Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

4 Απριλίου 2019

Έχοντας μιλήσει στην ενότητα της Γλώσσας για το Λαογραφικό μουσείο, έχοντας δημιουργήσει το δικό μας “μικρό” λαογραφικό μουσείο μέσα στην τάξη μας, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της πόλης μας. Ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή και είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα γι’ αυτή. 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Αφιερωμένη η σημερινή παγκόσμια ημέρα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αφού μιλήσαμε για το νέο μήνυμα της ημέρας, δημιουργήσαμε το δικό μας βιβλιόδεντρο. Μπορείτε να τα δείτε στην παρουσίαση που ακολουθεί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ_

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ψηφιακή αφήγηση

Η ένταξη της αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν είναι κάτι καινούριο. Οι εκπαιδευτικοί την χρησιμοποιούν όταν επιδιώκουν να  μεταφέρουν  γνώση  στους  μαθητές  με ευχάριστο τρόπο, να τους παρακινήσουν, να διεγείρουν τα συναισθήματα και  τη φαντασία τους (Ξέστερνου, 2013). Άλλωστε, είναι ευκολότερο να ανακαλέσουμε πληροφορίες όταν αυτές αποτελούν μέρος μίας ιστορίας (Schank, 1990).

Ο νεοτερισμός αφορά στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και στην αλλαγή των μέσων που έχει πλέον η αφήγηση στη διάθεσή της. Σύμφωνα με τον Robin (2006) η ψηφιακή αφήγηση είναι ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και αποτελεί μια εφαρμογή της εκπαιδευτικής τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά την τεχνολογία στις τάξεις τους, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης (Di Blas, 2014).

ΠΗΓΗ

Προϋποθέσεις επιτυχημένης χρήσης της Ψηφιακής Αφήγησης ως στρατηγική μάθησης 

Σύμφωνα με τους Robin και Pierson η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική μάθησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ωστόσο, για την ανάπτυξη της δυνατότητας παραγωγής ψηφιακών αφηγήσεων, απαιτείται μια κατάλληλα διδακτική προσέγγιση.

Η ψηφιακή αφήγηση θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και με επιτυχία στην εκπαίδευση.

  1. Οπτική γωνία: πρέπει να συνοψίζει ξεκάθαρα το κεντρικό σημείο της ιστορίας και την οπτική από την οποία αυτό παρουσιάζεται.
  2. Ερώτηση κλειδί: πρέπει να περιλαμβάνει ερωτήσεις κλειδιά που προσελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του ακροατή και οι οποίες θα πρέπει να απαντώνται στο τέλος της ιστορίας.
  3. Συναίσθημα: Οι ψηφιακές αφηγήσεις θα πρέπει να μεταφέρουν και να «ξυπνούν» συναισθήματα στον ακροατή. Μέσω των συναισθημάτων (πχ αγάπη, θυμός) ο ακροατής παρακολουθεί περισσότερο ενεργά την αφήγηση.
  4. Ήχος: Τα λόγια που συνοδεύουν την οπτικοποίηση της ψηφιακής αφήγησης πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά ώστε να βοηθούν τον ακροατή στην εύκολη κατανόηση της ιστορίας.
  5. Μουσική: Η μουσική που επιλέγεται για να συνοδεύσει τα επεισόδια μιας ψηφιακής αφήγησης θα πρέπει να ενισχύουν την συναισθηματική φόρτιση του ακροατηρίου προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  6. Οικονομία περιεχομένου: Οι ψηφιακές ιστορίες θα πρέπει να δομούνται προσεκτικά ώστε να διατηρούν ισορροπημένη χρήση ακουστικών και οπτικών στοιχείων για τη μετάδοση των εκάστοτε μηνυμάτων.
  7. Ρυθμός εξέλιξης: Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία είναι καθοριστικός για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου. Μια ιστορία στην οποία τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα μπορεί να κουράσει τον ακροατή, ο οποίος δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πλοκή και να συνδέσει τις πληροφορίες που λαμβάνει. Αντίθετα, μια ιστορία που εξελίσσεται απωθεί το ενδιαφέρον του ακροατή. Ο ρυθμός εξέλιξης των ψηφιακών αφηγήσεων θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με τα μηνύματα που μεταδίδονται κάθε φορά. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός της ιστορίας θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με την επιλογή της οπτικοποίησης και ηχητικής υποστήριξης κάθε επεισοδίου της, ώστε να μεταδίδονται αποτελεσματικά τα εκάστοτε μηνύματα.

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφιακή αφήγηση

Ματιές που ακούνε…

Πέρυσι οι μαθητές της Α΄ τάξης (σχ. έτος 2017-18) συμμετείχαν στο Πιλοτικό Καινοτόμο Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης, με τίτλο:” Ματιές που ακούνε”  ​που υλοποίησε το Ειδικό Νηπιαγωγείο / Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας και ο Σχολικός Σύμβουλος Ε.Α.Ε 5ης & 18ης Περιφέρειας.
Η συμμετοχή των παιδιών αποτυπώθηκε σε ένα παραμύθι, το οποίο περιλάμβανε στοιχεία από το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια…
Δυο παιδιά, το ένα από τα δύο βαρήκοο με εξέλιξη πλήρης κώφωσης, έχουν μεγαλώσει μαζί. Πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, αλλά οι συνθήκες τα αναγκάζουν να χωριστούν. Επικοινωνούν με μηνύματα από τον υπολογιστή και το κινητό. Αλλά και πάλι χάνουν την επαφή τους όταν έρχεται η ώρα να σπουδάσουν.
Το αγόρι στην Ελλάδα και το κορίτσι στην Αμερική.
Άραγε θα βρεθούν ξανά; Και με ποιον τρόπο;
Την ιστορία ολοκληρωμένη μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ματιές που ακούνε…

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Πρώτη ημέρα ενός καινούριου χρόνου η Πρωτοχρονιά, και όλη η Ελλάδα σπεύδει να τη γιορτάσει με το δικό της μοναδικό τρόπο. Πάρτε μια γεύση πως υποδέχονται την ξεχωριστή αυτή ημέρα διάφορα μέρη στην χώρα μας:

  • Σάμος: Η «προβέντα» και τα «μουλιστρίνα»
  • Θάσος:Το σκόρπισμα των φύλλων
  • Καβάλα: Ψέλνουν τα κάλαντα ανάβοντας φωτιές
  • Ανατολική Μακεδονία: Οι «Μωμόγεροι»
  • Ξάνθη: πρασόπιτα, όπως λέμε βασιλόπιτα
  • Ηράκλειο Κρήτης: η μπουγάτσα και η «καλή χέρα»
  • Η Βασιλόπιτα
  • Πυροτεχνήματα
  • Η Καλή Χέρα
  • Το Ποδαρικό
  • Οι Κολόνιες
  • Το ρόδι
  • Το σφάξιμο του χοίρου
  • Κρεμμύδα για Γούρι
  • Χαρτοπαιξία

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Μια ξεχωριστή μέρα…

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια ξεχωριστή μέρα…

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Σήμερα στην τάξη μιλήσαμε για τον Άγιο Βασίλη. Αναφερθήκαμε και στον Μέγα Βασίλειο της ορθόδοξης εκκλησίας μας (και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πως τα περισσότερα τον θυμούνταν από πέρυσι), αλλά και στον Αϊ-Βασίλη που τα παιδιά αναγνωρίζουν από την χαρακτηριστική κόκκινη στολή.  Αποφασίσαμε να του γράψουμε κι εμείς το δικό μας γράμμα και να το βάλουμε στο δέντρο της τάξης μας. Στολίσαμε το χαρτί μας με εικόνες που μας άρεσαν από το διαδίκτυο (παρακάτω υπάρχει σε εκτυπώσιμη μορφή pdf) και ξεκινήσαμε το γράψιμο…

Ευτυχώς όλοι ήμασταν καλά παιδιά, αν και… λιγουλάκι ζωηρά!!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Γράμμα για τον Άγιο Βασίλη



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γράμμα για τον Άγιο Βασίλη

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2018

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 οι μικροί μαθητές της Β΄ τάξης θα παρουσιάσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή με τίτλο: “Χριστουγεννιάτικα Στολίδια”. Καλικαντζαράκια που τα κάνουν όλα άνω κάτω, πολύχρωμες μπαλίτσες, καμπανούλες, φωτάκια, τρενάκι και αστέρι μας μεταφέρουν στη γιορτινή και γεμάτη χαρά ατμόσφαιρα των ημερών που πλησιάζουν.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους!!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2018

Καλή αρχή!

Στη νέα αυτή προσπάθειά μας

όλοι να επιτύχουμε

και με οδηγό τον μέντορά μας

με έμπνευση να δημιουργήσουμε!!!

Αφιερωμένο στην ομάδα του 5727-6

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλή αρχή!