Νυχτερινές Ρομποτο-σκέψεις …

Αυγ 201631

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική;

Αποτελεί ένα νέο, συναρπαστικό κι αποδοτικό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης που απευθύνεται σε παιδιά Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου και άνω. Προϋποθέτει στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού Η/Υ (κάτι που όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν) και τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά το πανίσχυρο αυτό εργαλείο. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν τον Η/Υ δημιουργώντας εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια, διαδραστικές εφαρμογές και ότι άλλο οι μικροί μαθητές μπορούν να φανταστούν. Στο επόμενο στάδιο, οι μαθητές δημιουργούν απλές κατασκευές, χρησιμοποιώντας τα γνωστά τους τουβλάκια της Lego και τις προγραμματίζουν μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιούν συγκεκριμένες ενέργειες (πακέτο Lego WeDo 2.0). Εφόσον εξοικειωθούν με τις κατασκευές και τον προγραμματισμό, σειρά έχουν οι κατασκευές με δομικά στοιχεία της Lego κι ο (σοβαρός) προγραμματισμός του EV3 Brick και των αισθητήρων του, όπου πλέον οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με τα έργα τους και σε διαγωνισμούς (πακέτο Mindstorms EV3).

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, πρέπει να συνδυάσουμε γνώσεις και δεξιότητες από 4 βασικές επιστήμες: Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (Science, Technology, Engineering and Mathematics – STEM).

Πού τελειώνει η Εκπαιδευτική Ρομποτική;

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομποτάκια με το EV3 έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο αντικείμενο, τότε μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι δεν βρίσκεται καν στο μισό. Για όσους έχουν όρεξη και μεράκι για κατασκευές, η open source πλατφόρμα Arduino αποτελεί μια αξιόπιστη και φτηνή επιλογή. Μέσα από τα διάφορα εξαρτήματα που συνδέονται με αυτό, οι κατασκευές αποκτούν άλλη διάσταση: αισθητήρες θερμοκρασίας, πίεσης, φλόγας, υγρασίας, βηματικούς κινητήρες, leds, φωτοαντιστάσεις, τηλεχειριστήρια, joysticks, LCD οθόνες, κάμερες που ακολουθούν την κίνηση κι ένα σωρό ακόμα αποτελούν ένα μόνο μικρό μέρος αυτών. Αρκεί μόνο μια αναζήτηση στο Internet για να σας (μας) μαγέψει.

 

Οι παραπάνω σκέψεις δημοσιεύονται επίσης και στην ομάδα Εκπαιδευτική Ρομποτική – Βόλος του Facebook.

Αφήστε μια απάντηση


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων