Διαγώνισμα Α κεφαλαίου

images

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Α ΟΜΑΔΑ ΤΜΗΜΑ : Α2

ΖΗΤΗΜΑ 1

Α. Κάντε την αντιστοίχηση ανάμεσα στις διαδικασίες (στήλη Α) και τα χαρακτηριστικά τους (στήλη Β).

ΣΤΗΛΗ Α

ΣΤΗΛΗ Β

Αναπνοή

Αύξηση όγκου και μάζας

Τροφή

Εξασφάλιση συνέχισης της ζωής

Αναπαραγωγή

Παραγωγή ενέργειας

Ανάπτυξη

Εξασφάλιση ενέργειας

Β. Κατατάξτε τους παρακάτω μικροοργανισμούς σε ευκαρυωτικούς και προκαρυωτικούς:

μύκητες , πρωτόζωα , αμοιβάδα , βακτήρια .

Γ. εξηγείστε τι σημαίνει ευκαρυωτικό και τι προκαρυωτικό κύτταρο

ΖΗΤΗΜΑ 2

Α. Χαρακτηρίστε καθένα από τα ακόλουθα υλικά με (Α) αν είναι άβιο, (Ν) αν είναι νεκρό και (Ε) αν είναι ζωντανό.

Φύλλο δέντρου στο έδαφος , βότσαλο , μανταρινιά, κοτόπουλο ψητό , δερμάτινη μπότα , στυλό.

Β. Τοποθετήστε στην κατάλληλη στήλη τις λέξεις- έννοιες που ακολουθούν:

στομάχι , λευκό αιμοσφαίριο , αμοιβάδα , επιθηλιακός ιστός, ερειστικό σύστημα , γάτα , κερασιά , τριαντάφυλλο, εγκέφαλος , βακτήριο

κύτταρο ιστός όργανο Σύστημα οργάνων οργανισμός

ΖΗΤΗΜΑ 3

542.3721497804.260x190

Αμοιβάδα

 Α. Στη διπλανή εικόνα βλέπεις μια αμοιβάδα. Δείξε και ονόμασε 1) το περίβλημα του κυττάρου , 2) τον εσωτερικό χώρο του περιβλήματος και 3)το χώρο που φυλάσσεται το γενετικό υλικό.

Β. Σε ποιο βασίλειο οργανισμών ανήκει η αμοιβάδα;

Ανάφερε και τα υπόλοιπα βασίλεια που γνωρίζεις. Πόσα είναι

στο σύνολό τους;

ΖΗΤΗΜΑ 4

Α. Γράψε ότι γνωρίζεις για τους χλωροπλάστες , δηλαδή:

τι είναι , σε ποια κύτταρα τους συναντούμε , σε ποιους οργανισμούς βρίσκονται αυτά τα κύτταρα ,ποια ουσία περιέχουν στο εσωτερικό τους , τι δουλειά κάνουν.

Β. Μεταξύ των οργανισμών αναπτύσσονται ποικίλες σχέσεις , ανάμεσα σε αυτές και σχέσεις

ανταγωνισμού. Ανάφερε 3 παράγοντες για τους οποίους ανταγωνίζονται τα φυτά μιας περιοχής.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Ιός Ηπατίτιδας C

ipatitida 1C

Ορισμός- Επιδημιολογία: Ο ιός της ηπατίτιδας C είναι ένας μικρός RNA που προκαλεί τη νόσο της Ηπατίτιδας C, η οποία είναι μια λοίμωξη του ήπατος.

Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 185 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από αυτή το δυνάμει θανατηφόρο ή απειλητικό για τη ζωή ιό. Ο ιός της ηπατίτιδας C προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και όταν η νόσος εξελιχθεί σε χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση του ήπατος (κίρρωση), σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο. Σήμερα, η ηπατική ανεπάρκεια λόγω χρόνιας ηπατίτιδας C είναι η κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος. Περίπου 80% των ασθενών με οξεία λοίμωξη, αναπτύσσουν και χρόνια λοίμωξη.

Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός της ηπατίτιδα C μεταδίδεται με το αίμα και τα προϊόντα του αίματος, π.χ. με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, με κοινή χρήση βελονών και συριγγών, με τα μικρά κοψίματα που προκαλούνται για παράδειγμα από ξυράφια κλπ. Γι’αυτό και παρατηρείται συχνά σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Πριν την εισαγωγή των εξετάσεων μαζικού ελέγχου του αίματος το 1992, η ηπατίτιδα C μεταδιδόταν και με τις μεταγγίσεις αίματος. Σπανίως η νόσος μεταδίδεται σεξουαλικά.

Κλινική εικόνα: Η ηπατίτιδα C παρουσιάζει οξέα συμπτώματα μόλις στο 15% των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές ήπια και ασαφή, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης όρεξης, της κούρασης, της ναυτίας, των πόνων στους μύες ή τις αρθρώσεις και της απώλειας βάρους. Η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς θεραπεία στο 30-50% των ανθρώπων, κυρίως σε παιδιά, σε νεαρές γυναίκες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Ιός της γρίπης -συμπτώματα

της γρίπης 41826790

Ορισμός-Επιδημιολογία: Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό Influenza (Ινφλουέντσα) τύπου Α, Β ή C. Η γρίπη, είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Άτομα υψηλού κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με ιστορικό καρδιολογικών και πνευμονικών παθήσεων καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι, γι’ αυτό και η προφύλαξη με εμβόλιο είναι σημαντική σε αυτούς του πληθυσμούς.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και η συχνότητα εμφάνισής της είναι περίπου 10% στους ενήλικες και 30-40% στα παιδιά. Λόγω της ταχείας μετάδοσής της, η γρίπη εξαπλώνεται υπό μορφή κύματος στον πληθυσμό και η διάρκεια της παρουσίας της είναι 6-8 εβδομάδες έτσι ώστε κάθε χρόνο να μιλάμε για τις ετήσιες, εποχικές εξάρσεις της γρίπης. 

Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός βρίσκεται, συνήθως, στα σωματίδια που εκκρίνονται από την αναπνευστική οδό των μολυσμένων ανθρώπων. Επομένως, ο ιός μεταδίδεται κυρίως  μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. 

Κλινική εικόνα: Τα συμπτώματα της γρίπης  είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού που συνοδεύεται από ρίγη, ισχυρό πονοκέφαλο, ρινική καταρροή/απόφραξη, έντονο βήχα, μυαλγίες/αρθραλγίες, κόπωση/ατονία και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι τα οξείας φάσης συμπτώματα όπως ο πυρετός και τα αναπνευστικά υποχωρούν μετά από 3-5 ημέρες, ο έντονος βήχας και η εξάντληση του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο (10 ή και περισσότερες ημέρες). 

Η γρίπη είναι πιθανό να οδηγήσει σε δευτερογενείς επιπλοκές, δηλαδή μικροβιακές λοιμώξεις, κυρίως από το αναπνευστικό, όπως παραρινοκολπίτιδα βρογχίτιδα ή πνευμονία ιδιαίτερα σε ήδη επιβαρυμένους ασθενείς (ηλικιωμένοι, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) ή μέση ωτίτιδα στα παιδιά.

Υπόδειγμα test Χημεία Β Γυμνασίου

ΤΕΣΤ ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: ΣΤΕΡΕΟ – ΥΓΡΟ  -ΑΕΡΙΟ

Υπόδειγμα test Χημείας Β Γυμνασίου

Με αφορμή το μάθημα για τη φυσική κατάσταση των υλικών , ρίξτε μια ματιά στο test που ακολουθεί



Λήψη αρχείου

 

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΡΟΥ : ΣΤΕΡΕΗ  – ΥΓΡΗ  -ΑΕΡΙΑ

Με αφορμή τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού

Με αφορμή τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού με την ομάδα μαθητών μας της Β Γυμνασίου , δημιουργήσαμε 2 ομάδες δημοσιογράφων . Η πρώτη ομάδα επισκέφθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου γνωστό ορθοπαιδικό του Δήμου μας , ο οποίος μας μίλησε για ζητήματα που σχετίζονται με το μυοσκελετικό μας σύστημα, στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας. Η δεύτερη ομάδα , την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου επισκέφθηκε γνωστό διατροφολόγο στον Δήμο μας , ο οποίος μας μίλησε για τη σωστή διατροφή των εφήβων. Επίσης μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές ενόψει Χριστουγέννων , ώστε να αποφύγουμε πρόσθετες θερμίδες. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους 2. Οι συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας που θα κυκλοφορήσει στις 20 Δεκεμβρίου, ο τίτλος του                 “Λόγια … των θρανίων”.