Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Ενα σχολείο αλλιώτικο απο τα άλλα . . .

Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων η Αγάπη και η Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είχαν άρωμα … γαλλικό

Φεβ 202518

14 Φεβρουαρίου και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή της αγάπης, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους μαθητές μας. Υπάρχει λοιπόν καλύτερη αφορμή για μάθημα;

«Μάθημα;». “Mais non, Madame! Pas aujourd’hui! S’il vous plaît, Madame!”. «Μα όχι, κυρία! Όχι σήμερα! Σας παρακαλούμε, κυρία!».

Αυτές ήταν σήμερα οι αντιδράσεις των μαθητών, όπως άλλωστε είναι συνήθως όταν έρχονται για μάθημα στην αίθουσα των Γαλλικών κάποιες … ιδιαίτερες μέρες.

Και όμως, το καλύτερο μάθημα κάναμε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές συμμετείχαν με χαρά και… ΜΑΘΑΜΕ!!! Μάθαμε πολλά! Αποκτήσαμε γνώσεις!

Μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο, και κατανόηση πολυτροπικών κειμένων κάναμε, και την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου και την προέλευση της γιορτής ανακαλύψαμε, και για τους ορθόδοξους προστάτες της αγάπης και της οικογένειας, τους Αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα, μιλήσαμε, και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους μέσα από δώρα και όμορφα λόγια και πράξεις είδαμε, και το λεξιλόγιό μας στη θεματική της αγάπης εμπλουτίσαμε, και στη γραμματική προοδεύσαμε κλείνοντας τα ρήματα “aimer” (αγαπώ) και “adorer” (λατρεύω), και σύντομη παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου κάναμε, και συννεφόλεξο φτιάξαμε!

Και…, όπως αρμόζει ιδιαίτερα στους μαθητές ενός Μουσικού Σχολείου, ολοκληρώσαμε το μάθημα μεταδίδοντας το μήνυμα της αγάπης μέσω της μουσικής. Τραγουδήσαμε το “Mon Amour” (Αγάπη μου), το τραγούδι με το οποίο η Γαλλία κέρδισε την 4η θέση στον διαγωνισμό της Eurovision 2024, με την υπέροχη ερμηνεία του Slimane. Με μία σχετική συστολή ορισμένοι μαθητές, με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό κάποιοι άλλοι, όλοι τραγούδησαν με χαρά και εξέφρασαν ζωηρά το “Je t’aime” (Σ’αγαπώ) του ρεφραίν, το οποίο αποτύπωσαν πάνω σε κόκκινες καρδούλες.

Ήταν μία υπέροχη μέρα γεμάτη μάθηση, χαρά και όμορφα συναισθήματα αγάπης!

Ευαγγελία Σύρρου

Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

0 1 2 3 4 5 9 6 6 7 5 8 4 9 10 2 11 2 12 13

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στην Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό Τρικάλων

Φεβ 202515

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ριζαριού, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.

Η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, με ευχαρίστηση αποδέχτηκε την ευγενική πρόσκληση να ψάλει ο Βυζαντινός Χορός του Σχολείου κατά την ημέρα της εορτής. Ο Βυζαντινός Χορός αποτελείται από μαθητές, αγόρια και κορίτσια του Λυκείου και διδάσκεται Βυζαντινή Μουσική.

Από νωρίς έλαβαν με την πρέπουσα σεμνότητα τη θέση τους στον χώρο του Ιερού Ναού και συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Σχολείου: του κ. Γεωργίου Μπομπόκα, θεολόγου, της κ. Μαρίας Κοσβύρα και της κ. Δήμητρας Κοσβύρα, καθηγητριών της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στην ακολουθία.

Το εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τόσο τις γνώσεις των μαθητών στη Βυζαντινή Μουσική, μάθημα θεμελιώδες και σπουδαίο στο Μουσικό Σχολείο, όσο και την καλλιέργεια και την παιδεία τους, στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, την υπομονή και την πειθαρχία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους μαθητές σε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Εκεί οι μαθητές δέχτηκαν τα δώρα, τις ευχαριστίες και τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και του Πατέρα Ελευθερίου, Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και τους επαίνους των παρευρισκομένων.

Ο Άγιος Χαράλαμπος, να ευλογεί και να χαριτώνει τους μαθητές που με τις ήρεμες και μελωδικές φωνές τους, τίμησαν τη μνήμη του.

 

Δήμητρα Κοσβύρα και Μαρία Κοσβύρα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες Βυζαντινού Χορού

1 10 2 7 3 7 4 8 5 8 6 5 7 4 8 3

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο σχολείο μας

Φεβ 202512

Πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη διαστημική μας γειτονιά» (συντονιστής ο καθηγητής Θεοφάνης Καρούτης, συμμετέχοντες καθηγητές Γιώργος Μπομπό-κας και Γιώργος Παππάς). Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος βραδιά αστροπαρατήρησης με μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (φυσικά η ομάδα ήταν διευρυμένη, εξ άλλου τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να έρθουν στο σχολείο μόνα τους!).

Ο συντονιστής του προγράμματος .

 

Έγραψαν οι συμμετέχοντες για την εμπειρία τους:

¶ Η αστροπαρατήρηση ήταν μια μοναδική, μια εξαιρετική εμπειρία. Οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές, καθώς ο καιρός ήταν υπέροχος και τα αστέρια φαινόντουσαν πεντακάθαρα. Όλοι μαζί παρατηρήσαμε τον ουρανό, ονομάσαμε αστέρια και αστερισμούς, πλανήτες και νεφελώματα. Καθώς ήταν η πρώτη μου φορά σε μια αστροπαρατήρηση, ένιωσα ότι συμμετείχα σε κάτι σημαντικό, αλλά και συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο ήταν και είναι να προσπαθείς να καταλάβεις και να ερμηνεύσεις τον κόσμο γύρω σου. Άλλωστε μ’αυτό ασχολείται η ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξής της (και θα συνεχίσει να ασχολείται) καθώς αυτός νομίζω ότι είναι και ο λόγος των φυσικών επιστημών (ανάμεσά τους και η αστρονομία). Τέλος κατάλαβα τι σημαίνει ότι το σύμπαν είναι τεράστιο και εμείς μια πολύ μικρή κουκίδα σ’αυτό, που σημαίνει ότι έχουμε να ανακαλύψουμε πολλά ακόμη.

Βασιλική Ράντου .

Γ3’ γυμνασίου .

 

¶ Η εμπειρία μου στο βράδυ της αστροπαρατήρησης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά είδαμε (με τηλεσκόπιο και κιάλια) την Αφροδίτη, το Δία, τον Κρόνο καθώς και διάφορους αστερισμούς, όπως τον Ωρίωνα και την Κασσιόπη αλλά και πολλούς δορυφόρους. Επίσης ο κος Καρούτης μας εξήγησε πόσο διαφέρουν οι πλανήτες από τα αστέρια, αλλά και για κάποιες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί. Γενικά, μπόρεσα να διευρύνω τις γνώσεις μου και ιδιαίτερα σε μια επιστήμη για την οποία δεν γνώριζα και πολλά. Κατάλαβα πολλές έννοιες, μου απαντήθηκαν αρκετά ερωτήματα και έμαθα πληροφορίες για πράγματα που αγνοούσα την ύπαρξή τους. Και τώρα αρχίζω να κατανοώ πόσο μαγευτικό και υπέροχο είναι το απέραντο σύμπαν.

Έλλη Πούλιου .

Γ2’ γυμνασίου .

 

¶ Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας μια βραδιά αστροπαρατήρησης με υπεύθυνο τον καθηγητή μας κ. Θεοφάνη Καρούτη. Δεν είχα ξαναβρεθεί σε παρόμοια δραστηριότητα και μπορώ να πω με σιγουριά πως έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Συλλέξαμε εξειδικευμένες γνώσεις στο κομμάτι της Αστρονομίας και είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε με ειδικό εξοπλισμό. Ο καθηγητής μας ήταν πολύ εξυπηρετικός και πρόθυμος να εξηγήσει οποιαδήποτε απορία προέκυπτε. Ακόμα, μπορέσαμε να θαυμάσουμε την μεγαλειώδη εικόνα ενός μέρους του γαλαξία μας που, αν και μικρή, ήταν μαγευτική και εντυπωσιακή. Τέλος, φεύγοντας από την αστροπαρατήρηση αισθανόμουν γεμάτη μα καινούργιες συναρπαστικές πληροφορίες για το μεγαλείο του σύμπαντός μας. Η βραδιά αστροπαρατήρησης ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που βίωσα εδώ και τρία χρόνια στο σχολείο μας και ελπίζω όλοι οι μαθητές να έχουν μια παρόμοια εμπειρία

Γελαδάρη Φωτεινή .

Γ2’ γυμνασίου .

 

¶ Από τη στιγμή που έμαθα ότι ο καθηγητής των Μαθηματικών της τάξης μου, ο οποίος ασχολείται πολύ με την αστρονομία, θα διοργανώσει για μια ακόμα χρονιά μια αστροπαρατήρηση στο σχολείο μας, ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συμμετάσχω και εγώ.

Από τη στιγμή που φάνηκαν το πρώτα αστέρια εκείνο το σούρουπο ήμουν πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη και βλέποντας τους καθηγητές μου να στήνουν προσεκτικά το τηλεσκόπιο και να μας φωνάζουν να έρθουμε πιο κοντά, ανυπομονούσα να έρθει η σειρά μου. Το πρώτο που είδαμε με το τηλεσκόπιο ήταν η Αφροδίτη. Αυτό που με εντυπωσίασε δεν ήταν το μέγεθός της (δεν την βλέπαμε τόσο κοντά όσο περίμενα) αλλά η λαμπρότητα και το πόσο γρήγορα κινούνταν. Στη συνέχεια είδαμε τον πλανήτη που εκείνο το βράδυ βρισκόταν λίγο πιο κάτω: τον Κρόνο. Ήμουν αρκετά περίεργη να δω πως θα φαίνονταν τα δαχτυλίδια του στο τηλεσκόπιο. Τελικά όμως είδα μόνο ένα αστέρι με μια γραμμή να το διασχίζει (ο καθηγητής μας είπε ότι η θέση των δαχτυλιδιών δεν βοηθά καθόλου να τα παρατηρήσουμε).

Τέλος, νομίζω ότι αξέχαστες θα μου μείνουν οι στιγμές που ο καθηγητής μας μας περιέγραφε διάφορους αστερισμούς στον ουρανό (δείχνοντάς τους με τη βοήθεια ενός λέιζερ) όπως του Ωρίωνα και των δυο σκυλιών του καθώς και εκείνου του πορτοκαλί αστεριού που τόσοι και τόσοι αστρονόμοι το παρατηρούν περιμένοντας να το δουν να εκραγεί. Πιο πολύ όμως μου άρεσε όταν παρατήρησα την Πούλια, εκείνα τα μικρά και τόσο μαζεμένα αστεράκια που εκείνο το βράδυ τα είδαμε κοντά στον Δία.

Αντωνία Σπύρου .

Γ3’ γυμνασίου

image0 1 image1 image2 image3

Σεμινάριο στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων για τη Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στη διδασκαλία της μουσικής

Φεβ 202512

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων εξ αποστάσεως σεμινάριο στο πλαίσιο του θεσμού του παιδαγωγικού συμβούλου-Μέντορα. Επιμορφωτής ήταν ο κ. Μάριος Σκαμνέλος, κάτοχος μεταπτυχιακού στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν οι τρόποι και οι πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία της μουσικής σε μαθητές με διάσπαση ελλειμματικής προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αν η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν αντιμετωπιστεί παιδαγωγικά, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μαθησιακό αποκλεισμό τους μαθητές. Καθώς στις μέρες μας η επιστήμη έχει κατανοήσει σε σημαντικό βαθμό τα χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών, οι ερευνητές προτείνουν παιδαγωγικές πρακτικές εφαρμογές για κάθε μία από αυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για ίσες μαθησιακές ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως επεσήμανε ο κ. Σκαμνέλος, οφείλουν να προσαρμόζουν τη διδασκαλία ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυσκολίες του εκάστοτε μαθητή και να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, καθώς η μουσική δεν απευθύνεται μόνο σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είναι προσιτή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν μ’ αυτήν.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σκαμνέλο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας και για το εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο.

 

Οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες

Αλεξάνδρα Χιώτη και Γιάννης Μπέης

1 8

Ενημερωτική – βιωματική δράση με θέμα τη διατροφή στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Φεβ 202512

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο ενημερωτική – βιωματική δράση με θέμα «Διατροφικές συνήθειες: Στερεότυπα και καλές πρακτικές». Εισηγήτρια ήταν η κ. Αναστασία Μελισσοπούλου , διατροφολόγος – διαιτολόγος, η οποία ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση στην πρόσκληση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Ως στόχοι της συγκεκριμένης δράσης προσδιορίστηκαν η διεύρυνση και η ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο σχετικής διδακτικής ενότητας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην α΄ γυμνασίου. Η κ. Αναστασοπούλου, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη περιγραφή των βασικών διατροφικών ενοτήτων, στη συνέχεια, ενθαρρύνοντας τους μαθητές της α΄ γυμνασίου να εκθέσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, εστίασε κυρίως σε στερεότυπα των παλιότερων χρόνων και με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τι διατροφικές αλλαγές πρέπει να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο και στο σπίτι. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, όσοι παρακολουθήσαμε τη δράση, ευχαριστούμε την κ. Μελισσοπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές της οι οποίες αποτέλεσαν «τροφή για σκέψη» και αφορμή για την εκπόνηση δημιουργικών εργασιών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μ Μανθέλα

Φ. Σαλταγιάννη

Α. Χιώτη

1 7 2 5

« Παλιότερα άρθρα
European Radio Logo

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων