Η Μεγάλη Χίμαιρα – Μ. Καραγάτσης

Με αφορμή την τριημερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Σύρο, διαβάσαμε αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο του Μ. Καραγάτση.

Μιλήσαμε για την ιστορία του νησιού, την ζωή εκεί και για το χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας του βιβλίου.

11270 b28600

Τα χταποδάκια – Μ. Καραγάτσης, Τα χταποδάκια

Μ. ΚαραγάτσηςΔιαβάσαμε το διήγημα του Μ.Καραγάτση στις 21/04/2015 συζητήσαμε για τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και δραματοποιήσαμε σκηνή από το έργο

Βραδινή συνάντηση με την κα. Μαυρωτά – Καβάφης

Την Τρίτη 3/03 τα πρώην και τα νυν μέλη του προγράμματος της βιβλιοθήκης, συναντήθηκαν για ακόμη μια φορά στο χώρο του σχολείου. Στη διάρκεια της συνάντησης, παρεβρέθηκε και η διευθύντρια του σχολείου, κα Μαυρωτά Κυριακή η οποία μας διάβασε ένα αγάπημένο της ποίημα του Κων/νου Καβάφη «Η Πόλις» και στη συνέχεια με αφορμή το θέμα του ποιήματος έγινε συζήτηση για τη ζωή και τους στόχους που θέτουμε σ’ αυτήν. Επίσης αναφέραμε πως οι άνθρωποι πολλές είναι υπεύθυνοι, γι’ αυτά που τους συμβαίνουν.

Στη συνέχεια η συγκέντρωση μας πήρε τη μορφή μικρού party με διάφορα φαγητά και αναψυκτικά. Ταυτόχρονα κάποια παιδιά μίλησαν μέσω SKYPE σε έναν φίλο τους που εδώ και κάποιους μήνες έχει μετακομίσει με την οικογένεια του στην Γερμανία.

Η ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα έληξε με διάφορες εμπειρίες για τον καθένα.

ΓΥΦΤΟΝΙΚΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΠΑΣΤΗΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Το Χριστόψωμο: θεατρικό παιχνίδι και ηχογράφηση

Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων μας για το θέμα » Το Χριστόψωμο» του Αλ. Παπαδιαμάντη, αφού γυρίσαμε το video ερασιτεχνικά, στη συνέχεια το επεξεργαστήκαμεμε τη βοήθεια του προγράμματος movie maker. Το ηχογραφήσαμε με το πρόγραμμα audacity, προσθέσαμε σε αυτό μουσική που έπαιξε μέλος του προγράμματος «Βιβλιοθήκη» και τέλος το ανεβάσαμε στο διαδίκτυο στον ιστότοπο soundcloud.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΟΝΑΣ  κ’   ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΩΤΑ

Δραστηριότητα: Παπαδιαμάντης – Το Χριστόψωμο

Στις 9/12/2014 η ομάδα μας συναντήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης. Διαβάσαμε και σχολιάσαμε το χριστουγεννιάτικο διήγημα του μεγάλου συγγραφέα Αλ. Παπαδιαμάντη, «Το Χριστόψωμο». Γνωρίσαμε την κακιά πεθερά που μισούσε τη νύφη της λόγω της στειρότητάς της. Η τύφλωσή της από το μίσος την οδήγησε στην απόπειρα δηλητηρίασης της κοπέλας με ένα δηλητηριασμένο χριστόψωμο. Έλαβε όμως τη θεία δίκη όταν ο μοναχογιός της ήταν αυτός έφαγε το χριστόψωμο και πέθανε αντί για την κοπέλα. Τέλος, αποφασίσαμε να το δραματοποιήσουμε και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να φανεί αντάξιο αυτού του σημαντικού και παραδειγματικού έργου.

Παναγιώτα Πριόνα
Γιώργος Παστήρας

Δραστηριότητα Βαν Γκογκ – Γράμματα στον αδερφό του Θεόδωρο

Συναντηθήκαμε στις 25/11/2014 στο χώρο της βιβλιοθήκης αυτή τη φόρα για να ασχοληθούμε με το ζωγράφο Βαν Γκογκ.

Επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα google art project και είδαμε διάφορους πίνακες του ζωγράφου στους οποίους παρατηρήσαμε ότι οι πινελιές του ήταν σύντομες-κοφτές. Επίσης τα παιδιά με τις δικές τους πινελιές και χρώματα προσπάθησαν να ζωγραφίσουν σχέδιο από το πίνακα του με τίτλο: Το Υπνοδωμάτιο που υπάρχει στο Μουσείο Βαν Γκογκ στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα συνεχίστηκε σε επόμενη συνάντηση στις 2/12/2014 όπου διαβάσαμε γράμματα του ζωγράφου στον αδερφό του Θεόδωρο συζητήσαμε σχετικά και έπειτα αναζητήσαμε και αποθηκεύσαμε εικόνες από πίνακες του.

Γιώργος Παστήρας

 

Δραστηριότητα: Η αυλή μας

Μελετήσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας  Ιορδανίδου » Η αυλή μας». Στα πλαίσια αυτού μιλήσαμε για το σύγχρονο τρόπο ζωής στις πολυκατοικίες και τις απρόσωπες σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί σε αντιδιαστολή με την ευτυχισμένη και ξένοιαστη ζωή της παλαιότερης εποχής. Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της διαφήμισης στη ζωή του ανθρώπου, που περιλαμβανόταν στο απόσπασμα και με αφορμή αυτό δημιουργήσαμε κολάζ από διάφορα έντυπα.  Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε πάνω σε μαύρο χαρτόνι δύο πόλεις με χαρούμενα και ευχάριστα χρώματα. Τέλος δώσαμε χρώμα πάνω σε ασπρόμαυρες φωτοτυπίες του εξώφυλλου του βιβλίου, τις οποίες σκανάραμε και έχουμε μαζί μας.

 

Δραστηριότητα ποιήματα Ελύτης

Στα πλαίσια του προγράμματος της βιβλιοθήκης διαβάσαμε δύο ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλους «Το Κοχύλι» και «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι». Έπειτα μας δόθηκαν οι στίχοι των  ποιημάτων ανακατεμένοι, ενώ στη συνέχεια κληθήκαμε να τους  βάλουμε σε σωστή σειρά. Μόλις τους κολλήσαμε σ’ ένα χαρτόνι προσθέσαμε τις δικές μας πινελιές και χρώματα. Τέλος τις δημιουργίες μας, τις κολλήσαμε στην αίθουσα της βιβλιοθήκης.

Την πρωτοβουλία της δραστηριότητας αυτής είχε ο κος Κούμπης Ηλίας και τον ευχαριστούμε για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα

 

[slideboom id=1142528&w=425&h=370]
[slideboom id=1142527&w=425&h=370]

Future Library 2014 – Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα

Στις 15 Ιουλίου 2014  συναντηθήκαμε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψαχνών και διαβάσαμε το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα«.  Όταν κάθε χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με τα αόρατα ρούχα, έρχεται αντιμέτωπος και με το δίλημμα αν θα πρέπει να πει την αλήθεια (πως δεν βλέπει ρούχα) και να αποδεχτεί την υποτιθέμενη ανικανότητά του ή να πει ψέματα και να προφυλάξει τον εαυτό του από τον κίνδυνο να γελοιοποιηθεί δημόσια.

Με αφορμή την ιστορία συζητήσαμε για διάφορα προβλήματα ηθικής στάσης που απασχολούν τους νέους. Μιλήσαμε για την τιμιότητα, την αυταπάτη, την προσαρμοστικότητα, αναφέραμε και σχολιάσαμε περιπτώσεις από την προσωπική μας εμπειρία.

Κλείσαμε την βραδία με ευχές για ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι!!!

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!

Future Library 2014 – Η χρονογραμμή της ομορφιάς

Την 1η Ιουλίου 2014 συναντηθήκαμε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψαχνών και πραγματοποιήσαμε την δραστηριότητα: «Η χρονογραμμή της ομορφιάς».

Παρατηρήσαμε και αντιληφθήκαμε πως στη διάρκεια της ιστορίας τα πρότυπα ομορφιάς μεταβάλλονται, είναι διαφορετικά αλλά και μερικές φορές ίδια και πως τελικά είναι η γνώση του εαυτού μας που μας κάνει όμορφους και μοναδικούς!

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση