Ο Ρατσισμός στη Σχολική Κοινότητα

Ρατσισμός είναι ένα πλέγμα από αντιλήψεις, στάσεις, συμπεριφορές ή και θεσμοθετημένα μέτρα που εξαναγκάζουν ορισμένους ανθρώπους σε υποτελή διαβίωση, επειδή ανήκουν σε μία διακριτή κατηγορία ανθρώπων. Ως δικαιολογία για τις διακρίσεις χρησιμοποιείται η διαφορετικότητα της ομάδας, στην οποία προσάπτεται συχνά, αλλά όχι πάντα, μία υποτιθέμενη κατωτερότητα ή / και επικινδυνότητα (Τσιάκαλος, 2011).

Ορισμένα αίτια του ρατσισμού είναι η άγνοια, η ημιμάθεια, ο ανταγωνισμός, οι προκαταλήψεις, το συναίσθημα του φόβου, η ανασφάλεια, τα συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας, η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων, η επιθυμία για εξουσία και τέλος η μετάθεση και η προβολή των κοινωνικών προβλημάτων στις μειονότητες.

Βασική επίπτωση του Ρατσισμού είναι σίγουρα ο κοινωνικός αποκλεισμός, όμως εξίσου σημαντικές επιπτώσεις είναι και η καταπίεση, η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η υπονόμευση ενός Ανθρώπινου Σχολείου, αλλά και γενικότερα η υπονόμευση ενός καλύτερου μέλλοντος. Είναι εμφανές πως οι συνέπειες του Ρατσισμού αφορούν σίγουρα τα θύματα αυτού, αλλά και τους θύτες, αφορούν ολόκληρο τον μαθητικό πληθυσμό και τελικά ολόκληρη την κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εισάγει τον όρο «Ορατή Διαφορετικότητα» με στόχο να αναφερθεί στο γεγονός πως ορισμένοι άνθρωποι είναι ορατώς διαφορετικοί (χρώμα δέρματος, σωματική αναπηρία, ύψος κ.α.), κάτι που καθιστά δύσκολη την ένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα υπάρχει και το αντίστροφο φαινόμενο, η «Μη Ορατή Διαφορετικότητα». Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο δε βιώνει περιθωριοποίηση, καθώς το πρόβλημα δεν είναι εμφανές στους άλλους. Η βασική δυσκολία είναι πως το ίδιο το άτομο νιώθει πολύ διαφορετικό από τους άλλους και βιώνει μία ανυπόφορη πίεση, αφού αισθάνεται πως πρέπει να είναι σαν τους υπόλοιπους (σεξουαλικός προσανατολισμός κ.α.). Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, τελικό αποτέλεσμα αποτελεί η κοινωνική πίεση. Επομένως, λοιπόν, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση τόσο στην «Ορατή» όσο και στη «Μη Ορατή Διαφορετικότητα» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εντοπίστηκε στο Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή / και την καταπολέμηση του Ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία /2012) .

Όσον αφορά του Γονείς / Κηδεμόνες, είναι σημαντικό το να διδάξουν στο παιδί τους πώς να αγαπά και να σέβεται όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Ορισμένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι οι παρακάτω:
● Οι γονείς να αποτελέσουν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά.
● Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
● Διοργάνωση ταξιδιών σε άλλες χώρες με διαφορετικά ήθη, έθιμα και διαφορετικό τρόπο ζωής.
● Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο του Ρατσισμού.
● Ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών σχετικά με τη διαφορετικότητα.
● Προσφορά εθελοντικής εργασίας σε Οργανισμούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, με προβλήματα φτώχειας, άνοιας κ.α..
● Απόκτηση γνώσεων μέσα από τη μελέτη Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και άλλων επιστημών.
● Παρακολούθηση ταινιών, θεατρικών έργων ή και ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται το θέμα του Ρατσισμού.

Σημαντική φυσικά είναι και η συμβολή των Εκπαιδευτικών στην εξάλειψη των διακρίσεων εντός της Σχολικής Κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι Εκπαιδευτικοί μπορούν:
● Να αποτελέσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.
● Να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
● Να διαχειρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα πιθανά Ρατσιστικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα εντός της Σχολικής Κοινότητας.
● Τέλος, μπορούν να παρέχουν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στους μαθητές μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με ένα Ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Κουντουράς Γεώργιος, κοινωνικός λειτουργός

Βιβλιογραφία
-Τσιάκαλος, Γ. (2011). Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

-Institute for Rights Equality and Diversity. (2012). Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή / και την καταπολέμηση του Ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία. Ανακτήθηκε 13 Αυγούστου 2017 από το Διαδίκτυο: http://www.i-red.eu/?i=institute.el.projects.78

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (2016). Γλυκός Πλανήτης. Ανακτήθηκε 13 Αυγούστου 2017 από το Διαδίκτυο: http://glikos-planitis.gr/wp-content/uploads/2016/10/486-DT_KATAGELIA.pdf

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ:
https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/prin-chtipisei-to-koudouni-o-ratsismos-sti-scholiki-koinotita/

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ρατσισμός στη Σχολική Κοινότητα

Οι μικροί ζωγράφοι

Οι μαθητές μας δημιούργησαν αυτόν τον πίνακα με την βοήθεια του εκπαιδευτικού εικαστικών Τσικρικώνη Ανδρέα.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι μικροί ζωγράφοι

Τα παιδιά blog-άρουν

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα παιδιά blog-άρουν

Xanthipost: οι δράσεις των σχολείων για την 6η Μαρτίου

Ευχαριστούμε την ηλεκτρονική εφημερίδα XanthiPost για το σημερινό άρθρο της σχετικά με τις δράσεις σχολείων της Ξάνθης για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Δράσεις σε σχολεία της Ξάνθης με αφορμή την 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Xanthipost: οι δράσεις των σχολείων για την 6η Μαρτίου

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

 

Εν όψει της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου, μιλήσαμε στους μαθητές για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Εξηγήσαμε τι είναι ο εκφοβισμός, δώσαμε παραδείγματα συνεχούς παρενόχλησης, αναφερθήκαμε στο πώς νιώθει το παιδί-θύμα αλλά και τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Τονίσαμε πως όποιος πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού ή είναι μάρτυρας, οφείλει να μιλήσει στον εκπαιδευτικό που εμπιστεύεται, στον γονέα του, στον μεγάλο αδερφό του, στη θεία του κτλ. και να μην νιώσει ντροπή για αυτό που του συνέβη ή αδιαφορία για αυτό που συνέβη σε άλλον.

Αναφερθήκαμε στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων και φακέλων που κυκλοφόρησαν φέτος τα ΕΛΤΑ με θέμα Stop Bullying και εξηγήσαμε τι παρατηρούμε στις εικόνες.

Τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά τους περικάρπια περνώντας το δικό τους μήνυμα        «Νο Bullying», «Stop Bullying», «We are friends» και «Bully Free Zone».

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Μαρτάκια

Με πολλή αγάπη επιμεληθήκαμε τα «Μαρτάκια» των μαθητών μας! Η χαρά τους γέμισε τις καρδιές μας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαρτάκια

Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού στο Σχολείο

3 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού στο Σχολείο
#GSPD2021
Οι μαθητές γιόρτασαν την ημέρα σχολικού παιχνιδιού Global School Play Day μέσω WebEx! Διότι καμία πανδημία δεν πρόκειται να σταματήσει το παιχνίδι των παιδιών!
Τα παιδιά έπαιξαν ένα «επιτραπέζιο» παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στην ζωγραφική. Ποιος θα καταφέρει να ρίξει τις σωστές ζαριές για να φτιάξει τον δικό του χιονάνθρωπο πρώτος; Το ιδανικό παιχνίδι για την χιονισμένη ημέρα!
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού στο Σχολείο

Xριστουγεννιάτικες ευχές

Μέσω των μαθημάτων Webex στολίσαμε online 3D δέντρα, τα οποία μετατρέψαμε σε ευχετήριες κάρτες για τους υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Xριστουγεννιάτικες ευχές