Ιαν 17
29

Το κάπνισμα και οι συνέπειές του για την υγεία

Κάτω από (Άρθρα) από στις 29-01-2017 και με ετικέτα ,

της Αντιγόνης Παππά (Α΄4)

Κάπνισμα ή Υγεία;

   Στις μέρες μας, το κάπνισμα έχει εξελιχθεί ως αιτία πολλών και διάφορων παθήσεων. Συνεχώς ο αριθμός των καπνιστών αυξά- νεται, ραγδαία. ΄Ετσι όμως όλο και περισσότεροι ασθενείς δημι- ουργούνται.

ννν

   Δυστυχώς το τσιγάρο περιέχει εξήντα τέσσερις καρκινογόνες ουσίες, μία από τις οποίες είναι και η νικοτίνη. Η νικοτίνη δίνει όμορφη αίσθηση και μειώνει σχετικά το άγχος. Όμως προκαλεί εθισμό, είναι δηλαδή μία μορφή “ναρκωτικής ουσίας”. Άλλο ένα βλαβερό συστατικό είναι η πίσσα! Ακούγεται παράξενο αλλά περιέχεται στο τσιγάρο και δημιουργεί τα περισσότερα προβλή- ματα υγείας. Άλλες ουσίες είναι: η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη, το αρσενικό, το μονοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το κάδμιο, το κυανιούχο άλας, η ακετόνη, η γομολάκα και τέλος το  βενζόλιο.

   Όμως, όταν κάποιος νέος ή ενήλικας – και περισσότερο αυτό αφορά τους νέους – προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο, δεν μπορεί. Αυτό είναι συνέπεια του εθισμού. Μερικές φορές δημιουργούνται και “παράξενα” συμπτώματα ή ασθένειες. Εκτός όμως από όταν κάνουν προσπάθειες να το κόψουν, και καπνίζοντας έχουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κυρίως στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα όπως το παχύ έντερο, το στομάχι κ.ά. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο.

Healthy Lung and Smokers Lung isolated on white background. 3D render   Οι διαφημίσεις προω- θούν το κάπνισμα ιδιαί- τερα στους νέους – που νομίζουν ότι έτσι θα είναι ανεξάρτητοι – αλλά και στους ενήλι- κες. Παρά τις προειδο- ποιήσεις και τα συμ- πτώματα που βλέπουν σε συνανθρώπους τους όμως, οι καπνιστές συνεχίζουν το κάπνισμα.

   Τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τους άλλους, ούτε κι από τις διαφημίσεις. Να μην ακούνε ή εμπιστεύονται τον καθένα. Θα πρέπει να βάλουν στη ζωή τους άσκηση, υγιεινή διατροφή και ποτέ να μην βλάπτουν τον εαυτό τους με τέτοιες παγίδες, όπως το τσιγάρο. Τέλος, να ξέρουν ότι το κάπνισμα δεν είναι ούτε καλή λύση για τα προβλήματα ούτε υγιεινή. Θα πρέπει να υπάρξει μια βελτίωση, για το καλό όλων μας, σύμφωνα με την υγιεινή του σώματος εννοώντας και για το μυαλό και για το σώμα!

 



2 σχόλια στο “Το κάπνισμα και οι συνέπειές του για την υγεία”

  1.   ek gamer είπε:

    ωραίο άρθρο

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *