S5_ws_EFTHYMIOU_CHRYSANTHI.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Λίγα λόγια για τον αυτισμό:

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροανάπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως στα αγόρια.

Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό) δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει, ακούει και γενικά αισθάνεται, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να παρουσιάζει μια έκδηλη εσωστρέφεια.

Η βαρύτητα των χαρακτηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο, συνήθως όμως παρατηρούμε:

Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)

  • Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης)
  • Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας (διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, φυσικές ιδιομορφίες και ασυνήθιστες συμπεριφορές)
  • Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία επαναληπτικών & στερεοτυπιών, αντίσταση στην αλλαγή)

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο το κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις.

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα:

Το 2009 το ποσοστό που διαγνώσθηκαν με αυτισμό, ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό των παιδιών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο, AIDS και διαβήτη.

  • Πριν 20 χρόνια στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ανήκε 1 στα 100.000 άτομα.
  • Πριν 3 χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1 προς 151.
  • Σήμερα το ποσοστό είναι στο 1 προς 96.
  • Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό σε σχέση με το φύλο, 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Ο αυτισμός δηλαδή δείχνει να εκδηλώνεται περισσότερο στα αγόρια.

Όσον αφορά στη χώρα μας, στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού –καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή– ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικό-μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας, υπολογίζονται σε 30.000-40.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στην ομάδα αυτή 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Ο αυτισμός, δυστυχώς, δεν προλαμβάνεται και δε θεραπεύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη.

Έτσι ένα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.

Η έγκαιρη και έγκυρη, όμως, διάγνωση και η πρώιμη διεπιστημονική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτιμού αλλά και να βοηθήσουν το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητές του.

Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία η οποία δείχνει με έναν απλό και ευχάριστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Αυτή η ταινία επιχειρεί να δώσει στο ευρύ κοινό μια καλύτερη ενημέρωση για τον αυτισμό στην κοινωνία. Ελληνικοί υπότιτλοι: Λίλα Κοσσυβάκη. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση:http://www.fundacionorange.es

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Οι ξεχωριστές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό

Tο ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία η οποία δείχνει με εναν απλό και ευχάριστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Αυτή η ταινία επιχειρεί να δώσει στο ευρύ κοινό μια καλύτερη ενημέρωση για τον αυτισμό στην κοινωνία.

Στόχος της ταινίας είναι να μπούμε στον κόσμο των παιδιών με αυτισμό για να κατανοήσουμε πώς αυτά που εμείς ενδεχομένως θεωρούμε ως ανώφελες συνήθειες ή ακόμα και εμμονές, είναι ο τρόπος των παιδιών να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Δείτε την ταινία και θαυμάστε τον Έρικ και τις απίστευτα λεπτομερείς ζωγραφιές του, τη Βιολέτα που μπορεί να παίξει στο βιολί της ένα τραγούδι ακόμα και αν το ‘χει ακούσει μόνο μία φορά και πολλούς ακόμα φίλους τους.

Πηγή: tvxs
 
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ξεχωριστές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων