Μεγάλη Πρέσπα

Στην Πρέσπα υπάρχουν περισσότερα από 1500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 11 αμφιδίων, 21 ερπετών, 42 είδη θηλαστικών και 260 είδη πουλιών. Η μεγάλη ηλικία των λιμνών, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και οι κλιματικές συνθήκες συνέλαβαν στην ανάπτυξη ενδημικών μορφών ζωής, καθώς επίσης και ειδών με περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, η ανθρώπινη παρουσία με τις παραδοσιακές μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που πραγματοποιούνται εδώ για εκατοντάδες χρόνια, συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη και διατήρηση της πλούσιας αυτής χλωρίδας και πανίδας.
Η ορνιθοπανίδα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών περιλαμβάνει είδη ζωτικής σημασίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του κόσμου βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Η Πρέσπα φιλοξενεί επίσης τις μοναδικές στην Ελλάδα αναπαραγόμενες αποικίες σταχτόχηνων και χηνοπρηστών, μια από τις μεγαλύτερες αποικίες λαγγόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια άλλα μικρότερα είδη πουλιών που βρίσκονται στους θαμνότοπους κέδρων στο Όρος Ντέβας όπως ο κλειδώνας, ο κοκκινοτσιροβάκος, η ασπροκωλίνα και το σιρλοτσίχλονο είναι χαρακτηριστικά των Μεσογειακών περιοχών.
Σημαντικά είδη θηλαστικών όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά της Πρέσπας, ενώ οι βίδρες στον πλούσιο υγρότοπο.
Η ιχθυοπανίδα των λιμνών και ρεμάτων περιλαμβάνει 23 είδη ψαριών. Το γριβάδι, η μπράνα, το τσιρόνι, η πλατίκα, ο κέφαλος και το σκουμπούζι είναι τα σημαντικότερα εμπορεύσιμα αλιεύματα της περιοχής.
Η Πρέσπα αποτελεί το νοτιότερο σημείο της γεωγραφικής κατανομής στην Ευρώπη για δύο είδη ερπετών βόρειας εξάπλωσης, του ασπρίτη των βουνών (είδος οχιάς) και της αμμόσαυρας.
Η χλωρίδα της Πρέσπας περιλαμβάνει είδη ενδημικών φυτών στα Βαλκάνια, καθώς και είδη που υπάρχουν μόνο στη χώρα μας ή αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο. Στα τελευταία ανήκει η κενταύρια της Πρέσπας, ένα φυτό με ασπροκίτρινο λουλούδι και ένα παράσιτο, η Phelypaea boissieri, που υπάρχουν στα βουνά του δυτικού τομέα της Πρέσπας. Η περιοχή αποτελεί επίσης το νοτιότερο όριο εξάπλωσης της σημύδας, δένδρο χαρακτηριστικό των ψυχρότερων περιοχών της βόρειας Ευρώπης. Σε επίπεδο βιοτόπων, η περιοχή συνδυάζει πλήθος διαφορετικών χερσαίων τύπων βιοτόπων με υγροτοπικά συστήματα, όπως αμμώδεις και βραχώδεις ακτές, ποολίβαδα και θαμνολίβαδα, μικτά, αειθαλή και δάση φυλλοβόλων, αλπικά λιβάδια, ρεύματα και λίμνες. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, η Πρέσπα να αποτελεί τη μοναδική περιοχή στην Ευρώπη με τέτοια ποικιλία μορφών ζωής σε τόση μικρή έκταση.

Ετικέτες: , , , , ,

Προστατευμένη περιοχή Αλιάκμονα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ (Δήμος) ΗΜΑΘΙΑ
Οικοσυστήματα
Υδατικά οικοσυστήματα
Τα στενά του Αλιάκμονα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στο δίκτυο “NATURA 2000”.
Χερσαία οικοσυστήματα
Το Παλιόκαστρο Ριζωμάτων έχει χαρακτηρισθεί ως “Μνημείο της Φύσης”. Η περιοχή φέρει πλήθος αξιόλογων τοπίων υψηλής αισθητικής αξίας καθώς και σημαντικό αριθμό αξιόλογων δασικών οικοσυστημάτων τα οποία προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηρισμό.

Ετικέτες: , ,

Υδροβιότοπος Δέλτα Αξιού

Υγροβιότοπος Δέλτα Αξιού

Στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού συναντώνται περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία διατάσσονται σε ζώνες βλάστησης, οι οποίες είναι:
1. Αλοφυτική Βλάστηση (Therosalicornietalia). Η ζώνη αυτή βρίσκεται σε περιοχές με υψηλή αλατότητα εδάφους, όπως είναι τα χαμηλότερα σημεία των εκβολών. Ορισμένα από τα είδη που ευδοκιμούν είναι τα Hordeum sp., Limonium gmelinni, Salicornia europea, κ.ά.
2. Θαμνώνες με Tamarix (Tamaricetalia). Βρίσκεται εσωτερικά της προηγούμενης ζώνης, όπου τα εδάφη έχουν σαφώς λιγότερη αλατότητα. Κυρίως περιλαμβάνει τα είδη Cynodon dactylon, Tamarix sp., κ.ά.
3. Λειμώνες με Juncus (Juncetalia). Εμφανίζεται σε υγρά εδάφη όπου κυριαρχούν τα βούρλα (Juncus acutus).
4. Καλαμιώνες (Phragmitetea). Υπάρχουν κυρίως στις όχθες των ποταμών με είδη όπως τα Bolbodchoenus maritimus, Butomus umbellatus, Phragmites australis, Typha latifolia κ.ά.
5. Βλάστηση υδροφύτων. Μπορεί να είναι υποβρύχια ή στην επιφάνεια των υδάτων με είδη όπως τα Ceratophyllum sp., Lemna sp., Potamogeton sp., κ.ά..
6. Παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση. Αναπτύσσεται κυρίως στις όχθες καθώς και στις νησίδες των ποταμών. Τα είδη που απαντούν είναι: Alnus glutinosa (Σκλήθρο), Populus alba, Populus nigra (Λεύκα), Salix alba (Ιτιά), κ.ά.
Ιχθυοπανίδα
Ο αριθμός των ειδών των ιχθύων που βρίσκονται στον Αξιό ποταμό είναι περί τα 33, τα οποία ανήκουν στις παρακάτω οικογένειες: Πέστροφα (Salmonidae), Κυπρίνος Πεταλούδα (Cyprinidae), Βελονίτσα (Cobitidae), Γουλιανός (Siluridae), Αγκαθερό (Gasterosteidae), Πέρκα (Percidae), Περκί (Centrarchidae), Γοβιός (Cobiidae), Χέλι (Anguillidae), Κουνουπόψαρο (Poecillidae).
Ορνιθοπανίδα
Στον υγροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού έχουν παρατηρηθεί περί τα 215 είδη πουλιών από τα οποία τα 39 περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδος. Ορισμένα από τα είδη που απαντούν είναι τα Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus), Κορμοράνος (Phalacrocorax cardo), Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), Πελαργός (Ciconia ciconia), Φοινικόπτερο (Phoenicopterus rubber), Φιδαετός (Circaetus gallicus), Γερακίνα (Buteo buteo), Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo), Καστανολαίμης (Saxicola rubetra), Κίσσα (Garrulus glandarius), κ.α.
Θηλαστικά
Έχουν αναφερθεί 17 είδη θηλαστικών μερικά από τα οποία είναι ο Αγριόγατος (Felis silvestris), ο Ασβός (Meles meles), το Τσακάλι (Canis aureus), ο Μυοκάστορας (Myocastor corpus), κ.ά.
Αμφίβια και Ερπετά
Στον υγροβιότοπο φιλοξενούνται ορισμένα είδη αμφιβίων, όπως Βατράχια (Rana sp.) και Φρύνοι (Bufo sp.), καθώς και ερπετά όπως η Σαύρα (Lacerta viridis) και το Νερόφιδο (Natrix natrix).
Προστασία
Το Δέλτα του Αξιού, που είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα, προστατεύεται από πλήθος διεθνών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι η σύμβαση Ramsar, η σύμβαση της Βέρνης, της Βαρκελώνης και η οδηγία 79/409 της Ε.Ε.. Ακόμη αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και εντάσσεται στο κοινοτικό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.

Ετικέτες: , , ,

Το δάσος της Δαδιάς

Η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο είχε σαν αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της Δαδιάς και να επηρεαστεί ανεπανόρθωτα και η άγρια πανίδα που διαβιεί στην περιοχή.

Ετικέτες: ,

Τα ζώα του δάσους (2)

Βίντεο

 

Διαδραστικό παιχνίδι

Ετικέτες: , ,

Τα ζώα του δάσους

Εδώ θα μάθουμε κάποια πράγματα για τα ζώα του δάσους της χώρας μας.

 

Δραστηριότητες

Δραστηριότητες

 

Εικόνες

images 1 images 2 images 3 images 4 images 5 images 6

 

Ετικέτες: ,

Καλά Χριστούγεννα

Εύχομαι από καρδιάς, Καλά Χριστούγεννα, σ’ εσάς, τις οικογένειές σας και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Υγεία και κάθε ευτυχία!

Ετικέτες: ,

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση