Τρικκαλιώτη Ειρήνη – Γεωργία

Ιστότοπος με εκπαιδευτικό περιεχόμενο

Πειραματίζομαι με τα κλάσματα

Ιαν 20242
fractions 2

Το Εργαστήριο Ισοδυναμίας είναι ένα δυναμικό ψηφιακό περιβάλλον που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια των ισοδύναμων κλασμάτων και τη λειτουργία τους. Δείτε το εδώ.

από κάτω από: Μαθηματικά | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πειραματίζομαι με τα κλάσματα    

Χριστούγεννα!

Δεκ 202317
christmas 2937873 1280

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στην Ελλάδα

Ένα γλυκό Χριστουγεννιάτικο έθιμο των Σερρών

«Σαμόπιτα»: Η Σουσαμόπιτα, Tερπνής Σερρών

Η σουσαμόπιτα ή «σαμόπιτα» ,κατά το τοπικό ιδίωμα, είναι το εορταστικό γλύκισμα όχι μόνο της Τερπνής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βισαλτίας Σερρών. Αποτελεί την αέρινη, αλλά εξίσου γευστική εκδοχή του μπακλαβά. Είναι σιροπιαστό γλυκό ταψιού και κόβεται σε μικρά σχήματα ρόμβου και προσφέρεται με ένα μοσχοκάρφι (ξύλο γαρύφαλλου) στην μέση.

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων της περιοχής, η σουσαμόπιτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την τοπική γαστρονομία, αλλά και την οικονομία της περιοχής, καθώς η καλλιέργεια του σουσαμιού ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ αναπτύσσεται και σήμερα.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι της Αφροδίτης Νούλη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής. Αξίζει να σημειωθεί πως με «ναυαρχίδα» την σουσαμόπιτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής εντυπωσίασε με τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Γαστρονομίας της SEREXPO 2019, κερδίζοντας τα εύσημα κριτών και κοινού .

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
Νερό όσο πάρει
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
2 κούπες σουσάμι
2 κούπες καρύδι
½ κούπα φρυγανιά
½ κούπα ζάχαρη
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένo
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
Γαρύφαλλο (3-4 καρφάκια, τα οποία αφαιρούμε μετά)
Χυμός από μισό λεμόνι
1/2 κιλό σπορέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί». Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα, βράζουμε για 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ψήνουμε το σουσάμι και τα καρύδια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Με τη ζύμη μας, ανοίγουμε 20 φύλλα.
Στρώνουμε τα τέσσερα στο ταψί μας και μετά συνεχίζουμε με γέμιση, φύλλο εναλλάξ, μέχρι να μας μείνουν τέσσερα φύλλα, τα οποία στρώνουμε όλα μαζί στο τέλος.
Κόβουμε την πίτα μας σε σχήμα αστεριού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

της Θάλειας Καμπουρίδου – πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/christoygenniatika-ethima-apo-diafora-meri-tis-elladas-2/​

 

από κάτω από: Χριστούγεννα | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα!    

Διατροφικές Συνήθειες Πρωινού

Ιούν 20176

Επιλέξτε με αριστερό κλικ τον σύνδεσμο: Διατροφικές Συνήθειες Πρωινού, ώστε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το φύλλο εργασίας με τα αγαπημένα πρωινά γεύματα των μαθητών της τάξης σας και να το επεξεργαστείτε.

από κάτω από: Αγωγή Υγείας, Μαθηματικά | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διατροφικές Συνήθειες Πρωινού    

Η Φάλαινα

Μάι 201730

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φάλαινα πατήστε εδώ

από κάτω από: Μελέτη Περιβάλλοντος | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Φάλαινα    


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων