ΗΜΕΡΑ ΑΓΙΑΣΜΟΥ 2020-2021

Ανήμερα του εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού άνοιξαν και πάλι οι πόρτες των σχολείων, για να υποδεχτούμε τους μικρούς μαθητές μας. Με αντιπροσωπείες των Διευθυντών και Προϊσταμένων των σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών από το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καρπάθου, το Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου και το ΕΠΑΛ Καρπάθου τελέστηκε από τον εφημέριο π. Ιωάννη Νεραντζούλη και τον π. Βασίλειο Κουνάκη, καθηγητή στο ΕΠΑΛ Καρπάθου, ο καθιερωμένος αγιασμός στον αύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου παρουσία του Δημάρχου Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριου, του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ.Δημήτρη Κωνσταντινίδη και του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Πηγαδίων κ. Γεωργίου Χατζηκουτσού. Στη συνέχεια οι ιερείς πέρασαν και αγίασαν όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους.

Οι εκπαιδευτικοί υποδεχτήκαμε τους μαθητές μας φορώντας όλοι προστατευτική μάσκα. Οι μαθητές κατευθύνθηκαν στις τάξεις τους, όπου τους περίμεναν οι δάσκαλοί τους. Μοιράστηκαν σε όλους τα βιβλία και μία υφασμάτινη μάσκα. Στις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν άλλες δύο υφασμάτινες μάσκες και ένα παγουρίνο. Σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και όλους τους χώρους του σχολείου υπάρχουν αντισηπτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι μια ιδιαίτερη και διαφορετική σχολική χρονιά με ιδιάζουσες προκλήσεις! Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε σε έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Για την εκπαίδευση των μικρών παιδιών στη χρήση της προστατευτικής μάσκας και όλων των μέτρων προφύλαξης θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή από όλους. Θα χρειαστεί η συνεργασία και υποστήριξη των γονέων. Το χαμόγελο θα το διαβάζουμε στα μάτια των παιδιών! Από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο και στην πλατφόρμα υπουργείου παιδείας: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/ για όλους τους γονείς.

Σα σχολική μονάδα οι εκπαιδευτικοί έχουμε λάβει και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να έρχονται όλοι οι μαθητές στο σχολείο με ασφάλεια για την υγεία τους σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις οδηγίες που μας υποδεικνύνονται (διαφορετικά διαλείμματα για τις μικρές από τις μεγάλες τάξεις, περισσότερα θρανία στις τάξεις για να κάθονται, όσο είναι δυνατόν, ένας ένας οι μαθητές). Έχουμε ιδανικές συνθήκες μιας και οι αίθουσες του διδακτηρίου είναι ευρύχωρες (περίπου 50τ.μ.) και ο αύλειος χώρος μεγάλος.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καρπάθου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το διδακτήριο έχει απολυμανθεί και η καθαριότητα θα γίνεται σε διπλή βάρδια: κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου με απολύμανση των θρανίων και των χώρων κοινής χρήσης και με σχολαστική καθαριότητα μετά το σχόλασμα των μαθητών. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνει στο προσεχές διάστημα και καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς όλες τις απαραίτητες προμήθειες.

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καρπάθου κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τους γονείς των μαθητών, καθώς επίσης ενημέρωση-εκπαίδευση των μαθητών για τη χρήση μάσκας και όλων των μέτρων προφύλαξης ενάντια στον κορονοϊό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουν τα παιδιά την καθημερινή σχολική ζωή τους κι ας είναι με όρους και περιορισμούς. Να κερδίσουν την καθημερινή επαφή με τους φίλους, τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους. Να μη στερηθούν το ύψιστο αγαθό της παιδείας και της μάθησης. Να κερδίσουν όλοκληρη τη σχολική χρονιά χωρίς απουσίες και χωρίς lockdown. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί ετοιμαζόμαστε και για την τηλεκπαίδευση. Κανένας ιός δεν πρέπει να μας στερήσει το υπέρτατο αγαθό της Παιδείας.

Μέσα από τη γνώση, την πειθαρχία και την εμπιστοσύνη στις οδηγίες της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας που μήνες αγωνίζεται σ’αυτή την άνιση μάχη με τον κορονοϊό, πρέπει να δείξουμε νηφιαλιότητα και ψυχραιμία. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και το άγχος των γονέων για τη χρήση μάσκας στις μικρές ηλικίες, αλλά σε μια οργανωμένη Πολιτεία το λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμοντες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι προστατεύουμε πρώτα τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, αλλά ταυτόχρονα δε σκεφτόμαστε μόνο το ΕΓΩ, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το ΕΜΕΙΣ. Την ίδια ώρα πρέπει να προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις δύσκολες φουρτούνες που φέρνει η ζωή κρίνονται οι πράξεις και οι αξίες μας, κρινόμαστε όλοι.

Την πανδημία θα την κερδίσουμε με αισιοδοξία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με υπομονή και αποφασιστικότητα, στα μικρά παιδιά που είναι όλη μας η ζωή, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς!!!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ