Paris
Παιχνίδι σχετικό με τα αξιοθέατα του Παρισιού
Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και στα πλαίσια του προγράμματος «Tout ce que j’aimerais savoir sur la France – Όλα όσα θα ήθελα να μάθω για τη Γαλλία» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης, μετά από σχετική αναζήτηση σε βιβλία και στο διαδίκτυο, συγκέντρωσαν υλικό σχετικό με τα σύμβολα, τη γεωγραφία, τα φημισμένα προϊόντα, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τις βασικές εορτές και επετείους, καθώς και τα έθιμα και τις παραδόσεις της Γαλλίας, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων (padlet) στο σύνδεσμο: https://padlet.com/dikazantzi/tout-ce-que-j-aimerais-savoir-sur-la-france-g5tbrfnuuh8wkdaz .
Τα Αρχεία Ν. Λάρισας καλούν τους μαθητές να γνωρίσουν το έργο της υπηρεσίας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα και την ηλικία τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προγράμματα:
Τα παιδιά γνωρίζουν την παλιά σχολική τάξη μέσα από μία παρουσίαση με φωτογραφίες που συγκρίνει το παλιό σχολείο με το σημερινό. Γράφουν στον μαυροπίνακα, ξεφυλλίζουν παλιά διδακτικά βιβλία και παίζουν παιχνίδια βασισμένα στην παρουσίαση που παρακολούθησαν.
(Απευθύνεται σε μαθητές 1ης Δημοτικού έως 3ης Γυμνασίου. Διάρκεια 45’ )
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τα παιδιά κάνουν μάθημα στην σχολική τάξη με τα διδακτικά βιβλία του παρελθόντος και τον μαυροπίνακα.
(Απευθύνεται σε μαθητές 1ης Δημοτικού έως 3ης Λυκείου. Διάρκεια 45’)
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τα παιδιά ετοιμάζουν μία εργασία για την ιστορία του σχολείου τους ερευνώντας το αντίστοιχο αρχειακό υλικό. Προϋποθέτει να έχουν παραλάβει τα ΓΑΚ το παλιό αρχείο του σχολείου.
(Απευθύνεται σε μαθητές 5ης Δημοτικού έως 3ης Λυκείου. Διάρκεια 2 ώρες)
Μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Ζιαζιά «Τοπωνυμική εγκυκλοπαίδεια οδών και πλατειών Λάρισας» τα παιδιά βρίσκουν τις οδούς που περικλείουν το σχολείο τους και μαθαίνουν την ιστορία του ονόματος.
( Απευθύνεται σε μαθητές 3ης Δημοτικού έως 1ης Γυμνασίου. Διάρκεια 40’)
Τα παιδιά προσπαθούν να διαβάσουν μεταφρασμένα τουρκικά δωρητήρια έγγραφα στα οποία τούρκοι Μπέηδες προσφέρουν μέρος της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους για τη σύσταση ισλαμικού ιδρύματος.
(Απευθύνεται σε μαθητές 6ης Δημοτικού έως 3ης Λυκείου. Διάρκεια 2 ώρες)
Τα παιδιά μαθαίνουν για το θεσμό της προίκας μέσα από αρχειακές πηγές (προικοσύμφωνα). Χωρίζονται σε ομάδες, στις οποίες μοιράζονται προικοσύμφωνα διαφορετικών χρονολογιών. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσιάζει το δικό της και συζητούν για την εξέλιξη του θεσμού ανάλογα με την εποχή και τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
(Απευθύνεται σε μαθητές 6ης Δημοτικού έως 3ης Λυκείου. Διάρκεια 2 ώρες)
Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά τη δουλειά του αρχειονόμου και των Γενικών Αρχείων. Με την καθοδήγηση των υπαλλήλων των ΓΑΚ ταξινομούν και περιγράφουν ένα αρχείο. (Απευθύνεται σε μαθητές 6ης Δημοτικού έως 3ης Λυκείου. Διάρκεια 2 ώρες)
Τα παιδιά ζωγραφίζουν αφίσα με τη μασκότ των ΓΑΚ Λάρισας, τον ΑλοΓΑΚη (Απευθύνεται σε μαθητές 1ης Δημοτικού έως 6ης Δημοτικού. Διάρκεια 1 ώρα)
Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν από 1 Οκτωβρίου 2014 έως 31 Μαΐου2015 στο αρχειοστάσιο των Γενικών Αρχείων, στο 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, για ομάδες 25/50 μαθητών.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής από 09.00 έως 14.00 στο τηλ. 2410-531935 (κ. Β. Βλάχου). Πληροφορίες για τα ΓΑΚ Λάρισας στην ιστοσελίδα http://gak.lar.sch.gr.