





ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θεματική Υποενότητα 1: Υγιείς Σχέσεις
Εδώ αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες και δημιουγείται ένα στενό δίκτυο θετικών σχέσεων. Οι θετικές σχέσεις με συνομηλίκους βοηθούν στο γνώθι σεαυτόν, οικοδομούν κοινωνικές δεξιότητες, βοηθούν στην αντιμετώπιση συγκρούσεων, συνεπικουρούν στην ομαλή ακαδημαϊκή και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη. Πραγματευόμαστε το πώς τα παιδιά να κάνουν και να διατηρούν φιλίες, να καλλιεργούν σχέσεις υποστηρικτικές που ενσωματώνουν όλα τα παιδιά, που μειώνουν και προλαμβάνουν το άγχος. Συνεπώς, το Θέμα 1 αφορά στην αξία της φιλίας με στρατηγικές προστασίας, το θέμα 2 στις δεξιότητες υποστήριξης όταν κάποιος άλλος χρειάζεται βοήθεια και στο θέμα 3 οι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν, να εμπιστεύονται και να φροντίζουν μια αμοιβαία σχέση. Οι δραστηριότητες εστιάζουν στη δημιουργία του σχολικού κλίματος, το οποίο χτίζεται στην εμπιστοσύνη και την αίσθηση του ανήκειν.
Θέμα 1: Δημιουργώντας Φιλίες
Τα παιδιά στο θέμα 1 είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν καταστάσεις όπου η φιλία απειλείται και να σκεφτούν στρατηγικές για να διατηρούν θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους. Αφού τελείωσε η δραστηριότητα χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής, άκουσαν μία ιστορία για τον παππού του Ηρακλή, τα γενέθιά του και τον φίλο του. Επεξεργάστηκαν με ερωταπαντήσεις την ιστορία, και εν συνεχεία, συνδυάσαμε την ιστορία με δικά τους βιώματα ζητώντας τους να απαντήσουν γραπτώς στις παρακάτω ερωτήσεις:
• Ποιοι είναι οι φίλοι σας;
• Τι σας αρέσει στους φίλους σας;
• Ποια πράγματα κάνετε όταν είσαστε μαζί με τους φίλους σας;
Έπειτα τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες κλήθηκαν να συζητήσουν ερωτήσεις για την σημασία και τη σημαντικότητα της φιλίας αλλά και τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου/φίλης.
Μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τους, τους ζητήθηκε να κάνουν μία λίστα με τις συμπεριφορές που θα πρέπει να επιδεικνύουν για να δίνουν αξία στις φιλίες τους με θετικές σχέσεις. Η λίστα έγινε αφίσα και αναρτήθηκε στην τάξη:
Θέμα 2: Συμπεριφορές που προωθούν την κοινωνική ανάπτυξη
Η ιστορία της Αριστέας που αντιμετώπιζε προβήματα έδωσε ερεθίσματα στους μαθητές να συζητήσουν για δύσκολες καταστάσεις στις οποίες βρέθηκαν, ιδέες αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων αλλά και για τους φίλους από τους οποίους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια ή υποστήριξη και τους λόγους που τα επιλέγουν.
Θέμα 3: Προάγοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα στην τάξη
Το παρόν θέμα αφορούσε τη διαφορετικότητα, την κατανόηση και τον σεβασμό στην ατομικότητα. Η ιστορία είχε να κάνει με τις “διαφορετικές” κουκουβάγιες που τα άλλα ζώα τις θεωρούσαν εγωίστριες, υπερόπτριες και καθόλου διασκεδαστικά ζώα, ικανά να οργανώσουν ένα πραγματικό πάρτι. Οι απόψεις της Αριστέας όμως άλλαξαν όταν τελικά πήγε στο πάρτι τους και τις γνώρισε η ίδια από κοντά, αφήνοντας κατά μέρους τις φήμες.
Τα παιδιά ζωγράφισαν κατά ομάδες αφίσες με την Αριστέα και τη νέα της φίλη την κουκουβάγια. Έκαναν μια λίστα με τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο ζώων κι έπειτα…
έκαναν μια λίστα με τις διαφορές και τις ομοιότητες με τον διπλανό τους στο φύλλο εργασίας “Εγώ & εσύ”. Τα παιδιά εξήγησαν τις ιδέες τους και τόνισαν τον σεβασμό στις ατομικές διαφορές του άλλου.
Θεματική Υποενότητα 2: Δεξιότητες Συνεργασίας, Ενσυναίσθηση και Ηθικός Συλλογισμός
Θέμα 1: Συνεργατικότητα και Ομαδικότητα
Τα παιδιά μετά την άσκηση εστίασης της προσοχής ακούσαν μία ιστορία για τις μέλισσες και το μυστικό τους. Στόχος μας να δούμε ποιες ειναι οι συμπεριφορές/ρόλοι των μελισσών που τις βοηθούν να συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό. Έτσι μετά από ερωταπαντήσεις επεξεργασίας της ιστορίας, ανά ζευγάρια ζωγράφισαν ένα σημείο από την ιστορία που τους άρεσε η συνεργασία των μελισσών κι έπειτα μίλησαν για τον τρόπο που μοίρασαν ρόλους και τα θετικά και αρνητικά της συνεργασίας για την επίτευξη ενός στόχου. Έτσι προέκυψαν τα παρακάτω:
Θέμα 2: Ενσυναίσθηση
Πώς να αναγνωρίσουμε πώς αισθάνονται οι άλλοι; Μετά την άσκηση χαλάρωσης τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του Μάξ του λαγού, του φίλου του Ηρακλή που αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του γιατί η περιοχή τους πλημμύρισε. Αφού επεξεργαστήκαμε το κείμενο με ερωταπαντήσεις, καθίσαμε σε κύκλο και πήραμε κάρτες συναισθημάτων. Κάθε παιδί ονόμαζε το συναίσθημα κι έπειτα μοιραζόταν μία περίσταση όπου ένιωσε το συναίσθημα αυτό.
Έπειτα διάλεξαν ένα συναίσθημα και ζωγράφισαν μία περίσταση όπου αισθάνθηκαν αυτό το συναίσθημα και πώς το αντιμετώπισαν.
Στο τέλος είδαμε το βίντεο Changing Batteries και μιλήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε.
Θέμα 3: Ηθική και υπεύθυνη συμπεριφορά
Το Θέμα 3 είχε να κάνει με την κατανόηση της σημαντικότητας στην υπακοή των κανόνων. Μετά την άσκηση χαλάρωσης τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του δηλητηριώδους μανιταριού που από λάθος έδωσε η Αριστέα δώρο στον Ηρακλή, χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τη μαμά σκαντζοχοιρίνα, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να αρρωστήσει. Μετά την επεξεργασία για την βαθύτερη κατανόηση του κειμένου, τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση προβληματίστηκαν αναφορικά με την ύπαρξη των κανόνων, τον σεβασμό, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που προάγουν. Έπειτα ανά ομάδες κλήθηκαν να κατασκευάσουν και να δραματοποιήσουν μία μικρή ιστορία με έναν από τους χαρακτήρες να μην ακολουθεί τους κανόνες, τονίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν και δίνοντας ένα τέλος.
Στο τέλος κάθε ενότητας τα παιδιά παίρνουν ένα ερωτηματολόγιο όπου τα ίδια κρίνουν με καθοδήγηση σε ποιο βαθμό έχουν κατακτήσει τις δεξιότητες που προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεματικής.
Και παρακάτω βλέπετε στιγμιότυπα από τις ασκήσεις χαλάρωσης και ακρόασης των ιστοριών της Αριστέας και του Ηρακλή αλλά και από τα φύλλα εργασίας που φέρνουν τα παιδιά συμπληρωμένα με τη βοήθεια των γονιών, που τόσο πολύ τους αρέσει να μοιράζονται με τους συμμαθητές τους στην τάξη.
Φέτος, τη σχολική χρονιά 2024-2025 σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας κ. Αναστασία Λαφάρα αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα ευρωπαϊκό, προληπτικό πρόγραμμα ψυχικής ανθεκτικότητας που υποστηρίζει τη σχολική και κοινωνικοσυναισθηματική μάθηση των παιδιών σχολικής ηλικίας, στην περίπτωσή μας της Ά Δημοτικού. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει αναγνωριστεί για τη συμβολή του στη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος. Προάγει τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου που βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν ψυχικά εφόδια και δεξιότητες ώστε να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης. Ακολουθεί τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες:
Το πρόγραμμα υλοποιείται βιωματικά με συμμετοχικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει ομαδικές συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων, αφήγηση ιστοριών, συνεργατικά παιχνίδια και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και τη θετική σκέψη. Η εφαρμογή γίνεται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτογνωσίας, συναισθηματικής διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων στους μαθητές. Αξιοποιεί εργαλεία που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας, συμβάλλοντας σε ένα υποστηρικτικό και ενδυναμωτικό σχολικό περιβάλλον. Συνήθως, τα παιδιά κάνουν μια δραστηριότα χαλάρωσης (πχ. άσκηση αναπνοής, ακούν μία ιστορία των βασικών μας ηρώων της σκατζοχοιρίνας Αριστέας και του σκίουρου Ηρακλή και ακολουθούν δραστηριότητες στη σχολική τάξη και μία δραστηριότητα επέκτασης για το σπίτι με εμπλοκή των γονέων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και οι δραστηριότητες διαρκούν 45-60 λεπτά αναλόγως του περιεχομένου της κάθε ενότητας.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Θεματική Υποενότητα 1: Αποτελεσματική Επικοινωνία
Αρχίσαμε το πρόγραμμά μας ασχολούμενοι με την αποτελεσματική, αμφίδρομη επικοινωνία, που είναι γεμάτη μηνύματα, σκέψεις και συναισθήματα, στόχους και προθέσεις. Καλλιεργήσαμε την αποτελεσματική ακρόαση, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τους άλλους και να μάθουν να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση που είναι το θέμα 2 μιας δεξιότητας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού και της κοινωνίας στην οποία ζει και επηρεάζει την ανατροφοδότηση στην οποία αναφέρεται το Θέμα 3. Στο 3ο Θέμα ενδυναμώσαμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες μέσω της συνεργασίας και της διαπραγμάτευσης.
Τα παιδιά αφού έκαναν μία άσκηση χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής, άκουσαν μια ιστορία για τον Ηρακλή και την Αριστέα βλέποντας τις αντίστοιχες γαντόκουκλες, την επεξεργάστηκαν, έπειτα έπαιξαν τα παιχνίδια “παγωμένοι σκαντζόχοιροι, σκίουροι κι αρκούδες” και ΄το “βρείτε το ζευγάρι σας” και στο τέλος αφού συζητήσαμε κάποιους κανόνες που πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε για να ακούσουμε προσεκτικά ένα μήνυμα, φτιάξαμε μία αφίσα και την αναρτήσαμε στην τάξη.
• Θέμα 2: Κατανόηση των Συναισθημάτων στην Επικοινωνία και Ενσυναίσθηση
Σε αυτή τη συνάντηση έπρεπε τα παιδιά να καταλάβουν πως αισθάνονται οι άλλοι παρατηρώντας μη λεκτικές στμπεριφορές (κινήσεις, εκφράσεις προσώπου, στάση σώματος). Ζητήσαμε από τα παιδιά να περπατήσουν με διάφορους τρόπους (πχ. σαν να φορούν παπούτσια πολύ στενά) και στο τέλος να αξιολογήσουν τη δραστηριότα. Άκουσαν μία ιστορία με τους ήρωες, την επεξεργάστηκαν κι έπειτα υποδήθηκαν σημεία της ιστορίας ανά ζευγάρια. Στη συνέχεια ζωγράφισαν τους ήρωες της ιστορίας και τους ανήρτησαν στην τάξη.
• Θέμα 3: Επικοινωνία Ιδεών-Συνεργασία-Διαπραγμάτευση
Μετά την δραστηριότητα χαλάρωσης και εστίασης και προσοχής τα παιδιά κλήθηκαν να εμπλακούν σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία, ώστε να εκτιμήσουν τα οφέλη της. Μετά την ακρόαση μίας ιστορίας έπρεπε σε ομάδες να σκεφτούν ένα δικό τους τέλος στο οποίο έπρεπε να σκεφτούν τον ρόλο που θα έχει κάθε ζωάκι από την ιστορία τους που με το δικό του τρόπο θα βοηθήσει για τον κοινό σκοπό.
Για καλή μας τύχη είχαμε επισκέπτες της Β΄τάξης και βοήθησαν στη συγγραφή των ιδεών σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!
Δεν τελείωσε όμως εκεί η πρόκληση γιατί η επόμενη δραστηριότητα ζητούσε από κάθε ομάδα μέσα από ένα κουτί καφέ με μια οπή να βγάλουν βίδες. κάθε παιδί να κρατάει μια άκρη του σκοινιού που οδηγεί σε μια βίδα. Τα παιδιά έπρεπε να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν με ποια σειρά θα βγάλουν τις βίδες. Όποια ομάδα κατάφερνε να συνεργαστεί καλύτερα και να επιτύχει το στόχο πιο γρήγορα και με τις λιγότερες προσπάθειες ήταν η νικήτρια ομάδα.
Αφού συζητήθηκε η δυσκολία της συνεργαίας και πώς κατάφερε η νικήτρια ομάδα τον στόχο της κατασκευάστηκε και αναρτήθηκε η αφίσα της “καλής συνεργασίας”.
Θεματική Υποενότητα 2: Διεκδικητική συμπεριφορά
Διεκδικητικότητα VS επιθετικότητα. Διεκδίκηση σημαίνει αποφασιστηκότητα. Τα παιδιά εξασκούνται με τρόπους όπως να στέκονται στο ύψος τους, να διεκδικούν τα δικαιώματα, να θέτουν τις ανάγκες τους, να επισημαίνουν συμπεριφορές που τους ενοχλούν, να λένε “ΟΧΙ” με κατανόηση χωρίς να βλάπτουν τον άλλον. Το περιβάλλον που τα παιδιά μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη τη διεκδικητική συμπεριφορά είναι αυτό που υποστηρίζει τον αυτοσεβασμό τους, τους επιτρέπει να αλλάξουν γνώμη και τους δίνουν χρόνο να σκεφτούν. Απουσία διεκδικητικής συμπεριφοράς και η ενεργητική ακρόαση γίνεται υποχωρητικότητα και παθητικότητα, ενώ το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε εγωισμό και έλειψη ευαισθησίας.
Τα παιδιά αφού έκαναν μία άσκηση χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής κλήθηκαν να αναγνωρίσουν λεκτικές και μη λεκτικές εκφράσις των συναισθημάτων. Αρχικά άκουσαν μια ιστορία για τον Ηρακλή και την Αριστέα και την επεξεργάστηκαν. Έπειτα ετοιμάσαμε μεγάλα χαρτιά του μέτρου στο ύψος των παιδιών και ζητήσαμε από 1-1 παιδί να ξαπλώσει πάνω στο χαρτί και τα άλλα παιδιά να κάνουν το περίγραμμα του σώματός του χρησιμοποιώντας κηρομπογιές. Στη συνέχεια, κάθε παιδί πήρε το χαρτί με το περίγραμμά του σώματός του και με κηρομπογιές ζωγράφισε το σημείο του σώματός του που «κατοικεί» κάθε ένα από τα τέσσερα βασικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος). Συμφωνήσαμε με όλα τα παιδιά ένα χρώμα για κάθε συναίσθημα και μ’ αυτό ζωγράφισαν τα σημεία που το κάθε συναίσθημα «κατοικεί»: Φόβος- Μαύρο, Λύπη- Μπλε, Θυμός- Κόκκινο, Χαρά- Πράσινο. Στη συνέχεια τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Ενδεικτικά δείχνουμε:
Σε αυτή τη συνάντηση μαθησιακός μας στόχος ήταν να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν τη διαφωνία τους με τον κατάλληλο τρόπο. Μετά από μία άσκηση χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής:
τα παιδιά άκουσαν μια ιστορία για τον Ηρακλή και την Αριστέα με τη βοήθεια πάντα γαντόκουκλων, την επεξεργάστηκαν, τη συνέδεσαν με δικά τους βιώματα και ακολούθησε η ανάγνωση του παραμυθιού:
Αφού επεξεργαστήκαμε και αυτήν την ιστορία τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε περισσότερη εντύπωση από το βιβλίο.
Στο τέλος έπαιξαν και το “Παιχνίδι της Εμπιστοσύνης” με τοποθετημένα αντικείμενα στην αίθουσα και ανα ζευγάρια ένα παιδί γινλοταν οδηγός και το άλλο έκλεινε τα μάτια.
Αναφορικά στο θέμα 3 ο μαθησιακός μας στόχος ήταν να αναγνωρίζουν τα παιδιά διαφορετικούς τρόπους επίλυσης συγκρούσεων. Μετά την άσκηση χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής, ανάγνωσα την ιστορία “Μια επικίνδυνη ιδέα” με πρωταγωνιστές τον Ηρακλή και την Αριστέα. Η ιστορία σταματάει και οι μαθητές έπρεπε να ζωγραφίσουν τον τρόπο που πιστεύουν ότι τελειώνει η ιστορία. Έπειτα την παρουσιάζουν και κάθε παιδί έκρινε εάν του φάνηκε ότι το πρόβλημα λύθηκε με έναν αποδεκτό ή όχι τρόπο. Επειδή ο αριθμός των αποδεκτών λύσεων ήταν μικρός και σχετικά παρόμοιος συζητάμε και άλλες αποδεκτές λύσεις και παροτρύναμε τα παιδιά να σκεφτούν τι θα έκαναν εκείνα αν ήταν στη θέση του Ηρακλή. Έπειτα μιλήσαμε για στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων στην καθημερινότητα και φτιάξαμε μια αφισούλα που αναρτήθηκε στην τάξη για να τη συμβουλευόμαστε όταν το χρειαζόμαστε.
Στο σημείο αυτό τελειώνει η πρώτη Θεματική Ενότητα και τα παιδιά συμπληρώνουν ένα φύλλο αυτοαξιολόγησης σχετικό με την ενότητα:
το ίδιο και η εκπαιδευτικός και όλα μαζί κατατίθενται στον ατομικό φάκελο κάθε παιδιού που έχει καταχωρισμένες όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Κι επειδή σ’ αυτό το σχολείο κατοικούν ανήσυχα πνεύματα και πολλές φορές συμβαίνουν σημεία και τέρατα (ήηη δράκοι τέλος πάντων) αποφασίσαμε δυο τάξεις η Έ και η ΣΤ’ ότι για την γιορτή της 25ης Μαρτίου φέτος θέλουμε κάτι ιδιαίτερο, που να ‘χει έναν δράκο…
Να ο δράκος..
και να έχει κι έναν ήρωα που αγαπάμε πολύ αλλά μένει σε μία παράγκα..
Να και η παράγκα!
Αλλά και πολλή ιστορία και συγκίνηση, αλλά και με δόσεις χιούμορ γιατί είμαστε και σχολική παράσταση!
Κι έτσι αποφασίσαμε ότι….
“το έργο μας κυρίες και κύριοι, μόνον υπόθεση και πυροτεχνήματα δεν έχει. Κατά τα άλλα όμως έχει μουσική, χορό, τραγούδι, γιατί λέει είναι ένα έργο που αποφάσισε να το ρίξει όξω να ξεθυμάνει.”
Γιατί…
“Τι κάνουμε όταν θέλουμε να πούμε κάτι και η κουβέντα μας δεν το χωράει; Το στρίβουμε στο τραγούδι! Κι όταν πάλι δεν μας φτάνει το τραγούδι, τι κάνουμε; Το στρίβουμε στο χορό.”
Κι έτσι διασκευάσαμε το έργο “ΞΥΠΝΑ ΡΑΓΙΑ” που είναι βασισμένο στο θεατρικό έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” και ιδού:
Και ιδού οι μικροί μας ηθοποιοί και τραγουδιστές και χορευτές αλλά και μέλη του Χορού (αυτού που είχαμε και στο αρχαίο ελληνικό θέατρο) που έδωσαν τον χρόνο τους, το χιούμορ τους και την καρδιά τους για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα!
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Αποκριάς ο Δήμος Νάουσας κάλεσε τους μαθητές τις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις των δημοτικών σχολείων του δήμου όπως και τους μαθητές του Γυμνασίου, σε έναν διαγωνισμό αφίσας, με ζωγραφιά και μότο για το ιδιαίτερο τοπικό έθιμο.
Ο νικητής θα έβλεπε την αφίσα του σε γιγαντοαφίσα στην πόλη κατά την τελετή έναρξης του καρναβαλιού.
Μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ΄του 9ου ΔΣ Νάουσας με κέφι, μεράκι και χαρά επιδόθηκαν σε εξαιρετικές δημιουργίες, με πολλή πολλή έμπνευση και το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους!!
Και μπορεί οι αφίσες μας τελικά να μην έγιναν γιγαντοαφίσες, ωστόσο μία από αυτές ξεχώρισε και πήρε κι βραβείο, μπροστά σε όλη τη Νάουσα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης και μπράβο στον Β. Κ. μας για την προσπάθειά του!!
Γι’ αυτόν τον λόγο κιόλας ετοιμάστηκε και έπαινος-αναμνηστικό από το σχολείο μας για όλες και όλους όσοι συμμετείχαν!!!
Ποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να ζωγραφίσει; Όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν με τον τρόπο τους. Ένας οδηγός σταυρός και βήμα-βήμα (χωρίς την κλασική φωτοτυπία) και φτιάχνουμε όλοι/ες με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο το δικό μας πορτρέτο Άη Βασίλη!
Για ρίξτε μια ματιά στις χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές της ΣΤ’!
Στην αρχή γκρινιάζουν με τα καλλιτεχνικά, μετά βλέπουν ότι είναι κάτι που τους αρέσει και μπορούν, έπειτα πέφτουν “με τα μούτρα” για πολλή ώρα και στο τέλος κάνουν ουρά για να δημοσιευτεί το έργο τους! Δεν τους χαλάς χατίρι!
Ιδού λοιπόν ένα δάσος με φθινοπωρινά χρώματα από τα χεράκια της ΣΤ’ του 9ου ΔΣ Νάουσας
Είτε στο πλαίσιο της αισθητικής αγωγής είτε σε κάποιο πρόγραμμα που αφορά την φύση, την αλλαγή των εποχών, τον κύκλο ζωής των φύλλων κτλ. μπορούμε εύκολα με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να κατασκευάσουμε αυτούς τους απλούς σελιδοδείκτες με υλικά από την αυλή μας!
Αφού μαζέψουμε πολύχρωμα φθινοπωρινά φύλλα της αρεσκείας μας από την σχολική αυλή, τα κόβουμε σε κομμάτια τύπου κομφετί και τα τοποθετούμε σε ένα δίφυλλο πλαστικοποίησης (Α3 ή Α4). Αν θέλουμε προσθέτουμε και χρυσόσκονη στα χρώματα του φθινοπώρου. Με 5 εκ. πλάτος τον κάθε σελιδοδείκτη προκύπτουν 6 από κάθε Α4. Στο τέλος τρυπάμε με το περφορατέρ στην κορυφή και στολίζουμε με χρωματιστή μάλλινη κλωστή!
Εικοσιέξι χεράκια,
κόβουνε χαρτάκια
κίτρινα, πράσινα, μοβ χρωματιστά,
γρήγορα να βγει η δουλειά….
Λίγα θα ‘ναι τα λεπτάκια
να κολλήσουν τα χαρτάκια,
τα γκοφρέ και τα χαρτόνια
τα ρολά και τα κορδόνια.
Δημιουργική χαρά,
φασαρία χωρίς καβγά.
Για να βάψουν,
να κολλήσουν,
να τον χαρτοπολεμοστολίσουν,
να κρεμάσουν τις κορδέλες,
χαρτομπίλιες και ροδέλες
στον διάδρομο ενός σχολείου
για ΟΛΟΥΣ.
Χέρια πόδια στον αέρα,
πριν τελειώσει καν η μέρα,
καρναβάλι μες την ξέρα,
ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Γι΄αυτό τρέχουν οι δασκάλες
κατεβαίνουνε τις σκάλες,
να κρεμάσουν τις αγκάλες
του αγαπημένου των παιδιών
ΚΛΟΟΥΝ.
Με τη συνεργασία παιδιών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Πόμπιας και του Ειδικού Δημοτικού Μοιρών!
Πρόσφατα σχόλια