Οι Ταπερίστας

Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου

 

https://blogs.sch.gr/glivitsani/files/2024/06/Οι-Ταπερίστας-Νηπιαγωγείο-Αγίου-Δημητρίου.pdf

Φάλαινα

250px Eubalaena glacialis with calf

Η φάλαινα είναι κητώδες, δηλαδή θαλάσσιο θηλαστικό. Η κοινή ονομασία φάλαινα περιλαμβάνει τα θηλαστικά που ανήκουν στις οικογένειες ΦαλαινίδεςΦαλαινοπτερίδες και Φυσητηρίδες. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν στην οικογένεια Φαλαινίδες. Παρά το γεγονός ότι έχουν την ανατομία και τα γνωρίσματα των θηλαστικών, η μορφή τους είναι αυτή του ψαριού (σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θεωρούνται ψάρια). Ο αριθμός των φαλαινών έχει μειωθεί και πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της εντατικής θήρευσης, για το λίπος, το κρέας, τα οστά και τις μπαλένες τους (ή φαλαίνια).

Φώκια Μονάχους Μονάχους

250px Moenchsrobbe 1

Η Μεσογειακή φώκια μοναχός είναι ένα είδος φώκιας που συναντάμε και στην Ελλάδα. Είναι άγνωστο γιατί ονομάστηκε «μοναχός». Πιθανολογείται πως έγινε λόγω εμφανίσεως: οι δίπλες που σχηματίζει στο δέρμα της στην περιοχή του λαιμού, ίσως θυμίζουν τις πτυχές από την κουκούλα και το ράσο των μοναχών.

Η μοναδική φώκια της Μεσογείου έχει γίνει εξαιρετικά σπάνια αφού ο άνθρωπος την κυνηγούσε επί αιώνες. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης και η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της μεσογειακής φώκιας εκτιμά τον εναπομείναντα πληθυσμό της σε 600 άτομα, καθιστώντας το ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης.

Πηγή:Wikipedia

Πολική αρκούδα

Η πολική αρκούδα  γνωστή και σαν λευκή αρκούδα, βόρεια ή θαλάσσια αρκούδα, ζει στις Αρκτικές περιοχές. Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη και βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της περιοχής της. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους κάτω απ’ αυτή την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της. Τρώει 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Η πολική αρκούδα κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Συναντάται στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Γροιλανδία και τη Νορβηγία. Το Μάιο του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αλάσκας στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Πηγή:Wikipedia

Χελώνα Καρέτα καρέτα

Η χελώνα  Caretta caretta είναι είδος θαλάσσιας χελώνας. Τη θαλάσσια χελώνα συναντάμε στον Ατλαντικό στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και στη Μεσόγειο θάλασσα. Η Ελλάδα το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου και οι ακτές της Κυπαρισσίας  είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Η χελώνα Caretta περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα. Τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια της χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κομματιάσει το θήραμά του. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους προσφέρει προστασία από τους περισσότερους θηρευτές, με εξαίρεση ορισμένους καρχαρίες.

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν γενικότερη συνεργασία δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες. Σε αυτά τα πλαίσια, το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών Caretta, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.

Πηγή:Wikipedia

Ενσωμάτωση βίντεο και Puzzle.

Οι Χριστουγεννιάτικες εξ αποστάσεως δημιουργίες μας το σχολικό έτος 2020-21.

Οικολογικά σχολεία-Αξιολόγηση προγράμματος

Παραλάβαμε την επιστολή αξιολόγησης των Οικολογικών σχολείων για το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε το σχολικό έτος 2020-21. Μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιστολή Αξιολόγησης εργασιών_Οικολογικά Σχολεία2020-21 (1)

 

Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων καρτών

Στα πλαίσια του eTwinning προγράμματός μας “The t(h)ree Masketeers” ανταλλάξαμε με τους εταίρους μας Χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια. Στείλαμε τα δικά μας στολίδια και τις κάρτες που δημιουργήσαμε με τα παιδιά σε Πολωνία, Λιθουανία, Θεσσαλονίκη, Φιλιατρά και Πρέβεζα και περιμένουμε να παραλάβουμε τα δώρα των φίλων μας.

Κίνδυνοι – Απειλές – Αρνητικά Στοιχεία του Διαδυκτίου

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η αξιοποίησή του μέσα στην τάξη

Αξιοποιείστε το εργαλείο στην τάξη: https://www.jigsawplanet.com

Copyright © ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση