0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 22-09-2020Λήψη αρχείου

Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο-νεότερη ανακοίνωση

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 18-09-2020

Το Ολοήμερο αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσει με τρία τμήματα ως τις 15.οο (ένα τμήμα με μαθητές της Α τάξης ,ένα τμήμα με μαθητές της Β τάξης  κι ένα τμήμα της Γ τάξης ) λόγω τοποθέτησης εκπαιδευτικών.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-09-2020

https://blogs.sch.gr/4dimchaid/files/2020/09/2-η-Διακήρυξη-Διαγωνισμού-κυλικείου-4-Δημοτικού-1.doc

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαϊδαρίου Ν.Π.Δ.Δ. προκηρύσσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωση του κυλικείου του 4ου Δημοτικού Σχολείου  Χαϊδαρίου

Οδηγίες για καλό ξεκίνημα

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-09-2020

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε και καλωσορίζουμε με χαρά παλιούς και νέους μαθητές!

Οι παρούσες συνθήκες μας καλούν όλους να είμαστε υπεύθυνοι και να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Παρακαλείστε να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που επισυνάπτονται και αφορούν στην ασφάλεια των μαθητών και των οικείων τους.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για Κηδεμόνες https://drive.google.com/file/d/1Dd6tsgYpDZ8fb7l16sRIcuB3aWvLRKHA/view

Οδηγίες ΕΟΔΥ για Μαθητέςhttps://drive.google.com/file/d/1Dd6tsgYpDZ8fb7l16sRIcuB3aWvLRKHA/view

Πέραν των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σας προτρέπει να τηρήσετε πιστά τα παρακάτω.

Πρωινή προσέλευση

 • Οι μαθητές της Α και Β τάξης με συνοδεία γονέων – κηδεμόνων προσέρχονται στο σχολείο από την είσοδο της οδού Αγίας Γρηγορούσας στις 8.00 -8.15π.μ. και αποχωρούν στις 13.15μ.μ.Μαζί τους μπορούν να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν και τα αδερφάκια τους από μεγαλύτερη τάξη Οι γονείς περιμένουν με την εξής σειρά : Πρώτα οι γονείς του Α1,μετά του Α2,στη συνέχεια του Β1,Β2,Β3 ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός .Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε τη σειρά.
 • τηρώντας με συνέπεια την ώρα προσέλευσης ,αποχώρησης
 • Οι μαθητές των Γ,Δ,Ε,ΣΤ τάξεων προσέρχονται και αποχωρούν από την είσοδο που είναι στο Γυμνάσιο
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος γονέων – κηδεμόνων στο χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση ανάγκης η επικοινωνία θα γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. τηλ.2105810487  και email :4dimchaid@sch.gr
 • Οι μαθητές/τριες θα μπαίνουν στο σχολείο φορώντας την μάσκα τους καθώς η χρήση μάσκας για τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς το λοιπό προσωπικό και τους /τις επισκέπτες/τριες είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας την ώρα των διαλειμμάτων και  κατά την διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι αίθουσες διαθέτουν υγρό αντισηπτικό το οποίο τα παιδιά θα χρησιμοποιούν πριν την είσοδο και την έξοδό τους καθώς και μετά την χρήση μαρκαδόρων και σπόγγου πίνακα.  Συνιστάται για την καλύτερη προστασία όλων, τα παιδιά, να έχουν μαζί τους περισσότερες από μία μάσκες (καθεμία σε ξεχωριστό σακουλάκι φύλαξης), ατομικό αντισηπτικό και δοχείο νερού.
 • Φαγητό

  Στο Ολοήμερο δε θα χρησιμοποιούνται κοινόχρηστες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο & φούρνος). Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα πρόχειρο γεύμα που να συντηρείται εκτός ψυγείου.

  Η Πρωινή Ζώνη του ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ με προσέλευση από τις 7.00-7.15 π.μ. μόνο για επείγουσες περιπτώσεις.

 • Για το θέμα της σίτισης προτείνυμε τα εξής:
  Το ατομικό τσαντάκι φαγητού κάθε μαθητή/τριας θα περιέχει στερεά, υγιεινή, θρεπτική τροφή που δεν χρειάζεται  ζέσταμα ( π.χ. σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι ή ένα κομμάτι πίτα (τυρόπιτα,σπανακόπιτα) ή ένα βραστό αυγό ή   1-2 κεφτεδάκια, μια μικρή σαλάτα, φρούτο κ.λπ)
  Θα περιέχει μια πετσετούλα, ένα μπουκαλάκι νερό, 2-3  χαρτοπετσέτες, υγρά μαντηλάκια και μια παγοκύστη για την διατήρηση της τροφής (σε περίπτωση ευπαθούς τροφής).
 • Κυλικείο δε λειτουργεί. Μπουκάλι με νερό, κολατσιό από το σπίτι(δε δανείζονται).Τα μπουκαλάκια τους γεμίζονται από τις βρύσες όταν αδειάσουν. Επίσης καπέλο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο
 • Υπάρχουν αντισηπτικά παντού. Καλό είναι να έχουν και παιδιά μαντηλάκια εμποτισμένα με αντισηπτικό χωρίς να είναι υποχρεωτικό.
 • Αιτήματα έκδοσης βεβαιώσεων κ.λ.π ας γίνονται μέσω email, με αποφυγή προσέλευσης.
 • Στα διαλείμματα τα παιδιά αυλίζονται ανά τμήμα σε συγκεκριμένο   χώρο υπό την εποπτεία των εκπ/κών.
 • Παιδί δεν φεύγει χωρίς υπογραφή(υπάρχουν συγκαταθέσεις στο γραφείο).
 •  Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε από κοινού τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα, να προσέχουν, να διατηρούν καθαρά και να οργανώνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Φροντίστε ώστε μέσα στην σχολική τσάντα των παιδιών σας να υπάρχουν καθημερινά τα απαραίτητα αντικείμενα που έχουν ζητηθεί, καθώς δεν επιτρέπεται ο δανεισμός και η ανταλλαγή αντικειμένων με τους συμμαθητές τους
 • Παρακαλούμε πολύ να ελέγχετε καθημερινά τις τσάντες των παιδιών σας προκειμένου να εντοπίζετε «ενημερωτικά σημειώματα» ή «ανακοινώσεις» του Σχολείου  και κυρίως να διαπιστώνετε αν τους λείπουν προσωπικά αντικείμενα (γραφική ύλη, κασετίνες, ρούχα, τάπερ, παγουράκια κλπ) ή έχουν κάποια ξένα
 • Παρακαλούμε να ανταποκρίνεσθε με συνέπεια στο περιεχόμενο και να τηρείτε τις προθεσμίες που θα αναγράφονται στα «ενημερωτικά σημειώματα» και στις «ανακοινώσεις» του Σχολείου.,είτε είναι γραπτά είτε στο προσωπικό σας mail είτε στην ιστοσελίδα του σχολείου.Η μη τήρησή τους δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στον προγραμματισμό του δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων του Σχολείου και μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων ή στον αποκλεισμό μαθητών/τριών από σχολικές δραστηριότητες ή προνοιακές δομές (αθλητισμό, ολοήμερο, ξένες γλώσσες, , ιατρικές εξετάσεις κλπ). Ανακοινώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του Σχολείου θα βρίσκετε και στην ιστοσελίδα του Σχολείου
 • Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας απευθυνθείτε χωρίς δισταγμό στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης και στη Διευθύντρια. Αποφύγετε με κάθε τρόπο να  απευθυνθείτε απευθείας σε γονέα άλλου παιδιού για να λύσετε τυχόν διαφορές των παιδιών σας. Το Σχολείο σας περιμένει και θα δώσει οπωσδήποτε λύση.
 • Τέλος, για να πολλαπλασιάσετε την προσωπική σας προσφορά στα παιδιά, σας καλούμε να πλαισιώσετε και να στηρίξετε όσο πιο ενεργά γίνεται το Σύλλογο Γονέων, η βοήθεια του οποίου στο Σχολείο είναι κρίσιμη, χρήσιμη και σημαντική!

Αγαπητοί γονείς,

την διαφορετική αυτή σχολική χρονιά που ξεκινά, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία σας, προκειμένου να κυλήσει με ασφάλεια για τους μαθητές μας, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς. Για οποιαδήποτε απορία, διευκρίνιση ή προβληματισμό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το σχολείο.

Παρακαλούμε να ενημερώνεστε καθημερινά από την ιστοσελίδα του σχολείου, όπου θα αναρτώνται πληροφορίες για την καθημερινότητα των παιδιών σας στο σχολείο.

Καλή σχολική χρονιά!

 • Ελπίζουμε στην συνεργασία σας για μια κατά το δυνατόν πιο ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Σχολικά γεύματα

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-09-2020

Αγαπητοί γονείς,

σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ τα σχολικά γεύματα θα πραγματοποιηθούν για το σχολικό έτος 2020-2021.  Οι γονείς που επιθυμούν να λαμβάνουν τα παιδιά τους το καθημερινό σχολικό γεύμα παρακαλούνται να διαβάσουν το ενημερωτικό σημείωμα, να συμπληρώσουν την αίτηση που περιέχει και οι μαθητές να την παραδώσουν στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τάξεών τους. Το ενημερωτικό σημείωμα θα δοθεί σε όλους τους μαθητές από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Παρακαλείσθε να απαντήσετε έγκαιρα μέχρι την Τρίτη 15-09-2020 .

Απολύμανση-Μυοκτονία

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-09-2020

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή στις 17.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε απολύμανση και μυοκτονία-απεντόμωση στους χώρους του σχολείου.

Μένουμε ασφαλείς-Μαθαίνουμε ασφαλείς

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 13-09-2020

Επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και μελετήστε τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα μέτρα προστασίας από τον covid-19. Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο, πατήστε στο «Μάθετε περισσότερα» και στη συνέχεια, στο τέλος της σελίδας, επιλέξτε στο «Χρήσιμοι Σύνδεσμοι» την ετικέτα «ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων και άλλων δομών του ΥΠΑΙΘ». Αλλά και στις ετικέτες «Πατήστε Εδώ» μπορείτε να βρείτε εικονογραφημένες, χρήσιμες οδηγίες. Καλή περιήγηση!

Μαθαίνουμε ασφαλείς-Μένουμε ασφαλείς

Εικαστική παρέμβαση πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 11-09-2020

Καλώς ήρθατε Πρωτάκια!!

Οι δάσκαλοι ζωγραφίζουν ….. πριν την έναρξη των μαθημάτων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 11-09-2020

 

Σας ενημερώνουμε ότι η τελετή του Αγιασμού στο σχολείο μας θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020,  στις 11:15 π.μ. και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12:15μ.μ., σύμφωνα με τις οδηγίες που λάβαμε, ως εξής:

Α. Για τα Πρωτάκια μας:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης θα έλθουν στο σχολείο στις 11:15μ.μ. , με έναν γονέα-συνοδό, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον, να γίνει ο χωρισμός τους στα τμήματα και να γνωρίσουν τις δασκάλες τους. Δεν ξεχνούμε ότι: Συνοδοί και μαθητές, εισέρχονται στο προαύλιο μόνο με μάσκα, την οποία φορούν κατά την είσοδό τους .Η είσοδος της Α΄και Β τάξης θα γίνει από την κεντρική πύλη του σχολείου, στην Αγίας Γρηγορούσης.

Όταν έλθει ο ιερέας, τα παιδιά με το συνοδό τους θα παραταχθούν στο προαύλιο σε προκαθορισμένα σημεία για να γίνει η τελετή .Μετά το πέρας του Αγιασμού θα αποχωρήσουν με τη συνοδεία του γονέα τους αφού χωριστούν σε τμήματα και τους δοθούν κάποιες οδηγίες.

Β. Για τις υπόλοιπες τάξεις:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των υπολοίπων τάξεων έρχονται στο σχολείο στις 11:15 π.μ και αφού απολυμάνουν τα χέρια τους στην είσοδο του προαυλίου, φορούν τη μάσκα που θα έχουν φυλαγμένη σε σακουλάκι και ανεβαίνουν απευθείας στις τάξεις τους  όπου θα τους περιμένουν οι εκπαιδευτικοί. Οι γονείς και κηδεμόνες δεν εισέρχονται στο προαύλιο, αλλά εάν το επιθυμούν, μπορούν να περιμένουν τα παιδιά τους στην είσοδο,  κρατώντας πάντα αποστάσεις μεταξύ τους.

Αφού γίνει η τελετή του Αγιασμού στο υπόστεγο του σχολείου με την παρουσία της Διευθύντριας και εκπροσώπων εκπαιδευτικών και μόνο των μαθητών της Α΄ τάξης και των γονέων τους, ο ιερέας θα περάσει από όλα τα υπόλοιπα τμήματα για να ευλογήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με το τέλος του Αγιασμού οι μαθητές της Β  θα αποχωρήσουν στις 12.15μ.μ. από την κεντρική πύλη όπου θα τους παραλάβουν οι συνοδοί τους. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε, οι συνοδοί να διατηρούν μια ικανή απόσταση από την πύλη, για να διευκολύνουν την αποχώρηση.

Οι μαθητές της Γ –Στ θα αποχωρήσουν στις 12.15 μ.μ. από την πλευρά του Γυμνασίου. Όσοι μαθητές έχουν αδερφάκια στην Α και Β Δημοτικού φεύγουν από την έξοδο της Αγίας Γρηγορούσας.

Τα βιβλία θα μοιραστούν την Τρίτη. Την Δευτέρα θα δοθούν τα παγουρίνο και ανακοινώσεις καθώς και τα υλικά των τάξεων.

Άλλες πληροφορίες:

 

Από την Τρίτη οι μαθητές θα σχολούν καθημερινά στις 13.15 μ.μ.

Για την λειτουργία  του  Ολοήμερου και της Πρωινής ζώνης  θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση τη Δευτέρα.

Στην περίπτωση που κάποιος γονέας χρειάζεται βεβαίωση για την εργασία του, μπορεί να μας καλέσει στο τηλέφωνο νωρίτερα (8.00-10.00 π.μ.-2105810487) για να μας ενημερώσει, ώστε να ετοιμάσουμε τη βεβαίωση και να την παραλάβει με το τέλος του Αγιασμού από την είσοδο της οδού Αγίας Γρηγορούσας.

Ευχόμαστε καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά, με υγεία και φώτιση.

Η διευθύντρια

 

 

Νάου Χριστοδούλη

Οδηγίες για την ατομική υγιεινή των μαθητών

0

Συγγραφέας: 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 08-09-2020

Αγαπητοί γονείς,

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες τόσο για την ατομική υγιεινή των παιδιών όσο και για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Μάθετε στα παιδιά σας να φροντίζουν τον εαυτό τους. Διδάξτε τα να πλένουν σωστά τα χέρια τους όταν πρέπει, να φορούν σωστά τη μάσκα τους.

Συστήνεται ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Το σχολείο με τη σειρά του, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα, θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να προστατέψει τους μαθητές του.

 

Συμπτώματα λοίμωξης COVID-19

 

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μυαλγίες
 • Ρίγος
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκαταποσία
 • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
 • Ναυτία / έμετος
 • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Αποτελέσματα μελετών καταδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, σε αντίθεση με το ρόλο που διαδραματίζουν στη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

 

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

 

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό. Οι γονείς θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα το σχολείο.
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια. Συστήνεται η χρήση ατομικού μπουκαλιού ή παγουριού από το κάθε παιδί.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Η υγιεινή των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο κάθε αίθουσας διδασκαλίας, θα πρέπει να εφαρμόζεται συχνά και σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, κατά προτίμηση υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.

 

Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας

 

Γιατί οι άνθρωποι φορούν μάσκες αυτήν την περίοδο;

 • Γιατί ο νέος κορωνοϊός ή αλλιώς SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του αναπνευστικού και άλλες εκδηλώσεις της νόσου COVID-19.
 • Γιατί η λοίμωξη αυτή μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ή τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια. Μερικοί όμως άνθρωποι, όπως αυτοί που έχουν αυξημένο κίνδυνο (π.χ. μεγάλης ηλικίας), μπορεί να νοσήσουν πολύ σοβαρά, να χρειαστούν μακρόχρονη νοσηλεία στο νοσοκομείο ή να κινδυνεύσει και η ζωή τους.
 • Γιατί, παρά το γεγονός ότι οι ομάδες ατόμων που νοσούν σοβαρά είναι συνήθως άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή είναι μεγάλης ηλικίας, καμιά φορά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και νεαρά σε ηλικία άτομα ή παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα υγείας
 • Γιατί ακόμη και άτομα που δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν μιλούν, τραγουδούν και ιδιαίτερα όταν φτερνίζονται ή βήχουν.
 • Γιατί η μετάδοση του ιού είναι πολύ εύκολη όταν η απόστασή μας είναι μικρότερη από ενάμιση μέτρο.

 

Γιατί η μάσκα είναι ένα δυνατό όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του νέου κορωνοϊού;

 • Γιατί περιορίζει την έκθεση μας στα σταγονίδια των άλλων που «φιλοξενούν» τον ιό στο φάρυγγα τους και έτσι μπορεί να μας προφυλάξει από το να κολλήσουμε κι εμείς τον ιό.
 • Γιατί προστατεύει τους γύρω μας από τον ιό που πιθανόν έχουμε εμείς στο φάρυγγα μας, ακόμη και χωρίς να έχουμε συμπτώματα.
 • Γιατί η χρήση μάσκας από όλους μας θα αποτρέψει νέο μεγάλο κύμα πανδημίας και την ανάγκη για τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή όπου ζούμε.
 • Γιατί η μάσκα, η διατήρηση απόστασης από τους άλλους και η υγιεινή των χεριών είναι το χρυσό τρίπτυχο για να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας.

 

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

 

α. Πώς φοράω τη μάσκα

 • Πριν εφαρμόσω τη μάσκα στο πρόσωπό μου:

✓Πλένω προσεκτικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον ½ λεπτό. Ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, σκουπίζω τα χέρια με χειροπετσέτα μιας χρήσης, κλείνω με αυτήν την βρύση και την πετάω στον κάδο απορριμμάτων. ή

✓Τρίβω καλά τα χέρια με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό μέχρι αυτό να στεγνώσει. ΔΕΝ ξεχνώ κανένα σημείο των χεριών και επιμένω ανάμεσα στα δάκτυλα.

 • Με στεγνά και καθαρά χέρια αφαιρώ τη καθαρή μάσκα μου από το σακουλάκι που τη φυλάω, πιάνοντάς τη από το λαστιχάκι.
 • Φέρνω τη μάσκα προσεκτικά στο πρόσωπό μου ώστε η ανοιχτόχρωμη πλευρά (εσωτερική) να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα μου κρατώντας το λαστιχάκι ακόμη με το χέρι.
 • Με το άλλο χέρι εφαρμόζω το ένα λάστιχο στο αυτί μου και με αργή και προσεκτική κίνηση περνάω το δεύτερο λάστιχο και στο άλλο αυτί.
 • Όταν τοποθετήσω και τα δύο λαστιχάκια στα αυτιά μου, φέρνω τα δάκτυλά μου στις δύο πλευρές της μύτης και πιέζω το έλασμα που έχει η μάσκα ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη μου και συνεχίζω την απαλή κίνηση προς και πάνω στα ζυγωματικά μου.
 • Τραβώ με ήπιες κινήσεις τη μάσκα από την κάτω πλευρά ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει το πηγούνι μου.
 • Ελέγχω ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου και την νιώθω άνετα. Δοκιμάζω να μιλήσω για να καταλάβω ότι όταν χρειαστεί να το κάνω, αυτή δεν θα πέσει από τη μύτη μου.
 • Θυμάμαι πάντα ότι εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα και την μύτη μου και αφήνει κενά στο πρόσωπο μου δεν προσφέρει προστασία, αντιθέτως απλά με δυσκολεύει.
 • Tip!! Κάντε εφαρμογή μπροστά στον καθρέπτη τις πρώτες φορές ώστε να είστε σίγουροι για τις κινήσεις όταν δεν θα έχετε αυτήν την δυνατότητα.

 

β. Πως χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΠΡΕΠΕΙ…

 • Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός.
 • Φορώ μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μου. • Χρησιμοποιώ πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα.
 • Φυλάω τη μάσκα σε καθαρό σακουλάκι πριν την φορέσω.
 • Τοποθετώ τη μάσκα μέσα στο σακουλάκι κρατώντας την από το ένα λάστιχο. • Τοποθετώ την κάθε μάσκα σε ξεχωριστό σακουλάκι.
 • Έχω πάντα μαζί μου στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά).
 • Αφαιρώ τη μάσκα από το πρόσωπό μου τραβώντας ταυτόχρονα και τα δύο λαστιχάκια.
 • Τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό διάλυμα μετά την αφαίρεση της μάσκας. • Χειρίζομαι σωστά τη μάσκα που θέλω να αφαιρέσω για λίγο: αφαιρώ τη μάσκα όπως περιγράφηκε παραπάνω, την κρατώ από τα λαστιχάκια και την διπλώνω με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα, την τοποθετώ στο σακουλάκι της.
 • Πλένω κάθε μέρα τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει την ίδια μέρα
 • Πλένω τη μάσκα καλά, στο χέρι ή σε πλυντήριο, χρησιμοποιώ νερό σε υψηλή θερμοκρασίατουλάχιστον60°C, και όταν στεγνώσει τη σιδερώνω καλά και την τοποθετώ σε καθαρό σακουλάκι.
 • Η μάσκα είναι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο.
 • Tip!! Χρησιμοποιείτε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις σας. Τα σακουλάκια τροφίμων είναι μια εύκολη λύση.

 

γ. Πώς χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΔΕΝ …

 • Δεν αφαιρώ τη μάσκα μου όταν βρίσκομαι σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους όταν η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση μέτρου από άλλο άτομο

Αυτές ακριβώς είναι οι καταστάσεις που χρειάζεται να προστατευθώ με τη μάσκα.

 • Δεν κατεβάζω την μάσκα όταν θέλω να μιλήσω σε κάποιον

Όταν μιλάω απελευθερώνονται σταγονίδια, αυτή τη διαδικασία θέλω να σταματήσω με τη χρήση της μάσκας.

 • Δεν αγγίζω το μπροστινό μέρος της μάσκας

Η μάσκα συγκρατεί σταγονίδια που φέρουν τον ιό, έτσι ο ιός μπορεί να περάσει στα χέρια μου και στη συνέχεια να αγγίξω και να μολύνω το πρόσωπό μου και άλλα αντικείμενα και επιφάνειες.

 • Δεν αφήνω την μάσκα να πέσει από τη μύτη μου

Εάν κατέβει η μάσκα και θέλω να τη διορθώσω, πιέζω ξανά το έλασμα και τραβώ σε καλύτερη θέση τα λαστιχάκια. Εφαρμόζω υγιεινή των χεριών αμέσως μετά από αυτήν την κίνηση.

 • Δεν κατεβάζω τη μάσκα στο πηγούνι μου ούτε αφήνω έξω μύτη ή στόμα

Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνω την προστασία που δίνει η μάσκα, ενώ η εξωτερική πλευρά της μάσκας βρίσκεται πολύ κοντά στο στόμα μου και υγραίνεται. Επιπλέον όταν την ανεβάσω θα επιμολύνω τα χέρια μου και το πρόσωπό μου.

 • Δεν φορώ μάσκα που νιώθω υγρή

Η υγρή μάσκα δυσκολεύει την αναπνοή και παύει να προσφέρει προστασία.

 • Δεν φορώ μάσκα που είναι βρώμικη ή έχει φθορές (σχισίματα ή οπές)

Η βρώμικη μάσκα είναι περισσότερο επικίνδυνη παρά προστατευτική, ενώ η φθαρμένη δεν προστατεύει και δίνει ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

 • Δεν μοιράζομαι τη μάσκα μου με κανέναν άλλο, ακόμη και εάν αυτός είναι το πιο κοντινό μου άτομο, και δεν την αφήνω εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων Η κοινή χρήση ή η ανταλλαγή μάσκας δεν επιτρέπεται. Αν γίνει, σημαίνει αυτόματα ότι μοιράζομαι με άλλον τα μικρόβια που αυτή έχει συγκρατήσει.
 • Δεν αφήνω τη μάσκα μου σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κλπ.) Η μάσκα επιμολύνεται και ταυτόχρονα μολύνει τις επιφάνειες.
 • Δεν χρησιμοποιώ ποτέ το ίδιο σακουλάκι για διαφορετικές μάσκες, η κάθε μάσκα έχει το δικό τους σακουλάκι

Τα μικρόβια από τις βρώμικες μάσκες μολύνουν το σακουλάκι, επιβιώνουν μέσα σε αυτό για πολλές ώρες και θα μολύνουν και άλλη μάσκα εάν τοποθετηθεί εκεί.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων