Περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Το κλίμα αλλάζει… εμείς αλλάζουμε;”

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το τμήμα Β1 του γυμνασίου συμμετείχε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα “Το κλίμα αλλάζει… εμείς αλλάζουμε”. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη θεματική Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Εργαστήριων Δεξιοτήτων, με υπεύθυνες καθηγήτριες: Καγιαμπάκη Μαρία και Φανουράκη Ελπίδα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο σε διάφορους τομείς της ζωής μας και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπισή του. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δημιούργησαν παρουσιάσεις προβάλλοντας το υλικό που είχε συγκεντρωθεί από τους μαθητές. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδευτικές επισκέψεις.  Η μια επίσκεψη έγινε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν δράσεις από ειδικό επιστήμονα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ με σκοπό οι μαθητές να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, μιας και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος ήταν και η δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής για το EUROPEAN SCHOOL RADIO η οποία δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Μπορείτε να δείτε το υλικό του προγράμματος κάνοντας κλικ εδώ.

 

Συμμετοχή σε διαγωνισμό Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου

3o brabeioΚατά το σχολικό έτος 2022-2023, οι μαθητές του γυμνασίου Επισκοπής συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Χορεύοντας, οι λέξεις του τόπου μου», στον οποίο και  διακρίθηκαν καταλαμβάνοντας της 3η θέση. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Ορίζοντες” υπό την Αιγίδα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας.

Ξεκινώντας τις συναντήσεις μας το Νοέμβριο του 2022 ήταν λίγο ασαφές το περιεχόμενο του λευκώματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεκίνησαν δημιουργώντας τα γενεαλογικά τους δέντρα. Πολλά παιδιά αυθόρμητα αναζήτησαν ή θυμήθηκαν ιστορίες της οικογένειας τους, οι οποίες στο παρόν λεύκωμα συνοδεύουν κάθε γενεαλογικό δέντρο. Το περιεχόμενο του λευκώματος εμπλουτίστηκε από τις συζητήσεις των παιδιών με τους γονείς αλλά και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, μέσα από έρευνα, μέσα από την αλληλεπίδραση της ομάδας αλλά και μέσα από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν μια ξενάγηση στο χωρίο μας και συναντήσεις με γυναίκες από το σύλλογο γυναικών «Εργάνη», οι οποίες μας μίλησαν για τα Χριστουγεννιάτικα και τα Αποκριάτικα έθιμα. Η ομάδα επικοινώνησε την δουλειά της με διάφορους τρόπους. Αρχικά στην σχολική αποκριάτικη γιορτή (24/2/2023), τα παιδιά της ομάδας συμμετείχαν ενεργά και χόρεψαν τους αποκριάτικους χορούς που έμαθαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τα έθιμα των Αποκριών που βγήκε στον αέρα στις 25/2/2023 στο European School Radio. Τέλος, μετά από πρόσκληση του συλλόγου γυναικών «Εργάνη», τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου για τη γιορτή της γυναίκας στις 11/3/2023.

Ευχαριστίες
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής στο χώρο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναντήσεις της ομάδας και τον πολιτιστικό σύλλογο Επισκοπής για την παραχώρηση του χώρου  «Μουσείο», στον οποίο πραγματοποιήθηκαν κάποιες από τις συναντήσεις μας. Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον αρχαιολόγο και συγχωριανό κ. Κατσαλή Γεώργιο για την ξενάγηση που πραγματοποίησε στο χωρίο της Επισκοπής.  ευχαριστούμε τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην συλλογή του υλικού. Πολλοί από τους γονείς παρείχαν πολύ ουσιαστική βοήθεια και αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν ενεργά και στις συναντήσεις μας, τους ευχαριστούμε πολύ. Τέλος, θα θέλαμε να δώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύλλογο γυναικών Επισκοπής «Εργάνη», η οποία με μεγάλη προθυμία συμμετείχε σε δυο από τις συναντήσεις μας, μας έδωσε πληροφορίες για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Αποκριάς και συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στη συλλογή του  πληροφοριακού υλικού για το λεύκωμα.

Ένα μεγάλο μπράβο πρέπει να ειπωθεί στα παιδιά της ομάδας που για τέσσερις μήνες δούλεψαν με όρεξη και ενθουσιασμό.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αναγνώστου Ελευθερία, Γαρυφαλάκη Αλεξάνδρα, Καραπιπεράκη Μαρίλεια, Κρασανάκη Κλεοπάτρα, Κρασανάκη Μαριάννα, Μεταξάκη Ελένη, Μεταξάκη Δήμητρα, Μοσχονά Ειρήνη, Μουστακάκη Ελένη, Ορφανάκη Νεφέλη, Ορφανάκη Νικολέτα, Περσέκου Ελιάνο, Σουλτάτου Ναταλία, Τυλλιανάκης Μιχάλης, Χασουράκης Μανόλης.

Οι καθηγήτριες που συντόνισαν την προσπάθεια των μαθητών/ μαθητριών:
Καγιαμπάκη Μαρία, Μουράτη Μαρίνα.

“Το κλίμα αλλάζει… εμείς αλλάζουμε;” Επισκέψεις

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το τμήμα Β1 του γυμνασίου συμμετείχε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα “Το κλίμα αλλάζει… εμείς αλλάζουμε”. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη θεματική Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Εργαστήριων Δεξιοτήτων, με υπεύθυνες καθηγήτριες: Καγιαμπάκη Μαρία και Φανουράκη Ελπίδα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος  πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδευτικές επισκέψεις στις 15 Φεβρουαρίου 2022.  Η μια επίσκεψη έγινε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν δράσεις από ειδικό επιστήμονα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ με σκοπό οι μαθητές να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, μιας και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος ήταν και η δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής για το EUROPEAN SCHOOL RADIO η οποία δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Μπορείτε να δείτε το υλικό του προγράμματος κάνοντας κλικ εδώ.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό “Η καταιγίδα μιας πανδημίας”

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022,  το Γυμνάσιο Επισκοπής Ηρακλείου αποφάσισε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο σύλλογος «Ορίζοντες» με θέμα «Η καταιγίδα… μιας πανδημίας». Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού δημιουργήθηκε μια εφημερίδα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας εφημερίδας για το σχολείο μας.


Η δημιουργία της εφημερίδας ήταν για εμάς ένα υπέροχο και δημιουργικό ταξίδι. Αποτέλεσε το έναυσμα να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε πληροφορίες, να μάθουμε, να συνεργαστούμε, να εμπνευστούμε, να γνωρίσουμε
ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και να απολαύσουμε μια συλλογική δουλειά.
Ο τίτλος της εφημερίδας μας «ΕΠΙΣΚΟΠΗ..ΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» αποτελεί λογοπαίγνιο. Το σχολείο μας βρίσκεται στην Επισκοπή Ηρακλείου και το θέμα της εφημερίδας μας είναι η Επισκόπηση, δηλαδή μια σύντομη εξέταση, της πανδημίας. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την εφημερίδα μας.


Στην εφημερίδα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ανδρουλάκης Εφραίμ, Καραπιπεράκη Κατερίνα,
Καραπιπεράκη Μαρίλεια, Κρασανάκη Κλεοπάτρα, Μανουσάκη Βλασία, Μαρνέλλου Ελένη, Κρασανάκη Μαριάννα, Μάτσος
Χρυσοβαλάντης, Μεταξάκη Ελένη, Μοσχονά Ειρήνη, Μπαρίκος Μάνος, Ροδιτάκη Ειρήνη, Σταυρουλάκης Ζαχαρίας,
Τυλιανάκης Γιώργος, Δασκαλάκη Άννα, Δασκαλάκης Μανώλης, Ορφανάκη Κατερίνα, Παπαδοπούλου Σοφία, Τερζοπούλου
Ειρήνη, Χαραλαμπάκης Χαράλαμπος, Χύσα Μάριο.

Οι καθηγήτριες που συντόνισαν την προσπάθεια των μαθητών/ μαθητριών: Καγιαμπάκη Μαρία, Μαρκοπούλου Δήμητρα, Ουρανού Μαρία, Παπαδάκη Ελευθερία, Παραβολιδάκη Ευαγγελία, Ρασούλη Ειρήνη, Τζομπανάκη Ευαγγελία

eTwinning: “Fake News or Hidden Truths” – ολοκλήρωση του προγράμματος

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 η Β τάξη του γυμνασίου συμμετείχε στο eTwinning πρόγραμμα με θέμα “Fake News or Hidden Truths”. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη θεματική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων των μαθημάτων Πληροφορικής και Αγγλικών, μαζί με άλλα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία με υπεύθυνες καθηγήτριες: Καγιαμπάκη Μαρία και Παπαδάκη Ελευθερία.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις σχετικές με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις ψευδείς ειδήσεις και μελέτησαν τρόπους για τον εντοπισμό τους και δημιούργησαν παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα. Επίσης δημιούργησαν μια ραδιοφωνική εκπομπή η οποία παρουσιάστηκε στο European School Radio. Η ραδιοφωνική εκπομπή είχε θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και μπορείτε να την ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Ηλεκτρονικό Περιοδικό “Κλικ στη Γνώση”

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, Γ γυμνασίου,  δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Εκδόθηκαν δύο τεύχη και το περιεχόμενο του περιοδικού μπορεί να χαρακτηριστεί “ποικίλης ύλης”. Το περιεχόμενο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών/μαθητριών.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το περιοδικό στη διεύθυνση:  https://schoolpress.sch.gr/klikstignosi/

1

 

Επίσκεψη στο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Στις 13/12/2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή της Β γυμνασίου Επισκοπής στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.  Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου στο χώρο και ήρθαν σε επαφή με τα εκθέματα. Επίσης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα: Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία στην αρχαία Ελλάδα

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καγιαμπάκη Μαρία, Φανουράκη Ελπίδα

Fake News or Hidden Truths

Το σχολικό έτος 2021-2022 το γυμνάσιο Επισκοπής και οι μαθητές της Β γυμνασίου συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα “Fake News or Hidden Truths?”. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη θεματική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα με τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία των μαθημάτων Πληροφορικής και Αγγλικών, μαζί με άλλα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καγιαμπάκη Μαρία και Παπαδάκη Ελευθερία.

Προγράμματα scratch- σχ. έτος 2020-2021- Α γυμνασίου

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται μερικά από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής στην Α γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021. Από τους μαθητές ζητήθηκε να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι στο προγραμματιστικό περιβάλλον scratch.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

 

Τα φαγητά του κόσμου

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021 στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής Γ γυμνασίου, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα φαγητά του κόσμου. Οι μαθητές/ μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με σύγχρονα συνεργατικά εργαλεία και δούλεψαν συνεργατικά. Η εργασία πραγματοποιήθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πανδημίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  Η εργασία των μαθητών παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη.

Μετάβαση στο padlet.com

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων