Ψαχνά

ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα Ψαχνά πήραν την ονομασία τους από το εύφορο και παραγωγικό τους έδαφος, όπως το ψαχνό στο κρέας, το σαρκώδες ,αυτή είναι η γενική γνώμη των κατοίκων της πόλης.

Η περιοχή  ολόγυρα είναι γόνιμη και παράγει άφθονα και εκλεκτά κηπευτικά προϊόντα απ’ όλα τα είδη, φρούτα κάθε λογής, τελευταία δε άρχισε και συστηματική καλλιέργεια φυστικιάς. Επίσης ανέπτυξε μεγάλη πτηνοτροφία και χοιροτροφία, τροφοδοτώντας με κρέατα την Αθήνα. Μάλιστα φημισμένα είναι τα πεπόνια των Ψαχνών και τα Ψαχνιώτικα μοσχαράκια.

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς , ο Δήμος με τη συνεργασία του Εξωραϊστικού Συλλόγου διοργανώνει το Καρναβάλι ,όπου ξαναζωντανεύει ο Ψαχνιώτικος γάμος. Στην εκδήλωση συμμετέχουν: χορευτικό συγκρότημα, η Φιλαρμονική Ψαχνών, παραδοσιακά γαϊτανάκια, μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα και μεταμφιεσμένες ομάδες των δημοτών.

Πριν φθάσουμε στην πόλη των Ψαχνών και ακριβώς εκεί που διακλαδίζεται η λεωφόρος προς Καστέλλα και Ψαχνά, έχει στηθεί χάλκινος ανδριάντας του Αγγελή Γοβιού. Στα βόρεια της πόλης σώζεται ερειπωμένο το κάστρο των Ψαχνών,το “Καστρί” , το “Ηolorida” των Φράγκων. Εδώ τοποθετούνται τα “Παλιά Ψαχνά”, που ήκμασαν στο τέλος της Βυζαντινής εποχής και κατά τη Φραγκοκρατία, καθώς μαρτυρεί ο μεγάλος ερειπωμένος βενετσιακός πύργος και τα ερείπια βυζαντινού ναού.

Νότια των Ψαχνών βρίσκονται οι αρχαιολογικές περιοχές “Προφήτης Ηλίας”, “Αγία Παρασκευή”, “Πύργος”, “Πύργος” προς την Τριάδα, “Βάρκα”, “Γλύφα” και “Μπαιράμ”. Τέλος,στα ΒΔ είναι τα ξακουστά “Βρυσάκια”, όπου έγινε η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Πηγαίνοντας από τα Ψαχνά προς την Τριάδα, σώζεται σχεδόν ακέραιος βενετσιακός πύργος, που ήταν μεγάλης σπουδαιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στα Δυο Βουνά για να εξολοθρεύσουν το Γωβιό, οι συναγωνιστές του, οπισθοχωρώντας, ταμπουρώθηκαν μέσα στον πύργο και σώθηκαν.

Σε κάποιο χωράφι της κωμόπολης, τα Ψαχνά -και όχι στη Χαλκίδα, όπως μερικοί ισχυρίζονται-βρέθηκε  θησαυρός, που αποτελούταν από λίγα χάλκινα νομίσματα του αυτοκράτορα. Ο θησαυρός φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Τα σημερινά Ψαχνά δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες, μετά την άλωση της Χαλκίδας, το 1470.Στις αρχές το χωριό ήταν ασήμαντο.Στους τούρκικους φορολογικούς καταλόγους του 1476 φερόταν να έχει 3 σπίτια, το δε 1506 11 σπίτια.

Στα Ψαχνά και στην Καστέλλα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί Σαμιώτες (1834-38 ),μέχρι σήμερα μάλιστα υπάρχει συνοικία που φέρει το όνομα “Τα Σαμιώτικα”.

Τέλος τα Ψαχνά αυξήθηκαν με το ανθρώπινο υλικό που κατέβηκε από τα χωριά του Πυξαριά, Βάβουλα, Απόγκρεμνο, Άκρες κ.α.

Μπαρίτα Έφη – Α’ τάξη

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση