ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

H Οικονομία δεν έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά με το πώς να ξοδεύονται χρήματα με σοφό τρόπο. Thomas Huxley

Αγαθά Veblen

Ιαν 202118

 

 

Ένα Αγαθό Veblen είναι ένας τύπος αγαθού πολυτέλειας για το οποίο η Ζήτηση ενός αγαθού αυξάνεται καθώς αυξάνεται η Τιμή του, σε προφανή αντίφαση με το Νόμο της Ζήτησης , με αποτέλεσμα μια Καμπύλη Ζήτησης προς τα πάνω. Μια υψηλότερη Τιμή μπορεί να κάνει ένα αγαθό επιθυμητό ως σύμβολο κοινωνικής κατάστασης. Ένα αγαθό μπορεί να είναι Αγαθό Veblen, επειδή είναι αγαθό κοινωνικής θέσης, κάτι που λίγοι άλλοι μπορούν να κατέχουν.

Τα Αγαθά Veblen πήραν το όνομά τους από τον Αμερικανό Οικονομολόγο Thorstein Veblen, ο οποίος αναγνώρισε για πρώτη φορά την εμφανή (φανερή, ευδιάκριτη) κατανάλωση ως τρόπο αναζήτησης της κοινωνικής κατάστασης στη Θεωρία της Κλάσης Αναψυχής  (The Theory of the Leisure Class) το 1899. Ένα αποτέλεσμα του φαινομένου Veblen είναι ότι η μείωση της Τιμής μειώνει την Ζητούμενη Ποσότητα.

Πηγή: https://en.wikipedia.org

από κάτω από: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγαθά Veblen    

Αγαθά Giffen

Ιαν 202118

 

 

Στην Οικονομία και στη Θεωρία των Καταναλωτών, ένα Αγαθό Giffen είναι ένα αγαθό που καταναλώνουν περισσότερο οι άνθρωποι καθώς αυξάνεται η τιμή του και αντίστροφα – παραβιάζοντας τον βασικό Νόμο της Ζήτησης στη μικροοικονομία. Για οποιοδήποτε άλλο είδος αγαθού, καθώς η Τιμή του αγαθού αυξάνεται, το φαινόμενο υποκατάστασης κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα από αυτά και περισσότερα υποκατάστατα αγαθά.

Για τα περισσότερα αγαθά, η επίδραση του Εισοδήματος (λόγω της πραγματικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της μεγαλύτερης δαπάνης σε υπάρχουσες μονάδες αυτού του αγαθού) ενισχύει αυτή τη μείωση της Ζήτησης για το αγαθό. Αλλά ένα Αγαθό Giffen είναι τόσο έντονα στο μυαλό των καταναλωτών ένα κατώτερο αγαθό (που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στα χαμηλότερα εισοδήματα) όπου η αντίθετη επίδραση του εισοδήματος επηρεάζει περισσότερο από την αντιστάθμιση του αποτελέσματος υποκατάστασης και το καθαρό αποτέλεσμα της αύξησης των Τιμών του αγαθού είναι η αύξηση της Ζήτησης για αυτό. Επίσης είναι γνωστό ως Παράδοξο Giffen.

Τα Αγαθά Giffen πήραν το όνομά τους από τον Σκωτσέζο Οικονομολόγο Robert Giffen, στον οποίο ο Alfred Marshall αποδίδει αυτή την ιδέα στο βιβλίο του Principles of Economics (Αρχές Οικονομίας), που δημοσιεύθηκε το 1890. Ο Giffen πρότεινε για πρώτη φορά το παράδοξο από τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες των φτωχών της βικτοριανής εποχής.

Για σχεδόν όλα τα αγαθά, η Καμπύλη Ζήτησης έχει αρνητική κλίση: καθώς η Τιμή αυξάνεται, η Ζήτηση για το αγαθό μειώνεται. Τα Αγαθά Giffen αποτελούν εξαίρεση από αυτόν τον γενικό κανόνα. Ένα Αγαθό Giffen δεν πρέπει να συγχέεται με αγαθά που αγοράζονται ως σύμβολα κοινωνικής κατάστασης (Αγαθά Veblen).

Πηγή: https://en.wikipedia.org

από κάτω από: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγαθά Giffen    

Τα Έξι Καπέλα της Σκέψης

Δεκ 202031

Η μεθοδολογία «Έξι Καπέλα Σκέψης» («Six Thinking Hats»), του Edward de Bono  περιγράφει ένα εργαλείο για ομαδική συζήτηση και ατομική σκέψη με τη βοήθεια «έξι χρωματιστών καπέλων». Η ιδέα παράλληλης σκέψης παρέχει ένα μέσο στις ομάδες, ώστε να προγραμματίσουν νοητικές διαδικασίες  με ένα λεπτομερή και συνεκτικό τρόπο. Στόχος: «να σκεφτόμαστε από κοινού πιο αποτελεσματικά».

Είναι μια τεχνική για να εξετάζουμε τις επιπτώσεις μιας απόφασης από διάφορες «οπτικές γωνίες». Επιτρέπει να υπεισέρχονται το απαραίτητο συναίσθημα και ο σκεπτικισμός σ’ αυτές, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καθαρά λογικές  αποφάσεις. Δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη δημιουργικότητας μέσα από τη λήψη αποφάσεων. Αναφέρεται ότι σχέδια που έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση της τεχνικής των “έξι καπέλων σκέψης” είναι σαφώς πιο ανθεκτικά. Κάθε “Σκεπτόμενο Καπέλο” (‘Thinking Hat’) είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης.

Ο De Bono πίστευε ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη χρήση της μεθοδολογίας «Six Thinking Hats», είναι η σκόπιμη εστίαση της συζήτησης σχετικά με μια συγκεκριμένη προσέγγιση, όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ή την περίοδο συνεργασίας των μελών της ομάδας.

Για παράδειγμα, μια συνάντηση μπορεί να κληθεί να αναθεωρήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και να αναπτύξει μια λύση γι’ αυτό. Η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αρχικά, για να εξετάσουμε το πρόβλημα, στη συνέχεια, να αναπτύξουμε μια σειρά από λύσεις, και να επιλέξουμε τελικά μια λύση μέσω της κριτικής εξέτασης του συνόλου των λύσεων που προέκυψαν.

Πηγή: https://economu.wordpress.com

 

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

από κάτω από: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Έξι Καπέλα της Σκέψης    

Σημείο Ισορροπίας

Δεκ 202030

Σημείο ισορροπίας είναι μια κατάσταση στην οποία η προσφορά ενός αγαθού είναι ακριβώς ίση με τη ζήτηση του.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε πλεόνασμα, ούτε έλλειψη στην αγορά, η τιμή ενός αγαθού τείνει να παραμένει σταθερή σε αυτήν την κατάσταση, μέχρι να βρεθεί κάποιος εξωγενής παράγοντας που θα τη μεταβάλλει, όπως μια αλλαγή στους προσδιοριστικούς παράγοντες της προσφοράς (π.χ. τεχνολογική καινοτομία) ή στους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης (π.χ. προτιμήσεις καταναλωτών).

Στην περίπτωση που η ζήτηση είναι ίση με την προσφορά, αγοραστές και πωλητές θα μείνουν ικανοποιημένοι γιατί θα πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές που επιθυμούν κι έτσι δε θα υπάρξει τάση αλλαγής της τιμής του προϊόντος (ισορροπία της αγοράς).

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

 

από κάτω από: Οικονομικοί Όροι (www.euretirio.com) | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σημείο Ισορροπίας    

Οικονομική Επιστήμη

Δεκ 202019

Οικονομική επιστήμη είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των τρόπων αξιοποίησης των περιορισμένων παραγωγικών συντελεστών που διαθέτουν οι κοινωνίες για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και για την διανομή αυτών μεταξύ των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οικονομική Επιστήμη    

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων