Μετάβαση στα σχόλια

ΜΕΛΑΝΕΣ ΟΠΕΣ 24 Δεκεμβρίου 2023

Συντάκτης: ΣΚΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ | κατηγορίες: ΚΟΣΜΟΛΟΓΊΑ
Τα σχόλια είναι κλειστά.
black hole2

Μαύρη τρύπα (ή μελανή οπή, αγγλικά: black hole) ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ.

Η μαύρη τρύπα μπορεί να είναι

 

black hole

 

 

ΗΛΙΟΣ-ΑΣΤΕΡΕΣ-ΓΑΛΑΞΙΕΣ 17 Δεκεμβρίου 2023

Συντάκτης: ΣΚΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ | κατηγορίες: ΑΣΤΡΟΝΟΜΊΑ
Τα σχόλια είναι κλειστά.
γαλαξίας2

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο

Ο Ήλιος ο βασιλιάς του Πλανητικού μας Συστήματος

Δοκίμασε τις γνώσεις σου στο παρακάτω κουιζ

Ήλιος-Αστέρια-Γαλαξίες

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 17 Δεκεμβρίου 2023

Συντάκτης: ΣΚΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ | κατηγορίες: ΑΣΤΡΟΝΟΜΊΑ
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια έτη λόγω της βαρυτικής κατάρρευσης ενός γιγάντιου μοριακού νέφους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ

 

Το άστρο του είναι ο Ήλιος που είναι το 99% της ολικής μάζας του ηλιακού συστήματος. Περιλαμβάνει 8 πλανήτες (σφαιρικά σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.

 

 

Οι περισσότεροι πλανήτες έχουν δορυφόρους οι οποίοι περιφέρονται γύρω από αυτούς, όπως ακριβώς οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.
Οι αστεροειδείς ή μικροί πλανήτες είναι σώματα διάφορων διαστάσεων που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε τροχιές ανάμεσα σ’ αυτές του Άρη και του Δία.
Οι κομήτες είναι επίσης μικρά σώματα με ακαθόριστο σχήμα, των οποίων οι τροχιές περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο και χάνονται βαθιά μέσα στο διάστημα, συχνά πέρα από τον Πλούτωνα.
Ο χώρος ανάμεσα στους πλανήτες και τα άλλα μέλη του ηλιακού συστήματος περιέχει ύλη, γνωστή ως μεσοπλανητική ύλη. Αυτή αποτελείται από στερεά σωμάτια και λεπτότατη σκόνη.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 

Κοσμολογικό μοντέλο ΛCDM 10 Δεκεμβρίου 2023

Συντάκτης: ΣΚΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ | κατηγορίες: ΚΟΣΜΟΛΟΓΊΑ
Τα σχόλια είναι κλειστά.
big bang

Το μοντέλο ΛCDM είναι ένα απλό και γενικό μοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι είναι συνεπές με ένα ευρύ φάσμα κοσμολογικών παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γεωμετρικών και δυναμικών ανιχνευτών.
Παρά τις επιτυχίες του, το ΛCDM έρχεται αντιμέτωπο με προκλήσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επίπεδο παρατήρησης. Η εγκυρότητα του κοσμολογικού μοντέλου ΛCDM το οποίο στηρίζεται στη ορθότητα της ΓΘΣ και στην κοσμολογική αρχή της ομοιογένειας και της ισοτροπίας σε ένα επίπεδο Σύμπαν ερευνάται: Challenges for ΛCDM: An update

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση