Ηλεκτρονικό περιοδικό

Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας κυκλοφόρησε το 1ο ηλεκτρονικό του περιοδικό με τότλο «ΕΠΑΛ-ληλες Ματίες», πατώντας εδώ μπορείτε να πλοηγηθείτε στο περιοδικό μας

Βράβευση μαθητή

Ο μαθητής της Β επαλ Κάτσουρας Σταύρος πήρε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής στον διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με θέμα: « τῇ ἐλευθερίᾳ ἡμᾶς χριστός ἠλευθέρωσεν· στήκετε οὖν και μη πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε (γαλ. 5,1)» προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και σε σχέση με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων το 1821.  (εδώ μπορείτε να δείτε το έργο του)

Διαγωνισμός της Ιερέας Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Οι μαθητές του σχολείου συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με θέμα:» τῇ ἐλευθερίᾳ ἡμᾶς χριστός ἠλευθέρωσεν· στήκετε οὖν και μη πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε (γαλ. 5,1)» προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και σε σχέση με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων το 1821.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2012-2013

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Β  ΕΠΑΛ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΕΠΑΛ (Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ)

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Α’ΕΠΑΛ (Β ΤΕΤΡ)

ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α΄ΕΠΑΛ    (Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ»

Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Ανακύκλωση – Τρόπος ζωής», οι μαθητές της Α’ τάξης του Ναυτικού ΕΠΑΛ Οινουσσών εργάστηκαν σε ομάδες, αλλά και ατομικά.

Πραγματοποίησαν έρευνα μέσα στο Διαδίκτυο σχετικά με το τι είναι η Ανακύκλωση, ποια είδη ανακυκλώνονται και ποια είναι τα οφέλη της Ανακύκλωσης για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Επίσης, συντάξανε Ερωτηματολόγια τα οποία μοιράσανε στους μαθητές του Σχολείου, αλλά και σε κατοίκους του νησιού.  Τα στοιχεία που συλλέξανε τα καταχωρήσανε και τα επεξεργαστήκανε σε Η/Υ.

Παράλληλα, συλλέξανε απορρίμματα από το χώρο του Σχολείου, αλλά και από άλλους κοινόχρηστους χώρους του νησιού (δρόμους, παραλίες, χωράφια) και τα υλικά που συγκέντρωσαν τα ξεχώρισαν σε ανακυκλώσιμα και μη.  Τα ανακυκλώσιμα υλικά τα προώθησαν στο Δήμο με σκοπό την αποστολή τους στη Χίο για περαιτέρω επεξεργασία.

Ακόμη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην επιχείρηση «Ανακύκλωση Χίου» στη Χίο,  όπου ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου.  Επισκεφθηκαν επίσης και τη μονάδα Ανακύκλωσης του νάυλον, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία κατασκευής των νάυλον σακκουλών από ανακυκλώσιμη ύλη.

Επιπρόσθετα, μία ομάδα μαθητών δημιούργησε Αφίσσα με θέμα την Ανακύκλωση.

Τα αποτελέσματα των Ερωτηματολογίων, καθώς και σύνοψη των εργασιών τους, οι μαθητές τα περιέλαβαν στην τελική εργασία τους την οποία παρουσίασαν στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Σχολείο.

Για την παρουσίαση πατήστε παρακάτω.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!

Ετικέτες: , ,

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 )

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Σχ. Έτος:   2012-2013                                                                                               ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ          ΕΠΑΛ  ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:  «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ»

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (ΠΕ) ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ (ΝΑΙ/ΟΧΙ) ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ)
ΠΑΝΤΙΚ ΗΡΩ ΠΕ 09 2 ΩΡΕΣ/ΕΒΔ ΝΑΙ ΟΧΙ
ΤΟΥΤΟΥΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ 06 2 ΩΡΕΣ/ΕΒΔ ΟΧΙ ΟΧΙ

 

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
–          Τι είναι η Ανακύκλωση, για ποιο λόγο γίνεται, ποια υλικά ανακυκλώνονται;-          Τα οφέλη της ανακύκλωσης για την οικονομία, το περιβάλλον κλπ

–          Να διερευνηθεί η δυνατότητα προμήθειας και εγκατάστασης κάδων ανακύκλωσης στο νησί των Οινουσσών.

–          Να επιχειρηθεί μία εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για την ανάγκη της ανακύκλωσης στη σημερινή εποχή.

 

Β. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (κριτήρια επιλογής θέματος, συσχέτιση με διδασκόμενα μαθήματα, αναμενόμενα μαθησιακά οφέλη κ.λ.π., ενδεικτικά μέχρι 300 λέξεις).

Το θέμα επιλέχθηκε με κριτήριο την απουσία της ανακύκλωσης από τον τόπο,  την ιδιαίτερη αναγκαιότητά της λόγω των συνθηκών του τόπου, καθώς και το ενδιαφέρον των μαθητών για  το συγκεκριμένο θέμα.

 

Γ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ  (μέχρι 200 λέξεις)

–          Οι μαθητές μέσω έρευνας στο Internet και στο Δήμο Οινουσσών θα ανακτήσουν πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω ερωτήματα.-          Θα συντάξουν Ερωτηματολόγια, θα τα επεξεργαστούν στο Excel και θα συνάγουν συμπεράσματα.

–          Στα πλαίσια του Project θα συμβάλλουν στον καθαρισμό των ακτών του νησιού και  θα διερευνήσουν τη δυνατότητα απόκτησης και τοποθέτησης ειδικών κάδων σε συγκεκριμένα σημεία.

–          Στο τέλος, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε μορφή Power Point.

 

Δ. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (μέχρι 200 λέξεις)

–          Οι μαθητές μετά το πέρας του Project θα είναι σε θέση να εξηγούν τι είναι η Ανακύκλωση, ποια υλικά ανακυκλώνονται και γιατί, ποια είναι τα οφέλη της Ανακύκλωσης για την κοινωνία και το περιβάλλον.-          Οι μαθητές θα μάθουν πώς να έρχονται σε επαφή με δημόσιους και άλλους φορείς, να διατυπώνουν ερωτήματα και να αναζητούν στοιχεία από αυτούς.

–          Μέσα από  τη συνεργασία με άλλους  (λοιπούς μαθητές, κατοίκους, τοπικούς φορείς κλπ)  θα καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα και θα αξιολογήσουν την προσφορά του κοινωνικού έργου.

 

Ε. ΠΟΡΟΙ – ΥΛΙΚΑ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 Ο Δήμος Οινουσσών θα προσφέρει υλικά για το καθαρισμό των ακτών (σάκους απορριμμάτων, γάντια).

Εταιρία Ανακύκλωσης της Χίου θα προμηθεύσει στο Δήμο ειδικό κάδο.

Οι μαθητές θα διερευνήσουν τη δυνατότητα προμήθειας κάδων και λοιπού υλικού απαραίτητου για τη διεξαγωγή του Project,  μέσω τοπικών φορέων.

 

Στ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

–          Δήμος Οινουσσών-          Τα sites εταιριών Ανακύκλωσης

–          Οτιδήποτε σχετικό μπορούν να βρουν οι μαθητές από εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, στο internet κλπ

Ετικέτες: , ,

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ετικέτες: , ,

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-13, τελέσθηκε στο προαύλιο των Εκπαιδευτηρίων την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2012.

Παρόντες ήταν οι Διευθυντές των Εκπαιδευτηρίων μας Κωνσταντίνος Καπητανίδης Γυμνασιάρχης και Ιωάννης Μαρούκας Διευθυντής του ΕΠΑΛ Οινουσσών, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού μας, άπαντες οι καθηγητές, όλοι οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους οικείους τους και πολλοί Οινουσσιώτες.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Οινουσσών π. Νικόλαος Καραβάς, ο οποίος αφού πρώτα αγίασε τους πάντες νουθέτησε εμπνευσμένα καθηγητές και μαθητές , ευχόμενος σε αυτούς μια ευλογημένη και καρποφόρα νέα σχολική χρονιά.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Οινουσσών κ. Κωνσταντίνος Καπητανίδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής : «η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα γιορτής για όλους μας! Σήμερα αρχίζει μια ακόμα σχολική χρονιά! Μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, επιθυμία για έργο και αληθινή πρόοδο! Εμείς, το διδακτικό προσωπικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας και εγώ προσωπικά, αρχίζουμε έναν νέο κύκλο μαθημάτων με όρεξη για δουλειά και την επιθυμία να γεμίσουμε τις ψυχές και το μυαλό μας όχι μόνο με εμπειρίες και γνώσεις, αλλά και με ευτυχία! Στην προσπάθεια αυτή κανείς δε θα μείνει μόνος! Η συνεργασία του διδακτικού προσωπικού με τους γονείς είναι δεδομένη! Κοινή μας επιθυμία είναι η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές μας, στα παιδιά που η πολιτεία και οι γονείς εμπιστεύονται στα χέρια μας για να τους μεταλαμπαδεύσουμε γνώσεις, δεξιότητες, ιδανικά και αξίες! Όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε! Μαζί θα μάθουμε, μαζί θα κοπιάσουμε, μαζί θα νιώσουμε την ευτυχία της επιτυχίας! Η σκέψη μας κατά στιγμή αυτή στρέφεται προς τον αποχωρήσαντα πολιό Διευθυντή του Γυμνασίου – Λ.Τ. Οινουσσών κύριο Παναγιώτη Κουνή, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από τον παρελθόντα Ιούλιο μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 35 και πλέον ετών στην Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι συνέδεσε την ζωή του με το νησί αυτό, εντάχθηκε στην ιστορία του, και προσέφερε πολλά. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στα πρωτάκια μας, τα οποία και υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και με την αγκαλιά μας και την καρδιά μας ανοιχτή! Παιδιά μου, καλώς ήλθατε στη νέα σας εκπαιδευτική οικογένεια! Καλώς ήλθατε στο δεύτερο σπίτι σας! Αγαπητοί γονείς, να είστε σίγουροι όλοι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή και έμπειρα χέρια! Και να είστε βέβαιοι πως το σχολείο θα είναι μαζί σας και δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε! Η κοινή μας αγάπη για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας και η επιθυμία για το καλύτερο των παιδιών μας ας είναι ο φωτεινός φάρος των προσπαθειών μας! Στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εύχομαι καλή πορεία στην σταδιοδρομία τους και η παραμονή τους στο νησί να είναι ευχάριστη και να τους αφήσει γλυκιά ανάμνηση. Στους δε μαθητές μας εύχομαι Καλή πρόοδο και σε όλους μας Καλή και Ευλογημένη, φωτισμένη και δημιουργική σχολική χρονιά! ».

Ακολούθως εμπνευσμένα μίλησε προς τους μαθητές ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Οινουσσών κ. Ιωάννης Μαρούκας, αναφέροντας στο λόγο του τα ακόλουθα: «Και εγώ από την πλευρά μου εύχομαι ειλικρινά μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους με προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία. Το σχολικό έτος 2012 – 1013 με τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες και τα συνεπακόλουθα τους, σηματοδοτεί νέα δεδομένα. Καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να καταθέσουμε την εμπειρία μας, τις γνώσεις μας, τη δουλεία μας, μέσα και έξω από την τάξη για την επόμενη μέρα της εκπαίδευσης. Τα έργο μας, το έργο της αγωγής και της μόρφωσης αποκτάει σήμερα περισσότερο από ποτέ ιδιαίτερη σημασία. Η προσπάθεια να προσφέρουμε γνώση και να καλλιεργήσουμε ανθρωπιά δεν είναι εύκολη, όμως η χαρά και η ικανοποίηση όταν τα καταφέρνουμε κάνει το έργο μας ξεχωριστό. Το σχολείο, όπως ξέρετε, δεν στηρίζεται μόνο σε κανονισμούς, αλλά και στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη συνεννόηση , τη συν-λειτουργία, τη συνεργασία και την ενδυνάμωση αρχών και αξιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη, συνεργασία , θέληση, προγραμματισμός και κατανόηση. Σας καλώ λοιπόν, αυτή τη δύσκολη για όλους μας χρονιά , να αναπτύξουμε όλοι μας τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο μέγιστο δυνατό για μια γόνιμη και παραγωγική δραστηριότητα. Εγώ προσωπικά, διαβεβαιωνώ ότι θα προσπαθήσω να δημιουργήσω το περιβάλλον αυτό, που θα στηρίζει και θα ενισχύει όλες τις προσπάθειες, την εργατικότητα και την προθυμία όλων, για την πρόοδο των μαθητών μας. Με αυτές τις σκέψεις επανέρχομαι στην αρχική ευχή και προσδοκία μου για καλή και δημιουργική χρονιά και ζητώ την συνεργασία και την συμβολή ΟΛΩΝ για την επίτευξη του κοινού στόχου μας που είναι η καλύτερη λειτουργία του σχολείου με σταθερό σημείο αναφοράς το μαθητή. Και να μην ξεχνάμε ότι η ΠΑΙΔΕIΑ είναι στοιχείο του πατριωτισμού μας, αυτό που αγαπήσαμε και ονειρευτήκαμε ως λαός. Ας τη στηρίξουμε και φέτος».

O παρευρισκόμενος Αντιδήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, εμφανώς συγκινημένος καθώς στο μυαλό του γύριζαν σκέψεις από τα δικά του παιδικά χρόνια, όταν και ο ίδιος ήταν μαθητής στον ίδιο ακριβώς χώρο, υποσχέθηκε την συμπαράσταση και την βοήθεια προς τα Εκπαιδευτήρια και την ενίσχυση του Δήμου στις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες.

Η όμορφη και σεμνή τελετή έκλεισε με ένα μικρό κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους.

Hello world!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων