Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης

 

Το πρώτο ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα σ’ ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, τα Χύδηρα

Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Τα έργα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές. Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων  τεχνασμάτων, όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση στοιχείων του πίνακα κατά την ανάλυσή του, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του Ιακωβίδη είτε των δασκάλων του, καθώς και με τον συνδυασμό αφήγησης και γραφικών το Ψηφιακό Μουσείο «ζωντανεύει» τα έργα κάνοντάς τα πιο οικεία στον επισκέπτη.

Η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης», αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος “Ν.Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ”. Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Πηγή:

http://jakobides-digital-museum.gr/el/to-mouseio.html

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Βιβλιοθήκη Teriade

Το Μουσείο άνοιξε τις αίθουσές του στο κοινό τον Αύγουστο του 1979. Ο Στρατής Ελευθεριάδης (1889 – 1983) γνωστός και με το γαλλικό καλλιτεχνικό όνομα Tériade (Τεριάντ), ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης.

Στο Μουσείο Teriade,στεγάζεται σε μόνιμη βάση η έκθεση με τίτλο «Τιμή στον Teriade», που οργανώθηκε το Μάιο του 1973, στο Grand Palais του Παρισιού, από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε ζωγράφους, όπως ο Matisse, ο Picasso, ο Chagalli, όχι απλά να εικονογραφήσουν βιβλία, αλλά να δημιουργήσουν έργο εικαστικό, με φορέα το βιβλίο.

Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης έργα των: Baudin, Bores, Chagalli, Giacometti, Gromaire, Layrence, Lecorbusier, Leger, Matisse, Miro, Picasso, καθώς και των Βακιρτζή Γιώργου, Θεόφιλου Χατζημιχάλη, Καλλιγιάννη Μανώλη, Κανέλλη Ορέστη, Μαρούδα Καλλιρρόης, Ρόρρη Γιώργου, Τσαρούχη Γιάννη.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι, ο Teriade ήταν ο άνθρωπος που μας γνώρισε τον Θεόφιλο και τον αξιολόγησε σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης. O άνθρωπος που ανέδειξε ότι οι πίνακές του εμπεριέχουν τη βυζαντινή παράδοση της τοιχογραφίας, το παρελθόν, αλλά και το χρώμα της ελληνικής τέχνης. Μπορούμε να πούμε ότι ο Θεόφιλος, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «εθνικός λαϊκός ζωγράφος», θα παρέμενε άγνωστος χωρίς τον Teriade, ενώ το έργο του θα ήταν για πάντα χαμένο.