«Ο Παλαμάς αυτοβιογραφούμενος»

Φέτος γιορτάστηκαν τα 159 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας  ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα, ιστορικού, δημοσιογράφου και κριτικού της λογοτεχνίας Κωστή Παλαμά. Το σπίτι όπου γεννήθηκε στην Πάτρα μετατράπηκε σε μουσείο.

Με αφορμή τα παραπάνω πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση  στην Αγορά Αργύρη στις 14 Ιανουαρίου 2018. Στην παράσταση συμμετείχαν οι θεατρικές ομάδες εκπαιδευτικών «Παιζω .. δρώμιο», «Παίδες εν Δράσει»  και μαθητές των Δημοτικών  Σχολείων 1ου Ειδ. – 16ου – 22ου – 45ου- 55ου και Ακράτας. Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 22ου Δημ.Σχ. δραματοποίησαν με σκιές τα ποιήματα του Παλαμά: «Δεν ξέρω εγώ…» και «Αξίες».

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες τέτοιες προσπάθειες, καθώς τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο έρχονται σε επαφή με σπουδαίους  Έλληνες ποιητές με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της νεοελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ο Παλαμάς αυτοβιογραφούμενος»

Ρατσισμός και ολοκαύτωμα

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.Την 27η Ιανουαρίου μνημονεύεται, λοιπόν, η απελευθέρωση του τόπου καταναγκαστικής εργασίας και εξόντωσης (Άουσβιτς) όπου συντελέστηκε η δολοφονία σχεδόν 1.000.000 Εβραίων.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός στο σχολείο μας  παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από τον χώρο των εκτελέσεων εκατομμυρίων ανθρώπων και  συζητήθηκαν με τα παιδιά τα αίτια και οι συνέπειες του ρατσισμού.

 Ο ρατσισμός  παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και  προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα, περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες, με αποτέλεσμα να χάνει η κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολλές φορές ικανό δυναμικό, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία

Επικρατεί αναξιοκρατία, κοινωνικές ανισότητες, διχόνοια, φαινόμενα που δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας (απώλεια κοινωνικής συνοχής, ομαλότητας).

 Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και φτωχών. Δημιουργεί άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και οδηγεί στην ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ένα, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση  από τους γονείς, αλλά κυρίως από το σχολείο, διότι η πνευματική καλλιέργεια θα μας απομακρύνει από το φανατισμό και τις προκαταλήψεις, βοηθώντας στο να επανατοποθετήσουμε σε σωστότερες και δικαιότερες βάσεις τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας (συνειδητοποίηση της αξίας άνθρωπος).

Ο κόσμος μας πρέπει να γίνει δικαιότερος!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρατσισμός και ολοκαύτωμα

Γιορτή λήξης

«Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα»
Η φετινή γιορτή λήξης του σχολείου μας είχε σχέση με τη θάλασσα, καθώς ήταν το θέμα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές όλων των τάξεων.
Η θάλασσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεγάλα έργα σπουδαίων ποιητών και λογοτεχνών της πατρίδας μας.
Ο νομπελίστας ποιητής μας Ο. Ελύτης αγάπησε πολύ τη θάλασσα, όπως αγάπησε την Ελλάδα. Στα ποιήματά του περιγράφονται νησιωτικές εικόνες, με τα άσπρα σπίτια να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο.
Ο Γ. Σεφέρης γράφει: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου».
Ο Γ. Ρίτσος με τους στίχους του: «Στο νου, στην ψυχή και στις φλέβες μας θάλασσα», δείχνει πόσο σημαντική θεωρεί τη θάλασσα.
Στην όμορφη γιορτή μας τα παιδιά αναφέρθηκαν και σε άλλους μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες που εμπνεύστηκαν από τη θάλασσα για να δημιουργήσουν τα σπουδαία έργα τους, έπαιξαν θεατρικά έργα που αναφέρονταν στη θάλασσα, τραγούδησαν και χόρεψαν νησιώτικους χορούς.

γιορτή λήξης 2018

 

 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιορτή λήξης