε ως μηχανικοί υπολογιστών, είτε τέλος ως μηχανικοί λογισμικού.
Πέρα από τους εν λόγω κανονισμούς, στην Ελλάδα δεν υφίσταται κάποιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας, ούτε κάποιο επαγγελματικό επιμελητήριο ειδικά για τους επαγγελματίες του κλάδου. Ισχύει μεν ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων πληροφορικής από Οικονομικές Σχολές μπορούν να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο ως οικονομολόγοι και οι απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής από Πολυτεχνεία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως μηχανικοί, όμως οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν σχετίζονται με την όποια επαγγελματική τους ιδιότητα περί ΤΠΕ. Υφίστανται παρ’ όλα αυτά οι επιστημονικές ενώσεις Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας[11], Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας[12] και Σύλλογος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Πληροφορικής[13].
2) Οι Πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών ή Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Πληροφορικής και Τηλεματικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων απόφοιτοι των ΑΕΙ αναγνωρίζεται πως να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:
Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δύνανται να απασχοληθούν στα ανωτέρω και στον επιστημονικό τομέα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μαθαίνουμε να γράφουμε για να μπορούμε να γράψουμε μια παραγγελία ή ένα ποίημα, όχι όμως απαραίτητα για να γίνουμε συγγραφείς ή ποιητές. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να διδασκόμαστε προγραμματισμό, όχι απαραίτητα για να γίνουμε επαγγελματίες προγραμματιστές, αλλά για να αποκτήσουμε μια καθοριστική δεξιότητα για τον επαγγελματία και πολίτη του 21ου αιώνα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία must see για κάθε εκπαιδευτικό πληροφορικής.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος για να ικανοποιεί τις ανάγκες του, να εκφράζεται και να διαμορφώνει το περιβάλλον του, να δημιουργεί προϊόντα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγει ο άνθρωπος από το περιβάλλον του με τη βοήθεια των αισθήσεων.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ τουλάχιστον 2 ατόμων ή μηχανών.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
είναι η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος για να επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγει ο ίδιος ή μέσω άλλων συσκευών, (κάμερες, αισθητήρες κοκ).
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ)
είναι η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος για να μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι και οι μηχανές από απόσταση (όταν δεν είναι εφικτή η φυσική επικοινωνία).
![]() |
διαβάζουμε ότι: υπάρχει ένας αριθμός εμποδίων και ανασταλτικών παραγόντων ως προςς τη διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας(ΤΠΕ), καθώς παρατηρείται μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στους σκοπούς και τους τύπους επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από διαφορετικά δίκτυα. |
αυτές, δηλαδή που χρησιμοποιούν οι παραπάνω τέσσερις εκπαιδευτικές ενώσεις (e-Δίκτυο, Δερτούζος, ΕΤΠΕ, ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ) και εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άρθρα και εισηγήσεις (μερικές φορές, κάποιοι συγγραφείς εργασιών με θέμα ΤΠΕ, χρησιμοποιούν ….. ασυνείδητα και τις δύο).Η τρίτη εκδοχή, αυτή που εμφανίζεται ως «Τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας ή των Επικοινωνιών» χρησιμοποιείται κυρίως από τους Πληροφορικούς, τους Μηχανικούς (ΤΕΕ), το σύνδεσμο επιχειρηματιών ΣΕΠΕ και μια σειρά από προγράμματα (όπως το Δικτυωθείτε κ.α.).Ένα μικρό ιστορικό του «ΤΠΕ» στην Ελληνική εκπαίδευση (1997-2007)
Ας επιχειρήσουμε ένα σύντομο οδοιπορικό της συντομογραφίας «ΤΠΕ» στην Ελληνική εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) αρχής γενομένης από το τέλος της δεκαετίας του ’90 και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη προσπάθεια ένταξης των νέων τεχνολογιών (υπολογιστών και διαδικτύου) στη διδακτική πράξη με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRENDS και τα πιλοτικά έργα της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» (ΥΠΕΠΘ, ΕΑΙΤΥ, ΠΙ). Μας ενδιαφέρει μόνο ό,τι σχετίζεται κύρια με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ μια και για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαμε μόνο ένα έργο (ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ) για 14 περίπου Δημοτικά σχολεία της χώρας.
i) Από το δικτυακό τόπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi-schools.gr) και ακολουθώντας τη διαδρομή:
Επομένως, στην Ελλάδα από το 1997 μέχρι το 2002 το «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» αποτελεί το επίσημο όνομα για τη συντομογραφία ΤΠΕ και ακολουθείται σε γενικές γραμμές από το ΥΠΕΠΘ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών-ΕΑΙΤΥ).
Μια πρόταση για το «ΤΠΕ» στην εκπαίδευση
β) Στο γεγονός ότι έτσι χρησιμοποιείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
γ) Στην χρήση του όρου από την «Επιτροπή Πληροφορικής» (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 116, 29 Ιουνίου 2004) και το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (Ε.Π. «ΚτΠ»)»:
Επομένως, το European «Information and Communication Technologies» Prize μεταφράζεται ως Ευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια μετάφραση – προσαρμογή στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ΤΕΕ (με το τμήμα ΤΠΕ που αναφέραμε παραπάνω).
Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!
Πρόσφατα σχόλια