Συμβουλές προς μαθητές

13 Απρίλιος 2015

Αγαπητοί μαθητές, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές, ώστε να μπορείτε να χαίρεστε το διαδίκτυο με ασφάλεια!

  • Μην δίνετε προσωπικά σας στοιχεία και να μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες τις προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες στο Internet σε καμία περίπτωση
  • Μην γνωστοποιείτε σε άγνωστους μέσω του διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας ( e-mail, αριθμούς τηλεφώνων ) και την διεύθυνση της κατοικίας σας, του σχολείου σας κλπ
  • Μην αποκαλύπτετε τους  κωδικούς πρόσβασης (password)  που χρησιμοποιείτε  στις διάφορες υπηρεσίες του διαδικτύου.
  • Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων κλπ και μην δίνετε ποτέ στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες που τυχόν γνωρίζετε.
  • Κατά την επίσκεψη σας στους διάφορους δικτυακούς τόπους μην συμπληρώνετε φόρμες με τα ως άνω στοιχεία όταν σας ζητούνται.
  • Μην στέλνετε υλικό από τον δικό σας  υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική κλπ)
  • Να έχετε υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος – Video κλπ) προστατεύονται και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
  • Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείτε η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (λογισμικού-Software) εκτός και ανήκουν στην ιδική κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ή συμβουλευτείτε τους μεγαλύτερους σε σχέση με τους όρους χρήσης και αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση του.
  • Μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια ( προγράμματα Δούρειοι Ίπποι)
  • Μην ανοίγετε e-mail από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα.
  • Προσοχή στα επισυναπτόμενα πολλά απ’ αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον υπολογιστή σας.
  • Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και  μεγαλύτερους χρήστες του Internet, για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο
  • Να είστε επιφυλακτικοί να αποδεχτείτε  και να υποβάλετε στην κρίση της λογικής σας, ότι διαβάζετε στους διάφορους δικτυακούς τόπους του διαδικτύου  ή ότι σας  λένε οι άλλοι χρήστες.

Αυτές είναι και οι συστάσεις που προτείνονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο(www.sch.gr)

Εθισμός και διαδίκτυο

8 Απρίλιος 2015

Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα. Ένα άτομο είναι εθισμένο όταν χαρακτηρίζεται από τουλάχιστο τρία από τα πιο κάτω:

  • Χρήση του Διαδικτύου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο
  • Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή/και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο
  • Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης, όπως για παράδειγμα άγχος, έμμονη σκέψη για το Διαδίκτυο, όνειρα για το Διαδίκτυο
  • Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης
  • Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου. Συνήθως παραμελούν την προσωπική τους υγεία, γευματίζουν ανθυγιεινά, σταματούν τα αγαπημένα τους ενδιαφέροντα, εγκαταλείπουν το σχολείο, συγκρούονται έντονα στο σπίτι με τους γονείς τους, έχουν μεγάλη ένταση και θυμό που οδηγεί ακόμα και στη βία
  • Συνέχιση χρήσης του Διαδικτύου παρά τη γνώση της παραπάνω δυσλειτουργίας

Τα συμπτώματα αυτά τα συναντούμε περισσότερο σε έφηβους, οι οποίοι εθίζονται παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια ή/και τζόγο. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πρώτα από όλα να ευαισθητοποιούμαστε και ενημερωνόμαστε για το φαινόμενο του εθισμού.
Επίσης να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με μέτρο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά μας εναλλακτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, χορωδίες, χορό και άλλες. Θα πρέπει να καλλιεργούμε ορθές στάσεις αξιοποίησης του Διαδικτύου από μικρές ηλικίες.

KIRIKOU!!!

19 Νοέμβριος 2013  Με ετικέτα ,

Είναι το τρέιλερ της τρίτης από μια σειρά ταινιών του φοβερού Γάλλου animateur Μισέλ Οσελό, που δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ακόμη στα ελληνικά. Μέσα από τις περιπέτειες του μικρού ήρωα Κιρικού διδάσκει σε παιδιά και μεγάλους έννοιες όπως η διαφορετικότητα, το καλό και το κακό, η δικαιοσύνη και πολλά άλλα. Αξιόλογες είναι και οι ταινίες του “ο Κιρικού και η μάγισσα”, “ο Κιρικού και τα άγρια θηρία” και “Αζούρ και Ασμάρ”, όλες μεταγλωτισμένες στα ελληνικά.

animals_flashcards

19 Νοέμβριος 2013  Με ετικέτα ,

animals1_flash

Πηγή: www.mes-english.com

Το μεγαλείο της μητρότητας!

18 Νοέμβριος 2013
Η απόλυτη ασφάλεια

Μοναδική στιγμή, μοναδική λήψη!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

18 Νοέμβριος 2013  Με ετικέτα ,

Η φιλοσοφία για παιδιά είναι ένα κίνημα του 20ου αιώνα που ξεκίνησε στην Αμερική τη δεκαετία του 70 και κάνει τα δειλά του βήματα και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στοχος της ΦΓΠ είναι μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο του εκπαιδευτικού με τα παιδιά να αναπτυχθεί η κριτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών, η ικανότητα τους να βρίσκουν νοήματα μέσα από βιώματα και φυσικά η ικανότητά τους να συνομιλούν, να παράγουν διάλογο και να επιχειρηματολογούν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μετεφρασμένα πολλά βιβλία στα ελληνικά. Ορισμένα ενδεικτικά είναι: Το Κουκλονοσοκομείο & Δίνοντας νόημα στον κόσμο μου των Ann Margaret Sharp & Laurance Joseph Splitter (εκδόσεις Ατραπός – Περιβολάκι), η σειρά «Γεύση από φιλοσοφία» των Μ. Λαμπέ και Μ. Πυές (εκδόσεις Άγκυρα) και η σειρά «Σκέψου μαζί μου» του Όσκαρ Μπρενιφιέ (εικονογραφημένο από τον Ορελιέν Ντεμπά, εκδόσεις Καστανιώτη).

Καλημέρα κόσμε!

14 Νοέμβριος 2013

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση