Παιδική εργασία και βιομηχανική επανάσταση

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρηματίες στράφηκαν στην απασχόληση παιδιών ήταν η αυξημένη αποδοτικότητά τους, κατά περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την πειθαρχία που επιδείκνυαν, σε σχέση με τους ενήλικες εργάτες, γεγονός που καθιστούσε την εργασιακή εκμετάλλευσή τους συμφέρουσα, οικονομικώς, επιλογή. Η αμοιβή των παιδιών στα εργοστάσια βρίσκονταν κάτω του μισού εκείνης των ενηλίκων, με αυτή, ενίοτε, να μην ξεπερνά το 1/3 ετούτων. Αν και η τεχνολογική πρόοδος ευνόησε τη μείωση της παιδικής εργασίας, αυτό συνέβη αρκετά αργότερα απ’ότι η τεχνολογική πρόοδος, καθεαυτή, στα πρώτα στάδια εκβιομηχάνισης, δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση της παιδικής εργασίας, καθώς, μείωσε την ανάγκη για ειδικευμένα εργατικά χέρια. Φυσικά, το ζήτημα της παιδικής εργασίας είχε γίνει αντικείμενο δημόσια συζήτησης και προβληματισμού. Υπήρξε διαμάχη μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτείας, σχετικά, με την επιβολή νόμων και ρυθμίσεων που θα απέτρεπαν ή, τουλάχιστον, περιόριζαν, σε πρώτο στάδιο, την απασχόληση παιδιών στα εργοστάσια, με σθεναρή αντίδραση από την…

Συνεχίστε να διαβάζετε το Παιδική εργασία και βιομηχανική επανάσταση

κοινωνική και πολιτική αγωγή

Το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής διδάσκεται στην Γ’ Γυμνασίου και μέσα από τη διδασκαλία του επιδιώκεται: 1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα: τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινωνία, τις ομάδες που την συνθέτουν, τους θεσμούς…

Πώς σχηματίζεται το νέφος αιθαλομίχλης.

«Σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνει τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της καύσης ξύλων από τζάκια και ξυλόσομπες και επισημαίνει την επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους της αιθαλομίχλης. Στο πλαίσιο…

Ισλανδία η χώρα της φωτιάς.

Το όνομα Ισλανδία προέρχεται από τα αγγλικά ice (πάγος) και land (χώρα) και κυριολεκτικά σημαίνει «η χώρα του πάγου». Όποιος έχει πάει όμως σε αυτήν την μικρή νησιωτική χώρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αρκτικό κύκλο δεν θα αργήσει…

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Οι επιδράσεις της γεωργίας στο έδαφος

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 14:21 Του Κων. Γιατρόπουλου, γεωπόνου Από όλους τους τομείς δραστηριότητας του ανθρώπου η γεωργία έχει την πιο άμεση σχέση με το έδαφος, όπου κατ’ ανάγκην το εκμεταλλεύεται προκειμένου να παράγει τρόφιμα και άλλα αγαθά απαραίτητα για…

Η θαλάσσια χελώνα στο οικοσύστημα

Ο ρόλος της θαλάσσιας χελώνας θεωρείται σημαντικός σε δύο οικοσυστήματα: στους ωκεανούς και στις παραλίες που έχουν αμμόλοφους. Εάν οι θαλάσσιες χελώνες εξαφανιστούν, ο αρνητικός αντίκτυπος στις παραλίες και τους ωκεανούς θα ήταν τεράστιος. Στους ωκεανούς, παραδείγματος χάριν, οι θαλάσσιες…

ph

Στους 25 °C, η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. Στο…

nefow eikonaaaaa

Πως σχηματίζεται το φωτοχημικό νέφος.

Δίαβασε προσεκτικά το κείμενο και στην συνέχεια παρατήρησε την εικόνα   Το φωτοχημικό νέφος είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιραςπου εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται σε συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις μηχανές καύσης των…

Ρύπανση περιβάλλοντος και βιομηχανική ανάπτυξη – Πρώτες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης

  ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΝΙΝΝΗ, Αν. Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέμπτη 25 Οκτώβριος 2007 «Μακάριος ο Θεός… η ελπίς αυτού επί Κύριον τον Θεόν αυτού, τον ποιήσαντα τον ουρανόν και την γην, την θάλασσαν και πάντα τα εν αυτοίς». (Ψαλμός ΡΜΕ’,…

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Τάξη: Α Γυμνασίου Μάθημα :Οικιακή οικονομία Σκοπός :Να κατανοήσουν οι μαθητές ποιοί αέριοι ρύποι ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό και ποιές είναι οι επιπτώσεις   Δραστηριότητα 1 Δείτε το παρακάτω πέιραμα και στην συνέχεια μεταβείτε εδώ και απαντήστε στη ερώτηση…