ΖΑΚΡΟΣ

Η Ζάκρος είναι οικισμός του Δήμου Σητείας. Γεωγραφικά κείται στο ανατολικότερο κατοικημένο Ν.Α. άκρο της Κρήτης. Η ετοιμολογία του ονόματος είναι άγνωστη σίγουρα όμως προελληνική . Πιθανόν να προέρχεται από τη λέξη άκρο(εσχατιά) με πρόταξη της αιολικής πρόθεσης ζα- (δια) [Ζάκρος-Διάκρος]. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία το τοπωνύμιο ίσως να έχει σχέση με τους Ζακκαρού , λαού που επιτέθηκε στην Αίγυπτο τον 13ο αιώνα Π.Χ. 

18.Zakrospoliteia perspective homepage resize 119. 1804 1804http 1

20. DSC5870 1104015048 10218602226228475 2016758637982937974 o

Το ανάκτορο της  Κάτω  Ζάκρου είναι το τέταρτο σε μέγεθοςτης Μινωικής Κρήτης. Βρισκόταν σε σημαντικό στρατηγικό σημείο, σε ασφαλισμένο κολπίσκο, και ήταν κέντρο εμπορικών ανταλλαγών με τις χώρες της Ανατολής, όπως φαίνεται από τα ευρήματα (χαυλιόδοντες ελέφαντα, φαγεντιανή, χαλκός κλπ).Το ανάκτορο αποτέλεσε το κέντρο διοίκησης, θρησκείας και εμπορίου. Το περιστοίχιζε η πόλη. Στο χώρο δεν έγινε νέα οικοδόμηση, εκτός από κάποιες καλλιέργειες.

22. ae252c0654e8edaca099dba64773f3f2 L 1zakros koutsaftis

23. kato zakros creta 124. ΖΑΚΡΟΣ αρχ ευρήματα ρυτό ταύρος ρυτά

Στο “Φαράγγι των Νεκρών”, όπως λέγεται το Φαράγγι που φθάνει από την Πάνω Ζάκρο στην Κάτω, αποκαλύφθηκαν ταφές σε σπήλαια στις πλαγιές του. Τα ευρήματα της Ζάκρου εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου ενώ μερικά υπάρχουν στο Μουσείο Σητείας και Αγίου Νικολάου.Το ανάκτορο της Ζάκρου έχει δύο κύριες οικοδομικές φάσεις: το παλαιότερο κτίσθηκε το 1900 π.Χ. περίπου, ενώ το νεώτερο γύρω στο 1600 π.Χ. και καταστράφηκε όπως και τα άλλα κέντρα της Μινωικής Κρήτης, στα 1450 π.Χ.

21. kato zakros 02 1

Το Σπήλαιο των Πελεκητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ανατολικής Κρήτης. Το μεγάλο μέγεθός του, ο πλούσιος σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός του διάκοσμος και οι θεαματικοί ογκόλιθοι κάνουν το άγνωστο αυτό σπήλαιο μοναδικό στο νησί. Πήρε το όνομά του από τους πελεκημένους λίθους που έβγαζε το λατομείο, που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο, προς την θάλασσα. Οι πέτρες από το λατομείο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου.Κάτοικοί του σήμερα ειναι οι νυχτερίδες και μερικά σπηλαιόβια έντομα. Εδώ έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή.

25. pelekita cave 01pelekiton5

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΚΡΟΥ- TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Ζάκρου ανεγείρεται στο λόφο «Τραοπιάστη» το 1960 και το 1964 το Σχολείο μεταστεγάζεται σε αυτό . Βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή, πλούσια σε φυσική και πολιτισμική κληρονομιά , στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης του Νομού Λασιθίου. Είναι τριθέσιο oργανικά και 2/Θέσιο λειτουργικά με 17 μαθητές , παράλληλα λειτουργεί και τμήμα ολοήμερου. Το όραμά μας περιλαμβάνει ένα σχολείο ανοιχτό , δημοκρατικό και δημιουργικό , το οποίο προετοιμάζει με υπευθυνότητα τους πολίτες του αύριο, καλλιεργεί με μεθοδικότητα τις πανανθρώπινες αξίες,  σέβεται τις ικανότητες κάθε μαθητή και μαθήτριας , προσφέρει ευκαιρίες για γνώση , εφαρμόζει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους στο πνεύμα της συμπερίληψης , υιοθετεί καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και διαμορφώνει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Κάθε μας ενέργεια κι απόφαση χαρακτηρίζεται από το κοινό όραμα για “Ένα σχολείο που μαθαίνει κι όλοι αισθάνονται ότι ανήκουν».

971441 535516103188144 311947461 n

“Ζάκρος” : Μια ταινία αφιέρωμα στο μινωικό πολιτισμό

Ζάκρος, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, λουσμένο στο φως και τον άνεμο. Ματιές και απόπειρες για μια περιδιάβαση στους λαβυρίνθους του χρόνου, της ιστορίας, της μνήμης και της καθημερινότητας.

zakros koutsaftisΖΑΚΡΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή ΖΑΚΡΟΣ έκανε  πρεμιέρα στις  25 Ιανουαρίου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.Είναι μια δουλειά που ο Φίλιππος Κουτσαφτής έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιμονή και υπομονή, με πολλές επιστροφές στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, με μεγάλα διαλείμματα, μελέτη, εμπόδια, υπομονή και μια ψυχωμένη, βαθιά πίστη στο ίδιο το έργο και τις συνδέσεις του.
 Ο ίδιος  έφτασε εκεί στη Ζάκρο το 1987 και από τότε συνέλεγε σαν φιλοπερίεργος ντοκιμαντερίστας τα υλικά της μελέτης του.Με τον απίστευτα γοητευτικό μινωικό κόσμο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή στα μέσα της δεκαετίας του 80. «Παρακολουθούσα τις ανασκαφές από το 1987 όσο ζούσε ο Νικόλαος Πλάτων, ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε το ανάκτορο, καθώς και τη ζωή σε ένα μικρό χωριό με το ίδιο όνομα που υπάρχει λίγο πιο πάνω».
 «Ενώ στις άλλες ανασκαφές είχαν εργασθεί ξένοι αρχαιολόγοι, το 1961, ο Νικόλαος Πλάτων έφερε στο φως την ανακτορική αυτή πόλη που ήταν ασύλητη» λέει ο Φίλιππος Κουτσαφτής.000000000000000Φίλιππος Κουτσαφτής Ζάκρος 1536x736 1

 

 

 

 

Στην περιοχή κυριαρχούσε το παλάτι της Ζάκρου, που το σκέπασε στοργικά η σκόνη του χρόνου και αυτή ήταν η εικόνα που συνάντησε ο διαπρεπής Έλληνας αρχαιολόγος το 1961. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ευρήματα  βρέθηκαν κατάστιχα, το αρχείο του ανακτόρου σε γραμμική Α’, κάτι που δε  βρέθηκε πουθενά αλλού.

 

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΚΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.