Απρ 18
01

Το ιδανικό σχολείο του μέλλοντος για τους μαθητές

Κάτω από (Άρθρα) από στις 01-04-2018 και με ετικέτα

της Βασιλίνας Ζιάκα (Β΄1)

Σχολείο και όραμα

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το σχολείο αποτελεί βασικό θεσμό, θεσπισμένο από την κοινωνία μας, μέσω του οποίου το άτομο όχι μόνο μορφώνεται αλλά και διαπαιδαγωγείται κατάλληλα έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο και δημιουργικό πολίτη. Ωστόσο, αδυνατεί να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους, όταν δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, αλλά ανιαρά μαθήματα και μη καταρτισμένους καθηγητές. Φανταστείτε λοιπόν ένα άλλο, διαφορετικό σχολείο και αφήστε μας να σας ξεναγήσουμε σε αυτό.

Όσον αφορά τις υλικοτεχνικές δομές, το ιδανικό σχολείο πρέπει να τις διαθέτει και… με το παραπάνω. Με άλλα λόγια, καλοσυντηρημένα κτίρα, περιτριγυρισμένα με πράσινο, μπορούν να αντικαταστήσουν τους γραμμένους τοίχους και να σπάσουν τη μονοτονία του γκρίζου. Ας προχωρήσουμε τώρα στο εσωτερικό του… Καθαρά θρανία, ευρύχωρες τάξεις με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα προσελκύουν τον μαθητή σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε όμως και τα μαθήματα. Οι μαθητές πλήττουν με τα περισσότερα από αυτά, λόγω των κακογραμμένων βιβλίων με ανούσιες γνώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους αλλά τους μετατρέπουν σε μηχανές απομνημόνευσης για τα διαγωνίσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ποικίλλα βιβλία, ώστε ο καθένας να μελετάει από όπου κρίνει ο ίδιος καλύτερο. Έτσι, θα στραφούν ευνοϊκά προς τη μάθηση και φυσικά οι βαθμοί τους θα βρεθούν στο απόγειο της αριστείας.

Σημαντική βέβαια είναι και η συμβολή του διδακτικού προσωπικού σε αυτό το υπέροχο μελλοντικό σχολείο. Εκπαιδευτικοί με δημοκρατική συμπεριφορά, με γνώσεις παιδαγωγικής και ψυχολογίας και άριστη γνώση του αντικειμένου τους, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους μαθητές τους, βάζοντας στην άκρη κάθε υποκειμενικότητα. Έτσι θα απαλλάξουν τους μαθητές από το άγχος και τη βαθμοθηρία, αλλάζοντας τον ρόλο τους από απλού μεταδότη γνώσης σε καθοδηγητή της μάθησης.

Και κάπως έτσι φανταζόμαστε το σχολείο μας: μέρος που θα ικανοποιεί τα ενδιαφέροντά μας και που θα μας προσφέρει ευχαρίστηση. Ωστόσο, ίσως αυτά τα όνειρα να μην πραγματοποιηθούν ποτέ… Παρόλα αυτά η φαντασία δεν έχει όρια!

Εσείς πώς ονειρεύεστε το ιδανικό σχολείο;

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *