]
Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1997. Τα Χριστούγεννα του 2008 έγινε η μετεγκατάστασή του στο δικό του υπερσύγχρονο διδακτήριο 5500 τετραγωνικών μέτρων στην περιφερειακή οδό Καρδίτσας-Λάρισας κοντά στο Ριζαριό Τρικάλων. Διαθέτει 40 στούντιο για τα ατομικά μαθήματα, πλούσια βιβλιοθήκη, αίθουσες ξένων γλωσσών, εστιατόριο, αίθουσα μουσικής τεχνολογίας, εργαστήριο πληροφορικής, αίθουσες χορωδιών, εργαστήριο εικαστικών, εργαστήριο φυσικής και χημείας, αίθουσα βυζαντινής μουσικής και αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 350 ατόμων.
Οι μαθητές διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας, όπως σε όλα τα άλλα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της χώρας, έχοντας τη δυνατότητα να στοχεύσουν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και όχι μόνο στις μουσικές σχολές. Σε σχέση με τα άλλα σχολεία οι μαθητές διδάσκονται επιπλέον μουσικά μαθήματα. Στα μαθήματα μουσικής παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική μουσική παράδοση και την Ευρωπαϊκή (κλασική και σύγχρονη) μουσική. Οι μαθητές διδάσκονται σε ατομικά μαθήματα τρία (3) μουσικά όργανα: ένα όργανο επιλογής και δύο υποχρεωτικά (πιάνο και ταμπουρά). Σε ομαδικά μαθήματα διδάσκονται θεωρία μουσικής, βυζαντινή μουσική, ιστορία της μουσικής, χορωδία, μορφολογία, αρμονία, γραφή καθ’ υπαγόρευση, μουσική τεχνολογία κ. ά. Επιπλέον διδάσκονται και μαθήματα αισθητικής αγωγής: Ιστορία της Τέχνης, Θέατρο και Καλλιτεχνικά.
Στο σχολείο μας υλοποιούνται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα: Erasmus +, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και σχολικού αθλητισμού. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις και δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το Ολοκαύτωμα (προγράμματα Crocus και Butterfly, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων του Ολοκαυτώματος).
Από το σχολικό έτος 2011-2012 μέχρι σήμερα, λειτουργεί Λογοτεχνικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται ποικίλες δράσεις: πρόσκληση στην τάξη σημαντικών Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων (ενδεικτικά: Δήμητρα Χριστοδούλου, Αντώνης Φωστιέρης, Νίκος Λάζαρης, Ηλίας Κεφάλας, Βασίλης Ρούβαλης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος), δράσεις φιλαναγνωσίας, συμμετοχή σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, δραστηριότητες ώσμωσης των Τεχνών (επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις).
Επιπλέον, οι σημαντικές συγγραφείς Μαρούλα Κλιάφα και Τούλα Τίγκα έχουν προσκληθεί στο σχολείο μας και έχουν οργανωθεί αφιερώματα στο έργο τους.
Το σχολείο μας είναι ενεργό μέλος στο European School Radio (ενδεικτικές εκπομπές: Η Ποίηση στο ραδιόφωνο, το Θέατρο στο ραδιόφωνο, Ηλεκτρονική μουσική και ηχητική τέχνη) και συμμετέχει στο πανελλήνιο μαθητικό φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της επικράτειας.
Επιπλέον, έχει συμμετάσχει και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ζωγραφικής – σκίτσου, γαλλοφωνίας, λογοτεχνίας, δημιουργίας ταινιών και μουσικής σύνθεσης. Συμμετέχει κάθε χρόνο στον μαραθώνιο ανάγνωσης που διοργανώνεται από τον σύλλογο καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας δημόσιας εκπαίδευσης νομού Τρικάλων.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται από το σχολείο μας δύο μεγάλες συναυλίες με συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών (ενδεικτικά: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος) και πολλές μικρότερες. Τα μουσικά σύνολα του σχολείου παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, και επιπλέον παρουσιάζονται ρεσιτάλ από μαθητές και καθηγητές του σχολείου.
Παράλληλα, κάθε χρόνο το σχολείο μας συμμετέχει σε μουσικά φεστιβάλ που διοργανώνονται από Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας (Ξάνθης, Καβάλας, Καστοριάς) και ανταποκρίνεται θετικά σε προσκλήσεις για συνεργασία από σχολεία του εξωτερικού (Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και Ζάππειο Κωνσταντινούπολης). Συνεργάζεται με μουσικά σχολεία της χώρας σε θεματικές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, στους οποίους έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις.
Επίσης, έχει ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου για συμμετοχή σε πρωτοπόρα προγράμματα και σε επετειακές εκδηλώσεις.
Τέλος, έχει παρουσιάσει αφιερώματα υψηλής αισθητικής και μουσικής αρτιότητας (αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Κώστα Βίρβο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Νίκο Καζαντζάκη, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, στην κρητική λογοτεχνία παρουσιάζοντας Ερωτόκριτο, στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση), καθώς και συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής με συνθέσεις καθηγητών και μαθητών, θεατρικές παραστάσεις (Σαίξπηρ, Μαθαίνοντας Αστρονομία μέσα από το Θέατρο). Και το σπουδαιότερο: είναι ένα σχολείο εύρωστο, δυναμικό και ανοιχτό στην κοινωνία, το οποίο συμπράττει συχνά με σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας σε επετείους και σε ποικίλες δράσεις, αλλά και με σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Άρτας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Οι γονείς και κηδεμόνες των αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο, υποβάλλουν αίτηση κάθε Μάιο. Οι μαθητές αξιολογούνται από μια ειδική Επιτροπή Επιλογής, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Η συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής δεν προϋποθέτει προηγούμενες μουσικές γνώσεις για τους/τις υποψήφιους/-ες.
Στις υπόλοιπες τάξεις των Μουσικών Σχολείων μπορούν να εγγραφούν και να φοιτήσουν μαθητές/-τριες κατόπιν κατατακτήριων εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται στην αρχή του διδακτικού έτους σε συγκεκριμένη ύλη των μουσικών μαθημάτων και εφόσον προκύψουν κενές θέσεις.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.