ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Χριστόξυλο
Στα μέρη της Μακεδονίας, την παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκύρηδες είχαν βρεί ένα ξύλο γερό και χοντρό από ελιά ή πεύκο, το Χριστόξυλο για να καεί στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα. Με αυτό το έθιμο πίστευαν ότι έτσι ζεσταίνεται ο Χριστός στην παγωμένη φάτνη και κυρίως κρατούσε μακριά τους καλικαντζάρους. Πριν το φέρει ο νοικοκύρης στο σπίτι, έπρεπε να καθαρίστει καλά όλο το σπίτι, αλλά και το τζάκι, για να μην έχει καθόλου παλιά στάχτη. Όταν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ετοιμαζόταν να καθίσουν στο τραπέζι τότε ο νοικοκύρης άναβε στο τζάκι το Χριστόξυλο .
Το Χριστόψωμο:
Το “Χριστόψωμο” πως λέει και το όνομά του το έφτιαχναν οι νοικοκυρές την Παραμονή των Χριστουγέννων. Επάνω χάραζαν οπωσδήποτε το σταυρό και γύρω – γύρω διακοσμούσαν και έφτιαχναν διάφορα σχέδια και στολίδια με ζυμάρι. Την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν η οικογένεια καθόταν να φάει, ο νοικοκύρης , αφού το σταύρωνε το έκοβε σε κομμάτια και το μοίραζε στα μέλη της οικογένειας με ευχές.
Τα κάλαντα
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα ψάλλουν είτε την παραμονή το πρωί ή το βραδάκι. Τα παιδιά ρωτάνε «να τα πούμε;» και η νοικοκυρά απαντάει «ναι» ,τότε τα παιδιά ξεκινάνε να τραγουδάνε τα κάλαντα και τελειώνουν πάντα με ευχές για καλοτυχία του σπιτιού , υγεία και χρήματα πολλά στον νοικοκύρη. Τέλος η νοικοκυρά φιλεύει τα παιδιά με καρύδια , σύκα ξερά, αυγά κλπ.