Την Πέμπτη 06.06.2024 ολοκληρώθηκε το 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με θέμα “Φροντίζω το Περιβάλλον”, Υποθεματική ενότητα “Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά” και Τίτλο Προγράμματος: «Καλά κρυμμένα μυστικά στα σπίτια τα παλιά» χρονική και με διάρκεια από 14-05.2024 έως 06.06.2024.
Το συγκεκριμένο Εργαστήριο Δεξιοτήτων είχε στόχο τη σύνδεση του χθες και του σήμερα, η οποία συντελεί στην καλύτερη κατανόηση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου μέσα στο χρόνο. Με γνώμονα τις απορίες των παιδιών, το ενδιαφέρον τους αναφορικά με τα παλιά σπίτια εστιάστηκε θεματικά στο παιδικό δωμάτιο των παλιών σπιτιών, στις κούκλες και στα παιχνίδια που υπήρχαν στα πολύ παλιά χρόνια, αλλά και στην κουζίνα και στον εξοπλισμό φύλαξης αντικειμένων και φαγητών εκείνων των καιρών.
Επειδή η έννοια του χρόνου είναι δύσκολο να γίνει εύκολα κατανοητή, το ταξίδι μας ξεκίνησε με τη δημιουργία της γραμμής του χρόνου, η οποία φέρει εικονίδια από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ιστορία για τα οποία μάθαμε φέτος και η οποία συνεχίζει πάντα να προχωρά μπροστά.
Αφού μιλήσαμε για το παιδικό δωμάτιο, τα παιδιά κατασκεύασαν με πηλό ξύλινα κρεβατάκια και ‘κούνια” βρεφών, την οποία πολλά διακόσμησαν με λεπτή λαβίδα (οδοντογλυφίδα).
Οι σταθμοί των εποχών που μελετήσαμε ήταν τρεις: τα Μινωικά χρόνια, τα Αρχαία χρόνια και τα νεότερα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των υγρών και των τροφίμων εστιάσαμε στα αγγεία του Μινωικού πολιτισμού αλλά κυρίως στα Αθηναϊκά μελανόμορφα κι ερυθρόμορφα αγγεία των αρχαίων χρόνων, τα χρωματίσαμε με βάση το είδος τους και στη συνέχεια επιλέξαμε τον αγαπημένο μας τύπο από τα δύο και τον χρωματίσαμε σε ατομική κατασκευή. Ακολούθησε και ομαδική κατασκευή αγγείου με διακόσμηση χρωματιστή. Πριν από αυτή τη δράση, όμως, σε εργασία ανά ζευγάρια ξεχωρίσαμε τα βασικά μέρη ενός αγγείου και τα κατονομάσαμε.
Σε επόμενο χρόνο περιηγηθήκαμε διαδικτυακώς στο “Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη” και από τις κούκλες του παρελθόντος και της αρχαιότητας, τα παιδιά βρήκαν πιο ελκυστική για ομαδική και ατομική κατασκευή την πήλινη “πλαγγόνα” της αρχαιότητας από τη μορφή της οποίας δημιουργήθηκαν ο Φοίβος και η Αθηνά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, (2004).
Τέλος, το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με πολλές απορίες γύρω από τα ψυγεία και τα πλυντήρια των παλιότερων χρόνων, δεδομένο που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον τρόπο διατήρησης των φαγητών την παλαιά και σύγχρονη εποχή και με ατομική εργασία ταξινόμησης των εικόνων από ψυγεία από το πιο παλιού τύπου έως το πιο σύγχρονο.
Παρά τη δυσκολία του θέματος, όμως, και την πραγματοποίησή του πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι απορίες και το ενδιαφέρον των παιδιών, καταγράφηκαν για σχετικές δράσεις την επόμενη χρονιά!