http://ebooks.edu.gr

http://ebooks.edu.gr
Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Translate

Πρέβεζα-Μια πόλη νησί στην Ήπειρο

Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού, γραφική, χαρούμενη, με αξιοθέατα που μαρτυρούν ιστορία αιώνων και πάμπολλες παραλίες να επιλέξετε.

Η υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου. Xιλιάδες κυβικά νερού στριμώχνονται πάνω από το κεφάλι σας. Την περνάτε. Στην Ήπειρο, η Πρέβεζα σάς χαμογελά. Στραμμένη προς τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, με μια υπέροχη προκυμαία, μαρίνα γεμάτη ιστιοπλοϊκά, δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, πεζόδρομους και εκλεπτυσμένα μαγαζιά, θα σας γοητεύσει. Λίγο έξω από την πόλη, στην αρχαία Νικόπολη, «συναντάτε» τον Οκταβιανό Αύγουστο, τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Ύστερα ανάβετε τη μηχανή και ετοιμάζεστε να εξερευνήσετε τα 60 χιλιόμετρα παραλιών που απλώνονται από την Πρέβεζα ως την Πάργα. Σε αυτή τη γωνιά της Ηπείρου, οι επιλογές δεν έχουν τέλος ούτε και οι απολαύσεις.

Αξίζει να δείτε στην Πρέβεζα

Ανακαλύψτε το νησί στη στεριά… και τις εκπλήξεις του
Αν φτάσετε με το σκάφος, θα σας θυμίσει σίγουρα νησί. Με ένα ψημένο καλαμπόκι από τους μικροπωλητές στο χέρι θα κάνετε βόλτα στον υπέροχο πεζόδρομο της παραλίας της με καφέ και εστιατόρια που μοιάζουν με γέφυρες ανάμεσα στα νεοκλασικά κτήρια. Στο πεζοδρομημένο κέντρο της οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Βιβλιοπωλεία με όλες τις τελευταίες εκδόσεις, τσαγερί σε στυλ belle époque, ουζερί με εξαιρετικούς μεζέδες και τραπεζάκια στους πεζόδρομους, εστιατόρια, ατμοσφαιρικά μπαρ, πρωτοποριακά φωτογραφεία και κομμωτήρια. Ναι, η Πρέβεζα θα σας εκπλήξει.

Αξιοθέατα από όλες τις εποχές
Το ταξίδι σας στην Πρέβεζα θα σας πλουτίσει από εικόνες με σπάνια αξιοθέατα. Δείτε το Σεϊτάν Παζάρ και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τον ενετικό πύργο του Ρολογιού με το ηλιακό ρολόι, πλάι στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 1780. Το κάστρο του Παντοκράτορα, με το ομώνυμο εκκλησάκι στο εσωτερικό του, κτισμένο το 1807 από τον Αλή Πασά, για να ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Στην Πρέβεζα δεν θα βαρεθείτε λεπτό.

Η «αχανής» αρχαία Νικόπολη: μνημείο μιας ένδοξης νίκης
Η Νικόπολη (πόλη της νίκης) ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενίσχυσε την αμυντική της δύναμη ανακατασκευάζοντας τα τείχη, που ορθώνονται ακόμα και σήμερα. Στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο θα θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια βασιλικών εκκλησιών του 5ου και του 6ου αιώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πρέβεζας φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης.

Αμέτρητες παραλίες, αναρίθμητες επιλογές
60 χλμ. παραλιών με άμμο και ωραία νερά σάς περιμένουν από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα. Λούτσα, Βάλτος, Λύχνος, Αμμουδιά, Λυγιά, Καστροσυκιά… Απομόνωση, αλλά και πολυσύχναστα beach bar. Ό,τι παραλία κι αν ψάχνετε, θα τη βρείτε εδώ.

Καταγεγραμμένοι σεισμοί



Λήψη αρχείου

Γκιζάνι: Ένας Μικρός Πρωταθλητής Επιβίωσης

Το Ladigesocypris ghigii (Pisces, Cyprinidae), κοινώς γκιζάνι, είναι ένα ψάρι μικρού μεγέθους που ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου. Πήρε το κοινό, αλλά και το επιστημονικό – γλωσσοδέτη – όνομά του, από τον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi που το πρωτοσυνέλλεξε στο νησί στις αρχές του 1900.

Είναι ένας μικρός πρωταθλητής της επιβίωσης, γιατί καταφέρνει να ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού, που το χειμώνα μπορεί να πλημμυρίσουν, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Γι’ αυτό, ο κύκλος ζωής του είναι σύντομος (ζει συνήθως στη φύση έως και τρία χρόνια), τρώει ένα ευρύτατο φάσμα τροφών και αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλους αριθμούς.

Θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πληθυσμούς του έχει ήδη εξαφανιστεί (στη λίμνη των Νάνων), ενώ αυτοί που απομένουν εμφανίζουν τάσεις συνεχούς περιορισμού.

Το γκιζάνι προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή, όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Κοινοτικής Οδηγίας για την Προστασία των Βιοτόπων (92/43/EEC), ως είδος προτεραιότητας, καθώς και στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Επίσης προστατεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981

Πηγή:  http://www.life-gizani.gr/pages/gr/gizani/index.htm

Τα φοβερά αλογάκια του Αρχαγγέλου της Ρόδου

Δεν είναι pony ούτε και νάνοι! Είναι κανονικά άλογα με ύψος γύρω στο ένα μέτρο και αναλογίες αλόγου και έχουν καταγωγή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τι είναι; Μα φυσικά τα φοβερά αλογάκια του Αρχαγγέλου της Ρόδου. Μπορεί να έχουν μείνει ελάχιστα, όμως ο Σύλλογος «Φαέθων» του Αρχαγγέλου, φροντίζει γι’ αυτά στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις του Αίθωνα. Αν δεν τα έχετε δει τότε πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να τα γνωρίσετε από κοντά. Στην ισιοδρομία της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου στο ύψος του Αρχαγγέλου, θα δείτε ξύλινη πινακίδα «Σύλλογος Φαέθων». Στρίβετε δεξιά (αν είστε στο ρεύμα για Λίνδο) και σε περίπου ένα χιλιόμετρο όμορφης διαδρομής θα βρεθείτε στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Ιδιαίτερα τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!»

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Τα λιμάνια της Ρόδου

Η πόλη της Ρόδου διαθέτει τρία λιμάνια.

Το λιμάνι ακριβώς έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ονομάζεται Μανδράκι και πιθανολογείται ότι αποτέλεσε το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου κατά την αρχαιότητα. Βρίσκεται κατά μήκος της οδού 7ης Μαρτίου, στο κέντρο της πόλης, ελλιμενίζονται τα μικρά πλοιάρια που συνδέουν την πόλη με άλλα μέρη του νησιού και τα μικρά νησιά.

 

Το άλλο λιμάνι, το τουριστικό αποτελεί το παλιό λιμάνι της πόλης, λειτουργεί ως λιμάνι προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων. Είναι σε θέση να φιλοξενήσει ταυτόχρονα έως οκτώ κρουαζιερόπλοια με μέγιστο μήκος μέχρι 250 μ.

Το τρίτο λιμάνι της Ακαντιάς Ρόδου συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά, με ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εκτελούνται με σύγχρονα, πολυτελή Επιβατηγά – Οχηματαγωγά πλοία (Ε/Γ-Ο/Γ). Παράλληλα συνδέεται με τη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ολόκληρο το χρόνο, ενώ τους θερινούς μήνες διενεργούνται καθημερινά δρομολόγια προς πολλά νησιά των Κυκλάδων

Αξιοθέατα Ρόδου

Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά. Προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η γοητεία της πηγάζει από την μακραίωνη ιστορία της, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της. Οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές στο νησί, αλλά κάποια από τα  σημαντικότερα αξιοθέατα είναι: η Παλιά πόλη, η Λίνδος, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, οι Επτά Πηγές, οι Πηγές Καλλιθέας και το Ενυδρείο.

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

http://www.ροδοσ.com.

Βυζαντινές εκκλησίες στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Αγία Τριάδα
Αγία Τριάδα

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Βυζαντινές Εκκλησίες Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου υπάρχουν αρκετές εκκλησίες από τη Βυζαντινή εποχή.

Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αι.
  • Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στην Εβραϊκή συνοικία της Μεσαιωνικής Πόλης, κοντά στον τομέα μάχης της “γλώσσας” της Προβηγκίας. Ήταν ο πρώτος ορθόδοξος ναός που μετατράπηκε σε τζαμί από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία Ιλκ Μιχράμπ (πρώτο προσκύνημα).
  • Η εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οδού Ιπποτών, στο Κολλάκιο της Μεσαιωνικής Πόλης. Ο αρχικός πυρήνας του κτηρίου οικοδομήθηκε πιθανότατα κατά τον 11ο αι. και ανήκε στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού.
  • Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αι.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3530.jsp?obj_id=7029

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση