Αναπαραγωγή μελισσών

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Υλικό Γ- Λυκείου | , στις 03-12-2018

Η αναπαραγωγή των μελισσών

Κυκλοφορικό Σύστημα

0

Συγγραφέας: Αντώνης Τρίμης | Κατηγορία Βιολογία Α- Λυκείου | , στις 10-12-2016

Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα.

Στην καρδιά, η αριστερή κοιλία συσπάται, ωθώντας τα ερυθρά κύτταρα αίματος στην αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος.

 Από αυτό το σημείο, το αίμα κινείται μέσω μιας σειράς όλο και περισσότερο μικρότερων αρτηριών, έως ότου φθάνει σε ένα τριχοειδές αγγείο, τη σύνδεση μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών.

 Τα μόρια οξυγόνου αποσυνδέονται από τα ερυθρά κύτταρα αίματος και ξεφεύγουν πέρα από τον τριχοειδή τοίχο, στον ιστό σωμάτων.  

Τότε το αίμα έχει πλέον αποξυγονωθεί και αρχίζει την επιστροφή του στην καρδιά.  

Περνά μέσω των ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερων φλεβών για να φθάσει τελικά στο σωστό αίθριο. 

 Εισάγεται στη σωστή κοιλία, η οποία με τη σειρά της το αντλεί μέσω των πνευμονικών αρτηριών στους πνεύμονες, για να πάρει περισσότερο οξυγόνο.  

 Οξυγονωμένο, πλέον, το αίμα υπεισέρχεται στο αριστερό αίθριο, κινείται στην αριστερή κοιλία και «το ταξίδι του αίματος» αρχίζει και πάλι.

Δείτε το στο slideshare.net

Με αφορμή την 63η επέτειο της ανακοίνωσης της δομής του DNA

0

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ | Κατηγορία Υλικό Γ- Λυκείου | , στις 10-12-2016

Σαν σήμερα, την 25η Απριλίου του 1953 το περιοδικό Nature δημοσίευσε το άρθρο των Watson και Crick για τη δομή του DNA. Εξήντα τρία λοιπόν χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι συνέπειες του επιτεύγματος στην επιστήμη και τις εφαρμογές της εκτός από πολυάριθμες, είναι και πασίγνωστές για να επισημανθούν, ακόμη και στους μη βιολόγους φίλους της σελίδας.

Όμως το επίτευγμα αυτό- το σημαντικότερο κατά πολλούς του 20ου αιώνα- εκτός από τον επιστημονικό αντίκτυπό του, υποβάλλοντας την ανθρωπότητα σε ένα συγκλονιστικό μάθημα βιολογικής αυτογνωσίας, διεπότισε τον πολιτισμό της και έγινε αναπόσπαστο τμήμα του, από τη φιλοσοφία και τη νομική επιστήμη, ως τη λαϊκή κουλτούρα και τη μεγάλη τέχνη.

Σήμερα λοιπόν, επέτειο της ανακοίνωσης της κομψής σπείρας των Watson και Crick, επιλέξαμε να παρακάμψουμε την επιστημονική σημασία της, τα φιλοσοφικά και δεοντολογικά ερωτήματα που ανακύπτουν από την γνώση της και τη διαχείρισή της, τις κινηματογραφικές ταινίες που την έχουν ως θέμα, τις διαφημίσεις των …. καλλυντικών στις οποίες φιγουράρει, και να σας παρουσιάσουμε δύο δείγματα υψηλής τέχνης που ο δημιουργός του, εμπνεύστηκε από το DNA και την επιστήμη του.

Αναφερόμαστε στον Σαλβατόρ Νταλί, τον σουρεαλιστή ζωγράφο, του οποίου η εικονοποιία επηρεάστηκε από την αγάπη του για τις επιστήμες και τα επιτεύγματά τους.
Τη δεκαετία του 20, δεν επηρεάζεται μόνο από το έργο του Freud, που ούτως ή άλλως ήταν προσφιλές στους κύκλους των σουρεαλιστών. Επηρεάζεται και από τη θεωρία της σχετικότητας που τον οδηγεί να παραμορφώσει τα ρολόγια και τον χρόνο που επισημαίνουν, στο περίφημο πίνακά του «Η Εμμονή του Χρόνου«.

Kαι το 1957 εμπνεόμενος από τη μορφή της έλικας του DNA δημιουργεί το έργο του: «Butterfly Landscape (The Great Masturbator In A Surrealist Landscape With D.N.A.)«, μια από τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες που απεικονίζουν-με εξαιρετική όμως επιστημονική ακρίβεια- το μόριο του DNA.


Ενώ το 1963, έναν χρόνο μετά τη βράβευση των Watson και Crick, αφιερώνει στο επίτευγμά τους, έναν πίνακα που τον ονομάζει με μια από τις μακροσκελέστερες ονομασίες που έχουν δοθεί σε έργο τέχνης. Είναι η ονομασία Galacidalacidesoxyribonucleicacid της οποίας το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το όνομα της συζύγου του Gala και το δεύτερο, από την αναλυτική ονομασία του μορίου του DNA. Στον πίνακα εκτός από το μόριο του DNA, έχουν περιληφθεί (κάτω αριστερά) δύο αποσπάσματα από δημοσιεύσεις της εποχής στα οποία εικονίζονται οι δύο επιστήμονες.

Όταν ρωτήθηκε για τον τίτλο του έργου, η απάντησή του ήταν: Αποκαλώ το αφιέρωμά μου στους Watson και Crick : GALACIDALACIDESOXIRIBUNUCLEICACID. «Είναι ο μεγαλύτερος μονολεκτικός τίτλος έργου μου. Όμως το θέμα του είναι ακόμη μεγαλύτερο, όσο η γενετική εμμονή της ανθρώπινης μνήμης..

πηγή: http://www.biology4u.gr/?p=2959

Ομάδα αίματος

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Βιολογία Α- Λυκείου | , στις 06-12-2016

Ομάδα αίματος: Η σπάνια, η συνηθισμένη και τι ισχύει για τις μεταγγίσεις

Ομάδα αίματος: Η σπάνια, η συνηθισμένη και τι ισχύει για τις μεταγγίσεις

Το αίμα χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ουσιών στην επιφάνεια της μεμβράνης που περιβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι ουσίες αυτές από χημική άποψη είναι πρωτεΐνες και ονομάζονται αντιγόνα.

Ο κάθε οργανισμός ανάλογα με τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων του ανέχεται αίμα οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά καταστρέφει τα «ασύμβατα» κύτταρα, τα διαφορετικής δηλαδή ομάδας αίματος από τα δικά του, με συνέπειες σοβαρές μέχρι επικίνδυνες για τη ζωή του.

Τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων είναι πάρα πολλά, σπουδαιότερα όμως από κλινική άποψη είναι αυτά που ανήκουν σε δυο αντιγονικά συστήματα, το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS, από τα οποία έχουν πάρει την ονομασία οι ομάδες αίματος στον άνθρωπο.

Το σύστημα ΑΒΟ είναι και το πρώτο που ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Καρλ Λαντστάινερ και υποδηλώνει την ύπαρξη ή όχι των ουσιών Α και B στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι ουσίες, τα αντιγόνα αυτά, ή υπάρχουν και τα δυο μαζί, ή μόνο το ένα από αυτά ή και κανένα.

-Όταν υπάρχουν και τα δυο, η ομάδα λέγεται ΑΒ

-Όταν υπάρχει μόνο το Α, η ομάδα λέγεται Α

-Όταν υπάρχει μόνο το Β, η ομάδα λέγεται Β

-Όταν δεν υπάρχει ούτε το Α ούτε το Β, η ομάδα λέγεται 0

Τι ισχύει για τις μεταγγίσεις:

Άτομα ομάδας ΑΒ μπορούν να παίρνουν αίμα ομάδων Α,Β, και 0, ενώ δίνουν αίμα μόνο στην ομάδα ΑΒ.

Άτομα ομάδας 0 δεν ανέχονται (λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης στο πλάσμα τους των αντισωμάτων αντι-Α και αντι- Β), παρά μονάχα αίμα της ίδιας με αυτούς ομάδας, ενώ μπορούν να δίνουν σε άτομα όλων των άλλων ομάδων.

Στατιστικές μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει την ίδια συχνότητα των ομάδων αίματος με τους Ευρωπαίους που διαμορφώνονται ως εξής:
ΑΒ = 4.75%
Α = 37.93%
Β = 12.93%
0 = 44.39%

Μετά το αντιγονικό σύστημα ΑΒΟ, δεύτερο σε σημασία από κλινική άποψη, έρχεται το σύστημα ρέζους που επίσης ανακαλύφθηκε από τον Καρλ Λαντστάινερ το 1940.

Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικό» ή «Ρέζους αρνητικό».

Οι κύριες ομάδες αίματος έχουν την παρακάτω κατάταξη:
ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους θετικό και
ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους αρνητικό

Η συχνότητα των ομάδων αίματος σχετικά με τον παράγοντα Ρέζους στον Ελληνικό πληθυσμό είναι:
Ρέζους θετικό = 85%
Ρέζους Αρνητικό = 15%

Ένα άτομο Ρέζους – θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους – αρνητικό.

Αντίθετα, άτομο Ρέζους – Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους – θετικό.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, στη διάρκεια της πρώτης μετάγγισης συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα» δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους – αρνητικό σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους.

Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο σώμα του εμβρύου.

Οι ομάδες αίματος κληρονομούνται, επομένως συντροφεύουν τη ζωή του κάθε ατόμου από τη γέννηση μέχρι το θάνατο και είναι γενετικά καθορισμένες.

Η μελέτη όλων των συστημάτων αντιγόνων των ερυθροκυττάρων των λευκών αιμοσφαιρίων και των πρωτεϊνών του ορού (και όχι μόνο των συστημάτων ΑΒΟ και Ρέζους) χρησιμεύει και για τον έλεγχο αμφισβητούμενης πατρότητας.

Ομοιόσταση

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Βιολογία Γ- Λυκείου Γενικής παιδείας | , στις 29-11-2016

ομοιόσταση

Κεντρικό νευρικό σύστημα

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Βιολογία Α- Λυκείου | , στις 24-11-2016

Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Αποτελείται από τον εγκέφαλο και από το νωτιαίο μυελό . Τα όργανα αυτά προστατεύονται μέσα στην κρανιακή κοιλότητα και το σπονδυλικό σωλήνα, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, τόσο ο εγκέφαλος όσο και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από τρεις προστατευτικές μεμβράνες, τις μήνιγγες. Ανάμεσα στις δύο εσωτερικές μήνιγγες (υπαραχνοειδής χώρος) κυκλοφορεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο μειώνει τους κραδασμούς και συμβάλλει στη στήριξη και θρέψη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό κυκλοφορεί, επίσης, στον κεντρικό νευρικό σωλήνα του νωτιαίου μυελού και στις κοιλίες του εγκεφάλου. Αυτές είναι τέσσερις κοιλότητες στο εσωτερικό του εγκεφάλου, στις οποίες παράγεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, και επικοινωνούν με τον κεντρικό νευρικό σωλήνα του νωτιαίου μυελού.

Δείτε το στο slideshare.net

Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 15-11-2016

paregkefalida            Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!

Πεκίνο

Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!Μια γυναίκα έφθασε τα 24 χρόνια της χωρίς κανείς να συνειδητοποιήσει ότι είχε ένα… σημαντικό κενό στον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια η γυναίκα αυτή γεννήθηκε χωρίς παρεγκεφαλίδα, γεγονός άκρως σπάνιο το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προσαρμοστικός είναι ο εγκέφαλός μας ανάλογα με τις συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να επιβιώσει.Η απίστευτη ανακάλυψηΗ ανακάλυψη σχετικά με το κενό στον εγκέφαλο της νεαρής γυναίκας έγινε όταν εκείνη εισήχθη στο Κινεζικό Γενικό Νοσοκομείο PLA της επαρχίας Σαντόνγκ με ζαλάδες και ναυτία. Η ασθενής ανέφερε στους γιατρούς ότι είχε προβλήματα ισορροπίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ενώ η μητέρα της σημείωσε ότι το παιδί της περπάτησε για πρώτη φορά στα επτά έτη του ενώ η ομιλία του ήταν ακατάληπτη μέχρι τα έξι χρόνια του.Οι γιατροί διεξήγαγαν αξονική τομογραφία στην ασθενή και εντόπισαν την πηγή του προβλήματος αμέσως – έλειπε ολόκληρη η παρεγκεφαλίδα της. Το σημείο στο οποίο έπρεπε να βρίσκεται η παρεγκεφαλίδα δεν έφερε άλλους ιστούς αλλά ήταν γεμάτο με εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα» του εγκεφάλου ενάντια στις ασθένειες.

Η μικρή αλλά πολύτιμη παρεγκεφαλίδαparegkegalida2Η παρεγκεφαλίδα, που ορισμένες φορές αποκαλείται «μικρός εγκέφαλος», βρίσκεται κάτω από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Στην όψη είναι διαφορετική από τον υπόλοιπο εγκέφαλο καθώς αποτελείται από πολύ μικρότερα και πιο συμπαγή στρώματα ιστών. Αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού όγκου του εγκεφάλου αλλά περιέχει το 50% των νευρώνων του.Παρότι δεν είναι πρωτάκουστο να λείπει κάποιο τμήμα του εγκεφάλου από έναν άνθρωπο – είτε λόγω συγγενούς νοσήματος είτε εξαιτίας επέμβασης – η γυναίκα στην Κίνα ανήκει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ που αριθμεί μόλις εννέα μέλη (πρόκειται για ανθρώπους που ζουν χωρίς την παρεγκεφαλίδα τους). Μια λεπτομερής περιγραφή σχετικά με το πώς η διαταραχή επηρεάζει έναν ενήλικο άνθρωπο δεν υφίσταται, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι γιατροί του κινεζικού νοσοκομείου, τα περισσότερα άτομα χωρίς παρεγκεφαλίδα πεθαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία και τελικώς το κενό στον εγκέφαλό τους φαίνεται από τη νεκροψία.Το κύριο καθήκον της παρεγκεφαλίδας είναι να ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις και την ισορροπία ενώ επίσης πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην εκμάθηση κινήσεων και στην ομιλία. Προβλήματα στην παρεγκεφαλίδα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ψυχική και νοητική διαταραχή, σε διαταραχές της κίνησης, σε επιληψία αλλά και σε εν δυνάμει θανατηφόρα συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.                     Η απίστευτη πλαστικότητα του εγκεφάλουΩστόσο σε αυτή τη γυναίκα η έλλειψη παρεγκεφαλίδας οδήγησε μόνο σε ήπια προβλήματα κινητικότητας και ομιλίας όπως μικρές δυσκολίες στην προφορά των λέξεων. Οι γιατροί της 24χρονης περιγράφουν ότι οι επιδράσεις από την έλλειψη της παρεγκεφαλίδας ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο και τονίζουν πως η περίπτωση αυτή δείχνει την απίστευτη πλαστικότητα του εγκεφάλου.

«Αυτού του είδους οι σπάνιες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες καθώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το κύκλωμα του εγκεφάλου και πώς αντισταθμίζει τις όποιες απώλειές του» ανέφερε ο Μάριο Μάντο που ειδικεύεται στις διαταραχές της παρεγκεφαλίδας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Μάλιστα οι γιατροί της νεαρής υποπτεύονται ότι τη λειτουργία της απούσας παρεγκεφαλίδας ανέλαβε ο φλοιός – αναμένονται ωστόσο ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου για να αποδειχθεί αν η υποψία αυτή ευσταθεί.

Λειτουργείες της παρεγκεφαλιδας

 

Ο Εγκέφαλος

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Βιολογία Α- Λυκείου | , στις 15-11-2016

Πώς είναι ο εγκέφαλος σας;

Οι κύριες περιοχές του εγκεφάλου είναι τρεις:

  • το εγκεφαλικό στέλεχος, υπεύθυνο για τις σημαντικές λειτουργίες, όπως αναπνοή και διάσπαση των τροφών (πέψη),
  • η παρεγκεφαλίδα, υπεύθυνη για τη διατήρηση της ισορροπίας και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος και
  • ο κυρίως εγκέφαλος που αποτελείται από δύο ημισφαίρια που ενώνονται με το μεσολόβιο. Είναι το κέντρο των περισσότερων συνειδητών και νοητικών λειτουργιών.

Η επιφάνεια του εγκεφάλου ή φλοιός, μοιάζει με ένα μεγάλο καρύδι και είναι ανώμαλη. Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα στο κεφάλι για να προστατεύεται από τυχόν χτυπήματα και κακώσεις.

Τα μέρη του εγκεφάλου

                                                  Τι κάνει ο εγκέφαλος μας;

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος, όλων των ακούσιων και εκούσιων δραστηριοτήτων. Περιέχει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια νεύρα (νευρικά κύτταρα). Χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλο σας για την εκτέλεση εκατοντάδων εργασιών, πολλές φορές ταυτόχρονα.

Μπορείτε να φανταστείτε π.χ. μια εικόνα, να την περιγράψετε και να αποθηκεύσετε την ανάμνηση της για χρόνια. Ταυτόχρονα, μπορείτε να νιώθετε, ν’ ακούετε, και να βλέπετε. Ο εγκέφαλος απορροφά τις εμπειρίες σας και δημιουργεί μοναδικές ιδέες και σκέψεις που συνθέτουν την προσωπικότητα σας.

       Το πολύπλοκο αυτό όργανο, λοιπόν, ελέγχει τις λειτουργίες της:

  1. σκέψης,
  2. της μνήμης,
  3. της συγκίνησης(αισθήματα) και
  4. της ομιλίας.

                                           Πώς λειτουργεί;

Ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με πληροφορίες, μεταφερμένες σε αυτόν, μέσω των νεύρων από διάφορα μέρη του σώματος. Έπειτα δίνονται οδηγίες στο σώμα με τα ίδια νεύρα.

Ειδικά μέρη του εγκεφάλου δέχονται πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα:

όπως τη μύτη και το αυτί. Ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες για να τις θυμηθούμε αν χρειαστεί στο μέλλον.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση