Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας στα τέλη του περασμένου αιώνα είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη σύνδεσή τους μέσω τηλεφωνικής γραμμής σ’ ένα κοινό δίκτυο για την ανταλλαγή πληροφοριών και μηνυμάτων το αποκαλούμενο Ίντερνετ, ελληνιστί Διαδίκτυο.
Η είσοδός του στη ζωή μας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανατροπή των έως τώρα συνηθειών και στην επίλυση βασικών προβλημάτων.
ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ
1)Ενημέρωση-πληροφόρηση. Για παράδειγμα, οι ειδήσεις για την κήρυξη ενός πολέμου ή για την πτώση ενός αεροσκάφους διαδίδονται αστραπιαία από το Βορρά ως το Νότο και από την Ανατολή ως τη Δύση.
2)Μόρφωση. Μέχρι σήμερα ο μαθητής ,ο φοιτητής ,αλλά και κάθε πολίτης που διψούσε για γνώση και μόρφωση έπρεπε να αναζητήσει δια του τηλεφώνου ή δια αλληλογραφίας σημαντικές πληροφορίες για την επαγγελματική του σταδιοδρομία ή για μεταπτυχιακές σπουδές. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και τα αποτελέσματα της αναζήτησης πενιχρά. Τώρα χάρη στο Διαδίκτυο , άμεσα και χωρίς υψηλό κόστος παρέχονται αφειδώς πληροφορίες για όλα τα επιστημονικά πεδία. Ακόμη και σπουδές εξ αποστάσεως είναι δυνατόν να γίνουν.
3)Ψυχαγωγία-Διασκέδαση. Ο χρήστης του διαδικτύου έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να ακούσει υψηλής ποιότητας μουσική και τραγούδια, να διαβάσει βιβλία και ποιήματα εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας και να δοκιμάσει κάθε είδους πνευματικό προϊόν .
4)Οικονομία. Οι συναλλαγές από χώρα σε χώρα διευρύνονται, αυξάνεται ο όγκος τους και εξυπηρετούνται εκατομμύρια καταναλωτές. Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται και η τηλεργασία, δηλαδή εργάζονται κάποιοι επαγγελματίες μακριά από τον τόπο εργασίας τους.
5)Τηλεϊατρική. Τα απομακρυσμένα και απομονωμένα μέρη της υφηλίου που δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία χάρη στο Δίκτυο εντάσσονται στον παγκόσμιο ιστό της παροχής ιατρικής γνώσης με αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
6)Επικοινωνία. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνοναύτες που απέκτησαν φίλους ανταλλάσσοντας μηνύματα και εξωτερίκευσαν τα πιο βαθιά συναισθήματά κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας και της άκρας μυστικότητας.
ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ
1)Η ανισότητα της πρόσβασης στην πληροφόρηση και τη γνώση συνεπάγεται την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών διαφορών.Το αποτέλεσμα είναι να διευρύνεται το μορφωτικό, οικονομικό και τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των ψηφιακά εγγράμματων και των αναλφάβητων του ψηφιακού κόσμου
2)Ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιέλθει το Διαδίκτυο στα χέρια μιας οικονομικής ολιγαρχίας και να καταστεί μέσο χειραγώγησης και εξανδραποδισμού των πολιτών.Η δημοκρατία θα φαλκιδευτεί και θα μετασχηματιστεί εν τέλει σ’ ένα ολοκληρωτικό σύστημα.
3)Τα προσωπικά δεδομένα συχνά παραβιάζονται από διαφημιστικές εταιρείες που αποστέλλουν μηνύματα εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά και από απατεώνες που υπεξαιρούν τεράστια χρηματικά ποσά σπάζοντας τον κωδικό της πιστωτικής κάρτας. Ο Μεγάλος αδελφός καραδοκεί.
4)Άφθονο πορνογραφικό υλικό παρελαύνει από την οθόνη του υπολογιστή μας το οποίο συχνά βλέπουν τα παιδιά.
5)Η επικράτηση της αγγλικής γλώσσας και η πολιτιστική ομογενοποίηση των εθνών.
6)Μοναξιά-παθητικότητα και πνευματική αδράνεια με αποτέλεσμα να μην κοινωνικοποιούνται οι νέοι κυρίως. Η συχνή χρήση του προδίδει τη μοναχικότητα του χρήστη.
7)Η εικονική πραγματικότητα του Ίντερνετ δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλέγμα που περιορίζει την ελευθερία του ατόμου και αφυδατώνει τη σκέψη του και τη φαντασία του
8)Οι ιοί καταστρέφουν με ευκολία τα αποθηκευμένα αρχεία και καθιστούν αδύνατη την επικοινωνία με άλλους χρήστες.
Εν κατακλείδι, η λελογισμένη και προσεκτική χρήση του διαδικτύου μπορεί να περιφρουρήσει την προσωπική μας ελευθερία και να βελτιώσει τη ζωή μας.
Κάτω από : Νεοελληνική Γλώσσα, Χωρίς κατηγορία | | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδίκτυο