Το ΓΕΛ Τυρνάβου συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό μας. Kάθε χώρα έχει διάφορα πιάτα και φαγητά. Μπορούμε να δούμε αυτή την ποικιλία και τον πλούτο σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής.
Στην κουλτούρα μας, το φαγητό έχει την ικανότητα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Τόσο στις πιο χαρούμενες στιγμές (γαμήλιες τελετές, γεννήσεις, κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εθνικές γιορτές, θρησκευτικές ημέρες κ.λπ.) όσο και στις πιο θλιβερές στιγμές (κηδεία), οι άνθρωποι ενώνονται γύρω από τα πιάτα.

Όταν αναλύουμε τα προφορικά μας έργα της λαϊκής λογοτεχνίας, βλέπουμε ότι το φαγητό επηρεάζει τα δημοτικά μας τραγούδια, τραγούδια και νανουρίσματα.

Στόχος μας με αυτό το έργο είναι να ερευνήσουμε την γαστρονομική κουλτούρα, να αποκαλύψουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα προφορικά έργα μας στη μετάδοση αυτής της κουλτούρας και να κατανοήσουμε τη λειτουργία του φαγητού στον πολιτισμό μας για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά.

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές θα αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και θα μάθουν να εργάζονται συλλογικά.

Θα παράγουν ένα προϊόν προετοιμάζοντας τα πιάτα που θα ερευνήσουν.

Θα κατανοήσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την γαστρονομική κουλτούρα.

Θα αποκτήσουν την ικανότητα να παρουσιάζουν μαζί ιστορία, πολιτισμό και φαγητό.

Θα αποκτήσουν την ικανότητα να εκφράζονται ενώ αναπτύσσονται κοινωνικά μοιράζοντας τη δουλειά τους μεταξύ τους.

Ενώ μοιράζονται τα προϊόντα που έχουν ετοιμάσει, θα επωφεληθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη φωτογραφία, το βίντεο και τα εργαλεία Web 2.0.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το έργο μας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Η διάρκεια εργασίας του έργου θα κοινοποιηθεί στο Twinspace και οι εταίροι θα ενεργήσουν σύμφωνα με αυτό το σχέδιο εργασίας. Θα επιλεγούν οι συμμετέχοντες και θα καθοριστεί το σύνθημα, το λογότυπο και η αφίσα του έργου. Τα προϊόντα που αποκαλύφθηκαν θα κοινοποιηθούν στο twinspace. Οι μαθητές κάθε σχολείου θα εργαστούν σε συνεργασία με μαθητές άλλων συνεργαζόμενων σχολείων.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι μαθητές κατάλαβαν τα ίχνη του φαγητού στον πολιτισμό μας.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν για την εμφάνιση των πιάτων που ετοίμασαν και την ενοποιητική επίδραση του φαγητού στον πολιτισμό μας.

Οι εικόνες που προετοιμάστηκαν στο τέλος του έργου κοινοποιήθηκαν σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης του twinspace και των συνεργαζόμενων σχολείων.

Οι μαθητές απέκτησαν την ικανότητα να δημιουργούν ένα προϊόν.

Στο τέλος του έργου σχεδιάστηκε να δημοσιευτεί ένα ηλεκτρονικό περιοδικό.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές/τριες από 14 σχολεία από τις παρακάτω χώρες:

ΕΛΛΆΔΑ (1), ΙΣΠΑΝΊΑ (1),
ΠΟΛΩΝΊΑ (2), ΤΟΥΡΚΊΑ (8)

Υπεύθυνη του προγράμματος για το ΓΕΛ Τυρνάβου είναι η διευθύντρια του σχολείου, Πατσή Κωνσταντινιά.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές δημιούργησαν ένα όμορφο padlet.

Μετάβαση στο padlet.com

Ταξιδεύοντας Με Την Κουζίνα

Μια ξεχωριστή περιοχή της Θεσσαλίας με πλούσια ιστορία αλλά και παράδοση στο καλό και ποιοτικό Τσίπουρο αλλά και κρασί. Ο Chef Φειδίας Τζίντζιος μας υποδέχτηκε σε ένα ολοκαίνουριο χώρο την «Ανδρομέδα» όπου επέλεξε να μας παρουσιάσει γκουρμέ συνταγές, ενώ τα χορευτικά μας είναι από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

▪Παραγωγή-Παρουσίαση-Σκηνοθεσία: Αδαμίδης Βασίλης
▪Κάμερα: Τρύφων Πέτρος
▪Μοντάζ: Σάκης Ζήφκος

▪Προσφορά της αλυσίδας καταστημάτων
Phoneclub.gr και της Φάρμας Μπεκιάρη

Ο Άγιος Οσιομάρτυς Γεδεών, ο εν Τυρνάβω

Της Πατσή Κωνσταντινιάς*

agios gedeon
Ἐχθρὸν αἰσχύνας τον πάλαι τρώσαντά σε,
Χριστοῦ Γεδεὼν Ὁσιομάρτυς ὤφθης.
Τριακοστῇ Γεδεὼν χεῖρας ἠδέ πόδας χαλκῷ τάμον.

Ο Άγιος ένδοξος νέος Οσιομάρτυρας Γεδεών, ένας από τους μεγάλους αγίους της εκκλησίας μας, αστέρι που λάμπει στον πνευματικό ουρανό, πελώριο ορόσημο αγιότητας για τον Τυρναβο, το καύχημα και το σέμνωμα της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, γεννήθηκε στο χωριό Κάπουρνα, σήμερα Γλαφυρές, της μητροπολιτικής επαρχίας της Δημητριάδας, από ευσεβείς και ορθοδόξους γονείς. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αυγερινός και η μητέρα του Κυράτζα. Ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και το όνομα του ήταν Νικόλαος Μέμτσιας.
Σε ηλικία δώδεκα χρόνων με την οικογένειά του ήρθε στο χωριό Γιερμί, σήμερα Ξερολίθι του Βελεστίνου, και αργότερα στο Βελεστίνο, όπου εργαζόταν στο εργαστήριο του θείου του. Από εκεί τον άρπαξε με τη βία κάποιος Τούρκος , με το όνομα Αλής, και τον εξισλάμισε δίνοντας του το όνομα Ιμπραήμ. Μετά από δυο μήνες, ο Νικόλαος, αφού μετάνιωσε πικρά, όπως ο Πέτρος που αρνήθηκε τον Χριστό, κατόρθωσε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην οικογένειά του. Ο πατέρας του τον φυγάδευσε στο χωριό Κεραμίδι του Βόρειου Πηλίου, όπου κατά θεία οικονομία ζούσε μία καλόγρια, θεία του πατέρα του, η οποία τον βοήθησε να πιάσει δουλειά ως κτίστης μαζί με άλλους τεχνίτες. Τους ακολούθησε στην Κρήτη, αλλά η σκληρή και απάνθρωπη συμπεριφορά τους τον ανάγκασε να φύγει μακριά τους και να βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός ιερέα, ο οποίος τον υιοθέτησε, τον φρόντισε με αγάπη και του δίδασκε την υφαντική τέχνη.

Μετά τον θάνατο του θετού του πατέρα ο άγιος αποφάσισε να αναχωρήσει για το αγιώνυμο όρος . Κατά τη διάρκεια της περιήγησης του στα είκοσι ιερά Μοναστήρια και τα υπόλοιπα ασκηταριά, προσπαθούσε να βρει έναν έμπειρο πνευματικό για την εξομολόγησή του και μετάληψη των αχράντων και ζωοποιών μυστηρίων. Έφτασε στην Ιερή Μονή των Αγίων και Πανευφήμων Αποστόλων, όπου, μετά την εξομολόγηση του και κοινωνία των θειων μυστηρίων, πήρε και το μέγα και Αγγελικό σχήμα για περισσότερη άσκηση πνευματικών αγώνων και μετονομάσθηκε σε Γεδεών. Βλέποντας οι πατέρες του Μοναστηριού την ευλάβεια του ,την υπακοή του και την ασκητική ζωή του (νηστείες, αγρυπνίες γονυκλισίες) τον όρισαν εκκλησιάρχη. Στις 6 Ιουνίου του 1797 διορίστηκε μετοχιάρης με τον προηγούμενο Γαβριήλ σε ένα Μετόχι της Μονής Καρακάλλου στο χωριό Μαργαρίτες, στο Ρέθυμνο. Μετά από έξι έτη παραμονής του στο Μετόχι, επέστρεψε στη μονή της μετανοίας του.
Έπειτα από πολλή άσκηση και προσευχή αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και να ομολογήσει ενώπιον των Αγαρηνών την πίστη του στον Χριστό. Την Μεγάλη Πέμπτη φορώντας στο κεφάλι του στεφάνι από τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια και προσποιούμενος ο μακάριος, ως άλλος Συμεών, τον δια Χριστόν σαλόν, παρουσιάστηκε στον Αλή ,που τον είχε εξισλαμίσει και ομολόγησε τον Χριστό. Ο Τούρκος αμέσως ζήτησε να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στον δικαστή. Την επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, ο άγιος προσευχόμενος, φορώντας στο κεφάλι το ίδιο στεφάνι και κρατώντας δύο κόκκινα αυγά παρουσιάστηκε στον κριτή και του είπε «Χριστός Ανέστη, κριτά και εις έτη πολλά». Ο κριτής, αν και δέχτηκε πολλές προκλήσεις από τον Άγιο, θεωρώντας τον «φρενόληπτον» αποφάσισε να μη τον τιμωρήσει και διέταξε, να τον απομακρύνουν βίαια από το κριτήριο.
Με τον πόθο, όμως, του μαρτυρίου δεν σταμάτησε να προκαλεί τους Τούρκους περιφρονώντας τη θρησκεία τους και διψώντας το υπέρ Χριστού μαρτύριο του. Κι είναι αυτοί οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στη σύλληψη του στην Αγριά του Βόλου, από τουρκική φρουρά, και στη βίαιη προσαγωγή του στον Τύρναβο. Μπροστά στον Βελή πασά ομολόγησε «το θεοστυγές και ψυχόλεθρον αμάρτημά του», την μετάνοια και τον πόθο του για ομολογία του αληθινού Θεού, «προς εξάλειψιν του ρύπου της αρνήσεως». Ο πασάς τον έκλεισε στη φυλακή. Την άλλη μέρα ,αφού κάλεσε και από τη Λάρισα τους επισημότερους Οθωμανούς και τον μουλά, διέταξε να φέρουν μπροστά του τον άγιο. Πάλι μπροστά τους ο άγιος με πολύ θάρρος ομολόγησε το παράπτωμα της άρνησης του Χριστού και την εγκάρδια μεταμέλεια του. Η αποτυχία δελεασμού του αγίου εκ μέρους των Τούρκων να τον μεταστρέψουν και να τον επαναφέρουν στον Ισλαμισμό και το ανδρείο της θέλησής του εξόργισε τον Βελή πασά, ο οποίος διέταξε, αφού του ξυρίσουν το κεφάλι, και τον απογυμνώσουν , στη θέση των μαλλιών να του φορέσουν κοιλιά προβάτου και ανεβασμένο ανάποδα πάνω σε γάιδαρο, να τον διαπομπεύσουν στους δρόμους του Τυρνάβου. Η απτόητη παρρησία του Μάρτυρα εξόργισε τους Τούρκους και ο Βελή πασάς διέταξε να τον ακρωτηριάσουν. Ο άγιος, αφού έκανε το σημείο του Τιμίου Σταυρού, με γενναιότητα άπλωνε τα μέλη του πάνω στο κούτσουρο για να κοπούν και παρακινούσε τον δήμιο (ο οποίος ήταν Αιγύπτιος Χριστιανός) να εκτελέσει τη διαταγή. Ο μακάριος Γεδεών προσεύχονταν με την αλύγιστη καρδιά του, που όντως φλέγονταν από αγάπη Θεϊκή και σαν να υπέφερε άλλος, χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι πόνου , χωρίς καν να αλλάξει η όψη του προσώπου του, υπέμεινε ως γενναίος αθλητής του Χριστού το μαρτύριο του. Τον άφησαν αιμόφυρτο όλη την ημέρα στην παγωμένη αυλή του πασά και το βράδυ δόθηκε διαταγή να τον σηκώσουν και να τον ρίξουν στον χώρο όπου περνούσαν τα λύματα του σπιτιού του . Ήταν ακόμα ζωντανός. Στον βρωμερό εκείνο χώρο ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του στις 30 Δεκεμβρίου του 1818.
Οι Χριστιανοί αφού φιλοδώρησαν πλουσιοπάροχα τον πολιταρχη μπήκαν στον τόπο της καταδίκης και πήραν το αιματοβαμμένο χώμα, ενώ την επόμενη μέρα με τη βοήθεια μιας χριστιανής παλλακίδας πήραν το άγιο λείψανο , το μετέφεραν στην εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και αφού το έπλυναν ευλαβικά κήδευσαν τον άγιο. Ευθύς αμέσως άρχισαν να γίνονται θαύματα και κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας αλλά, και μετά την ταφή του, σε όσους προσκυνούσαν με ευλάβεια τον τάφο του , καθώς, και μετά την ανακομιδή των λειψάνων του και μέχρι σήμερα .

Βιβλιογραφία
Ορθόδοξος Συναξαριστής, Άγιος Γεδεών ο Νέος Οσιομάρτυρας
Βίος και Μαρτύριον τοῦ Ἁγίου Νεομάρτυρος Γεδεών, Ἅγιον Ὄρος 2014.
Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, Ο Άγιος Οσιομάρτυς Γεδεών (Καρακαληνός) ο Νέος ο εν Τυρνάβω.
Εικόνα, Μαρτύριο Αγ. Γεδεών -Σύνθεση Λεπτομερειών (Πηγή Ι. Μ. Καρακάλλου)
*Η Πατσή Κωνσταντινιά είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Το 2016 εορτάστηκε πανηγυρικά και με την προσευχητική παρουσία πολυπληθών προσκυνητών στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου η ιερά και φωταυγής μνήμη του μεγάλου ενδόξου νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εν Τυρνάβω μαρτυρησάντος και τελειωθέντος. Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο όπου ευρίσκεται ο τάφος και τα χαριτόβρυτα Ιερα λείψανά του.



Λήψη αρχείου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 6

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 16

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 1 188x300 1

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 11

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 57

Το ΓΕΛ Τυρνάβου συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning

Το ΓΕΛ Τυρνάβου συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡIΔΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ (1933)

Πατσή Κωνσταντινιά

Μετά την απελευθέρωση (1881) σύμφωνα με μαρτυρία του Δημοσθένη Ανδρεάδη «στον Τύρναβο λειτουργούσαν 3 — 4 χάνια κι’ άλλα τόσα μικρομαγέρικα. Επίσης, τα κουρεία και τα καφενεία του δεν ήταν να τα λιμπίζεται κανείς. Τα τουρκικά όμως, ήταν χειρότερα. Σ’ αυτά το κουρείο είχε για παράρτημα το καφενείο και τα δυο ένα μονάχα κάθισμα— την πολυθρόνα, που καθόταν όποιος ξυριζόταν! —Οι πελάτες του καφενείου κάθονταν όλοι σταυροπόδι σε κάτι ψηλά ξύλινα πατάρια, που ήταν δεξιά κι’ αριστερά απ’ την είσοδο, σκεπασμένα με ψάθες βούρλινες. Στα
Καφενοκουρεία αυτά οι πελάτες πλήρωναν κάθε μήνα και ο καφετζής σημείωνε τα βερεσέδια του με γραμμές κιμωλίας πίσω απ’ την πόρτα ή στα ράφια τού μαγαζιού του. Τα καφενεία και τα κουρεία των Χριστιανών συμπατριωτών μου του καιρού εκείνου ήταν ανθρωπινότερα από τα τουρκικά. Ωστόσο θυμάμαι, πώς το πάτωμα του πιο αριστοκρατικού απ’ τα δυο καφενεία ήταν σκεπασμένο με μαυρόπλακες και το μπιλιάρδο του άλλου απ’ τα πιο πρωτόγονα. Πλαγιαστό και γεμάτο από μεγάλα όρθια καρφιά! Κέντρα για τις κοσμικές διασκεδάσεις χρησίμευαν τότε οι αυλές των εκκλησιών, οι ισκιωμένες όχθες του Ματιού και της Βρύσης και η πίσω απ’ τον Προφήτη Ηλία ισοπεδωμένη και κατάγυμνη τότε πλαγιά του Λουσφακιού. Και οι διασκεδάσεις, που γίνονταν στα μέρη αυτά, ήταν πραγματικά πολιτισμένων ανθρώπων. Γιατί κι’ ανάμικτα από άντρες και γυναίκες γίνονταν και σε τραγούδια και χορούς περιορίζονταν. Αργότερα άρχισαν να καθιερώνονται στην πόλη μας οι σουαρέδες, όπου όμως ό καθένας προσκαλεσμένος έπρεπε να φέρνει μαζί και την καρέκλα του. Τότε γενικεύθηκαν και όλοι οι τοτινοί ευρωπαϊκοί χοροί και οι πολύφωνες καντάδες, συνοδευμένες από βιολιά, μαντολίνα και κιθάρες».
Μισόν αιώνα περίπου αργότερα οι διασκεδάσεις γίνονται σε καφενεία που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία. Ακολουθεί μια όμορφη περιγραφή μιας χοροεσπερίδας της Β’ Μοίρας αυτοκινήτων υπέρ του σπιτιού του στρατιώτη, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια κι επιβλητικότητα στο καφενείο Πανελλήνιο ,το 1933 , στον Τύρναβο.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε άρθρο του αναφέρει ότι «ο διάκοσμος της αίθουσας του Πανελληνίου, όπου δόθηκε η χοροεσπερίδα υπήρξε κατά γενική ομολογία άφθαστος από καλλιτεχνικής απόψεως χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες του αρχιτεχνίτη της Μοίρας, ανθ/στου Παυλόπουλου Αντωνίου και του προσωπικού αυτού.
Πολύχρωμοι πολυέλαιοι, χάρτινες γιρλάντες, λαμπιόνια διαφόρων χρωματισμών, προβολείς και παντός είδους διακοσμήματα καλλιτεχνικότατα συνδυασμένα παρουσίαζαν μια φαντασμαγορία εν μέσω του άπλετου φωτισμού της αίθουσας. Παντού σημαίες , σήματα του Σήματος αυτοκινήτων στολισμένα με πεύκα και ειδικά φωτιζόμενα παρουσίαζαν ένα αρμονικό καλλιτεχνικό σύνολο που προκάλεσε τον θαυμασμό των παρευρισκομένων. Τμήμα της Μουσικής Φρουράς Λαρίσσης αποτελούμενο από 16 όργανα διατέθηκε μαζί με τον αρχιμουσικό ειδικά για την χοροεσπερίδα, το οποίο εξετέλεσε με θαυμαστή τέχνη όλα τα μουσικά κομμάτια.
Μέχρι την 10ην εσπερινή ώρα η αίθουσα του Πανελληνίου είχε γεμίσει ασφυκτικά και κατά τις 10:30 μ.μ έφτασε στον Τύρναβο και ο στρατηγός Διοικητής του Β Σώματος Στρατού, κ. Πετρίτης Δημ. μαζί με το επιτελείο του. Ο Επιτελάρχης του Σώματος Στρατού Συνταγματάρχης, κ. Μπασακίδης έδωσε το σύνθημα της έναρξης του χορού σέρνοντας έναν καλαματιανό.
Μετά από λίγο η Μουσική έπαιξε το πρώτο Φόξ και τα διάφορα ζευγάρια στροβιλίζονταν στην πίστα με κέφι και χαρούμενη διάθεση. Ο ζερμπαντινοπολεμος είχε ανάψει για τα καλά και μετέδιδε το κέφι προς όλες τις κατευθύνσεις. Το φόξ και το ταγκό είχαν την τιμητική τους και διακρίθηκαν για τις χορευτικές φιγούρες τους οι κυρίες Μπάκου, Θεοδωρίδου, Τάρη, Χατζηαναγνώστου, Δελαγραμάτικα, Φιλανδριανού, Εμμανουήλ, Χατζηφόρου, Ορφανίδου, Κωστοπούλου, Δερέκα και οι δεσποινίδες Φελουζάκη, Σκούρα, Τσολάκη, Χίμου, Έλλη Μπαφάλη, Χατζηφόρου, Χατζηπούλιου, Μητσιού, Λάμπρου, Παπαγιάννη κ.α.
Μεταξύ των παρευρεθέντων στην χοροεσπερίδα ήταν ο Στρατηγός Διοικητής του Β Σώματος Στρατού κ. Πετρίτης Δημ. ο Συνταγματάρχης και η κ. Μπάκου, ο Συνταγματάρχης κ. Μπασακίδης , ο Συνταγματάρχης και η δεσποινίς Καράσου, ο Σ. Καράσος δικηγόρος, ο ιατρός Καράσος, ο ιατρός και η κυρία Τάρη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας με την κυρία και την δεσποινίδα Λάμπρου, ο Ταγματάρχης και η κυρία Χατζηαναγνώστου, ο Ταγματάρχης και η κυρία Θεοδωρίδου, ο ταμίας και η κυρία Κωστοπούλου, ο Ταγματάρχης και η κυρία Χατζηφόρου, ο Συνταγματάρχης-Διοικητής της Μοίρας Παναγόπουλος, ο ιατρός και η κυρία Φιλανδριανού, ο ιατρός με την κυρία και την δεσποινίδα Τσολάκη, ο Διευθυντής Τραπέζης Αθηνών και η κυρία Δελαγραμμάτικα, ο κύριος και η κυρία Εμμανουήλ, ο δικηγόρος και η δεσποινίς Παπαγιάννη, ο ε.α αντισυνταγματάρχης και η δεσποινίς Χατζηφόρου, ο ε.α ταγματάρχης με την κυρία και την δεσποινίδα Έλλη Μπαφάλη, ο κύριος και η κυρία Μπίτη, ο κύριος και η κυρία Κόντου, ο λοχαγός και η κυρία Γαλατοπούλου, ο υπολοχαγός και η κυρία Ορφανίδου, ο υπολοχαγός και η κυρία Κωστοπούλου, ο ανθυπολοχαγός και η κυρία Δερέκα, ο δικηγόρος και η δεσποινίς Χίμου, ο κύριος Τσολάκης δικηγόρος, ο κύριος Φόλας γεωπόνος, ο κύριος Πυλτρινός ανθυπολοχαγός, ο κύριος Ιατρόπουλος δικηγόρος, οι αδελφοί Τούσια, οι κύριοι Τσιμπλούλης, Αλεξάνδρου, Νασίκας, Φιλανδριανός συμβολαιογράφος και άλλοι των οποίων τα ονόματα μας διαφεύγουν.
Κατά τη διάρκεια του χορού έλαβε χώρα λαχειοφόρος αγορά κατά την οποία διανεμήθηκαν δώρα αξίας περίπου δυο χιλιάδων δραχμών ,τα οποία προσέφεραν για το σπίτι του στρατιώτη οι επαγγελματίες του Τυρνάβου. Ο πιο τυχερός όμως, όλων υπήρξε ο κ. Νικ. Κ. Μπαφάλης, ο οποίος μεταξύ των κληρωθέντων πολυτίμων ειδών, είχε και την εύνοια της τύχης να κερδίσει ένα χοιρίδιο εξαιρετικής ράτσας , το οποίο δώρισε η Β Μοίρα αυτοκινήτων. Γενικά δε η επιτυχία του χορού υπήρξε πρωτοφανής σε επιβλητικότητα και τάξη, γι αυτό και ο Στρατηγός εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς τον Διοικητή της Μοίρας κ. Παναγόπουλο. Χαρακτηριστικό δε της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι μέχρι την 5η πρωινή ώρα κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν εξεδήλωσε την διάθεση του να φύγει, αλλά αντίθετα ακούγονταν επιγραμματικές δηλώσεις των πιο ενθουσιασμένων ότι από την ώρα εκείνη άρχιζε το γλέντι.
Κι έτσι το κέφι παρατεινόμενο αδιάπτωτα μέχρι τα ξημερώματα συγκεντρώθηκε τελικά στους Τούσια, Τσιμπλούλη, Φόλα, και στην παρέα του Εμμανουήλ, ο οποίος οργάνωσε και πρόχειρες μελοδραματικές χορωδίες . Τέλος όλοι αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, γιατί πραγματικά είχε οργανωθεί μια αλησμόνητη βραδιά από κάθε άποψη, χάριν στις προσπάθειες των μελών της επιτροπής, Υπολοχαγού Ορφανίδου, Υπασπιστού της Μοίρας υπολοχαγού Κωστοπούλο Γεωργίου και ανθ/στου αρχιτεχνίτου Παναγοπούλου».

Πηγή
Εφημερίδα, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Παρασκευή 3 Μαρτίου 1933, Έτος Ενδέκατον, Αριθμός Φυλ. 3602
Στη φωτογραφία ένα από τα γραφικά δρομάκια του Τυρνάβου μετά την απελευθέρωση (Δημ. Ανδρεάδης) Institutional Repository – Library & Information Centre – University of Thessaly

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Διδακτικό σενάριο . Μαρία Πολυδούρη, Μόνον γιατί μ΄αγάπησες.

Η κάθε μορφής τέχνη, πέρα από πεδίο αισθητικών αναζητήσεων και πειραματισμών, αποτελεί μέσο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων. Ειδικότερα ο ποιητικός λόγος με το συμπυκνωμένο νόημα, τη συντομία της έκφρασης και τον συνήθως υπαινικτικό του χαρακτήρα, αποτυπώνει και προβάλλει στάσεις ζωής με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό για τον αναγνώστη Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στο λύκειο είναι σημαντική και σημαίνουσα, καθώς είναι μάθημα και μάθηση, αισθητικό φαινόμενο και κοινωνικό φαινόμενο και, γενικά, ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, που μπορεί να αγγίξει τον αναγνώστη ποικιλοτρόπως και, θεωρώ, πάντα θετικά. Το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο, επεκτείνοντας την παραδοσιακή επεξεργασία-ανάλυση των ποιημάτων μέσα στην τάξη (5 διδακτικές ώρες), αξιοποιεί τις Νέες Τεχνολογίες για να προσεγγίσει τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο της Μαρίας Πολυδούρη, να “ψηλαφίσει” τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσαν την ποιητική της “ιδιοσυγκρασία” και να αναδείξει τα βασικά γνωρίσματα του νεοσυμβολισμού-νεορομαντισμού στο μεσοπόλεμο. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μελετήσουν ποιήματα για την ποίηση και να απαντήσουν στο ερώτημα «τι είναι ποίηση?»

Σενάριο διδασκαλίας στα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ’ Λυκείου, Θεωρητικής κατεύθυνσης.
«Μόνο γιατί μ’ αγάπησες »
[από την ποιητική συλλογή «Οι τρίλιες που σβήνουν», 1928]
Μαρία Πολυδούρη
Κωνσταντινιά Πατσή , ΠΕ 02

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Μαρία Πολυδούρη
Πόθος-Πάθος-Πόνος

1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τίτλος:
«Μόνο γιατί μ’ αγάπησες »
Ποιήτρια.
Μαρία Πολυδούρη.
ΓΙΑΤΙ Μ᾿ ΑΓΑΠΗΣΕΣ
Δὲν τραγουδῶ παρὰ γιατὶ μ᾿ ἀγάπησες
στὰ περασμένα χρόνια.
Καὶ σὲ ἥλιο, σὲ καλοκαιριοῦ προμάντεμα
καὶ σὲ βροχή, σὲ χιόνια,
δὲν τραγουδῶ παρὰ γιατὶ μ᾿ ἀγάπησες.
Μόνο γιατὶ μὲ κράτησες στὰ χέρια σου
μία νύχτα καὶ μὲ φίλησες στὸ στόμα,
μόνο γι᾿ αὐτὸ εἶμαι ὡραῖα σὰν κρίνο ὁλάνοιχτο
κ᾿ ἔχω ἕνα ρίγος στὴν ψυχή μου ἀκόμα,
μόνο γιατὶ μὲ κράτησες στὰ χέρια σου.
Μόνο γιατὶ τὰ μάτια σου μὲ κύτταξαν
μὲ τὴν ψυχὴ στὸ βλέμμα,
περήφανα στολίστηκα τὸ ὑπέρτατο
τῆς ὕπαρξής μου στέμμα,
μόνο γιατί τὰ μάτια σου μὲ κύτταξαν.
Μόνο γιατὶ ὅπως πέρναα μὲ καμάρωσες
καὶ στὴ ματιά σου νὰ περνάη
εἶδα τὴ λυγερὴ σκιά μου, ὡς ὄνειρο
νὰ παίζει, νὰ πονάη,
μόνο γιατὶ ὅπως πέρναα μὲ καμάρωσες.
Γιατὶ δισταχτικὰ σὰ νὰ μὲ φώναξες
καὶ μοῦ ἅπλωσες τὰ χέρια
κ᾿ εἶχες μέσα στὰ μάτια σου τὸ θάμπωμα
– μία ἀγάπη πλέρια,
γιατὶ δισταχτικὰ σὰ νὰ μὲ φώναξες.
Γιατὶ, μόνο γιατὶ σὲ σέναν ἄρεσε
γι᾿ αὐτὸ ἔμεινεν ὡραῖο τὸ πέρασμά μου.
Σὰ νὰ μ᾿ ἀκολουθοῦσες ὅπου πήγαινα,
σὰ νὰ περνοῦσες κάπου ἐκεῖ σιμά μου.
Γιατὶ, μόνο γιατὶ σὲ σέναν ἄρεσε.
Μόνο γιατὶ μ᾿ ἀγάπησες γεννήθηκα,
γι᾿ αὐτὸ ἡ ζωή μου ἐδόθη.
Στὴν ἄχαρη ζωὴ τὴν ἀνεκπλήρωτη
μένα ἡ ζωὴ πληρώθη.
Μόνο γιατὶ μ᾿ ἀγάπησες γεννήθηκα.
Μονάχα γιὰ τὴ διαλεχτὴν ἀγάπη σου
μοῦ χάρισε ἡ αὐγὴ ρόδα στὰ χέρια.
Γιὰ νὰ φωτίσω μία στιγμὴ τὸ δρόμο σου
μοῦ γέμισε τὰ μάτια ἡ νύχτα ἀστέρια,
μονάχα γιὰ τὴ διαλεχτὴν ἀγάπη σου.
Μονάχα γιατὶ τόσο ὡραῖα μ᾿ ἀγάπησες
ἔζησα, νὰ πληθαίνω
τὰ ὀνείρατά σου, ὡραῖε ποὺ βασίλεψες
κ᾿ ἔτσι γλυκὰ πεθαίνω
μονάχα γιατὶ τόσο ὡραῖα μ᾿ ἀγάπησες.

Τόπος διεξαγωγής σεναρίου εργασίας: Αίθουσα διδασκαλίας και Εργαστήριο Πληροφορικής.
Αριθμός μαθητών: Όλοι οι μαθητές του τμήματος.
Δημιουργός:
Πατσή Κωνσταντινιά, φιλόλογος. Το σενάριο αυτό αποτελεί μία πρόταση διδασκαλίας στην ποίηση.

Διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα:
Γνωστικό αντικείμενο: Νεοελληνική λογοτεχνία,
Διδακτική ενότητα: «Ποιήματα για την ποίηση ».

Τάξη για την οποία προορίζεται η πρόταση:
To συγκεκριμένο σενάριο διδασκαλίας προορίζεται για την Γ’ Λυκείου.
Χρονική Διάρκεια διδασκαλίας:

Ο χρόνος που απαιτείται συνολικά είναι πέντε (5) διδακτικές ώρες. Συγκεκριμένα τέσσερις (4) ώρες χρειάζονται για την διεξαγωγή του σεναρίου από τις οποίες, οι δύο θα πρέπει να είναι συνεχόμενες, και μία (1) επιπλέον για την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών.
Προϋποθέσεις υλοποίησης
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης διδακτικής πρότασης προϋποθέτει:
 Ύπαρξη διαθέσιμου σχολικού εργαστηρίου Πληροφορικής
 Εξοικείωση του/της εκπαιδευτικού με τα εργαλεία των ΤΠΕ
 Εξοικείωση των μαθητών/τριών με τα εργαλεία των ΤΠΕ
 Εξοικείωση των μαθητών/τριών με τον ομαδοσυνεργατικό τρόπο διδασκαλίας
 Ευελιξία ωρολογίου προγράμματος
 Να έχει προηγηθεί διδασκαλία μιας ώρας σε σχέση με τα γενικά χαρακτηριστικά του νεορομαντικού και του νεοσυμβολικού ρεύματος , της ποίησης της γενιάς του ’20 και τις ιδιαιτερότητες της ποίησης της Μαρίας Πολυδούρη.

2. Σύντομη παρουσίαση σεναρίου.
Το σενάριο βασίζεται στην ευρύτερη παρουσίαση της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη και στην ολιστική αντίληψη της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα δε της ποίησης, ως τρόπο έκφρασης.

3.Στόχοι
Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών
 ως μέσου πρακτικής του νέου ψηφιακού γραμματισμού – οι μαθητές -ενεργά υποκείμενα- μέσα από πολυτροπικά είδη κειμένων αναζητούν πληροφορίες για την ποιήτρια ,Μαρία Πολυδούρη, την εποχή της , το έργο της, τη γλώσσα , τις ιδέες της και την ποίηση γενικότερα
 Ως μέσου παραγωγής προσωπικού λόγου οι μαθητές –κριτικά εγγράμματα υποκείμενα- με κριτική σκέψη αξιολογούν τις διαδικτυακές πληροφορίες και παράγουν γραπτό λόγο σε αυθεντικές συνθήκες επικοινωνίας .
 Ως μέσου μετασχηματισμού του περιεχομένου διδασκαλίας του μαθήματος της Λογοτεχνίας ,οι μαθητές-ιστορικά και κοινωνικά εντοπισμένα υποκείμενα (Αποστολίδου 2002) με την καλλιέργεια και αξιοποίηση σύνθετων γραμματισμών, την αξιοποίηση των πολυτροπικών κειμένων και τον αναστοχασμό τους σε κοινωνικές αξίες αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν την υποκειμενικότητα τους και οδηγούνται στον πολιτισμικό γραμματισμό.
Μέθοδος: Συνεργατική – Διερευνητική – Μαθητοκεντρική.
Η εξέλιξη στο χώρο Παιδαγωγικής αλλά και οι προκλήσεις της εποχής μας, οι καθοριστικές αλλαγές στο οικονομικό-εργασιακό, κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, επέβαλλαν την αναθεώρηση του παραδοσιακού σχολείου ως προς όλες τις παραμέτρους του (σκοπούς, περιεχόμενο μάθησης, μεθόδους και μέσα διδασκαλίας, ρόλο του εκπαιδευτικού στη διαδικασία της μάθησης, κατ’ επέκταση σχέσεις εκπαιδευτικού και μαθητών, τρόπο αξιολόγησης του μαθησιακού αποτελέσματος κτλ), δημιούργησαν το Νέο Σχολείο. Η σύγχρονη διδακτική έρευνα δίνει μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό της διδασκαλίας και αναζητά στρατηγικές που υπηρετούν μια διερευνητική- ανακαλυπτική μάθηση, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και το ρυθμό μάθησης των μαθητών και που στοχεύουν στην ανάπτυξη πολυγραμματισμών και μεταγνωστικών δεξιοτήτων. (Ευαγγελία Ψυχογυιού)
Ο Bruner τονίζει ότι «δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν τον κόσμο χωρίς τη βοήθεια των άλλων, διότι πραγματικά αυτός ο κόσμος είναι οι άλλοι»
Συνεργατική μάθηση είναι η σχέση που αναπτύσσει μια ομάδα μαθητών και απαιτεί θετική αλληλεξάρτηση, ατομική υπευθυνότητα, διαπροσωπικές δεξιότητες, εποικοδομητική αλληλεπίδραση και έλεγχο των διαδικασιών. Οι μαθητές χωρισμένοι σε 6 ομάδες των τριών μελών η καθεμία δουλεύουν μαζί, διότι παρακινούνται από τις προκλήσεις, που δέχονται οι ιδέες τους, κοινωνικοποιούνται , οξύνουν την κριτική σκέψη και την ικανότητα αξιολόγησης και επιλογής των πληροφοριών και, στη συνέχεια, με τον διάλογο που αναπτύσσει τον εσωτερικό λόγο και τη λεκτική σκέψη , αναδιοργανώνουν τις σκέψεις και τις οπτικές τους .Ειδικά σε σχέση με τη γνωστική ανάπτυξη, η αυθεντική διαπροσωπική επικοινωνία μέσα στην ομάδα προσφέρει
 πρότυπα αποτελεσματικών στρατηγικών σκέψης,
 ευκαιρίες άσκησης αυτών των στρατηγικών, και
 πλαίσιο κοινωνικοποίησης και ψυχολογικής στήριξης (Ματσαγγούρας 2007)
Ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει ένα μαθητοκεντρικό περιβάλλον,
 που θεωρεί ότι οι μαθητές είναι συνυπεύθυνοι και συν-δημιουργοί της μάθησης τους ,
 που διακρίνεται από την ύπαρξη διευκολυντικών πρακτικών, από την αυθεντικότητα, από μια αίσθηση ελέγχου της μαθησιακής διαδικασίας και
 που οδηγεί στα υψηλότερα κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα για τους μαθητές.
Διδακτικό υλικό – Τεχνολογικά εργαλεία
 Σχολικό εγχειρίδιο: Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ’ Λυκείου
 Επεξεργαστής Κειμένου
 Internet explorer
 Μηχανή αναζήτησης
 Λογισμικό παρουσίασης
Σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα
Το σενάριο αυτό ακολουθεί το «Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στο Λύκειο και επιδιώκει να υπηρετήσει τους παρακάτω στόχους:
1. Ως προς το γνωστικό αντικείμενο
Γενικοί στόχοι
Με το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο επιδιώκεται
 η βαθύτερη επικοινωνία των μαθητών με την ποίηση και με το έργο της Μαρίας Πολυδούρη
 η οικείωση των μαθητών προς το φαινόμενο της λογοτεχνικότητας
 η κινητοποίηση της σκέψης , της φαντασίας και της ευαισθησίας των μαθητών
 η καλλιέργεια της αισθητικής εμπειρίας των μαθητών μέσα από την
• κινητοποίηση του ενδιαφέροντος τους για τη λογοτεχνία
• δημιουργική και ελεύθερη ανάγνωση κειμένων
• διεύρυνση της προσωπικής εμπειρίας τους
 η παραγωγή προσωπικού βιωματικού λόγου από τους μαθητές
 η σύνθεση κειμένου, ενταγμένου σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο
 η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και διά βίου ανάγνωσης
 η ενσυναίσθηση ή Συναισθηματική ταύτιση (empathy)• Συχνά περιγράφεται ως «η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια του άλλου», κάτι που υπονοεί ότι πρόκειται για την ανάπτυξη της ικανότητας να φαντάζεσαι αυτό που κάποιος σκέφτεται και νιώθει σε μια δεδομένη κατάσταση. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κατανοεί κανείς, να βιώνει, να αισθάνεται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το κατορθώνει ένα άλλο άτομο.
 Η βιωματικότητα .H ιδιότητα του «βιωματικού»• αναφέρεται συνήθως ως ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε η γνώση να κατακτάται βιωματικά και όχι να αποστηθίζεται μηχανικά.
Ειδικοί στόχοι
 H εξοικείωση των μαθητών με τη θεματική διερεύνηση των λογοτεχνικών κειμένων
 Η αποκάλυψη της ποικιλίας και της πολυμορφίας του ποιητικού φαινομένου με υλικό την ίδια την ποίηση
 Η κατάδειξη ότι η ποίηση είναι πράξη ευθύνης απέναντι στον κόσμο είτε ο δημιουργός της υπηρετεί την υψηλή είτε την χαμηλόφωνη ποίηση
 Η ανάδειξη της ποιητικής δημιουργίας ως συνεχούς διαλόγου με το έργο των άλλων ποιητών
 Η ουσιαστικότερη γνωριμία με την ποιητική ως τεχνική και ως τέχνη
 Η επισήμανση εκείνων των όρων που γεννούν το ποίημα ως καλλιτεχνική ανταπόκριση στα κελεύσματα της πραγματικότητας

2. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία
Οι μαθητές επιδιώκεται
 Να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν την ομαδική συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου αναπτύσσοντας προσωπική και συλλογική ευθύνη ως μέλη μιας ομάδας.
 Να εξοικειωθούν με τη διερευνητική –βιωματική μάθηση.
 Να οικοδομήσουν τη γνώση αναλαμβάνοντας κεντρικό και ενεργητικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία.
 Να μάθουν να προσεγγίζουν δημιουργικά ένα κείμενο με καθοδηγούμενη αυτενέργεια.
3. Ως προς τη χρήση νέων τεχνολογιών επιδιώκεται οι μαθητές :
 να εξοικειωθούν με τη χρήση του διαδικτύου, ως περιβάλλοντος μάθησης και με ανοικτά περιβάλλοντα μάθησης
 να αναπτύξουν κριτική στάση απέναντι στον πολιτισμικό και ιδεολογικό χρωματισμό του περιβάλλοντος του Διαδικτύου (Κουτσογιάννης, 1999).
 να αναπτύξουν δεξιότητες αναζήτησης και επιλογής πληροφοριών στο διαδίκτυο.
 να ασκηθούν στη χρήση του επεξεργαστή κειμένου για τη συνεργατική παραγωγή λόγου και να αναπτύξουν τη δεξιότητα δημιουργίας κειμένου για τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.
 να ανακαλύψουν το δικό τους δρόμο προς τη μάθηση μέσα από μια ποικιλία εναλλακτικών επιλογών.
 να εξοικειωθούν με την αξιοποίηση των πολυμέσων για :
α. την αισθητική απόλαυση του ποιήματος
β. την ερμηνευτική προσέγγισή του.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
Σημαντική αξιολογείται η συνεισφορά των τεχνολογικών εργαλείων στην πραγμάτωση του Νέου Σχολείου αλλά και στη διδακτική της Λογοτεχνίας , ως «εργαλείων» επιστημονικής και παιδαγωγικής συγκρότησης των εκπαιδευτικών και μάθησης μέσα στη σχολική τάξη ή γενικότερα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων. Η Ευαγγελία Ψυχογυιού επισημαίνει «Το διαδίκτυο (ιδιαίτερα το web2.0), οι κοινότητες πρακτικής, οι χώροι δημοσίευσης απόψεων (fora), οι βάσεις δεδομένων, τα λογισμικά, τα εικονικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα τα ανοιχτά και διερευνητικά περιβάλλοντα μάθησης, έχουν ως αποτέλεσμα ο υπολογιστής να πλεονεκτεί σε σχέση με τα συμβατικά μέσα διδασκαλίας. Μπορεί να υποστηρίξει τη μαθητοκεντρική, ενεργητική, διερευνητική, ανακαλυπτική, συνεργατική μάθηση, τη διαδικαστική γνώση, δραστηριότητες έκφρασης και επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, να δημιουργήσει πλαίσιο διάδρασης μεταξύ των διδασκόντων μέσα από κοινότητες πρακτικής αλλά και μεταξύ των διδασκόντων και των διδασκομένων μέσω αυθεντικών δραστηριοτήτων».
Η χρήση των προϊόντων και εργαλείων των Τ.Π.Ε., στη συγκεκριμένη διδακτική πρόταση, υποστηρίζει την αυτόνομη πορεία του μαθητή προς τη γνώση, τη διερευνητική βιωματική συνεργατική μάθηση, τον εμπλουτισμό του ρόλου του δασκάλου από αυτόν του καθοδηγητή, σε εκείνον του συντονιστή- διευκολυντή, και διευκολύνει την προσέγγιση του ποιήματος, μετασχηματίζοντας την παραδοσιακή διδακτική πράξη, διότι:
 Παρέχει τη δυνατότητα άμεσης και εύκολης πρόσβασης σε πλήθος πληροφοριών, γεγονός που λειτουργεί παρωθητικά για το μαθητή και διευκολύνει την προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου.
 Αξιοποιεί εμπειρίες και βιώματα του μαθητή από άλλα γνωστικά αντικείμενα, καθώς καθιστά άμεσα δυνατή τη συσχέτιση με αυτά.
 Δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να επιλέξει το δικό του δρόμο προς τη μάθηση, μέσα από μια ποικιλία εναλλακτικών επιλογών.
 Διευκολύνει τη συνάντηση του μαθητή με το κείμενο, με την πολυμεσική πληροφορία και με την ανάδειξη διαφορετικών σημειωτικών τρόπων.
 Ενισχύει τη δυνατότητα αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας μέσα από συνεργατικά περιβάλλοντα.
 Βελτιώνει τη δυνατότητα παραγωγής λόγου μέσα από περιβάλλοντα που επιτρέπουν τον πειραματισμό, τη δοκιμή, τον έλεγχο.
 Υποστηρίζει τη δημιουργική έκφραση του μαθητή, καθώς ενσωματώνει ποικίλες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας.
ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:
Α’ ΦΑΣΗ:
(1 ώρα στην τάξη)
Στη φάση αυτή δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή του μαθήματος στο εργαστήριο, ούτε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση της τάξης.

 δίδονται διευκρινίσεις στους μαθητές προκειμένου να κατανοήσουν το σκοπό και τους στόχους της διδασκαλίας με τη χρήση των Τ.Π.Ε
 διαμορφώνεται ένα «συμβόλαιο», που θα τηρηθεί από όλους τους μετέχοντες στη διδασκαλία.
 δίνονται εξηγήσεις στους μαθητές για τους ρόλους που θα κληθούν να αναλάβουν
 τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής τους σε αυτή τη διδακτική προσέγγιση.
 δημιουργούνται κίνητρα για τη συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των μαθητών. η εργασία θα αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου project με θέμα «21 Μαρτίου-παγκόσμια ημέρα ποίησης,. Ποίηση είναι……» το οποίο θα παρουσιαστεί ευρύτερα στο κοινό της πόλης μας στα πλαίσια μιας σχολικής εκδήλωσης-ποιητικής βραδιάς.
 δημιουργούνται ευνοϊκές μαθησιακές συνθήκες .
Β΄ ΦΑΣΗ:
(2 ώρες στο εργαστήριο της πληροφορικής)
Αφόρμηση – ανάγνωση– εξομάλυνση – πρώτες προσεγγίσεις.
Οι μαθητές, αφού εισέλθουν στο εργαστήριο της πληροφορικής, χωρίζονται από τον καθηγητή/τρια (έχοντας λάβει υπόψη τις τεχνολογικές δεξιότητες των μαθητών ) σε ομάδες των τριών ατόμων .Kάθε ομάδα περιλαμβάνει:
 Ένα άτομο που θα έχει το ρόλο του χειριστή του ηλ. υπολογιστή και του «πλοηγητή» στο ψηφιακό υλικό.
 Ένα άτομο που θα έχει το ρόλο του αναγνώστη – συντονιστή της διαδικασίας.
 Ένα άτομο που θα έχει το ρόλο του καταγραφέα, του γραμματέα της ομάδας που κρατά τις σημειώσεις.
Μετά την συγκρότηση των ομάδων και την κατανομή των ρόλων ο διδάσκων με βάση την παιδαγωγική αρχή της αφόρμησης στοχεύοντας στη διέγερση του ενδιαφέροντος των μαθητών, αλλά και στη συμπλήρωση γνώσεων, παρουσιάζει σε μια σύντομη εισήγηση, με τη χρήση λογισμικού παρουσίασης και βιντεοπροβολέα, το νεοσυμβολικό-νεορομαντικό ρεύμα , τη ζωή και το έργο της ποιήτριας ενταγμένο μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο.
Ακολουθεί η ανάγνωση του ποιήματος και στη συνέχεια οι μαθητές ακούνε την Μάγδα Πένσου να το τραγουδά .

ο καθηγητής στη συνέχεια παρουσιάζει mε power point βιογραφικά στοιχεία της ποιήτριας
Ακολουθεί μία πρώτη προσέγγιση-εξομάλυνση του ποιήματος, οι μαθητές βρίσκουν τον θεματικό άξονα του ποιήματος ,τις κύριες ιδέες και επιχειρούν μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση.
Ο καθηγητής παρουσιάζει σύντομα στους μαθητές τα ζητούμενα των φύλλων εργασίας και εξηγεί ό,τι είναι αναγκαίο για το φύλλο εργασίας κάθε ομάδας, δίνει οδηγίες για την πορεία εργασίας των μαθητών, ώστε να επιτύχει να εργαστούν αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη της δικής του παρέμβασης.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο καθηγητής , ενεργεί διευκολυντικά ελέγχει και αξιολογεί στο βαθμό που είναι δυνατόν, όχι μόνον τις επιλεγμένες από τους μαθητές πληροφορίες αλλά και τον τρόπο και την ίδια τη διαδικασία αναζήτησης – οικοδόμησης της γνώσης.
Σημαντικό είναι, τα ζητούμενα στα φύλλα εργασίας να είναι σαφή και σύντομα, ώστε να επαρκέσει ο χρόνος για τη σύνθεση των συμπερασμάτων των μαθητών σε γραπτό λόγο, ο οποίος μάλιστα πρέπει να είναι ενταγμένος σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.
Χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες οι μαθητές καλούνται να καταγράφουν την επαφή τους με το κείμενο, τις απόψεις τους σε ένα αρχείο του επεξεργαστή κειμένου, το οποίο αποθηκεύουν, προκειμένου να ανατρέξουν σε αυτό, αν χρειαστεί, όταν θα απαντήσουν στα φύλλα εργασίας.

Δ΄ ΦΑΣΗ (1 ώρα ‐ εργαστήριο)
Οι μαθητές ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στην τάξη και παράλληλα μέσω του τοπικού δικτύου «περνούν» το αρχείο που έχουν δημιουργήσει στους σταθμούς εργασίας των άλλων ομάδων.
Οι μαθητές καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν το κείμενο που αρχικά είχαν συνθέσει για την ερμηνεία του ποιήματος, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν από την επαφή με το υλικό των πηγών αλλά και τα συμπεράσματα των εργασιών των άλλων ομάδων.
Οι διορθώσεις ‐ τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο, επισημαίνονται με τη βοήθεια των λειτουργιών του επεξεργαστή κειμένου ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της μαθησιακής πορείας από τον διδάσκοντα.
Ε΄ ΦΑΣΗ (1 ώρα ‐ εργαστήριο)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Η αξιολόγηση της εργασίας των μαθητών γίνεται ενδιάμεσα και τελικά. Σε αυτό βοηθά η αποθήκευση των εργασιών τους σε αρχεία επεξεργαστή κειμένου , σε διαφορετικά στάδια της διδασκαλίας, όπως αναφέρθηκε στην περιγραφή της. Η δυνατότητα αποθήκευσης των αλλαγών που οι μαθητές επιχειρούν στα κείμενα τους, συμβάλλει στην γενικότερη αξιολόγηση των σταδίων της μαθησιακής διαδικασίας.
Η αξιολόγηση της εργασίας των ομαδων, θα γίνει από τον καθηγητή και τους μαθητές ως προς:
Την επιτυχία των ακαδημαϊκών στόχων.
Τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας μέσα σε συνεργατικά πλαίσια

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

Αφού επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους να συνθέσετε εργασία με θέμα :
Η λογοτεχνική γενιά του 1920
Η λογοτεχνική γενιά του 1930
Η σχέση της ποιήτριας με το νεοσυμβολικό ρεύμα.

http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/literature_history/search.html?details=95
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC_%CF%84%CE%BF%CF%85_%E2%80%9920
http://fotodendro.blogspot.gr/2014/12/1920_12.html
http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/literature_history/search.html?details=39
http://www.fryktories.gr/sites/fryktories.gr/files/book/ch4eis.pdf
http://fotodendro.blogspot.gr/2012/01/30.html

http://www.pi-schools.gr/download/lessons/hellenic/lykeio/neoel_logo/kath_b.pdf
http://laventer.blogspot.com/2010/12/1_7290.html

Οι τεχνοτροπίες ( Τα λογοτεχνικά ρεύματα και κινήματα)


http://literatureattack.blogspot.gr/2012/02/blog-post_17.html
http://pasavant.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html
http://docplayer.gr/31385155-Romantismos-to-kinima-toy-romantismoy-kyriarhise-stin-eyropaiki-logotehnia-apo-ta-teli-toy-18oy-aiona-mehri-ta-mesa-toy-19oy-aiona.html

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2

Επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και προσπαθήστε να ανασυνθέσετε:
Την βιογραφία της ποιήτριας
Το έργο της ποιήτριας
Τις επιρροές της ποίησης της
Τον έρωτα της με τον ποιητή Κ. Καρυωτάκη

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ


https://1lykkaisar.wikispaces.com/file/view/vboug.+polydourh.pdf

http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/maria_polydoyrh/index.htm

http://www.iefimerida.gr/news/259895/maria-polydoyri-i-mpoem-zoi-tis-kataramenis-poiitrias-tis-elladas-eikones-vinteo

http://www.mixanitouxronou.gr/kostas-kariotakis-maria-polidouri-o-anekplirotos-erotas-pou-tous-skotose-ke-tous-dio/

http://uperaspisitispoiisis.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1

http://filologein.blogspot.gr/2012/01/blog-post_7469.html

http://fotodendro.blogspot.com/2011/02/blog-post_26.html
http://www.lexima.gr/lxm/read-509.html

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=679378

https://www.culturenow.gr/kostas-karyotakis-maria-polydoyri-enas-erotas-aytoxeiras/

http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CE%BC-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7-%C2%AB%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8C-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%C2%BB

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3

Επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους και απαντήστε στις ερωτήσεις

https://1lykkaisar.wikispaces.com/file/view/vboug.+polydourh.pdf

http://filologikigonia.weebly.com/uploads/3/9/9/5/39958455/%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%9F_%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%99_%CE%9C%CE%84%CE%91%CE%93%CE%91%CE%A0%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%A3_%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%A3%CE%97.pdf

http://filologein.blogspot.gr/2012/01/1928-charite.html#more

http://filologein.blogspot.gr/2012/01/m.html

1) Ο έρωτας φαίνεται να εξαγνίζει την ποιήτρια και να καταξιώνει τη ζωή και την τέχνη της. Να σχολιάσετε τους στίχους στους οποίους επαληθεύεται αυτή η διαπίστωση.

2) «…περήφανα στολίστηκα το υπέρτατο / της ύπαρξης μου στέμα»: Πώς αντιλαμβάνεσθε το νόημα αυτών των στίχων;
3) Η λέξη «ωραίος» επαναλαμβάνεται συχνά στο ποίημα, ιδιαίτερα στην τελευταία στροφή. Ποια νομίζετε ότι είναι η σημασία της;
4) Πιστεύετε ότι ο έρωτας, όπως παρουσιάζεται στο ποίημα, είναι εξιδανικευμένος

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4
Επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους και απαντήστε στις ερωτήσεις

http://mariakosioni.blogspot.gr/2012/12/1_6617.html

http://docplayer.gr/12305880-Mono-giati-m-agapises-maria-polydoyri.html

http://docplayer.gr/4042129-Logotehnia-kateythynsis-g-lykeioy-mono-giati-u-agapises-oi-trilies-poy-svinoyn-1928-sel-72-73-sholikoy-vivlioy-erotiseis.html

http://docplayer.gr/5586987-Poiimata-gia-tin-poiisi.html

http://docplayer.gr/9604554-Mono-giati-m-agapises-maria-polydoyri-ermineytiki-proseggisi.html

1) Θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, ο έρωτας να «μεταμορφώσει» τη ζωή και το χαρακτήρα ενός ατόμου, στο βαθμό που φαίνεται στο ποίημα;

2) Ποια είναι η λειτουργία του δευτέρου προσώπου, στο οποίο βρίσκονται τα ρήματα του ποιήματος;

3) Με ποιους εκφραστικούς τρόπους απεικονίζεται στο ποίημα η ένταση του ερωτικού συναισθήματος

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5
Επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και προσπαθήστε να συνθεσετε εργασίες με τα παρακατω θέματα :

Στα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη είναι διάχυτο το αίσθημα της μελαγχολίας. Ποια είναι η αιτία της θλίψης της ποιήτριας?

Η ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη διακρίνεται για το γνήσιο λυρισμό της, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων της. Ποια στοιχεία γλώσσας και περιεχομένου αναδεικνύουν αυτά τα γνωρίσματα στο συγκεκριμένο ποίημα

http://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/neoelliniki_logotexnia.pdf

http://peritexnisologos.blogspot.gr/2013/05/1902-1930.html

http://diastixo.gr/arthra/770-polidouri

http://www.unblock.gr/art/erotas-poiisi-kai-thanatos/

http://www.kathimerini.gr/767080/article/proswpa/synentey3eis/8rhnhtikh-gennaia-tryferh-polydoyrh

https://artic.gr/kostas-karyotakis/60968/

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6

Επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και προσπαθήστε να συνθέσετε εργασίες με τα παρακάτω θέματα :

“Τα ποιήματα της Πολυδούρη μοιάζουν με σελίδες ημερολογίου, όπως γράφει και ο ποιητής Κώστας Στεργιόπουλος, ή με ερωτικές επιστολές που έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη”. Να εντοπίσετε τρία στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη στο συγκεκριμένο ποίημα.

Η λυτρωτική λειτουργία της ποίησης βοηθά την Πολυδούρη να βρει διέξοδο στο εκρηκτικό πάθος της, που εκδηλώνεται σε δύο άξονες, τον έρωτα και το θάνατο. Η ρομαντική της φύση την κάνει να αντιφάσκει, να αιωρείται ανάμεσα στη δίψα της για τον έρωτα και την ένταση της ζωής και το νοσηρό, τραγικό προαίσθημα του θανάτου. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αντίφαση, η μεταφυσική βεβαιότητα ότι ο θάνατος πλησιάζει επιταχύνει και εντατικοποιεί τους ρυθμούς της ζωής, ώστε να ικανοποιηθεί η άπληστη ανάγκη για έρωτα” (Γ. Χατζίνης)

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=393105
http://www.inout.gr/showthread.php?t=80668

http://www.healthyliving.gr/2011/03/29/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7-89-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1/

Οι Ποιητές για την Ποίηση

http://estamou.blogspot.gr/2011/01/blog-post_15.html

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=143300

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7
Αφού περιηγηθείτε στο διαδίκτυο να γράψετε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα με θέμα:

Ποίηση είναι………..

Ενδεικτικά προτείνω τoυς παρακάτω δικτυακούς τόπους.

http://el.wikiquote.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7
http://douridasliterature.com/pavlopoulos.html
http://www.lexima.gr/lxm/read-485.html

Για την ποίηση και τους ποιητές

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=96858

http://www.artmag.gr/articles/interviews/interviews-artists/item/916-giannis-euthimiadis-interview

ΣΑΡΛ ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ: ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ…

http://www.clickatlife.gr/culture/story/64278

Τι είναι η ποίηση; Μας απάντησε η Κική Δημουλά!

Όλγα Σεντακόβα Η ποίηση μας λέει ότι το θαύμα είναι δυνατό

«H Ποίηση είναι τα Μαθηματικά της Λογοτεχνίας»

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Πρωτοχρονιά στη Λάρισα του 1934

Ένας ακόμα χρόνος έφυγε. Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος µια ξεχωριστή ατµόσφαιρα χαράς και προσµονής είναι ήδη αισθητή.

Την Κυριακή, της 31ης Δεκεμβρίου , από τις 11 το βράδυ με ζεστό κρασί κι αναμμένα φαναράκια, για να φωτιστεί ο ουρανός, ο Δήμος, οι κάτοικοι της Λάρισας με πυροτεχνήματα, έκαναν τη νύχτα μέρα, με μουσική, χορό κι ευχές άφησαν πίσω τους ό,τι τους στενοχώρησε υποδέχτηκαν με ελπίδα στην πλατεία Λαμπρούλη, στο Φρούριο, ό,τι καλό φέρνει ο καινούργιος χρόνος.

Κι αν αυτά συνέβησαν στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με το πνεύμα αναδρομής των τελευταίων ημερών του χρόνου, το άρθρο που ακολουθεί δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΘΡΙΑ» στις 3 Ιανουαρίου 1934, θα μας μεταφέρει στο πνεύμα εκείνων των ημερών, που κρύβουν κι εκείνες την ίδια με σήμερα ελπίδα και την ίδια ευχή: ο καινούργιος χρόνος να χαρίσει σε όλους τους ανθρώπους Υγεία κι Ευτυχία .

Η πρώτη ημέρα του έτους 1934, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, γιορτάστηκε στη Λάρισα μεγαλοπρεπέστατα, με όλον τον επιβαλλόμενο σεβασμό προς την έννοια της γιορτής και της ημέρας αυτής, η οποία κατά την χριστιανική παράδοση και ανάλογα με τις περιστάσεις τις οποίες βιώνει ο καθένας από εμάς, προοιωνίζει την αίσια έκβαση ολόκληρου του νέου έτους.

Την αναγγελία του νέου έτους 1934 έκαναν 21 κανονιοβολισμοί, οι οποίοι ρίχτηκαν με την ανατολή του ηλίου, ενώ οι άνδρες της μουσικής μπάντας του Σώματος Στρατού, που έδρευε στην πόλη των Λαρισαίων, μαζί με τους σαλπιγκτές περιήλθαν τις κεντρικότερες οδούς της παιανίζοντας και ανακρούοντας τον εωθινό.

Μετά από λίγο η πόλη παρουσίαζε όψη πανηγυρική κι έπλεε μέσα σε πολύχρωμους ωκεανούς. Είχαν σημαιοστολιστεί όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και πολλά άλλα οικήματα και καταστήματα. Εν τω μεταξύ, όσο περνούσε η ώρα, οι πολίτες της Λάρισας, όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών, ντυμένοι με τα γιορτινά τους έβγαιναν από τα σπίτια τους συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό για την έναρξη του νέου έτους.

Όμως, περισσότερη και ζωηρότερη κίνηση σημειώθηκε στην οδό Ακροπόλεως, η οποία παρουσίαζε όψη φαντασμαγορική. Γιατί, εκτός από τις σημαίες και τα πάσης φύσεως λάβαρα, που είχαν αναρτηθεί στους εξώστες και τα παράθυρα των ιδρυμάτων και των οικιών, είχαν παραταχθεί και στρατιώτες των διαφόρων όπλων της Φρουράς Λαρίσης από τις 9:30 περίπου το πρωί. Η παράταξη αυτή των στρατιωτών, με αφετηρία το φαρμακείο «Σαντράλ», εκτεινόταν μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό. Είχαν λάβει μέρος οι στρατιώτες ενός τάγματος του 4ου Συντάγματος Πεζικού, ενός Λόχου του Τάγματος Γεφυροποιών, του Ιππικού και του Πυροβολικού. Όλοι έφεραν εξάρτηση εκστρατείας. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο αντισυνταγματάρχης κ. Καράμπελας, Διοικητής του 3ου Συντάγματος Ιππικού.

Και η αστυνομία, όμως, δεν υστέρησε. Έτσι, όλοι οι υπαξιωματικοί και οι χωροφύλακες φορώντας την επίσημη στολή είχαν παραταχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης και με περισσή ευγένεια καθοδηγούσαν τους πολίτες και τακτοποιούσαν τα πάντα. Μέσα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου βρισκόταν ο υπασπιστής κ. Σακελλαρίου με ανάλογη δύναμη χωροφυλάκων, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής όλων των αξιωματικών και υπαξιωματικών και χωροφυλάκων και φρόντιζε να τακτοποιηθούν στις θέσεις τους οι προσερχόμενοι στον ναό σύμφωνα με το αξίωμα τους και την κοινωνική τους θέση. Την εποπτεία για την τήρηση της τάξης είχε αναλάβει αυτοπροσώπως ο Διοικητής κ. Ρουμελιώτης.

Στις 10:20 π.μ. ακριβώς, κάτω από τους παιάνες της μουσικής μπάντας του Στρατού έφτασε η Σημαία, την οποία κρατούσε ο ανθυπολοχαγός κ. Ψύλλας περιστοιχιζόμενος από τους άνδρες της τιμητικής φρουράς. Οι παραταγμένοι στρατιώτες και αξιωματικοί απέδωσαν χαιρετώντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Σημαία και ακολουθούσαν τα λάβαρα των διαφόρων Οργανώσεων, τα οποία συνοδεύονταν από τα Προεδρεία τους με επικεφαλής τον Γενικό Πρόεδρο κ. Οικονομίδη.

Ο δήμαρχος, κ. Μ. Σάπκας, προσήλθε πρώτος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μανωλάκη, κι ακολούθησαν οικ.κ Νικολαΐδης και Δ. Χατζηγιάνης (βουλευτές), οι γερουσιαστές Μπούρας και Καζάκης, o Κοντογιάννης (διευθυντής της Νομαρχίας), o Αβραάμ Σαλβατώρ (πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινοτικής Συνελεύσεως), o Αλχανάτ (Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας), o κ. Μπλιάτσος (πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Υ.Η.Λ), o κ. Παπαοικονόμου (Γυμνασιάρχης), o κ. Καλλιγάς (Επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας ), η κ. Αργυρώ Στάμου (Διευθύντρια του Εθνικού Ορφανοτροφείου) κ.α.

Από τους αξιωματικούς παρευρέθηκαν οι κ.κ. Απ. Συρμακέζης (Μέραρχος), Μπάκος (Επιτελάρχης του Σώματος),Λεμπέσης (Διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού), Παπαθανασίου (Φρούραρχος), Σταθόπουλος (Διοικητής κέντρου επιστρατεύσεως), Σερμπέτης (Διευθυντής νοσοκομείου) κ.α.

Μετά τη θεία λειτουργία και την ανάγνωση των ευχών της ημέρας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρσένιο άρχισε να ψάλλεται η δοξολογία, η οποία αναγγέλθηκε με τους κανονιοβολισμούς.Kαι, πριν ακόμη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης, που περιστοιχιζόταν από ολόκληρο το πλήθος των κληρικών, ζητωκραυγάσει υπέρ του ελληνικού έθνους, της δημοκρατίας και του στρατού και απευθύνει προς το εκκλησίασμα τις θερμές του ευχές για το νέο έτος, δημιουργήθηκε σε πολλούς από τους παρισταμένους ότι στην ωραία αυτή γιορτή συμμετείχε από το πρωί και ο επουράνιος Βασιλεύς, ο Θεός. Η εντύπωση αυτή-σύμφωνα με τον αρθρογράφο-στηρίχτηκε σε μια εκθαμβωτική αστραπή και μια εκκωφαντική βροντή, που συνοδεύτηκαν από ολιγόλεπτη και δυνατή βροχή. Αυτό το γεγονός, επειδή συνέβη στο τέλος της δοξολογίας, ερμηνεύτηκε από αρκετούς από το εκκλησίασμα ως οιωνός μεγάλης και πλούσιας σοδειάς, αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που από το 1932 είχε ενσκήψει στην χώρα μας και γενικά ως σημάδι καλοτυχίας κι ευτυχίας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε η παρέλαση των ανδρών ενώπιον του Μεράρχου κ. Συρμακέζη, ο οποίος είχε σταθεί στην γωνία που βρίσκεται το περίπτερο ( στη βόρεια πλευρά της πλατείας Θέμιδος) ενώ η μουσική μπάντα παιάνιζε διάφορα εμβατήρια μπροστά στο καφενείο «Αλάμπρα». Παρά τον βροχερό καιρό το πλήθος των Λαρισαίων παρακολούθησε μέχρι τέλους την παρέλαση έχοντας καταλάβει τις πιο καίριες θέσεις.

Πρώτοι παρήλασαν και χαιρέτισαν τον Μέραρχο με στροφή της κεφαλής οι στρατιώτες του 4ου Συντάγματος Πεζικού, ακολούθησαν οι άνδρες του Τάγματος Γεφυροποιών, της Πεζοπόρου Πυροβολαρχίας του Ορειβατικού με επικεφαλής τον λοχαγό κ. Παπακυριαζή, του Συντάγματος Πεζικού, της Έφιππης Πυροβολαρχίας και του Βαρέως Πυροβολικού. Όταν τελείωσε η παρέλαση, οι αξιωματικοί και διάφοροι άλλοι πολίτες προσήλθαν στο Νομαρχιακό κατάστημα και συμμετείχαν στην δεξίωση, που είχε ετοιμαστεί για εκείνους.

Ο πανηγυρισμός για το νέο έτος έκλεισε με τη μουσική μπάντα, η οποία περιήλθε τους κεντρικότερους δρόμους της Λάρισας, ανακρούοντας το ανακλητικό-σημείο λήξης της εορτής. Έτσι, τελείωσε η ωραία αυτή γιορτή της Πρωτοχρονιάς με τις ευχές όλων των συμμετεχόντων να είναι το 1934 έτος υγείας κι ευτυχίας.

ΠΗΓΈΣ

-Εφημερίδα, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 1934.

Νικ. Παπαθεοδώρου,

Γράφει η Κωνσταντινιά Πατσή

*Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Ο βομβαρδισμός της Λάρισας (1941)

View this document on Scribd