Φεβ 18

«Ο κήπος μας με τα αρωματικά φυτά!»

Την Παρασκευή 9/2/2018 επισκέφθηκαν το σχολείο μας υπάλληλοι του Τομέα Πρασίνου του Δήμου Κορυδαλλού και φύτεψαν με τους μαθητές των τάξεων Β2, Γ2 και Δ2 αρωματικά φυτά στον κήπο του σχολείου μας, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος. Η γεωπόνος του Δήμου ενημέρωσε τα παιδιά για τις ιδιότητές των φυτών αυτών και  τη χρησιμότητά τους στη διατροφή μας. Στη συνέχεια προχώρησαν όλοι μαζί στη φύτευσή τους. Τα παιδιά με χαρά ανέλαβαν την περαιτέρω φροντίδα αυτών των φυτών περιμένοντας με αγωνία να τα δουν να αναπτύσσονται!

Φεβ 13

ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1ο, 4ο, Λύκειο, 8ο Γυμνάσιο & Ένωση

Φεβ 13

Η Φάρμα του Διαδικτύου

Την Τρίτη 13/2/2018, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ και Δ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Φάρμα του Διαδικτύου» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Η παράσταση με θεματολογία την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, οι οποίοι φάνηκαν σωστά ενημερωμένοι για το θέμα και έλαβαν συγχαρητήρια από τη θεατρική ομάδα.

 

Φεβ 12

9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»
(Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί)

Η Ελληνική γλώσσα έχει αποκτήσει πια την παγκόσμια ημέρα της. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απρίλιου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017) καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας .

Η θέσπιση αυτού του εορτασμού στοχεύει στην ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της ελληνικής γλώσσας και της σημαντικής συνδρομής της στην ανάπτυξη και εδραίωση του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Η Ελληνική είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, είναι η γλώσσα που ανέπτυξε, μορφοποίησε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών των φιλοσοφικών στοχασμών και ρευμάτων, αλλά και των λογοτεχνικών ειδών, σημαντικών θεολογικών και χριστιανικών κειμένων και με μια πορεία πολλών αιώνων έχει καταστεί ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από μια ιδέα και μια πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας, καθώς η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.

Η αξία της ελληνικής γλώσσας αποτυπώνεται στην ιστορικότητα και τη διαχρονικότητά της. «Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Ενώ επί 28 αιώνες γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο ελληνικό αλφάβητο και επί 24 αιώνες γράφεται με την ίδια ορθογραφία», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και επιστήμονες. Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης και τόσοι άλλοι. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης.(*πηγή:olympia.gr)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ορισμένες έγκυρες ιστοσελίδες για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με την Ελληνική γλώσσα και τη διδασκαλία της ως μητρικής και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας:

Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, http://greeklanguage.gr/

Κόμβος για την Ελληνική Γλώσσα, http://www.komvos.edu.gr/

Φρυκτωρίες, http://www.fryktories.gr/index.php

Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας, http://elearning.greek-language.gr/

Για τη σύντομη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπνιώτης, Ελληνική Γλώσσα, http://www.babiniotis.gr/wmt/userfiles/File/NEG_elliniki%20glossa_d_ekdosh_istoria.pdf

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» (Δ. Σολωμός)

Απόσπασμα από ομιλία του Οδ. Ελύτη μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ της ποίησης

«… Τη γλώσσα την ελληνική που είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου… Μην ξεχνάτε την πατρίδα μας, και προ παντός, τη γλώσσα μας. Πρέπει να ‘σαστε περήφανοι, να ‘μαστε όλοι περήφανοι, εμείς και τα παιδιά μας για τη γλώσσα μας… Είμαστε οι μόνοι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα» όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την ιστορία και όλη του την ευγένεια.» https://antikleidi.com/2012/11/02/elitis-3/

Αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή. Βλ. σχετικά:

http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/biography.html?cnd_id=10

Ιαν 25

Έγκριση υλοποίησης δράσης με τίτλο « Η τσάντα στο σχολείο»

Σας ενημερώνουμε ότι, με τη με αρ. πρωτ. 49/30-11-2017 Πράξη του ΔΣ του ΙΕΠ, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε έγκριση της δράσης με θέμα:

« Η τσάντα στο σχολείο».

Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.

Ενημερωθείτε περισσότερο εδώ: Έγκριση υλοποίησης δράσης με τίτλο « Η τσάντα στο σχολείο»

Ιαν 17

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

«Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα»

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα” ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

Με μια παγκόσμια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να συμμετάσχει και να διαδραματίσει το ρόλο του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

  • Παιδιά και νέοι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά.
  • Γονείς και κηδεμόνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτικά και δημιουργικά, είτε εξασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφαλή και θετικό τρόπο ή ενεργώντας ως πρότυπο ψηφιακού πολίτη.
  • Δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές τους με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στο σημερινό κόσμο και αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, που θα τους επιτρέψει να πλοηγούνται καλύτερα στον ψηφιακό κόσμο. Μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν θετικές επιλογές στο διαδίκτυο και να αποτελέσουν ένα παράδειγμα σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές τους.
  • Ο καθένας έχει την ευθύνη να κάνει μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο. Μπορούμε όλοι να προωθήσουμε το θετικό, με το να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε σεβασμό προς τους άλλους και να αναζητούμε θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στην αρνητική χρήση του διαδικτύου αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο.

Περισσότερες πληροφορίες για την  Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 μπορείτε να βρείτε  στη σελίδα www.saferinternetday.org, όπου συμπεριλαμβάνονται και σύνδεσμοι για τις δράσεις που διεξάγονται σε κάθε χώρα.

 

Δραστηριότητες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

Οι μαθητές του σχολείου μας θα συμμετέχουν στον εορτασμό της Ημέρας ασφαλούς διαδικτύου 2018 με δραστηριότητες στο εργαστήριο πληροφορικής και θα παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας http://saferinternet4kids.gr/ (πηγή άρθρου)

Νέο Εκπαιδευτικό – Διαδικτυακό βιβλίο για παιδιά σε μικρές τάξεις του δημοτικού “Η Μεγάλη απόφαση του @Παπάκι”. Πραγματεύεται τα συναισθήματα των παιδιών στο διαδίκτυο και πόσο εύκολα μπορεί κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε αστείο τελικά να πληγώσει τους φίλους μας.

 

Ιαν 16

Δημιουργία Κομικ – «Ο Λαγός και η Χελώνα» (Β τάξη)

Με αφορμή τη σχετική ενότητα από το βιβλίο της Γλώσσας Β Δημοτικού, οι μαθητές της Β τάξης δημιούργησαν σε κομικ την ιστορία του Λαγού και της Χελώνας στο Εργαστήριο Πληροφορικής-ΤΠΕ, με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού κ.Αθηνάς Ποτόγλου (ΠΕ19-Πληροφορικής). Η εικονογράφηση του κόμικ έγινε από τον κ.Ματζαρίδη, πατέρα της δασκάλας του Β1 κας.Ελένη Ματζαρίδου.

Ιαν 15

Κόβουμε τις πρωτοχρονιάτικες πίτες μας

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το φλουρί…στην κ. Μ. Ελένη Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου Διδασκόντων με την … επιμέλεια της Διευθύντριάς μας κ. Κωτσιανούλη Δήμητρας και το φλουρί σην κ. Μπ. Μαρίνα

Ιαν 02

Γιορτή Χριστουγέννων (Α & Β τάξη)

 

Την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου μας το 2017, οι μαθητές των Α & Β τάξεων παρουσίασαν τη γιορτούλα που προετοίμασαν για τα Χριστούγεννα.

Η γιορτή ξεκίνησε με τους μαθητές της Α1 τάξης, οι οποίοι τραγούδησαν «Τα κάλαντα των Χριστουγέννων».

Ακολούθησε το θεατρικό έργο «Όνειρο στο Χιόνι«, από τους μαθητές της Β3 τάξης.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Α τάξης τραγούδησαν το «Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται ξανά«.

Οι μαθητές της Β2 τάξης παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα«.

Οι μαθητές της Α τάξης τραγούδησαν «Ρούντολφ το ελαφάκι».

Η γιορτή μας έκλεισε με τους μαθητές της Β1 τάξης, οι οποίοι παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Τα παράπονα των δώρων».

Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Στεφανίδου Κατερίνα (Α1), Βέλλιου Λαμπρινή (Α2), Ματζαρίδου Ελένη (Β1), Κουκουγεώργου Δήμητρα (Β2), Καλτζίδου Χαρά (Β3).

 

Δεκ 26

«Κάνε μια Ευχή» – Το δέντρο με τα Αστέρια των Ευχών μας

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων εύχονται στους μαθητές και στις οικογένειές τους

Χρόνια Πολλά με Υγεία, Πρόοδο και Ευημερία!

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων