Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η Δ΄ ταξη του δημοτικού μας σχολείου στις 16 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, αποφάσισε να διεξάγει μία μικρή επιτόπια ενδοταξική έρευνα, με σκοπό να αποκαλύψει τις διατροφικές συνήθειες των 24 μαθητών της τάξης. Η ομαδική αυτή εργασία έγινε σε 2 διδακτικές ώρες, με αφορμή την άσκηση στη σελ.89 του βιβλίου Μαθηματικών της Δ΄ Τάξης για τα ραβδογράμματα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των έξι ατόμων και η κάθε ομάδα σκέφτηκε και κατέγραψε μία ερώτηση που θα απευθύνει στους μαθητές, αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής με 4 συνολικά ερωτήσεις:

  1. Τρώω πρωινό πριν έρθω στο σχολείο;

Ναι     όχι   μερικές φορές

  1. Το δεκατιανό μου στο σχολείο είναι συνήθως :

(κυκλώνω την απάντηση)

  1. Τα
  2. Φρούτο
  3. Τοστ και φρούτο
  4. Σοκολάτα ή κρουασάν
  5. Πόσο συχνά τρώω σοκολάτες, τσίχλες ή γλυκά;

(κυκλώνω την απάντηση)

  1. Κάθε μέρα
  2. Μέρα παρά μέρα
  3. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα
  4. Πόσα φρούτα τρώω την ημέρα;

(κυκλώνω την απάντηση)

  1. Πάνω από 2
  2. Δύο
  3. Ένα
  4. κανένα

Στη συνέχεια, το ερωτηματολόγιο φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε στους 24 μαθητές της τάξης, οι οποίοι το συμπλήρωσαν ανώνυμα. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές, με σκοπό την αποδελτίωση των αποτελεσμάτων τους, η οποία έγινε πάλι σε ομάδες και καταγράφηκε σε αρχείο xl ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν από το δάσκαλο της πληροφορικής, ώστε να αποδελτιώσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Η/Υ τα αποτελέσματα της επιτόπιας έρευνάς τους, αλλά και για να σχεδιάσουν τα αντίστοιχα γραφήματα. Με αυτήν την ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα τα παιδιά ασκήθηκαν με ευχάριστο τρόπο στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική και γνώρισαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών τους. Τέλος, το ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν στο σχολικό μπλογκ, με σκοπό να το δουν και οι μαθητές των άλλων τάξεων και να πάρουν έναυσμα ώστε να πραγματοποιήσουν τη δική τους έρευνα.

 

 

«Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθώ

Στο στρώμα σου να κοιμηθώ

Κι αν σε μαλώσουν μη ντραπείς

Ξενάκι είμαι να τους πεις»

 

Προσωπικά αισθάνομαι ξένος, άπατρις απανταχού επί γης. Δεν έχω ακόμα καταλήξει μέσα μου αν αυτό το περίεργο αίσθημα ξενότητας οφείλεται στα γονίδιά μου ή στο γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, περικυκλωμένος από το τσιμέντο, χωρίς να έχω την τύχη κάποιας ιδιαίτερης «χωμάτινης» πατρίδας, ενός χωριού έστω καταγωγής  των δικών μου. Ο περιπλανώμενος Οδυσσέας επιστρέφει και φιλά το χώμα της πατρίδας του. Εγώ δεν δέθηκα, δεν αγάπησα ποτέ το χώμα μιας πατρίδας κι έτσι συνήθισα να ζω μετέωρος σαν ήρωας του Αγγελόπουλου.

Μ’ αρέσει η λέξη «ξενάκι» γιατί μαλακώνει τον πόνο του Ξένου, τον φέρνει πιο κοντά, τον εξ-οικειώνει. Ούτως ή άλλως, οι Ικαριώτες είναι τόσο ανοιχτοί και φιλόξενοι που το αίσθημα της ξενότητας αμβλύνεται πολύ: ο ξένος δεν είναι πια ξένος, γίνεται ξενάκι.

Είχα ξαναπάει στην Ικαριά πριν από πολλά χρόνια, με άλλη παρέα, υπό άλλες συνθήκες κι είχα μείνει στο Φάρο, γνωρίζοντας την ΒΑ πλευρά του νησιού. Αγάπησα τους χαλαρούς ρυθμούς, τους ανοιχτούς, εγκάρδιους ανθρώπους και τα διονυσιακά πανηγύρια. Όμως φέτος με περίμενε μια έκπληξη. Μένοντας στο Καρκινάγρι στα ΝΔ του νησιού, γνώρισα τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το τοπίο εδώ αλλάζει εντυπωσιακά. Βράχοι πεταμένοι στη θάλασσα σα νικημένοι έρωτες. Άγριοι κατσικόδρομοι ακατάλληλοι για συμβατικά οχήματα και ευαίσθητες μεσούλες. Πρινέδες που φυτρώνουν πάνω στην πέτρα. Τεράστιοι ογκόλιθοι, σαν αυγά γιγάντιου προϊστορικού ζώου, θαρρείς ακροβατούν ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, ακουμπώντας στο έδαφος σε μια ελάχιστη επιφάνεια. Ο τόπος είναι μαγεμένος από αόρατες δυνάμεις, δαιμόνια και καλομοίρες. Ξαφνικές ριπές του ανέμου ρυτιδώνουν την επιφάνεια της θάλασσας ακανόνιστα. Το τοπίο προσδίδει στον αέρα κάτι πρωτόγονο και μυστηριακό. Αυτή η παράξενη αύρα ή θα σε τρομάξει εξαρχής ή θα σε μαγέψει σαν την Κίρκη.

Κατάφερα να ξυπνήσω το πρωί στις 7 -με δύο ώρες ύπνο το πολύ-  και να κάνω τη διαδρομή με τη βενζίνα ως τον Άγιο Κήρυκο, διασχίζοντας σχεδόν όλη τη νότια ακτογραμμή της Ικαρίας. Δυο ώρες που τα μάτια μου ρούφηξαν σαν την αιωνιότητα. Έτσι τρεφόμαστε, σκέφτηκα, εμείς τα ξενάκια. Απ’ το ελάχιστο της πέτρας, απ’ το απέραντο της θάλασσας.

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων