ΗΓΕΤΗΣ Ή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

.jpg

Για την προβολή του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΗΓΕΤΗΣ Ή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Δύσκολη η ελληνική

ελληνική γλώσσα

Για την ανάγνωση του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δύσκολη η ελληνική

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Κατηγορίες: ΟΜΙΛΙΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Academy–9146[1]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ

 

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ, ΔΙΑΦΟΡΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

me

Για το βιογραφικό σημείωμα του συντάκτη του ιστολογίου πατήστε ΕΔΩ

Κατηγορίες: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

kleovoulos

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ελληνική γλώσσα

Μια άλλη εκδρομή…
Τὴ γλῶσσα μου ἔδωσαν ἑλληνικὴ
Το Παλλατίδειο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου διοργάνωσε την Παρασκευή, 09-02-2018, εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 161 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Προς προβληματισμό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας παρουσιάσθηκαν αποσπάσματα από δημόσια συζήτηση του καθηγητού κ. Μπαμπινιώτη, προβλήθηκαν βίντεο από Ευρωπαίους χρήστες της γλώσσας μας που αναγνωρίζουν τη διαχρονική της αξία και κοινοποιήθηκαν οι ομιλίες του αποθανόντος καθηγητή Ξεν. Ζολώτα σε παγκόσμια fora, που καταδεικνύουν τη διεθνή ακτινοβολία της. Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι συνδυάστηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο εκδρομής…

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός

Academy–9146[1]

Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός

Κανόνες ανακύκλωσης

ανακυκλωση

Κανόνες ανακύκλωσης

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κανόνες ανακύκλωσης

Παλλατίδειο Γενικό Λύκειο Σιδηροκάστρου

Κατηγορίες: ΒΙΝΤΕΟ, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παλλατίδειο Γενικό Λύκειο Σιδηροκάστρου

Ψηφιακή εποχή στο Σχολείο

Students–9148[1]

Ψηψιακή εποχή στο Σχολείο του 21ου αιώνα

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφιακή εποχή στο Σχολείο

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

Κατηγορίες: ΒΙΝΤΕΟ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ: ΗΓΕΤΗΣ  Ή ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΗΣ

Βασικό θέμα επικαιρότητας, που απασχόλησε όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινωνία συλλήβδην, – όταν η τρέχουσα ειδησεογραφία δεν ασχολούνταν με τα πιο «καυτά και εμπορικά» θέματα – ήταν ο τρόπος ανάδειξης των διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ζήτημα αναδείχθηκε περισσότερο  με την προσφυγή εμπλεκομένων στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και με την εκδοθείσα απόφασή του που, τυπικά και ουσιαστικά, ακυρώνει τις σχετιζόμενες διατάξεις του νόμου 4327/15 για την ανάδειξη των διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το μείζον ζήτημα, κατά την άποψη του υπογράφοντος,  δεν είναι ο τρόπος εκλογής τους και η κείμενη νομοθεσία που ορίζει τη διαδικασία – αυτά τα θέματα άλλωστε χρήζουν πολιτικής, παιδαγωγικής και ,κυρίως, νομικής προσέγγισης-, αλλά τα ουσιαστικά προσόντα, τα χαρακτηριστικά και η δυνατότητα χειρισμού ακόμα και συγκρουσιακών καταστάσεων των στελεχών αυτών μέσα στο πλαίσιο ενός ζωντανού οργανισμού, δηλαδή του Σχολείου. Σε πιο αδρές γραμμές, η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει αρχικά  να προβληματίζεται για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, για το «εἶναι» και λιγότερο για το «φαίνεσθαι», με την αναγκαία προϋπόθεση πως η όποια διαδικασία εκλογής να αναδεικνύει και να μην ακυρώνει τα στοιχεία αυτά• εκτός και αν ερμηνεύουμε τις λέξεις κατά το δοκούν, κατά τη θουκυδίδεια ρήση «καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει». 

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, είναι πασίδηλο ότι βασική επιδίωξη της Πολιτείας πρέπει να είναι η «χαρτογράφηση» και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Στο «ανοιχτό σχολείο» του 21ου αιώνα τα στελέχη των Σχολικών Μονάδων δε δρουν πλέον σε ένα πλήρως συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, αλλά ενεργούν στο πλαίσιο ενός αποσυγκεντρωμένου συστήματος που τείνει να μετεξελιχθεί σε αποκεντρωμένο. Επομένως, η νέα  πραγματικότητα αξιώνει διευθυντές που δε θα είναι απλοί διαχειριστές, δηλαδή δε θα αναλώνονται μόνο σε  μεθοδικές προσπάθειες προγραμματισμού, οργάνωσης, διεύθυνσης και ελέγχου των  δραστηριοτήτων για την επιτυχία δεδομένων σκοπών του Σχολείου, ούτε θα αρκούνται σε μια τυπική διοίκηση, χωρίς να λαμβάνουν πρωτοβουλίες συνάδουσες με το σχολικό κλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Σχολικής Μονάδας.

Τελεολογικά, λοιπόν, το ελληνικό Σχολείο του 21ου αιώνα επιζητά ένα διευθυντή-ηγέτη, που θα αφουγκράζεται την εκπαιδευτική κοινότητα ( μαθητές, γονείς, διδάσκοντες), θα λειτουργεί συνεργατικά και καταλυτικά στις όποιες διαφορές αναδύονται και θα αναλαμβάνει δραστικές πρωτοβουλίες. Με άλλα λόγια, ο διευθυντής/ηγέτης δεν πρέπει να περιορίζεται σε αυστηρά διαχειριστικά πλαίσια, αλλά αντίθετα οφείλει να υπερβαίνει τα ασφυκτικά όρια της τυποποιημένης άσκησης εξουσίας και να  αναδεικνύεται σε ηγέτη, που εμπνέει, παρωθεί, κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στο Σχολείο και επιτυγχάνει τα βέλτιστα αποτελέσματα για το σχολικό οργανισμό, για τους εργαζομένους και φυσικά για τους μαθητές • να αναγνωρίζει, επίσης, τον εποικοδομητικό και δυναμικό ρόλο των αλληλεπιδράσεων, να επιδιώκει την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων στο εκπαιδευτικό δυναμικό του Σχολείου και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ικανότητας του οργανισμού ( capacity building).

Αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθούν στους υποψήφιους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης . Η αναζήτηση για το δέον νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις διαδικασίες εκλογής των στελεχών αυτών είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την τελεσφόρηση  του προβληματισμού αυτού, αλλά δεν είναι και επαρκής για την ανάδειξη των διευθυντών – ηγετών. Οφείλει, αρχικά, η ελληνική Πολιτεία να συνδράμει καταλυτικά στην εμπέδωση αυτού του μοντέλου διεύθυνσης στα Σχολεία και ύστερα να ασχοληθεί συστηματικά με την κείμενη νομοθεσία που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, την ισονομία και την απάλειψη κάθε μορφής αναξιοκρατίας στις διαδικασίες εκλογής. Διαφορετικά, ο διευθυντής του Σχολείου θα περιχαρακωθεί σε ένα διαχειριστικό πλαίσιο άσκησης εξουσίας, χωρίς δυνατότητα ουσιωδών παρεμβάσεων  και  –κυρίως- με έκδηλη την αδυναμία να εμπνεύσει μαθητές, γονείς και συναδέλφους.

Δημήτριος Κ. Χατζηπαναγιώτου,

Φιλόλογος, M.Sc., M.A, Υποδιευθυντής 4ου ΓΕΛ Σερρών.

Κατηγορίες: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ;

Κατηγορίες: ΒΙΝΤΕΟ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ;

TΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ…

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»
Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν”, ανακοίνωσε, σαν σήμερα, 10 Δεκέμβρη, το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης έγινε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας τoν Απρίλιο του 1875. Για είκοσι χρόνια κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας και θεωρήθηκε κύριος εκπρόσωπος της ανερχόμενης αστικής τάξης. Ήταν πρωθυπουργός για συνολικά έντεκα χρόνια.
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, ανήγγειλε την χρεοκοπία της Ελλάδας. Είχε επανέλθει στην εξουσία το Μάιο του 1892 και είχε αποτύχει να εξασφαλίσει νέο δάνειο. Από το 1879 μέχρι το 1890 είχαν συναφθεί οκτώ εξωτερικά δάνεια και πέντε εσωτερικά, ενώ παράλληλα ξεσπούσε η σταφιδική κρίση. Η νέα κυβέρνηση Τρικούπη, που εξελέγη τον Μάιο του 1892, παρουσιάστηκε στη Βουλή με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και με μέτρα αυστηρής λιτότητας (π.χ. έμμεσοι φόροι).
Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων έργων και εκσυγχρονισμού του Τρικούπη είχε χρηματοδοτηθεί από δάνεια την περίοδο 1880-1890, και τα όποια έληγαν τότε. Τελικά ο Τρικούπης αποφάσισε να κυνηγήσει την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανείων ζητώντας νέο δάνειο από την Αγγλία. Από αυτό το δάνειο εξαρτιόταν η εκτέλεση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού για το 1893.
Οι όροι που έθεταν οι δανειστές όμως ήταν πολύ σκληροί, εξαιτίας των συσσωρευμένων ελληνικών χρεών και της αρνητικής πορείας των ομολόγων των προηγούμενων δανείων. Οι τόκοι αυτών των δανείων έφταναν το 30% της συνολικής τους αξίας. Εν τω μεταξύ μέσα στους όρους ήταν το δάνειο να μην εγκριθεί από την βολή αλλά απευθείας με βασιλικό διάταγμα που θα υπέγραφε ο βασιλιάς Γεώργιος.
Η αντιπολίτευση υπό τον Δηλιγιάννη αντέδρασε έντονα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο δανεισμός αναιρούσε την εθνική κυριαρχία της χώρας και ότι ταπείνωνε την Ελλάδα. Αντιδράσεις υπήρχαν επίσης στον Τύπο, από επιχειρηματίες γαλλικών συμφερόντων , αλλά κυρίως από την κοινή γνώμη. Έτσι ο βασιλιάς αποφάσισε να μην πάρει πάνω του την ευθύνη και δεν υπέγραψε το διάταγμα.
Η οικονομία της εποχής δεν άντεξε το πρόγραμμα του Τρικούπη. Ο ίδιος προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό, λόγω της φορολογικής του πολιτικής.
Τα προσωνύμια που του “χάρισε” ο Τύπος της εποχής ήταν μάλιστα “Φορομπήχτης” και “Πετρέλαιος”. Τελικά, η χώρα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της.
Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα κλπ, οι επιπτώσεις του οποίου έφτασαν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο ΔΟΕ άλλωστε διατηρήθηκε στη χώρα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895 το κόμμα του Τρικούπη υπέστη συντριβή και ο ίδιος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής Μεσολογγίου.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει στην ιστορία της 4 πτωχεύσεις, το 1827, το 1843, το 1897 και το 1932.
Ομοιότητες με το τότε και το σήμερα; Αν θέλει να βρει κανείς κοινές “γραμμές” που ενώνουν το παρελθόν της χώρας με τη σημερινή κατάσταση κρίσης χρέους, μπορεί να σταθεί συνοπτικά στα παρακάτω:
-Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε απεχθή εξωτερικό δανεισμό για να στηρίξει την ανάπτυξη της με αποτέλεσμα να διογκώνεται το εξωτερικό της χρέος.
-Κοινό στοιχείο είναι οι απροκάλυπτες ξένες επεμβάσεις που ασκούν απόλυτο έλεγχο τόσο στην οικονομία όσο και στους πολιτικούς θεσμούς.
-Η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Η κρίση του 1897 προήρθε άλλωστε από την αδυναμία του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε πάρει κυρίως για να εκσυγχρονίσει τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και σπαταλήθηκαν κυρίως σε άστοχες επενδύσεις σε πελατειακές δοσοληψίες και σε κακοδιαχείριση.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο TΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ…