Ο κορονοϊός στο μικροσκόπιο: Πώς μοιάζει ο ιός που προκάλεσε παγκόσμια κρίση

αρχείο λήψης

Ο νέος κορονοϊός έχει βρεθεί κάτω από το μικροσκόπιο επιστημόνων και φωτογραφίες αποτυπώνουν την όψη του ιού που έχει προκαλέσει παγκόσμια κρίση.

Ο νέος κορονοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και έχει προκαλέσει παγκόσμια κρίση ανήκει σε μια ευρύτερη οικογένεια ιών που ονομάζονται κορονοϊοί.

Οι συγκεκριμένοι ιοί έχουν λάβει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική όψη τους στο μικροσκόπιο, καθώς εμφανίζουν «δόντια» περιμετρικά των υλικών σωματιδίων. Τα εξογκώματα αυτά δημιουργούν ένα στέμμα, μια κορόνα, χαρίζοντας στους συγκεκριμένους ιούς το χαρακτηριστικό τους όνομα.

Φωτογραφίες αποτυπώνουν την όψη τόσο του νέου κορονοϊού όσο και κύτταρων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-COV-2.

https://sputniknews.gr/fotografies/202004066964617/

 

Ετικέτες: , ,

COVID-19: Υπάρχει θεραπεία;

triantafyllidis

Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ για κορονοϊό: Έρχεται και στην Ελλάδα η θεραπεία του Τραμπ

Τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις του κινεζικού στελέχους κορονοϊού έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό, επιθετικό και μολυσματικό, οδηγώντας στο β΄-πιο άγριο κύμα- της πανδημίας σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη

Πιο αποτελεσματικό αναμένεται ότι θα είναι το εμβόλιο του κορονοϊού από αυτό της γρίπης εκτιμά ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδηςπροσθέτοντας ότι τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου η θεραπεία που χορηγήθηκε στον Τραμπ με τα μονοκλoνικά αντισώματα και τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα ελληνικά νοσοκομεία, μειώνοντας το χρόνο παραμονής των ασθενών που νοσούν από κορονοϊό σε αυτά, μόλις σε λίγες μέρες και χωρίς να χρειαστεί να φιλοξενηθούν σε ΜΕΘ.

Παραμένουν 10 λιγότερες μεταλλάξεις στο RNA του κορονοϊού σε σχέση με τον ιό της γρίπης

Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr,  το RNA του κορονοϊού αποτελείται από περίπου 30.000 γράμματα ενώ το RNA του ιού της γρίπης αποτελείται από 16.000 γράμματα. «Θεωρητικά περιμέναμε αν γίνεται μια μετάλλαξη στο RNA της γρίπης και του κορονοϊού να έχουμε περισσότερες μεταλλάξεις στον κορονοϊό. Ωστόσο, επειδή ο κορονοϊός έχει μεγαλύτερο γονιδίωμα ή γενετική σύσταση, αποκτά μια παράξενη ιδιότητα που αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τα εμβόλια. Έχει ένα μηχανισμό επιδιόρθωσης των λαθών, δηλαδή, από τη στιγμή που πολλαπλασιάζεται κάνει ένα δεύτερο έλεγχο και τελικά παραμένουν δέκα λιγότερες μεταλλάξεις στο RNA του κορονοϊού σε σχέση με τον ιό της γρίπης. Για αυτό και θεωρητικά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό ένα εμβόλιο έναντι του κορονοϊού από ένα εμβόλιο εναντίον της γρίπης».

Πιθανό δύο εμβολιασμοί το χρόνο

Με δεδομένο ότι η διάρκεια παραγωγής των αντισωμάτων είναι 8 μήνες ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε δύο εμβολιασμούς το χρόνο. Παράλληλα, δεν αποκλείει το σενάριο να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν επαναμολυνθεί από διαφορετικά στελέχη του ιού.

Έρχεται η θεραπεία Τραμπ με τα μονοκλωνικά αντισώματα και στην Ελλάδα

Αναφερόμενος ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ για τη θεραπεία και τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγήθηκαν στον Τραμπ τόνισε ότι εφόσον χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια νόσησης ενός ατόμου, αυτά δίνουν θεαματικά αποτελέσματα. «Δεν θα χρειάζεται να μπαίνει ο ασθενής σε ΜΕΘ αλλά θα παραμένει σε απλές κλίνες, και μέσα σε λίγες μέρες από τη χορήγησή τους θα παίρνει εξιτήριο όπως και ο Τραμπ» πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Εδώ και λίγες μέρες έχει δοθεί η άδεια παραγωγής από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDI και οι δύο εταιρίες κατασκευής, η Regeneron και η Eylea, αναμένεται να ρίξουν στην αγορά των ΗΠΑ 300.000 δόσεις. «Δυστυχώς τα μονoκλονικά αντισώματα δεν παράγονται τόσο εύκολα και οι εταιρίες έχουν δεσμευτεί να δώσουν 300.000 δόσεις αρχικά στις ΗΠΑ.  Σύντομα, όμως, και μετά τη χορήγηση άδειας και από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ θα φτάσουν και στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ήδη η Regeneron έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με κάποιες άλλες εταιρίες για την παραγωγή μονoκλονικών αντισωμάτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε όλο τον κόσμο». 

Οι 3 μεταλλάξεις που έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στο β’ κύμα της πανδημίας

Αναφερόμενος ο καθηγητής του ΑΠΘ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι πιο άγριο από το πρώτο τόνισε ότι αυτό οφείλεται στις τρεις μεταλλάξεις κορονοϊού που έχουν δημιουργηθεί εδώ και λίγους μήνες, κάνοντας τον ιό πιο μολυσματικό και μεταδοτικό.

Τον Φεβρουάριο στην κεντρική Ευρώπη δημιουργήθηκε μία μετάλλαξη η «D614G» η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο. Από το στέλεχος «D614G» δημιουργήθηκαν άλλες δύο μεταλλάξεις η «F924F» και η «R4715F». Το στέλεχος κορονοϊού «D614G» σε σχέση με την αρχική κινεζική μετάλλαξη πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και συνδέεται με τα κύτταρα μας πιο εύκολα, ενώ είναι πιο μολυσματικό.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η μετάλλαξη αυτή είχε φτάσει στην Ευρώπη σε συχνότητα 74% ενώ το αρχικό στέλεχος που ήταν από την Κίνα είχε συχνότητα μόνο 9%. «Ενώ το κινέζικο στέλεχος μόλυνε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών περίπου σε ποσοστό 1%, η καινούργια μετάλλαξη μολύνει σε ποσοστό 7% παιδιά που έχουν ηλικία πάνω από 5 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η μετάλλαξη όταν μολύνει και παιδιά 7 φορές περισσότερο, αλλά και νέους ηλικίας 20-50 ετών εξηγεί γιατί βλέπουμε αρκετά νεαρά άτομα στα νοσοκομεία».

Το καλοκαίρι άρχισε να εξαπλώνεται ένα καινούργιο στέλεχος το οποίο περιείχε τη μετάλλαξη «D614G» και άλλες δύο μεταλλάξεις. «Η διαφορά είναι ότι το καινούργιο στέλεχος είναι εξίσου μεταδοτικό, πιο σταθερό και ανήκει στο φυλογενικό κλάδο και σχετίζεται με πιο σοβαρή κλινική πορεία».  Το καινούργιο στέλεχος καθώς περνά ο καιρός από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο αντικαθιστά όλο και περισσότερο το προηγούμενο στέλεχος σε συχνότητα 40%. «Όταν το 40% τουλάχιστον  των νοσούντων  περιέχει αυτό το στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτικό μπορείτε να καταλάβετε γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι στη χώρα».

Οι διαφορές των εμβολίων

Συνολικά σε εξέλιξη βρίσκονται 320 προσπάθειες παγκοσμίως ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού από τα οποία θα καταλήξουμε μόνο σε 13 τα οποία βρίσκονται στην 3η φάση αξιολόγησης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα εμβόλια και χωρίζονται κυρίως σε 3 κατηγορίες.

Μία τεχνολογία είναι αυτή που αναπτύσσεται και για τα εμβόλια της γρίπης. Η δεύτερη είναι μεθοδολογία mRNA που χρησιμοποιούν η PFIZER  και η Moderna. Σ΄ αυτήν την περίπτωση παίρνουν τη γενετική πληροφορία που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού και την απομονώνουν από όλες τις διάφορες μεταλλάξεις, παράγοντας το χάπι.

Αντίθετα το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Αν και αυτό χρησιμοποιεί το mRNA της ακίδας του ιού προκειμένου να έρθει στα κύτταρα μας ένας φορέας που είναι ένας κορονοϊός που προκαλεί γρίπη στην περίπτωση του χιμπατζή. Ο κορονοϊός όμως είναι απενεργοποιημένος και με αυτό τον τρόπο κολλούν στον ιό τον απενεργοποιημένο την πληροφορία του mRNA, μπαίνοντας στα κύτταρα μας.

Οι εταιρείες αν και υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, ανεξάρτητοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή κυμαίνεται γύρω στο 85%. «Ακόμη όμως και έτσι αν είναι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη» κατέληξε ο καθηγητής του ΑΠΘ. 

https://www.ethnos.gr/ellada/134547_kathigitis-genetikis-apth-gia-koronoio-erhetai-kai-stin-ellada-i-therapeia-toy-tramp

 

Ετικέτες: , ,

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

του στέρνου. των πλευρών. του κρανίου,

Μυελός των οστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο μυελός των οστών είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό των οστών. Στον ενήλικα άνθρωπο, ο μυελός των οστών αποτελεί το κύριο αιμοποιητικό όργανο, καθώς εκεί παράγονται τα περισσότερα κύτταρα του αίματος του οργανισμού. Ο μυελός των οστών αποτελεί περίπου το 4% του βάρους ενός ανθρώπου (έτσι για παράδειγμα σε έναν ενήλικα βάρους 75kg, ο μυελός των οστών ζυγίζει 3kg). Ο μυελός των οστών παράγει περίπου 500 δισεκατομμύρια κύτταρα του αίματος την ημέρα, τα οποία μέσω της αγγείωσης του μυελού εισέρχονται στην κυκλοφορία.[1] Ο μυελός των οστών αποτελεί επίσης τμήμα του λεμφικού συστήματος που με τη σειρά του αποτελεί τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος.[2]

Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών πραγματοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών του μυελού των οστών και του αίματος όπως μορφές καρκίνου του αίματος και αναιμίες. Επιπρόσθετα, βλαστικά κύτταρα προερχόμενα από τον μυελό των οστών έχουν επιτυχώς διαφοροποιηθεί τεχνητά προς κύτταρα του νευρικού συστήματος,[3] και θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων ασθενειών όπως ασθένειες φλεγμονώδους εντέρου (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα).[4]

Ο μυελός των οστών (αιμοποιητικό όργανο) δεν θα πρέπει να συγχέεται με το νωτιαίο μυελό (δομή του νευρικού συστήματος).

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

Βρέθηκα συμβατός. Τώρα;

Κάποτε είχες δηλωθεί ως πιθανός δότης στο Κέντρο μας και σε εντάξαμε ανώνυμα στην Εθνική και  Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Τώρα μας ειδοποίησαν ότι ΕΣΥ ανάμεσα σε εκατομμύρια δότες είσαι ο/η τυχερός/ή που είσαι συμβατός με έναν ασθενή και μπορείς να του ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΖΩΗ.

Ποιος είναι ο ασθενής? Είναι κάποιος άγνωστος σου, κάπου στον κόσμο που τώρα δεν τον γνωρίζεις. Μετά την ολοκλήρωση της ενδεχόμενης δωρεάς μοσχεύματος μπορείς να μάθεις το φύλο, την ηλικία και από πού είναι ο ασθενής. Δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, έχεις τη δυνατότητα, αν θέλει και μπορεί κι εκείνος, να τον γνωρίσεις.

Τι έχει ο ασθενής? Πάσχει από μια αιματολογική κακοήθεια, συνήθως οξεία λευχαιμία, και για να την νικήσει χρειάζεται ΕΣΕΝΑ. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι γι αυτόν μονόδρομος.

Γιατί είναι τα κύτταρα μου το «Μαγικό Φάρμακο»? Ο μυελός των οστών παράγει κάθε μέρα 500 δισεκατομμύρια κύτταρα μεταξύ των οποίων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η «αστυνομία» του σώματος μας που μας προστατεύει από το να παθαίνουμε λοιμώξεις αλλά και καρκίνο. Τα ΔΙΚΑ σου ανοσοποιητικά κύτταρα που παράγει ο μυελός των οστών σου μπορούν να νικήσουν την λευχαιμία του ασθενή.

Και τι πρέπει εγώ να δωρίσω? Ο δότης δωρίζει ελάχιστα γι αυτόν κύτταρα (3 εκατομμύρια κύτταρα από τα 500 δις που παράγει κάθε μέρα ο μυελός) που μπορούμε να τα συλλέξουμε από το αίμα (προτιμητέα μέθοδος) ή να τα πάρουμε κατευθείαν από τον μυελό. Τα κύτταρα αυτά που ονομάζονται «περιφερικά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα» τα αντικαθιστά ο μυελός μας άμεσα.

Είναι επικίνδυνο? Είναι επώδυνο? ΟΧΙ. Κάθε χρόνο περίπου 40.000 συνάνθρωποι μας (30% από την οικογένεια και 70% εθελοντές) βρίσκονται συμβατοί και ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΖΩΗ σε κάποιον συνάνθρωπο τους.

Τα στάδια προς την δωρεά

image001Αρχική ενημέρωση. Ο εξειδικευμένος εκπρόσωποςτου ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε ζωή σου τηλεφώνησε και σε ειδοποίησε ότι βρέθηκες συμβατός με ένα ασθενή κάπου στον κόσμο. Θα συζητήσει μαζί σου, θα σε ρωτήσει για την γενική σου κατάσταση, θα σου εξηγήσει την διαδικασία και θα λύσει όλες τις απορίες που έχεις. Μπορείς να το σκεφτείς και να ξανασυζητήσεις μαζί του. Σε μερικές όμως μέρες πρέπει να επιβεβαιώσεις ή όχι τη πρόθεση σου για μια πιθανή δωρεά ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα το μεταμοσχευτικό κέντρο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής. Ο ασθενής και η οικογένεια του (πολλοί ασθενείς είναι παιδάκια) θα ενημερωθεί ότι βρέθηκε κάποιος πιθανός συμβατός δότης μόνο όταν επιβεβαιώσεις την πρόθεση σου για μια ενδεχόμενη δωρεά. Παρότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μπορείς να ανακαλέσεις την απόφασή σου για τη δωρεά, σε παρακαλούμε να πάρεις τη απόφαση σου όσο πιο συνειδητά γίνεται γιατί δεν πρέπει να

προσφέρουμε ψεύτικες ελπίδες σε ένα συνάνθρωπο μας που αγωνιά για την ζωή του.

image003Επιβεβαιωτική τυποποίηση και αρχικός ιατρικός έλεγχος. Ο εκπρόσωπος του ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή θα σε πάρει τηλέφωνο για να οργανώσετε μια αιμοληψία για εξετάσεις αίματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο της διαμονής σου. Το αίμα θα σταλεί για ιατρικές εξετάσεις στο κέντρο μας και στο νοσοκομείο που είναι ο ασθενής για να επιβεβαιωθεί η συμβατότητα σου με τον ασθενή. Ο ιατρός του ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή θα ελέγξει τις εξετάσεις σου και θα στις στείλει στο σπίτι για τον δικό σου ιατρικό φάκελο. Μια ενδεχόμενη δωρεά γίνεται συνήθως στο διάστημα των επόμενων 2-3 μηνών. Σε όλο αυτό το διάστημα ο ασθενής λαμβάνει χημειοθεραπείες και προετοιμάζεται για να μπορέσει να υποβληθεί σε μια μεταμόσχευση.

 

image005Ιατρικός έλεγχος πριν την δωρεά. Μας ειδοποίησαν από το μεταμοσχευτικό κέντρο ότι ο ασθενής είναι έτοιμος για μεταμόσχευση και μας ζήτησαν να προβούμε στην συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στο διάστημα των επόμενων 3-4 εβδομάδων. Θα σε καλέσουμε να σε εξετάσουμε αναλυτικά, να σε ενημερώσουμε και μαζί σου να κανονίσουμε τη ακριβή ημερομηνία που βολεύει και εσένα ώστε να προβούμε στην δωρεά των κυττάρων. Η εξέταση και η δωρεά θα γίνει σε ένα εξειδικευμένο κέντρο συλλογής στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα ή την Κρήτη, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σου.

Οποιοδήποτε  έξοδο προκύψει για την μετάβαση στο κέντρο συλλογής (έξοδα μετακίνησης, πιθανή διαμονή σε ξενοδοχείο) καλύπτεται πλήρως από το κέντρο μας. Ο ιατρός θα σε εξετάσει ενδελεχώς και θα σε ενημερώσει λεπτομερώς για όλες την διαδικασία της δωρεάς ώστε να σου λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχεις. Αφού δώσεις τη τελική σου συγκατάθεση για τη δωρεά θα προγραμματίσουμε την συλλογή των κυττάρων και θα ειδοποιήσουμε το μεταμοσχευτικό κέντρο ώστε να προγραμματίσει την μεταμόσχευση του ασθενούς.

image007Συλλογή αρχέγονων αιμοποητικών κυττάρων από το αίμα. Η συλλογή των «περιφερικών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων» θα γίνει μια προκαθορισμένη μέρα στο κέντρο συλλογής που σε ενημέρωσε. Περίπου 10 μέρες πριν την συλλογή, ο ασθενής θα αρχίσει μια ιδιαίτερα βαριά χημειοθεραπεία με στόχο να καταστρέψει τον δικό του μυελό και από εκείνο το σημείο είναι εξαρτημένος από εσένα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα είναι η συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα (γι’ αυτό και ο όρος «περιφερικά») με την διαδικασία της λευκαφαίρεσης. Αρχικά χορηγείται υποδόρια  για 4 μέρες μια ουσία (αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας) με στόχο την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό στο αίμα. Στην συνέχεια ακολουθεί η συλλογή τους σε ειδικό μηχάνημα κατά το οποίο «ψαρεύουμε» από το αίμα τα κύτταρα που θέλουμε να συλλέξουμε. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παρόμοιαένα χέρι, φυγοκεντρείται ώστε να διαχωριστούν και να συγκεντρωθούν τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα σε ένα ασκό ενώ τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος επιστρέφονται διαρκώς πίσω στον δότη από το άλλο χέρι. Τα μηχανήματα λευκαφαίρεσης είναι αυτόματα, αποτελεσματικά και ασφαλή και χρησιμοποιούν αποστειρωμένους ασκούς μιας χρήσης. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2-4 ώρες και συνιστούμε ο δότης να φέρει και ένα φίλο του για συντροφιά. Σε αυτό το διάστημα ο δότης μπορεί να διαβάζει, να βλέπει τηλεόραση κτλ. Δεν απαιτείται νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Μετά το πέρας της συλλογής ο δότης μεταβαίνει στο σπίτι του και την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

https://www.xarisezoi.gr/vrethika-symvatos/

Ετικέτες: , ,

Αιμοδοσία

αιμοδοσια

Εθελοντική Αιμοδοσία

11/02/2011

Η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Η διασφάλιση της ποιότητας και η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος σε όλες τις γωνιές του τόπου μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέρει πλέον στην αιμοδοτική κοινότητα τη δυνατότητα Μοριακού Ελέγχου του Αίματος, του πιο σύγχρονου συστήματος ανάλυσης του αίματος.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζει έμπρακτα τον καθημερινό αγώνα των εθελοντών και ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για την σημασία της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού.

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί από την παγκόσμια κοινότητα ως Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

 

Πηγή: https://www.moh.gov.gr/articles/citizen/diafhmistikes-ekstrateies/220-ethelontikh-aimodosia

Άλλος σύνδεσμος: https://ekea.gr/

Ετικέτες: , , ,

Μένουμε σπίτι…

Μάσκες φοράμε

Το τρίπτυχο της Πρόληψης για Covid-19 και όχι μόνο….

Χέρια πλένουμε

Αποστάσεις κρατάμε

Μάσκες φοράμε

https://tinyurl.com/w8mnsdx

Ετικέτες: , ,

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση