” Παιχνίδι με την κίσσα”

Μπορούμε μαζί με τα παιδιά να δημιουργήσουμε μία ιστορία  για την κίσσα  και να την δραματοποιήσουμε. Οι ερωτήσεις- ερεθίσματα για την δημιουργία της ιστορίας είναι:

Αν βρισκόσουν σ’ εκείνο το μέρος, τι θα έκανες στο πουλί;

  • Θα του έδινες σπόρους να φάει;
  • Θα το έπιανες να το βάλεις στο κλουβί;
  • Θα το χτυπούσες με σφεντόνα και πέτρα;
  • Θα το ζέσταινες στη χούφτα σου;

“Η κίσσα στο χιόνι” του Κλωντ Μονέ

mone

Πληροφοριακό υλικό για τα παιδιά: Ο ιμπρεσιονισμός είναι το πιο δημοφιλές κίνημα της δυτικής τέχνης. Οι  καλλιτέχνες είχαν δύο κυρίαρχους στόχους: την  απεικόνιση της σύγχρονης ζωής και τη  ζωγραφική στο ύπαιθρο.

Με αφορμή τον πίνακα, εξηγούμε στα παιδιά όλο το ταξίδι του νερού.

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

  • Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι.
  • Χιόνι πέφτει τον Γενάρη, χαρές θα ‘ναι τον Αλωνάρη.
  • Τον Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να σταματήσει.

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το χιόνι

Τα παιδιά μέσα από πίνακες  ζωγραφικής θα δημιουργήσουν στο καβαλέτο με πινέλα και χρώματα, θέματα σχετικά με το  χιόνι.

Το Χριστόψωμο και οι κατασκευές μας

Μία από τις συνήθειες των νοικοκυρών στις γιορτινές μέρες, εκτός από την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών, ήταν και η παρασκευή του Χριστόψωμου.

Στο νηπιαγωγείο εκτός από  την γνωριμία  των παιδιών με τα παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα των γιορτών, πραγματοποιούμε και κατασκευές .

Δείγματα ορισμένων από αυτές, είναι οι παρακάτω:

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα του λαού μας, που συνδέεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι τα Κάλαντα.
Τα Κάλαντα είναι χαρούμενα τραγούδια που αναγγέλλουν τη Γέννηση του Χριστού, τον ερχομό του καινούριου χρόνου και τη Βάπτιση του Κυρίου.
Περιέχουν επίσης ευχές για τα μέλη της οικογένειας και επαίνους για τον νοικοκύρη, την νοικοκυρά και τα παιδιά τους.
Τα Κάλαντα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και α λόγια τους είναι σχετικά με τις ασχολίες των κατοίκων. Έτσι, είναι διαφορετικά τα Κάλαντα που λέγονται για τις οικογένειες των γεωργών ή των κτηνοτρόφων και διαφορετικά εκείνα που αναφέρονται στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους που κατοικούν στα νησιά.